07 Aralık 2011

Kabak kabak ballı kabak

Dün Salı Pazarı'ndaydım. Aman bir güzeldi ki yine, sormayın. Girer girmez doldurmaya başladım pazar çantamı. İlk aldıklarım yerelması ve balkabağı. Fotoğraftakiler değil ama, pazarda böyle süslenmiş kabaklar yok. Bu zatı şahanelerini 2007 yılındaki New York seferinde çekmişim. Güzel bir balkabağı fotoğrafı ararken yüzlercesi arasından bunu bulup çıkardım. Tam Cadılar Bayramı öncesi olmalı ki sokaklar kabaklarla doluymuş. Ne şık ama değil mi? Bu sefer soyulmuş, dilimlenmişini aldım, eve gelince uğraşmayayım, doğrudan pişireyim diye. Tatlısı için almadım tabii. Çok özlediğim, geçen yıl neredeyse her hafta yapıp yediğim çorbası için. Kesin burada anlatmışımdır bu basit çorbayı. Bu sefer Gaziantep'ten aldığım kabuklu kırmızı mercimekle yaptım. Ölçmedim de. Bir çay fincanı kadar mercimek yetiyor. Yıkayıp koyun tencereye. Yarım kilo da ayıklanmış, dilimlenmiş balkabağı. Bir soğanı irice kesin. Suyunu ekleyin. Tuz, kırmızı biber, karabiber ve köri. Evet, köri bu çorbanın sihirli tılsımı. Başka bir boyuta taşıyor çorbayı. Sonra hepsi pişince blenderden geçirip azıcık sızma zeytinyağı ekliyorsunuz. Çok koyu olduysa biraz sulandırabilirsiniz tabii. Sonra da yanında bir dilim kızarmış ekmekle yiyorsunuz. Bu benim öğle ve akşam yemeğimdi dün. Bugün ne yiyeceğim? Ampul kabak ve nohut yemeği, karışık. Öğlen onu yerim, akşam yine çorbaya dönerim diyorum. Bugün iş çok. Çalışmam lazım. Yoksa bir tas salata yapmak fena olmazdı yanına...

30 yorum:

  1. Bal kabağı çorbasını hiç denemedim. Listeme girdi aklıma koydum:)

    YanıtlaSil
  2. Çok beğeneceksin arkadaşım mutlaka yap!

    YanıtlaSil
  3. Tijan'ciğim dün ben öğleyin Tevfik Usta'da börek yerken kulakların çınladı mı acaba??
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Balkabağı çorbasını yaparım ama bu şekilde hiç denememiştim. Köri konusunda haklısın bencede ayrıca bir de zencefil olmalı bence.Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Sevdiğim bol vitaminli nefis bir çorba bu şekliyle de deniycem.
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Pınar KırmızıoğluÇarşamba, 07 Aralık, 2011

    Bu tarif muhteşem görünüyor.Ben çok daha basitini yapıyorum.Kabaklari sade suda haşlayıp blenderdan geçiriyorum.Biraz tuz, 1 tatlı kaşığı da süt kreması.Başka bir şey yok...O bile cok nefis oluyor. Tijen'ciğim yine farkını koymuşsun, köri harika olur herhalde:))
    Pinar Kirmizioglu

    YanıtlaSil
  7. Fellik fellik balkabağı çorbası tarifi arıyordum, çok iyi oldu bu. Teşekkürler komşum...
    (fotoğrafa bayıldım bu arada)

    YanıtlaSil
  8. Ben de tennuri çorbasına kattıydım kabak, mercimekle uymuştu. Evde kabak varsa çoğu çorbaya katıveriyorum, iyi gidiyor. İyi çalışmalar sana...

    YanıtlaSil
  9. Kabak çorbasını yapmak artık şart oldu, sevgili zen.
    Kabaklarda bir harika görünüyor.
    Ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Balkabağı çorba tariflerini çok okudum ama şimdiye kadar tatlısı hariç yemedim. Öyle bir anlatmışsınız ki Tijen Hanım hemen marketten balkabağı alıp yapasım geldi , anlatım çok pratik malzemeler evimizde olan şeyler zaten çok teşekkürler, hemen deneyeyim...

    YanıtlaSil
  11. Çorbası gerçekten nefiiisss oluyor. Ben bu gün balkabağından kek yaptım. Oda nefis oldu
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Arkadaşlar,
    Zamanında el atmadığım için her yoruma teker teker yanıt vermiyorum diye küsmezsiniz bana değil mi? Hepinizi çok seviyorum, iyi ki varsınız!

    YanıtlaSil
  13. Tijen'im sadece zencefil koydum. Bir daha ki sefere mutlaka yenibaharda koyacağım

    YanıtlaSil
  14. Tijenim eline sağlık çorbanı mutlaka deneyeceğim.
    Öpüyorum canım..

