07 Aralık 2011
Kabak kabak ballı kabak
Dün Salı Pazarı'ndaydım. Aman bir güzeldi ki yine, sormayın. Girer girmez doldurmaya başladım pazar çantamı. İlk aldıklarım yerelması ve balkabağı. Fotoğraftakiler değil ama, pazarda böyle süslenmiş kabaklar yok. Bu zatı şahanelerini 2007 yılındaki New York seferinde çekmişim. Güzel bir balkabağı fotoğrafı ararken yüzlercesi arasından bunu bulup çıkardım. Tam Cadılar Bayramı öncesi olmalı ki sokaklar kabaklarla doluymuş. Ne şık ama değil mi? Bu sefer soyulmuş, dilimlenmişini aldım, eve gelince uğraşmayayım, doğrudan pişireyim diye. Tatlısı için almadım tabii. Çok özlediğim, geçen yıl neredeyse her hafta yapıp yediğim çorbası için. Kesin burada anlatmışımdır bu basit çorbayı. Bu sefer Gaziantep'ten aldığım kabuklu kırmızı mercimekle yaptım. Ölçmedim de. Bir çay fincanı kadar mercimek yetiyor. Yıkayıp koyun tencereye. Yarım kilo da ayıklanmış, dilimlenmiş balkabağı. Bir soğanı irice kesin. Suyunu ekleyin. Tuz, kırmızı biber, karabiber ve köri. Evet, köri bu çorbanın sihirli tılsımı. Başka bir boyuta taşıyor çorbayı. Sonra hepsi pişince blenderden geçirip azıcık sızma zeytinyağı ekliyorsunuz. Çok koyu olduysa biraz sulandırabilirsiniz tabii. Sonra da yanında bir dilim kızarmış ekmekle yiyorsunuz. Bu benim öğle ve akşam yemeğimdi dün. Bugün ne yiyeceğim? Ampul kabak ve nohut yemeği, karışık. Öğlen onu yerim, akşam yine çorbaya dönerim diyorum. Bugün iş çok. Çalışmam lazım. Yoksa bir tas salata yapmak fena olmazdı yanına...
Bal kabağı çorbasını hiç denemedim. Listeme girdi aklıma koydum:)
YanıtlaSilÇok beğeneceksin arkadaşım mutlaka yap!
YanıtlaSilTijan'ciğim dün ben öğleyin Tevfik Usta'da börek yerken kulakların çınladı mı acaba??
YanıtlaSilSevgiler..
Balkabağı çorbasını yaparım ama bu şekilde hiç denememiştim. Köri konusunda haklısın bencede ayrıca bir de zencefil olmalı bence.Sevgiler
YanıtlaSilSevdiğim bol vitaminli nefis bir çorba bu şekliyle de deniycem.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Sevgilerimle...
Bu tarif muhteşem görünüyor.Ben çok daha basitini yapıyorum.Kabaklari sade suda haşlayıp blenderdan geçiriyorum.Biraz tuz, 1 tatlı kaşığı da süt kreması.Başka bir şey yok...O bile cok nefis oluyor. Tijen'ciğim yine farkını koymuşsun, köri harika olur herhalde:))
YanıtlaSilPinar Kirmizioglu
Fellik fellik balkabağı çorbası tarifi arıyordum, çok iyi oldu bu. Teşekkürler komşum...
YanıtlaSil(fotoğrafa bayıldım bu arada)
Ben de tennuri çorbasına kattıydım kabak, mercimekle uymuştu. Evde kabak varsa çoğu çorbaya katıveriyorum, iyi gidiyor. İyi çalışmalar sana...
YanıtlaSilKabak çorbasını yapmak artık şart oldu, sevgili zen.
YanıtlaSilKabaklarda bir harika görünüyor.
Ellerinize sağlık, sevgiler.
Balkabağı çorba tariflerini çok okudum ama şimdiye kadar tatlısı hariç yemedim. Öyle bir anlatmışsınız ki Tijen Hanım hemen marketten balkabağı alıp yapasım geldi , anlatım çok pratik malzemeler evimizde olan şeyler zaten çok teşekkürler, hemen deneyeyim...
YanıtlaSilÇorbası gerçekten nefiiisss oluyor. Ben bu gün balkabağından kek yaptım. Oda nefis oldu
YanıtlaSilSevgiler
Arkadaşlar,
YanıtlaSilZamanında el atmadığım için her yoruma teker teker yanıt vermiyorum diye küsmezsiniz bana değil mi? Hepinizi çok seviyorum, iyi ki varsınız!
