Benden ses çıkmıyorsa bilin ki yollardayım. Oralardan yazmak zor oluyor. Gündüz zaten çok yoğun çalışıyoruz. Akşam olunca da bir otel odasında oturup blog yazmak anlamsız mı geliyor ne? Neyse ki şu anda odamda, mis kokulu nergislerimle başbaşayım da yolculukta ihmal ettiğim dostlarıma yazabiliyorum. Hem zaten bu sabah erkenden çıkıp (kahvaltı dahi etmeden) pazara gitmişim, bir sürü güzel şey almışım, üstüne üstlük yoğurdumu mayalayıp kalan sütle bir kase de sürmelik peynir yapmışım. Salata malzemelerim yıkanıyor, pancarlar haşlanıyor, salataya koyacağım yabani pirincim pişmiş, soğumakta...
Hep evde yoğurt yapmanın erdemlerinden bahsedeyim istiyorum ama her seferinde unutuyorum. Ya da önemsiz mi buluyorum ne? Oysa ev yoğurdu gibisi yok. Hele de hazır yoğurtların hepten bozulduğu, yoğurttan başka her şeye benzediği bir dönemde. Adam gibi gerçek süt bulabiliyorsanız benim gibi porsiyonluk kaplarda (fotoğraftakileri çok seviyorum, mor kapaklı yoğurt kaplarım benim) mayalayın yoğurdunuzu. Ben sütü kaynatır kaynatmaz kaplara pay ediyor, parmağımın ucunu sokup yanmadığımda (ama sütün ısısı hissedilmeli) ılık sütle seyrelttiğim yoğurdu pay ediyor, güzelce karıştırıp kapaklarını kapatıyor ve uyumaya bırakıyorum. Üzerine battaniye örtüyorum tabii. Süt sıcakken kaba konduğunda kolay kolay soğumuyor. Mayalanma süresi sonunda (7 saat bekletiyorum) kaplar hala ılık oluyor. Sonra kapaklarını açıp biraz oda sıcaklığında bekletiyor, kapatıp dolaba diziyorum. Her gün bir kase. Ohhhh var mı evde olmak gibisi! (Bu hafta Adana bölümümüz yayınlanıyor, hatırlatayım. Çarşamba 20:00'de, tekrarı pazar 19:15'te, Kanal 24'te.)
Biz de yıllardır evde yapıyoruz yoğurdumuzu. Böyle tek yiyimlik değil ama. Hatta ilk zamanlar ben yapardım şimdi eşim yapıyor ve inanılmaz keyif alıyor yoğurt yapmaktan...
YanıtlaSilBen de bes dakika once yogurdumu mayaladim, ustune bu yaziyi okumak hos oldu. Kapagi acip bekletmeyi hic denememistim, bu sefer oyle yapacagim.
YanıtlaSilAda'nın annesi,
YanıtlaSilBüyük kapta yapıldığında sulanıyor ya ben o yüzden porsiyonluk kapları tercih ediyorum. Ama hakikaten, var mı ev yoğurdu gibisi?
*
B.,
Ne güzel tesadüf olmuş!
Kapağını açıp bekletmek birdenbire buzdolabına sokmamak için. Terliyor ya o zaman kapaklar, ondan.
Ev yoğurdu gibisi yok gerçekten. Annem sık sık mayalar, sütçümüzün köyden getirdiği tazecik sütlerle.. Artık herşeyin hazırı, yapılmışı var ama ne kadar gerçek? Ne kadar sağlıklı? Ne tat var ne de lezzet.. Doğallıktan ne kadar uzaklaştık..
YanıtlaSilBende hep evde yapiyorum yogurdumu. Islenmemis sut bulmak biraz zor. Pastorize edilmis ama homojenize edilmemis, bolgesel sut satan bir kooperatif var oradan alip yapiyorum. Buralarda bir "Yunan" yogurdu modasi var. Bildigimiz katkisiz yogurt. Afiyet olsun!
YanıtlaSilBizim evde yoğurdu babam yapıyor. :)
YanıtlaSilHülya,
YanıtlaSilÇok haklısın, doğallıktan çok uzaklaştık. Piyasada hazır satılan ürünlerin o kadar azı doğala yakın ki. Doğal diyemiyorum, yakın diyorum yani...
*
Selhan,
Amerika'da Yunan yoğurdu diye satılan yoğurtlardan alıyordum ben de oradayken (diğerleri yoğurt gibi gelmiyordu) ama onlar da çok kremamsı değil mi?
*
Martı,
Baba yoğurdu da güzel olsa gerek???
Tijen'cim, evet onlar misket limonu. Buraya Özdilek alışveriş merkezi açıldı geçenlerde. Oradan buldum tesadüfen bende. Tabi almadan duramadım çok merak ediyordum tadını ve kokusunu..
