31 Ocak 2011

Yağsız-şekersiz irmik helvası

Bu aralar yazı yazmaktan yoruldum. Hani derler ya iki ayın çarşambası biraraya geldi diye, tam öyle bir dönemdeyim. Hiç durmadan yazıyor, hiç durmadan çalışıyor, hiç durmadan bir şeyler üretmeye çabalıyorum bu ara. Hepsinin bir tarihi var ve hepsinin tarihi o iki ayın tek çarşambası neredeyse. O çarşamba yaklaştıkça kendimi daha yorgun hissediyorum. Ama bir gelsin o çarşamba, herşeyi teslim edeyim, bir nefesleneyim, oh diyeyim, kafamı boşaltayım, keyfedeyim diyorum. Galiba bedenim de, beynim ve ruhum da ihtiyaç duyuyor buna. Yani Godot'yu bekler gibi, o çarşambayı bekliyorum. Dün akşam Aysel'in portakallı irmik helvası yazısına, "ben artık irmik helvasını yağsız-şekersiz yapıyorum" diye yorum bıraktım. Artık dememe bakmayın, çok zamandır öyle yapıyorum. Turunç Kokulu Düşler'i okuyanlar bilir, orada var bu tarif. Basit aslında, yağ-süt ikilisi yerine 100 ml (yarım bardak) krema-su karışımı, şeker yerine pekmez kullanıyorum. Pekmezi de şeker miktarından az kullanıyorum (mesela bir bardak şeker varsa normal ölçüde, ben yarım bardak pekmezle yetiniyorum) çünkü içine bir avuç da kuru üzüm ekliyorum. (Püf noktası: İrmiği çam fıstığıyla birlikte, yağsız olarak kavuruyorum.) Tek porsiyonluk kaselere bastırıp ters çevirdim mi, yanına da meyve dilimleri dizdim mi ortaya pek hoş bir lezzet çıkıyor. En son Doğal Tatlandırıcılarla Tatlılar kursunda yapmıştım. Bir daha mı yapsam ne? Şöyle bol tarçınla... (Porsiyon kalorisi normal tarifle yapılanın %60 kadar azalmış oluyor böylece)

32 yorum:

  1. Kolaylıklar diliyorum ablacım işlerinde.

    Benim favorim un helvasıdır ama irmikde arada yerim:)

    Benim içim helvadan çok portakallara gitti:) Mis gibi Antalya portakalı mımm..

    YanıtlaSil
  2. Tatlı sevenlere harika bir tarif ellerine sağlık Tijenim.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. en sevdiğim şey :) ama irmiği tereyağında kavurmadan o kokuyu duymadan olurmu kiii

    YanıtlaSil
  4. atom karıncamı olmuş benim Tijenim ? :)))
    bide üstüne mis gibi irmik yapıp özendirmiş hemide ! :)
    Kolay gelsin canımcım..
    Ha gayret bitti sayılır.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir tarif.Aynı zamanda da sağlıklı, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Tijen Hanım ellerinize sağlık.. Tam benim sevdiğim kıvamda görünüyorlar, çok güzel olmuş hemen yapıcam.

    YanıtlaSil
  7. hoş fikirmiş ben severim irmik helvasını ama epeydir yapmaktan kaçınıyordum. Böyle deneyeyim bakalım.
    Kolay gelsin bu arada sana. Koluna kuvvet...

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Tijencigim...kolayliklar diliyorum arkadasim sana...bu irmik helvasi da beni benden aldi götürdü...tadini cok merak ettim,mutlaka deneyecegim...sevgilerimle

    zehra

    YanıtlaSil
  9. Tijen Hanım,
    ellerinize emeklerinize sağlık..
    helvanızı görünce sevindim doğrusu acaba diyabetikli ve yüksek tansiyon hastası biri tadabilir mi bu helvadan yada diyabetikler için önerileriniz olabilir mi?
    zira babacığım için diyabetik tarif arayışı içindeyiz, bir öneriniz olabilir mi?
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. hiç bu şekılde denemedım yemedım de denemek lazım ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  11. Genelde tatlı türü yiyecekler bol şekerli yapıldığından bende de şeker miktarlarını, yağ miktarlarını azaltma huyu vardır ama, sizin ki daha süper. Her zararlı ve sağlıksız olanın yerine, hep doğal olanı koymuşsunuz. Valla çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Deniz,
    Diyabet için doktorlar diyet önerisi veriyordur eminim ama olabildiğince tatlılardan, beyazlatılmış tahıllardan yapılmış yiyeceklerden uzak durması gerekir. Sonuçta pekmez de tatlı bir şey. Belki babanız için stevia daha uygun olur.

    YanıtlaSil
  13. Oh oh...
    Geçtiğimiz hafta organik ürünler satan bir yerde pekmezle yapılmış un helvası yedim. Bayıldım. Arkadaşlarıma da alayım dedim, kasada bir daha bayıldım (pek pahalıydı da...). Kimse beğenmedi, sanırım pekmezin tadını garipsediler. Bence harikaydı, İrmik helvasının da leziz olacağını damağımda hissediyorum şu an...

