12 Nisan 2012

Baharı kucaklamak

Hadi gelin baharı kucaklayalım bugün. Tüm duyularımız, benliğimiz, yüreğimizle. Ben öyle yapıyorum. Zaten başka çarem de yok. Öyle bir sarmalanmış durumdayım ki baharla, onunla bütünleşmekten başka çıkar yol yok. Yanıbaşımda bir demet salep orkidesi (ama boyunlarını büktüler), üç demet frezya ve bir bardağa koyduğum iki turunç çiçekli dal. Kasem bahar desenli, içi bahar tatlı. Baharı yiyor, baharı kaşıklıyorum adeta. Dün (ki çekimden henüz dönmüştüm) erkenden pazara yollandım. Annem "kahvaltı et bari" dese de "süt kalmaz sonra" deyip çıktım evden. Bir elma aldım yanıma, 3-5 badem. Kahvaltım oldular. Eve gelince sütü kaynattım, yoğurdumu mayaladım, kalan sütü soğuttum, içine ayran ekleyerek peynirimi yaptım. Bu sefer peyniraltı suyunu atmadım. Bunca kıymetli bir suyu ziyan etmek üzüyordu zaten. Yaratıcılığımı kullandım ve basit (ve sade) bir bahar lezzeti yarattım. İç bakla almıştım pazardan. Kabuklarını soydum. Bir avuç da semizotu yıkadım. Peyniraltı suyunun birazını tencereye alıp içine yıkadığım bir avuç baklayı koydum. Tuz hiç kullanmadım. Sadece karabiber ve pul biber. Bir taze sarımsağı da incecik doğrayıp semizotlarıyla birlikte pişmeye yakın attım. Beş dakika ya pişirdim ya pişirmedim. Zaten baklalar çabuk pişer. Semizotlarını da fazla öldürmeye gerek yok. Beş dakika içinde bahar desenli kasemde beni bekliyordu çorbam. O kadar ümitli değildim ya tadı olağanüstü zarif ve dengeli idi. Biraz acısını fazla kaçırmışım. Bu kadar az miktarda yemek pişirmeye alışkın olmadığımdan olsa gerek. Yanına da bir kase salata. İşte hafif ve bahar kokulu bir öğle yemeği.

27 yorum:

  1. Bakla ve semizotu.... üfff. Burda bulabilsem de bizde yesek. Ama nerdeeee? :-) afiyet olsun Tijen.
    O kadar güzel yazmissin ki, canim istedi :-) Güzel günler dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Baklalar vallahi tazeyiz diye bağırıyor. Sağlıkla Tijen!!

    YanıtlaSil
  3. Geçenlerde bana "karadut satılıyor çarşıda, bu mevsimde karadut olur mu?" diye sordular, bilemedim. Burada bu güzel tariflerle birlikte, güneyde nelerin zamanının geldiğini de öğreniyorum. Baklalar olmuş demek! Afiyet olsun, sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Hülya'cığım,
    Sizin oralarda da görünürler yakında hiç merak etme. Bakla bizde kıştan beri var da artık içlendi bile.

    YanıtlaSil
  5. Meyveli Tepe:
    Evet Antalya'da dut da var pazarda, kocaman karadutlar. Nereden geliyorlar bilmiyorum çünkü buradaki dutlar Mayıs başında olur. Ağaçlara da baktım daha yeni yapraklanıyorlar, henüz meyveler çok çok minik.

    YanıtlaSil
  6. nasıl güzel olmuştur! canım çekti!

    YanıtlaSil
  7. Özlemaki,
    Oldu vallahi! Ben zaten böyle bahar bahar tatları seviyorum.

    YanıtlaSil
  8. ruhumuza bahar getirdin, sen bir tanesin!

    YanıtlaSil
  9. Sen de bir tanesin Özlemaki! Kimbilir senin yüreğinde ne baharlar açıyordur şimdi:)

    YanıtlaSil
  10. Tijen hanım peynir için soğuk süte ayranı karıştırıp bırakıyormusunuz yoksa kaynatıp mı bırakıyorsunuz...Ben geçen gün kaynayan süte yoğrt ekleyip kestirerek yaptım peynirimi ..Nasıl doğrusu pek bu konuda bilgili değilim..
    Esma

    YanıtlaSil
  11. Esma hanım, sütü ateşe koyduğumda ayranı da yavaş yavaş ekliyor ve biraz karıştırıyorum. Kaynamasına yakın süt kesiliyor. Ateşten alıp biraz bekletiyorum (15-20 dk kadar) sonra da süzüyorum.

    YanıtlaSil
  12. tam da kisa girerken tekrar bahari yasattin adasim,sen cok yasa:)

    YanıtlaSil
  13. Adaş gerçekten siz kışa giriyorsunuz değil mi? Güney Afrika'da sonhaharı yaşayıp bahara geri dönmek bana çok iyi gelmişti. Bizim kışta da oralara gelmek lazım galiba:)

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Zen, ne güzel birleştirmişsiniz gene bahar lezzetlerini. Afiyet olsun.
    Peyniraltı suyu asla ve asla bizim evde de atılmaz mutlaka çorbaya katılır, ekmek yoğrulur, kek yapılır ama böylesini denememiştim.
    Ellerinize sağlık.
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. tijencim..afiyet olsun..bahara yakışır ellerine sağlık daaaaa ben pişirince niye böyle yeşil olmuyo...(((((((((

    YanıtlaSil
  16. Sevilay,
    Çok şekersin!
    Birincisi çok az pişirip renkleri daha ölmeden fotoğraf çekiyorum. İkincisi bu fotoğrafı Picasa ile düzeltirken yeni eklenen fonksiyonlardan birini kullandım. Renk ondan bu kadar canlı ve yoğun.

    YanıtlaSil
  17. Sare hanımcığım,
    Ben de bugüne kadar yaptığım ayıbı telafi edeceğim bundan sonra. Hakikaten öylesine değerli bir suyu atmak büyük ayıp!

    YanıtlaSil
  18. merhaba)süte ayran katınca,lor oluyor...hakiki peynir nasıl yapabiliriz?sağlıkla

    YanıtlaSil
  19. Peynirin suyu iyice süzüldüğünde tülbentle üzerini kapatıp üzerine bir ağırlık koyun. Basbayağı peynir elde edeceksiniz.

    YanıtlaSil
  20. Sen ve Ozlem yuzunden bakla yemeye basladim, bizim ciftlige ne zaman gelir acaba, bir hafta geliyor obur hafta yok, bu sefer butun tezgahi almayi planliyorum :-)))))

    YanıtlaSil
  21. Baharı getirdin evimize ..
    Sağol Tijen'ciğim..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Hülya'cığım,
    Çok sağol canım!
    *
    Mine,
    Uyutmadım umarım?
    *
    Başak,
    Bakla yenmez mi hiç yahu?

    YanıtlaSil
  23. Baharı çok seviyorum, doğada ki hareket ve renk cümbüşü beni mest ediyor. Bir tek bakla ile uyuşamıyoruz bir türlü :) Eşim çok sevdiği için 5-6 defa yapıp, tuzu nasıl diye suyunun tadına bakabildim ben de. Çok sağlıklı biliyorum, ama yutamıyorum :)Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  24. Serap'cığım biraz emekli ama iri iç baklalardan alıp dış zarlarını çıkarıp yemeyi denedin mi hiç? Bence dünyanın en güzel tadlarından biri...

    YanıtlaSil
  25. Bayılıyorum senin şu pazar alışverişlerine ve eve dönünce de ondan kattım bundan kattım deyip harika bir lezzet çıkarmana Tijenim.
    Sen bir tanesin..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.