YanıtlaSilOğluşa yoğurt mayaladım iki yıl boyunca sonra bıraktım, tekrar dönmeli bu işe üstelik organik süt bulma şansım da varken:)
YanıtlaSilÇalışmalarınızda başarılar dilerim, kolay gelsin.
Durust olmak gerekirse hic almadim :) Yapay bir koku geliyor burnuma o yuzden yiyemiyorum...
YanıtlaSilYoğurt kaplarını bende küçülttüm ve çok rahat ettim, Tijen hanım.
YanıtlaSilNasıl güzel görünüyorlar anlatamam, süt kokusunu bile aldım.
Adana'yı heyecanla bekliyorum.
Benim sütçüm yarın gelecek, yolunu gözlüyorum her hafta. İçmek için ayırdığım da az kalmış bozulmadan onu da uyutacağım birazdan.
YanıtlaSilHülya'cığım,
YanıtlaSilÇok iyi etmişsin. Ben çok severim misket limonu tadını (kokusunu da).
*
Fadiş,
Kesin dön bu işe. Yoğurtlar gitgide bozuluyor, ev yoğurdunun tadı çok başka gerçekten.
*
Selhan,
Kimbilir neler var içlerinde?
*
Sare hanım,
Ben de aynı heyecanla bekliyorum inanın!
prensesim yoğurt yemeye başladığından beri evde yaparım bende ,ev yoğurdu gibisi yok ,ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilYoğurt yapamak çok zevkli:) çocuklaraı kendi yaptığım yoğurtla büyüttüm:) yoğurt mayalam bişey değilde güzel maya bulmak lazım ev yoğurdunun devamı olmalı yoksa fena olur:)
YanıtlaSilEvde yoğurt yapmak elbette çok güzeldir. Bir de çeşit çeşit peynirleri yapmayı deneyin! O zaman gerçek mutluluğun farkına varılıyor. Buyrun http://artizanpeynirci.blogspot.com
YanıtlaSilÇok güzel görünüyorlar, çok imrendim. Kendi yapmanın hazzına, güvenilir ve sağlıklı oluşuna, ahh emekliye ayrılsam, bir de güvendiğim bir sütçüm olsa. Ne büyük keyif... Sevgiler.
YanıtlaSilAta bebekken (şimdi 15 yaşında) tam 10 gün yoğurdu tutturamamıştım. Komşu teyzelerim yapmışlardı ben becerene kadar :)
YanıtlaSilTijenim ellerine sağlık
Sevgiler
Oğlum bebekken evde yoğurt yapardım ama artık ev yoğurdunu yemiyor..
YanıtlaSilBu katkı maddelerinde ne varsa bağımlılık yapıyor, ev yapımı meyve sularını da içiremiyorum.
Bir ara hazır meyve suyu şişesine koyup kandırmaya çalışmıştım ama hayır tadını anladı:((
Sevgiler Tijen'ciğim
aslinda market tipi cogu seyi mutfagimizdan cikardigim halde yogurda sira gelmemis hala..simdi farkettim, üstelik bu derece kolayken yapimi..iyi ki hatirlattin bunu Tijen'cigim :) derhal evde yogurt yapmaya baslamali..
YanıtlaSilbende yoğurdumu kendim mayalamak istiyorum ama şöyle sizin söylediğiniz gibi bir sütçü bulabilsem:(afiyet olsun:)
YanıtlaSilseni izlemeye doyamıyorum ablacım tvde:)
YanıtlaSilkutluyorum çok başarılısın harikasın:)
evde yoğurt yapmayı da evlenince öğrendim:) iyi ettim:)
Ben kapların soğumasını bekleyemeyeceğim zamanlar, yoğurdun terini alsın diye sırtına bez koyuyorum :)
YanıtlaSilYoğurt kabının kapağını kapamadan önce araya kağıt peçete (mümkünse kağıt havlu) koyuyorum. Oluşan nemi peçete emiyor.
herşeyin evde yapılanını tercih ederim.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBu gün ilk defa evde yoğurt yaptım birde enteresan bir yoğur denedim ikiside olur umuyorum :) sevgiler...
YanıtlaSilben sütü mayalayıp sıcacık uykusuna yollamadan ona ne yapması gerektğini fısıldıyorum ve teşekkür ediyorum! :P
YanıtlaSilAh bu sene daha nergis alamadım bile.
YanıtlaSilAma yoğurt bizim evde de yapılıyor. Aysun un sütleri sağolsun.
Kızım da çoktan alıştı.
Gelsem, senle kalsam, değişik şeyler öğrensem. Gezsek. ÖÖle canım çekti.
