12 Eylül 2011

Dolma tenceresi değil çıfıt çarşısı mübarek

"Çıfıt çarşısı" lafını pek severim. Sık kullandığımdan değil ama severim işte ne bileyim. Eğlenceli gelir. Fotoğrafta gördüğünüz duruma ise %100 uyduğunu düşünüyorum, bilmem siz ne dersiniz? Anlatayım. Bu sitenin okurları benim tek tencerede birden fazla yemek yapma alışkanlığımı bilirler. Bu özellikle dolma günlerinde olur. En özellikle de "çiğden" dolma yaparken. Çiğden dolmayı, kulakları çınlasın, Müfide teyzeden (nam-ı diğer Minik) öğrenmiştim. Pek severim. Hem kolay hem lezizdir. Bu sefer maydanozumuz olmadığından çeşitlendirmek için dolapta beklemekten yorulan havuçları kullanayım istedim. Harcı rendelenmiş domates, soğan, havuç, pirinç, kuru nane, tuz, karabiber ve zeytinyağından oluşuyor. Fatma'yla Burhan'ın biberleri bir güzel doldurdum, üzerlerini de yeşil gözlü Yörük gelinin domatesleriyle kapladım. Biberler tencereyi doldurmadı. Hoş doldursalar da ben zaten aralara bir şeyler koymayı düşünüyordum, her zaman olduğu gibi. Havuçların kalanlarını biber aralarına doğradım. Ortada kalan boşluğa da bahçenin tek patlıcanını (annem geçen gün kalanları toplayıp pişirmişti) doğradım, üzerine kamber (veya domates biberi) biberlerden doğradım. Biraz da sarımsak. Aslında domates ve soğan da koyarak tam bir yemeğe dönüştürebilirdim ya üşendim. Bir an önce de pişsin istiyordum zaten. Açtım. Tencereye biraz daha yağ, tuz ve su koyup kapağını kapattım. Sonuçta ortaya normal bir dolmadan daha lezzetli bir dolma ve normal bir sebze kavurmasından daha lezzetli bir ikinci yemek çıktı. Güzelce pişmiş havuçlar da işin "bonus"u oldu biraz. İşte o yüzden de çıfıt çarşısına döndü fotoğraftaki tencere. Beni de pek eğlendirdi.

17 yorum:

  1. Yeşil, kırmızı, turuncu, beyaz ne hoş renkler var bu fotoğrafta. Afiyet olsun Tijen'ciğim..

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık. Bugün bizim akşam menüsünde de karışık dolma var:))

    YanıtlaSil
  3. Ben daha cok "siir gibi" demeyi tercih ederdim :D

    YanıtlaSil
  4. Yaraticilik, uretkenlik buna denir sanirim.
    Elde olanlarla guzele dair birseyelr yaratmak bu olsa gerek
    hem lezzetli, hem ekonpomik, hemd esagliklii
    ellerinize akliniza fikriniz e saglik Tijen hanim ;)
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  5. süper yine... okurken yüzümde gülümseme de bu yazının bonusu oldu :)

    YanıtlaSil
  6. İnsan bunu ocağa fırına vermeye kıyamaz ki :)

    YanıtlaSil
  7. ah cok canim cekti amaaaaa,
    ellerine saglik:)

    YanıtlaSil
  8. Bence süper olmuş valla. Tam çalışan hanımlar için. Dün akşam bende dolma yaptım ama sadece tek çeşit :((

    YanıtlaSil
  9. çok hoşsunuz yaaa, hiç aklıma gelmezz bu tarz bir yemek.. gerçi yemek yapmayı yeni öğrenenlerdenim umarım yaptıkça artar yaratıcılık ;)
    ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. Sevgili dostlar,
    Bu şekilde hem daha lezzetli hem daha pratik oluyor yemek. Eğlenceli de. Tavsiye ederim, değişik sebzelerle deneyiniz (ben evde kabak varsa kabak koyuyorum, o çok yakışıyor!

    YanıtlaSil
  11. Çiğden dolmayı ben de Egeli bir arkadaşımdan öğrendim ve artık kavurmayı falan bıraktım, hem daha lezzetli, hem daha pratik, hem daha sağlıklı. Sarmayı bile öyle yapıyorum. Bu tencere de enfes görünüyor, ben de deneyeceğim araya birşeyler sıkıştırmayı. Kendini kızartma sanan biber buğulamayı sayfandan kaptığımdan beri kızartma aşkımı sayende sağlıkla gideriyorum. Çok yaşayasın, sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Tijen hanım, çok yaşayın siz. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Çıfıt çarşısı mı?, güzel bir fotoğraf yada tablo, kimbilir hani derler ya "şiir gibi" mi bilemiyeceğim ama, çok güzel göründüğü kesin, ellerinize, emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Taze fasulye ile de süper oluyor dolma. Fotoğraflarına her baktığımda ağzım sulanıyor bu arada:)

    YanıtlaSil
  15. Cok lezzetli gozukuyor. Bu dolmalik biber buralarda da bulunmuyor :(

    YanıtlaSil
  16. hap kadar dolmacıklara imrendim, cümbüş cümbüş!

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.