    YanıtlaSil
  14. Cok tatlici degilim ama yine de beyaz un, seker, yag hepsini bol bol tuketiyoruz evimizde. Amerika'lilar bizim yeme tarzimiza bayiliyorlar. Cok saglikli yiyorsunuz siz diyorlar. Ama sagliklinin da sagliklisi var iste. Sen boyle tarifler verdikce cok ozeniyorum. Senin kadar becerebilecegimi sanmiyorum ama baslamak lazim ucundan kiyisindan. Hem kendimiz icin hem cocuklarim icin. Islerin de biran once istedigin sekilde sonuclanir insallah. Sen de biraz dinlenmeye vakit bulursun en kisa zamanda.
    Sevgiler
    Gulden

    YanıtlaSil
  15. Canımmmmmmm kıyamam sana. Tahmin edebiliyorum ne kdar strese grdiğini :))) Eveeettttttt ben bu tarifini daha nce biliyordummmmmmm ellerine sağlık.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  16. Bu güzel paylaşım için teşkkürler Tijen'cim.

    YanıtlaSil
  17. lezzet ve sağlık bir arada ,daha ne istenirki ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  18. Daha dün akşam yedim ama yağlı ve şekerli olanından:)
    ki bende yağ oranını azaltarak yapıyorum.ama senin tarifi annem içni denerim kitabtan bakarım tarifine tekrardan:)
    ama burada öyel bir ağız sulandırıcak halde anlatmışsın ki ah ah:)))
    ellerine sağlık Tijen abla'cığım..selamlar ve sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. Merhaba canım normalde irmik helvasını çok severim ama böyle yemedim denemek lazım ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. Tijenciğim uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.Eşimin rahatsızlığı
    nedeniyle ziyaretine gelemedim uzun
    zaman.İrmik helvası favorimdir elle
    rine sağlık.İşlerinde kolaylıklar dilerim sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Ne de güzel yapıyorsun Tijen Abla,
    ah şu alışkanlıklarımızdan bir vazgeçebilsek(m). Bu ara herkes pek yoğun ben dahil, Sana kolaylıklar diliyorum, sevgiyle...

    YanıtlaSil
  22. Cok ama çok guzel yapmıssın Tijen ablacık.Somestr ıcın ıstanbul'dayım!
    ısvec'den sonra burası ekvator gıbı geldı!

    sımcıcak sevgılerrr xoxo

    YanıtlaSil
  23. ben bunu deneyeceğim.yağsız kavuracağım değil mi? sen oluyor diyorsan kesin harika oluyordur.bende keçiboynuzu pekmezi var onunla yaparım.

    YanıtlaSil
  24. süpersin süper. krema ve pekmez... şimdiye kadar yediğim helvalardan çok daha lezzetli olacağına eminim. yapsan da yesek :)

    YanıtlaSil
  25. Harika olmus, ellerine saglik. Tijen'cigim, off off :)

    Sevgiler ve guzel bir hafta sonu dilegimle...

    YanıtlaSil
  26. İşlerinizde kolaylıklar diliyorum insan hayatında gerçekten bazı dönemler böyle çok yoğun geçiyor ama birde o işler bitince bu sefer sakinlik insanı sıkıyor:)))
    Helvayı pekmezli yaparım ama kaymak hiç duymamıştım ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  27. Tijencim ne zamandır uğrayamadım sana,seninde işlerin yoğunmuş.. kolaylıklar diliyorum.Bende zamanı iyi kullananlardan değilim,bu yüzden ziyaretlerim aksıyor,affola..
    Helva'yı kitaptan okumuştum,nefis gözüküyor.. ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  28. Tijen'ciğim,bu çok farklı bir helva olmuş canım..Daha önce ne yedim,ne de yaptım tatlım..)Super ötesi bir şey olmuş canım,sabah sabah imrendim doğrusu..))

    YanıtlaSil
  29. yıllarca sofralarımı, mutfakta zen kitabındaki atıştırmalık kahvaltılık ekmek üstü pizzalar süsledi. Çok sık aniden gelen konuklarıma çayın yanına servis ettim.
    yıllar sonra damak zevkim yerine iyice oturduğundan beri bayıla bayıla yediğim irmik tatlısını bu tariften denemenin tam sırası. güle güle gidin gelin. yeni kurs takvimlerinizi heyecanla bekliyorum.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  30. Tijencim işlerinde kolaylıklar dilerim..Sağlığımız yerinde olsun da hep koşturalım derim ben:).
    Ben de az şeker ve az sıvıyağ ile irmik helvasını hafif yaptığımı sanıyordum. Oysa bu tarif çok daha sağlıklı..Denemem lazım mutlaka:).
    Sevgilerimle:)).
    aslı

    YanıtlaSil
  31. Herzaman ki gibi harika. Ellerinize sağlık.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.