Operim
Kolay gelsin.
Neşeli anne Çiğdem
tek kullanımlık mayalamak çok sağlıklı lezzetide daha fazla oluyor bende kavanozlarda mayalıyorum.
YanıtlaSilBayılıyorum size, kişiliğinize, yaptığınız hersey o kadar başarılı ve kaliteli ki… Her defasında facebok sayfamda paylaşıyorum yeni bölümlerinizi de :)
YanıtlaSilMaalesef içime sinen bir süt bulamıyorum, süt konusu bir yara benim için. Yoğurt denemelerim ise % 50 başarılı henüz. Sanırım yoğurt için önce benim biraz mayalanmam lazım, hala fazla aceleci olabilirim, bilemiyorum... Ama denemeye devam...
YanıtlaSilTeşekkürler.
Bizim evdeki yoğurt yapımı seremonisini senin kaleminden okumakta ayrı güzel oluyor!
YanıtlaSilBizde de haftanın 2 günü durum budur tek farkı annem tek kaba yapıyor ama bu da güzel fikir aslında ben kendim için bu hafta deneyeyim bari.
Ellerine emeğine sağlık,yollar güzel olsun zevkle dolsun ruhunuz..
Ne kadar guzel olmus Tijen'cigim, ellerine saglik.Harikasin!
YanıtlaSilSevgi ve selamlar, sevgililer gunun de kutlu olsun :)
Merhaba,
YanıtlaSilannem bizi kendi yaptığı yoğurtla büyüttü, ama şimdi ben o tadı hiç bir market yoğurtunda bulamıyorum. Kendim yapmayı deniyorum ama maya olarak kullandığım market yoğurtundan her halde, maya tutmuyor ısısına dikkat ettiğim halde. Sizin sırrınız ne :) sizinkiler şahane gözüküyor.
Sevgiler.
Özlem
Özlem merhaba,
YanıtlaSilNasıl bir süt kullanıyorsunuz? Ben köy sütü alıp uzunca bir süre kaynatıyor, suyunu uçuruyorum (yani kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat falan). Olabildiğince yerel yoğurtları tercih ediyorum maya olarak. Danone gibi yoğurtlarda sümüksü bir doku oluyor mayalayınca. Yazıda yazdığım gibi, porsiyonluk yapıyorum, süt kaynarken kaplara pay edip parmağımla ısısını kontrol ediyorum. Süt parmağı yakmayacak ama sıcaklığı da hissedilecek. O zaman mayasını karıştırıp sarıyor sarmalıyorum.
Hızlı yanıtınız için teşekkürler.
YanıtlaSilGünlük pastorize süt kullanıyorum, maya olarakta: Tikveşli ve Sütaş denedim ama ikisinden de sonuç alamadım. Ama ben uzun süre kaynatmamıştım, kanadıktan sonra ocaktan aldım fazla beklemeden. Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Bir sonraki denememde yerel bir üreticinin yoğurtuyla, daha uzun süre kaynatarak deneyeceğim.
Özlem
Bol şans Özlem.
YanıtlaSilRica ederim.
Bir şey sormak istiyorum. Ben de şu aralar Ege'deyim ve arka sokağımda gidip memeden süt alabiliyorum. Doğal olarak devamlı yoğurt mayalıyorum. İnanılmaz lezzetli oluyor. Yeni yapmaya başladım ve ilginç bir şekilde yoğurt katı oluyor. Hoşuma gidiyor bu ama neden?
YanıtlaSilRahmetli halam yapardı, neredeyse ayran gibi olurdu... Bana burada el veren komşu teyze de yapıyor onun ki de benimki gibi olmuyor. Sütten mi farkediyor, kaynatmamdan mı, mayalamamdan mı... Neden olduğunu çok merak ediyorum...
Tijen Hanım,
YanıtlaSilBu küçük kaplardan bende var. Ne kadar maya eklemek lazım?
Ben her birine ılık sütle sulandırılmış yoğurttan 1 tatlı kaşığı ile 1 çorba kaşığı arası (ufak tahta kaşık kullanıyorum da tam emin olamadım) koyuyorum.
YanıtlaSilteşekkür ederim. Deneyeceğim. sonucu burdan yazarım :)
YanıtlaSilSevinirim! Mayalık olarak olabildiğince doğal bir yoğurt kullanın. Bir de ısı önemli, süt fazla soğumuş olursa maya tutmayacaktır. Kolay gelsin.
YanıtlaSilben aoç yoğurt yaoma seti ile yapıyorum .çok lezzetli oluyor öneririm.
YanıtlaSilhttp://aocistanbul.com/2012/12/11/aoc-sut-ve-mayasiyla-evde-yogurt-yapma-seti/