Akın Abi harika bir konu hazırlamış: 'Dillerin Aile Yapıları ve Türkçemizin Yeri'. Doğru Yazalım, Doğru Konuşalım, Dilimizi Koruyalım kampanyası çerçevesinde. Bakın bakalım Türkçe nerede duruyormuş? Çok etkileyici bir konu seçmişsiniz Akın Abi, ellerinize sağlık.
*
Sıra geldi Karadenizli lezzetlere. Ev sahibesi Yeşim bu etkinliğin. Dible tarifini yayınlamamış olsaydım, buraya onu koyardım ya aynı tarifi tekrar yayınlamak anlamsız gelince arşivdeki diğer Karadenizli lezzetleri taramaya başladım. Yemeklerin fotoğrafları da olduğu için, Her Güne Bir Yemek'e başvurdum. Yine babaannemden bir tarif, yine halamdan öğrendim. Kaç yıl oldu bilmem ki, halam bize son geldiğinde ona kitaba koymak için tarif sormuştum, o da patlıcan var mı, ya mısır unu demiş ve kolları sıvamıştı. Sonuçta fotoğrafta gördüğünüz patlıcan balığı çıktı ortaya. Pek lezizdi. Yine babaannemin ruhu şad olsun deyip halamın yanaklarından öpeyim ve kısaca anlatayım. Zeytinyağında kızartılan bir balık bu. Dolayısıyla zeytinyağı lazım öncelikle. Tabii patlıcan (körpe, ufak patlıcanlar olsun), mısır unu ve tuz da. Patlıcanların saplarını kestik, aşağı taraftan sap kısmına kadar yardık (birbirinden ayrılmayacak). Aynı şekilde bir kesik daha atıp dörde böleceğiz. Tuzlu su kaynatıp patlıcanları yumuşayana kadar haşlayıp süzecek, mısır ununa bulayıp kızgın yağda (tavaya fazla yağ koymaya gerek yok) her tarafını kızartıp sıcak olarak servis edeceğiz. Hepsi bu. Ne kolay değil mi? Bir o kadar da lezzetli. Yeşim'ciğim sana kolay gelsin diyorum. Kimbilir ne güzel lezzetler yayınlanacak yine. Etkinliğe katılan tüm dostlarımızın ellerine sağlık. Yeşim'in sitesine yukarıda link verdim, pazartesiden itibaren ziyarete başlayabilirsiniz. Kolay gelsin Yeşim'ciğim!
Tijen cim bayramın mubarek olsun canım. Etkinlik tarifinin çok lezzetli olduğu belli patlıcanlı yemekler her zaman en sevdiğim yemeklerden dir. Sevgilerimle
YanıtlaSilkatılımın için ve bu leziz balığın için ;)) ellerine sağlık ve çok teşekkürler
YanıtlaSilkocaman sevgiler
Sağol Gül'cüğüm,
YanıtlaSilİnsan yemeden tahmin edemiyor tadını. Patlıcan gibi değil hiç!
*
Yeşim'ciğim,
Rica ederim. Senin de ellerine sağlık. Asıl işi sen yapacaksın.
canim nefis gorunuyor gece gece canim istedi :) sabahin nurunda balik yiyen biri icin bu saattede bunu yemek dokunmasa gerek ;) elllerinizesaglik
YanıtlaSilNihan'cığım,
YanıtlaSilYa senin yaptıkların? Mısır ekmeği ve karalahana sarması? İkisine de bayılırım!
Tarkçemizle ilgili işlediğimiz konular birilerine faydalı olacaksa ne mutlu bize.
YanıtlaSilKaradeniz yemekleri etkinliğini dikkatle izliyorum. Belki bir tarif de ben yaparım. belli mi olur?
Harika olur Akın Abi! Bir gün tadarız da umarım.
YanıtlaSilSevgili Tijenciğim etkinlik için çok güzel bir tarif yayınlamışsın ellerine sağlık.Ayrıca geçmiş bayramın kutlu olsun.
YanıtlaSilsevgiler...