    YanıtlaSil
  15. Hii sen bana sanatçı demişsin, fotoğrafımı beğenmişsin. Ağzım kulaklarıma vardı, utandım, gururlandım. Ayy ne desem, teşekkür az kalır...

    YanıtlaSil
  16. E ama haksız mıyım canım? Çok beğeniyorum fotoğraflarını!

    YanıtlaSil
  17. Benim de denemediğim tariflerden biri. Senin tarifinle tanışacağım inşallah kabak çorbasıyla. Sevgiler Tijencim:)

    YanıtlaSil
  18. kabak çorbası sık yaptığım çorbalardan mercimekli denemedim tabi.. burada da kürbis paradise kabak cenneti var mevsiminde muhteşem bir yer.. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. balkabağı çorbası hep merak edip denemeye çekindiğim bir tat olmuştu.dün katıldığım bir etkinlikde yaptık ve beğendik. ama kesinlikle yanına gideri kızarmış ekmek,biz öyle çala kaşık içtik ve kızarmış ekmek aradı gözlerim:)

    ama ama yinede benim için kışın vazgeçilmez tatlısı kabak..

    YanıtlaSil
  20. Tijen, bizim tatli kabaklarinin tadi tuzu bu fotograftakilerden cok daha guzel. Aslina bakarsan goruntusu de! Bunlar degisik geliyor bize de cekiciligi ondan :) Pazarlara gelmeye basladilar ama ben bu durumdan hoslanmiyorum. Zira bu fotograftakilerin pek tadi tuzu olmuyor. Bol lifli sacak sacak, pisince de bol su saliyor. Corba denenecekler listesinde. Cok ihmal ettim hatta. Bir de kabakli pay yaparlar ya hani, onun puresini de hep merak etmisimdir. Hazir aliyordu Ingiliz milleti. Ben kendim yapmak istiyorum oysa :) Aynen mincemeat yapmak istedigim gibi :)

    YanıtlaSil
  21. Mmmmmm bayılırım zaten senin şu kabak çorbana sayende tanıştığım nefis bir lezzet cnm gerçekten de köri bir başka anlam katıyor.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  22. Dilek haklısın elbette, bizim Adapazarı civarlarından gelen kestane kabağımızın tadına da dokusuna da erişemez hiç biri ama ben bu fotoğrafı seviyorum ne yapayım.
    *
    Evren'ciğim,
    Afiyetler olsun canım!
    *
    Oooh afiyet olsun Prenses!
    *
    Yemekbiraşk,
    Çok hoş bir yer olmalı. Çok isterdim görmeyi.

    YanıtlaSil
  23. Çorba çok seviyroum mutlaka yapacağım ama öğle öğünün de mi yenmeli bu çorba
    Sevgiler
    Esma

    YanıtlaSil
  24. Kabağı genelde tatlı olarak gördüğüm için; çorbasını çok merak ediyorum. Bu kadar güzel yorumun üstüne almalı ve denemeli bir an evvel. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. bal kabagi corbasini hic yapmadim yemedim genelde tatlisini yapmisimdir gercekten merak ettim tadini hayirli cumalar sevgiyle kalin

    YanıtlaSil
  26. ellerine saglik,denedimmmm,nefis oldu.ben icine birazda tavuk didikledim ,ufaklik icin.ellerine saglik,ve bu arada seni seviyorummmm.:)tesekkur ederim,blogun mis gibi eski kokusu geri geldi:)

    YanıtlaSil
  27. Beğenmene sevindim adaş. Vallahi senin serzenişin üzerine işi gücü bıraktım yazdım.
    *
    Esma hanım,
    Bilmem ki? Diyet listelerine göre yenmemesi gereken yiyeceklerden herhalde, hem balkabağı hem mercimek. Besin değeri yüksek. Benim kafamda bu ara o kadar çok şey var ki, sadece karnım acıktığı zaman acaba ne yesem diyor, bedenim ne istiyorsa onu yiyorum o kadar.
    *
    Karabiber,
    Teşekkürler!
    *
    Serap bence mutlaka dene, çok seveceksin. Köriyi ihmal etme ama o çok şey katıyor bu çorbaya.

    YanıtlaSil
  28. canimsin..:)

    YanıtlaSil
  29. Kışın da güzelliği! Çorbadan kimse sıkılmıyor, ben zaten severim çorba... Yazın bile içerim. Ama sıkılanlara türlü lezzette çorba mümkün! Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Ben bu kabakları çiğ bile yerimmmm.Sevgili Tijen çorba denince dayanamam çok severim.Seninde çok güzel yaptığına eminim...

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.