Tijen'im sadece zencefil koydum. Bir daha ki sefere mutlaka yenibaharda koyacağım
YanıtlaSilTijenim eline sağlık çorbanı mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilÖpüyorum canım..
Hii sen bana sanatçı demişsin, fotoğrafımı beğenmişsin. Ağzım kulaklarıma vardı, utandım, gururlandım. Ayy ne desem, teşekkür az kalır...
YanıtlaSilE ama haksız mıyım canım? Çok beğeniyorum fotoğraflarını!
YanıtlaSilBenim de denemediğim tariflerden biri. Senin tarifinle tanışacağım inşallah kabak çorbasıyla. Sevgiler Tijencim:)
YanıtlaSilkabak çorbası sık yaptığım çorbalardan mercimekli denemedim tabi.. burada da kürbis paradise kabak cenneti var mevsiminde muhteşem bir yer.. ellerinize sağlık
YanıtlaSilbalkabağı çorbası hep merak edip denemeye çekindiğim bir tat olmuştu.dün katıldığım bir etkinlikde yaptık ve beğendik. ama kesinlikle yanına gideri kızarmış ekmek,biz öyle çala kaşık içtik ve kızarmış ekmek aradı gözlerim:)
YanıtlaSilama ama yinede benim için kışın vazgeçilmez tatlısı kabak..
Tijen, bizim tatli kabaklarinin tadi tuzu bu fotograftakilerden cok daha guzel. Aslina bakarsan goruntusu de! Bunlar degisik geliyor bize de cekiciligi ondan :) Pazarlara gelmeye basladilar ama ben bu durumdan hoslanmiyorum. Zira bu fotograftakilerin pek tadi tuzu olmuyor. Bol lifli sacak sacak, pisince de bol su saliyor. Corba denenecekler listesinde. Cok ihmal ettim hatta. Bir de kabakli pay yaparlar ya hani, onun puresini de hep merak etmisimdir. Hazir aliyordu Ingiliz milleti. Ben kendim yapmak istiyorum oysa :) Aynen mincemeat yapmak istedigim gibi :)
YanıtlaSilMmmmmm bayılırım zaten senin şu kabak çorbana sayende tanıştığım nefis bir lezzet cnm gerçekten de köri bir başka anlam katıyor.
YanıtlaSilSevgiler,
Evren
Dilek haklısın elbette, bizim Adapazarı civarlarından gelen kestane kabağımızın tadına da dokusuna da erişemez hiç biri ama ben bu fotoğrafı seviyorum ne yapayım.
YanıtlaSil*
Evren'ciğim,
Afiyetler olsun canım!
*
Oooh afiyet olsun Prenses!
*
Yemekbiraşk,
Çok hoş bir yer olmalı. Çok isterdim görmeyi.
Çorba çok seviyroum mutlaka yapacağım ama öğle öğünün de mi yenmeli bu çorba
YanıtlaSilSevgiler
Esma
Kabağı genelde tatlı olarak gördüğüm için; çorbasını çok merak ediyorum. Bu kadar güzel yorumun üstüne almalı ve denemeli bir an evvel. Sevgiler.
YanıtlaSilbal kabagi corbasini hic yapmadim yemedim genelde tatlisini yapmisimdir gercekten merak ettim tadini hayirli cumalar sevgiyle kalin
YanıtlaSilellerine saglik,denedimmmm,nefis oldu.ben icine birazda tavuk didikledim ,ufaklik icin.ellerine saglik,ve bu arada seni seviyorummmm.:)tesekkur ederim,blogun mis gibi eski kokusu geri geldi:)
YanıtlaSilBeğenmene sevindim adaş. Vallahi senin serzenişin üzerine işi gücü bıraktım yazdım.
YanıtlaSil*
Esma hanım,
Bilmem ki? Diyet listelerine göre yenmemesi gereken yiyeceklerden herhalde, hem balkabağı hem mercimek. Besin değeri yüksek. Benim kafamda bu ara o kadar çok şey var ki, sadece karnım acıktığı zaman acaba ne yesem diyor, bedenim ne istiyorsa onu yiyorum o kadar.
*
Karabiber,
Teşekkürler!
*
Serap bence mutlaka dene, çok seveceksin. Köriyi ihmal etme ama o çok şey katıyor bu çorbaya.
canimsin..:)
YanıtlaSilKışın da güzelliği! Çorbadan kimse sıkılmıyor, ben zaten severim çorba... Yazın bile içerim. Ama sıkılanlara türlü lezzette çorba mümkün! Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBen bu kabakları çiğ bile yerimmmm.Sevgili Tijen çorba denince dayanamam çok severim.Seninde çok güzel yaptığına eminim...
YanıtlaSil