Tijen Hanım , sizi tesadüfen buldum ama bundan sonra blogunuzun sıkı bir takipçisi olacağım kesin.Henüz okumayı bitiremedim ama blogunuzu linklerime ekledim bile.Ben organik tarım - organik gıdalar üzerine bir blog oluşturdum.Ancak çok yeni ve bir o kadarda acemi sayılırım.Destek verirseniz çok ama çok mutlu olurum.Başarılarınızın devamı dileklerimle...Saygılar.
YanıtlaSilhttp://organikgida.blogspot.com
Tijen'cim,
YanıtlaSilBir tasla iki kus vurayim ben:)Oncelikle mutlu bayramlar dilerim.
Patlican icin halana tesekkur edelim.BEn sahsen patlicanin kaynayan suya atilmasini ilk kez duydum.Tadini merak ediyorum simdiden.Misir unum ve tarla patlicanim var.Deniyeyim insallah.
Sevgilerimle Tijen'cigim.
Tijen'cim ellerine sağlık.Patlıcan balığını iyi bilirim ben:)) tadmayan bilmez,şimdi olsada şöyle yesem...
YanıtlaSilYöremin yemeklerini bilmeniz,beğenmeniz inanın beni çok mutlu ediyor.
Emel
asevi.blogcu.com
Serpil'ciğim,
YanıtlaSilBen senin tarifini de merakla bekliyorum. Elimde bir Samsun yemekleri kitabı var, ne kadar zenginmiş Samsun'un mutfak kültürü dedirtiyor insana.
*
Organik gıda ile ilgili bir siteye elbette destek olurum. Linklere ekledim bile.
*
Gülenay'cığım,
Özlemişim sesini. Hoşgeldin tekrar!
*
Emel'ciğim,
Hiç değilse bir kişinin bu tarifi biliyor olması, üstüne üstlük seviyor olması beni sevindirdi. Ne kadar ilginç bir tarif değil mi?
amaneeyy patlıcan bacağımı desek heheheh... emınım cok lezızdır Tıjen cım..
YanıtlaSilsevgıler
fıdan
Yok yok patlıcan balığı diyelim biz yine Fidan'cığım. Yiyince neden öyle dendiğini anlayacaksın (ayrıca bacak denildiğinde aklıma paça falan geliyor ki pek içimi açmıyor, malum.)
YanıtlaSilMerhaba Tijen,
YanıtlaSilHalanın ellerine sağlık,değişik ve eminim çok lezzetli bir yemek olmuş.
Patlıcan bizim evde severek yeniliyor.
Patlıcanı şekilden şekile sokuyoruz,birde balığını yapalım.
Mutlaka deneyeceğim.
Tİjen ciğim gerçekten hem kolay hem de lezzetli görünüyor. Mutlaka denemem lazım. Öpüyorum...
YanıtlaSilSenin yaptıklarını görünce benimki solda sıfır kalır Muhterem'ciğim. Onlar ne güzeller öyle! Ellerine sağlık.
YanıtlaSil*
Hande'ciğim,
Denemeni isterim.
Tijen'cim gerçekten güzel bir lezzet ben haşlanmamış ve yumurtayla mısırununa batırılarak kızartılmışını yaparım. Çok severiz seninkini de deneyeceğim. Ellerine sağlık. Yazına blogumda cevap verdim, bayram için yazına istediğin gibi koyabilirsin canım sormana bile gerek yok. Sevgiler...
YanıtlaSilTijen Abla'cığım,
YanıtlaSilMMMMmmmmmmmm cidden nefis görünüyor....Hemen deneyeceğim....
Mısır unum da var evde...Yalnız şimdi düşündüm depatlıcan yok....
Yarın inşallah alayım da deneyeyim...
Ellerine sağlık....
Sevgimle,
İlkay
Merhaba Sevgili Tijen Abla
YanıtlaSilİzninizle size abla demek istiyorum. Bu ayki etkinliğe ben yolun başında olduğum için katılamadım. İnşallah bir dahaki seferlere. Bu patlıcan balığını ilk defa duydum. Zaten etkinlikler sayesinde birçok değişik lezzetle tanışıyoruz. Bende deneyeceğim tarifler arasına aldım bile. Sevgiyle
http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/
selam bu yemegi ilk defa duydum.elinize saglık..
