16 Kasım 2013

Ayva mevsimi


Bugün Her Güne Bir Yemek'in yeni baskısından bir tarif eklemek istedim. Çok sade, çok basit, çok lezzetli bir tatlı. Bu hafta pazardan ilk ayvamı aldım. Tatlısını yapmayacağım hayır, o çok sevdiğim ayvalı, nohutlu kereviz yemeği için aldım (hoş ayvam iki adet, biriyle de tatlı yapabilirim pekala) ama bu size tatlı tarifi vermeyeceğim anlamına gelmez tabii. Bu tatlı için iki adet ayvanın kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın, dilimleyip kararmamaları için limonlu suda bekletin. Yayvan bir tencereye yarım bardak su koyup ayvaları dizin, arzu ettiğiniz kıvama gelene kadar pişirin. Bal koyacaksanız pişirme işlemi bittiğinde üzerine gezdirin, şeker kullanıyorsanız baştan da koyabilirsiniz. İki ayvaya iki çorba kaşığı bal veya şeker yeterli. Rengi kararsa da farketmez derseniz pekmezli olarak da pişirebilirsiniz. Soğuduğunda tabaklara pay edin, üzerlerine tarçın serpin, varsa fotoğraftaki gibi pikan cevizi, yoksa cevizle servis edin. Ha tabii dondurmayla, kaymakla falan da olur neden olmasın, tercih sizin. Ben bu sade halini daha çok seviyorum. Hele böyle sarı sarı bakmıyorlar mı bana, sarılıp öpesim geliyor.

20 yorum:

  1. Ayvanın her türlüsünü çok severim, ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten de çok hoşlar Tijen'cim..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık yine çok güzel bir tarif. Ben ayva reçelini yaparken (ister dilim, ister rende olsun) soyup dilimledikten ya da rendeledikten sonra 30 dakikadan fazla kararması için bekletirim ki piştiklerinde kızarsınlar. :) sevgiler.

    Sevgi Ackersonn

    YanıtlaSil
  4. Uzun zaman olmuş uğramayalı buralara... Ama yine harika, yine çok sağlıklı ve çok pratik ve tabiki harika bir sunum... Ellerine sağlık Tijen Ablacım, sevgimle, Aysel (SıcakPaylaşımlar) bu da taşıdığım yeni bloğum :) http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
  5. Şimdi tam da sizin blogunuzu okurken sizden bir mail aldım:)
    "Her Güne Bir Yemek" kitabınızı elimden yıllardır düşürmedim.Tıpkı diğer kitaplarınız gibi.Ama benim için "Bir Ot Masalı"nın yeri apayrı.Sizinle ilk tanışmam çünkü.Siz yazın yeni yeni masallar, yeni tarifler.Ben hep 4 gözle bekliyorum.

    YanıtlaSil
  6. en sevdigim tatlidir... Eline saglik..

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Tijen, tariflerinin yanı sıra, yapılan her yemeğin bir macerası olduğunu seninle keşfetmişimdir yıllar önce eşimin hediye ettiği Mutfakta Zen kitabın ile...
    Yemeği lezzetli yapan sanırım, farkında olarak, hissederek yapmak. Ayva tatlısı hemen denenecek ve afiyetle yenecektir emin ol ki :)
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  8. Kızlar hepinize çok çok teşekkürler güzel yorumlarınız için, afiyet olsun, yarasın!

    YanıtlaSil
  9. Gittiğim en lüks davetlerde bile büfedeki zilyonlarca tatlı arasından ayva, elma veya kabak tatlısı alıp yiyen bir insanım. Meyve tatılarına bayılıyorum! Bu çok hafif versiyona da bayıldım. Zaten ayva yenmesi kolay bir meyve değil:) Yemeğinin tarifini de paylaşır mısın canım, bir kitabında yoksa? Mesajla da yollayabilirsin, denemek isterim.
    Öpüyorum çok...

    YanıtlaSil
  10. Sibel'ciğim tarifi daha önce vermiştim zaten, şurada:
    http://mutfaktazen.blogspot.com/2010/11/kerevizin-ayvals.html

    YanıtlaSil
  11. Canım, sunumlarına, fotoğraflarına bayılıyorum, ellerine, yüreğine sağlık! Kocaman sevgiler!

    YanıtlaSil
  12. ayvaya bayılırım.şimdi mevsimi de geldiya artık hertürlüsünü yaparım ben :)ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Canikom, sen ayva dedin ben butun yaziyi armut diye okudum var mi boyle birsey?
    Ve hemen aklima, eski bir komsumuzun, bir aksam ziyaret sofrasina bir tabak armutu ikrami geldi! Yanina bir kase kahve & seker karisimi getirmisti, bandirip bandirip yediydik :-)
    Neyse, senin tarif gercekten harika, hazir evde ayva da var yarin yapayim bari, sagolasin ellerin dert gormesin.

    YanıtlaSil
  14. Biz de tatlı olacak kadar bile kalmıyor bu güzel meyve.
    Hele son zamanlarda çıktığım her bisikletli gün yada yürüyüşte getirdiklerim daha kapıdayken bitiyor desem.

    Ellerine sağlık.

    Doğal anne

    YanıtlaSil
  15. Sarı hali de pekmezli kara hali de kabulümdür, olsun yeter ki :)

    YanıtlaSil
  16. Dün bizim mutfaktan çıktı aynı tatlı :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Ayva tatlısının en sade ve en güzel hali olsa gerek! hemen deneyeceğim tabi, kuru kuru yemenin ötesine geçmeli, ben ayvayı bir de et yemeklerinde pek severim Tijen. Eşim çok yapar.Et yemeklerine ayva koyar kerevizle pişirmedik hiç, kereviz sever olarak bunu denemekte bana düşüyor.
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  18. Zehra'cığım kerevizle mutlaka dene, bayılacaksın. Ayvalı pilav da çok güzel olur.
    *
    Sevgili Elif,
    Afiyetler olsun.
    *
    Kızlar güzel yorumlar için teşekkürler, sağolun varolun.

    YanıtlaSil
  19. Elinize sağlık ayrıca yeni kitabınız hayırlı uğurlu olsun sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.