YanıtlaSilTeşekkürler Tijen Abla;
YanıtlaSilAma bu aralar o kadar yoğunumki sanırım yetişemem. Burdan Sevgili Yeşime kolay gelsin diyorum. Sevgiyle...
http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/
tijen hanim babaannenizin ruhu sad olsun ne guzel tarif vermissiniz.
YanıtlaSilAyrica Antalyada yasadiginizi bilmiyordum neden bilmem Istanbuldasiniz saniyordum.
Tarif sahane ellerinize saglik sevgiler .
Iyiki bu etkinlikler var,simdiden hic görmedigim cesitli karadeniz yemeklerini görmüs oldum,balik patlican görüntüsündende belli kitir kitir balik gibi olmus,benim gibi hem patlicani seven hemde baligi seven biri icin hemen yapilmali,eline saglik.
YanıtlaSilTijen´cim,
YanıtlaSilellerine saglik canim. Nefis bir tarif. Bende denemeliyim bahcede patlicanlar bitmeden.
Bu arada Kindzi gürcüce, sayfa gürcü yemekleri sayfasi olunca elim sürcmüs olmali.
Tabii Türkce karsiligi kisnis, uyardigin icin tesekkürler canim.
Sevgiler Sonja...
merhaba tijen hn,
YanıtlaSilellerınıze saglık tarıfınız cok guzel. sevgıler..
Tijen'ciğim,
YanıtlaSilGerçekten çok lezzetli görünüyor. Sıcak sıcak yemek isterim ben bu yemeği tez vakitte.
Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Tijenciğim,
YanıtlaSilYine döktürmüşsün :)Tarif ve sunumun harika...Ellerine sağlık..
Kucak dolusu sevgiler
Hmmmm.... derhal yapmali. :o)
YanıtlaSilwww.elifsavas.com/blog
Anne tarafım Giresun'lu olduğu için bu yemeği biz de çok yaparız. Ben bayılırım, patlıcanın her türlüsüne, özellikle de buna... Ellerine sağlık...
YanıtlaSilMerhaba Tijen,
YanıtlaSilHalanın ve senin ellerine sağlık,çok lezzetli görünüyor.Kayınvalidemin bahçesinin tazecik patlıcanları için ideal bir tarif,hemen deneyeceğim.Patlıcanı pek sevmeyen ama balığa bayılan eşime bakalım sevdirebilecekmiyim?
sevgiyle kal...
Okur okumaz evde patlıcan da mısır unu da vardı hemen yaptım. Herkes mutfağa uğradığında ne kokuyor çok güzel dedi. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTijenciğim bayramın kutlu olsun.Patlıcanın her türlüsü güzel oluyor.Veya ben çok seviyorum.Ellerine sağlık tarifin hem basit hem lezzetli..
YanıtlaSilSağol Aslı komşucuğum!
YanıtlaSil*
Sonja'cığım,
Sen biliyorsundur elbet, ona şüphem yoktu, sadece bilmeyenlere yol göstersin istedim.
*
Elif elif,
Dene bence de, beğeneceksiniz.
*
Nilay'cığım,
Fotoğrafı bugün çeksem daha farklı çekebilirdim ama bu bir kaç yıl öncenin fotoğrafı.
*
Evet evet Burçin'ciğim,
Sıcak sıcak yemeli...
*
Sağol sevgili Banu!
*
Sevgili Bahar,
Ben de pek çok şey öğrendim bu etkinlikte, herkesin ellerine sağlık.
*
Mutfakistan'a Antalya'dan selamlar yine!
*
Bir dahaki sefere o zaman Aysel'ciğim.
*
Hünerli ellerin dağarcığına yeni bir tarif katabildiysek ne mutlu bize.
*
Patlıcan hala bol pazarlarda İlkay'cığım. Tarlalardaki ürün bitmedi ya bitmek üzeredir artık, havalar soğumaya başladı.
Selin merhaba,
YanıtlaSilİyi ki uğramışsın, böylece seni linklere ekleme şansı buldum. Çok teşekkürler paylaştığın sakarca kayganası için, harika görünüyor.
*
Hayat komşu,
Merak ediyorum eşin beğenecek mi, sonucu paylaşır mısın?
*
Zeynep'ciğim,
Kokusunu beğendiler peki ya tadını?
*
Neriman'cığım,
Hülya'yla tanışmanıza çok mutlu oldum!
Merhabalar
YanıtlaSilBu patlıcanı sarımsaklı yoğurtla servis yapabileceğiniz gibi, tavadan almadan hemen önce üzerlerine sirke-sarımsak karışımı gezdirerek te yiyebilirsiniz. Her ikisi de çok lezzetli olur. Sevgiler..
Şirin çok teşekkürler bu güzel bilgi için. Bir daha yapışımda bunlardan birini denemeye niyetliyim doğrusu!
YanıtlaSilÇok lezzetli olduğu görüntüsünden anlaşılıyor. Zaten patlıcana da bayılırım :) Taze ekmekle ne güzel yenir kimbilir !! Ellerine sağlık!
YanıtlaSilAdı balık kendi patlıcan; bu yemek tam benlikmiş:). Mutlaka deneyeceğim Tijencim, ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgilerrr:).
aslı
Sevgili Tijen;
YanıtlaSilPatlıcan Balığını görür görmez, hemen Fatoşu aradım (Benim trabzonlu olan en yakın dostum)
"Aaa fatoş sen geçen gün bana bir tarif vermiştin telefonda, bak tijen usta yapmış onu gir hemen sitesine" dedim. Tabi girince yorumlar peşpeşe geldi, "off süper olmuş, ama biz bunu sıkışık şekilde tavaya dizeriz, ay canım istedi şimdi, akşam anneme söyliyimde yapsın" gibi:)
Açıkçası fatoş bana telefonda tarif ettiğinde aklımda biraz şüphe oluşmuştu, nasıl olurki acaba tadı diye, ama resmi görünce emin oldumki güzel bir şey. En yakın zamanda yapacağım bende, sevgiler
Müge çok alemsin! Güldürdün beni. Ben de sayende (daha doğrusu Fatoş'un sayesinde) patlıcan balığının farklı bir yapım şeklini öğrendim. Vallahi halam bana böyle öğretti, ben bu şeklini biliyorum. Çok sağol paylaştıkların için.
YanıtlaSil*
Şimdiden afiyet olsun Aslı'cığım!
*
Arkasından da bir pasta? Pastayı da senden bekliyoruz komşucuğum.
*
Tijencim, bağlantı sorunu olduğu için biraz gecikti cevabım. Evdekiler kokusunu beğendikleri gibi tadını da çok beğendiler. Özellikle vejetaryan olan babamın çok hoşuna gitti. Tekrar ellerine sağlık.
YanıtlaSilOlsun Zeynep'ciğim ne demek. Beğenmelerine (daha doğrusu beğenmenize) sevindim.
YanıtlaSilMerhaba Tijen,
YanıtlaSilPatlıcanlı yemekleri çok sevdiğim için hemen denedim tarifini ve tahmin ettiğim gibi çok beğendim.Evde bıraktığı koku harikaydı,eşim balık kızarttığımı sandı.Ben de "patlıcan balığı kızarttım" dediğimde biraz hayal kırıklığına uğrasada tadını beğendi.[Balığı daha çok sevdiğini söylemeyi de unutmadı:)))).]
sevgiler...
Bengisu komşum,
YanıtlaSilEşini hayal kırıklığına uğrattığımız için üzüldüm bak ama yeni bir tarif bu da değil mi? Etkinliğe iki komşumuz daha aynı tarifle katılmış, demek ki sevilen bir yemek diyorum.
TİJENCİM GERÇEKTEN AYNI TARİFLE KATILMIŞIZ AMA ÇOK GÜZEL BİR TARİF BEN BU KONUDA ÇOK GÜZEL YORUMLAR ALDIM ELLERİNE SAĞLIK
YanıtlaSilMerhaba en sevdiğim lezzetlerdendir patlıcan.Bu tarifi bende yapıyorum,elinize sağlık sevgiler...
YanıtlaSil