31 Ocak 2011
Yağsız-şekersiz irmik helvası
Bu aralar yazı yazmaktan yoruldum. Hani derler ya iki ayın çarşambası biraraya geldi diye, tam öyle bir dönemdeyim. Hiç durmadan yazıyor, hiç durmadan çalışıyor, hiç durmadan bir şeyler üretmeye çabalıyorum bu ara. Hepsinin bir tarihi var ve hepsinin tarihi o iki ayın tek çarşambası neredeyse. O çarşamba yaklaştıkça kendimi daha yorgun hissediyorum. Ama bir gelsin o çarşamba, herşeyi teslim edeyim, bir nefesleneyim, oh diyeyim, kafamı boşaltayım, keyfedeyim diyorum. Galiba bedenim de, beynim ve ruhum da ihtiyaç duyuyor buna. Yani Godot'yu bekler gibi, o çarşambayı bekliyorum. Dün akşam Aysel'in portakallı irmik helvası yazısına, "ben artık irmik helvasını yağsız-şekersiz yapıyorum" diye yorum bıraktım. Artık dememe bakmayın, çok zamandır öyle yapıyorum. Turunç Kokulu Düşler'i okuyanlar bilir, orada var bu tarif. Basit aslında, yağ-süt ikilisi yerine 100 ml (yarım bardak) krema-su karışımı, şeker yerine pekmez kullanıyorum. Pekmezi de şeker miktarından az kullanıyorum (mesela bir bardak şeker varsa normal ölçüde, ben yarım bardak pekmezle yetiniyorum) çünkü içine bir avuç da kuru üzüm ekliyorum. (Püf noktası: İrmiği çam fıstığıyla birlikte, yağsız olarak kavuruyorum.) Tek porsiyonluk kaselere bastırıp ters çevirdim mi, yanına da meyve dilimleri dizdim mi ortaya pek hoş bir lezzet çıkıyor. En son Doğal Tatlandırıcılarla Tatlılar kursunda yapmıştım. Bir daha mı yapsam ne? Şöyle bol tarçınla... (Porsiyon kalorisi normal tarifle yapılanın %60 kadar azalmış oluyor böylece)
Kolaylıklar diliyorum ablacım işlerinde.
YanıtlaSilBenim favorim un helvasıdır ama irmikde arada yerim:)
Benim içim helvadan çok portakallara gitti:) Mis gibi Antalya portakalı mımm..
Tatlı sevenlere harika bir tarif ellerine sağlık Tijenim.
YanıtlaSilSevgiler..
en sevdiğim şey :) ama irmiği tereyağında kavurmadan o kokuyu duymadan olurmu kiii
YanıtlaSilatom karıncamı olmuş benim Tijenim ? :)))
YanıtlaSilbide üstüne mis gibi irmik yapıp özendirmiş hemide ! :)
Kolay gelsin canımcım..
Ha gayret bitti sayılır.
Çok güzel bir tarif.Aynı zamanda da sağlıklı, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTijen Hanım ellerinize sağlık.. Tam benim sevdiğim kıvamda görünüyorlar, çok güzel olmuş hemen yapıcam.
YanıtlaSilhoş fikirmiş ben severim irmik helvasını ama epeydir yapmaktan kaçınıyordum. Böyle deneyeyim bakalım.
YanıtlaSilKolay gelsin bu arada sana. Koluna kuvvet...
Sevgili Tijencigim...kolayliklar diliyorum arkadasim sana...bu irmik helvasi da beni benden aldi götürdü...tadini cok merak ettim,mutlaka deneyecegim...sevgilerimle
YanıtlaSilzehra
Tijen Hanım,
YanıtlaSilellerinize emeklerinize sağlık..
helvanızı görünce sevindim doğrusu acaba diyabetikli ve yüksek tansiyon hastası biri tadabilir mi bu helvadan yada diyabetikler için önerileriniz olabilir mi?
zira babacığım için diyabetik tarif arayışı içindeyiz, bir öneriniz olabilir mi?
sevgilerimle..
hiç bu şekılde denemedım yemedım de denemek lazım ellerınıze sağlık
YanıtlaSilGenelde tatlı türü yiyecekler bol şekerli yapıldığından bende de şeker miktarlarını, yağ miktarlarını azaltma huyu vardır ama, sizin ki daha süper. Her zararlı ve sağlıksız olanın yerine, hep doğal olanı koymuşsunuz. Valla çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilSevgili Deniz,
YanıtlaSilDiyabet için doktorlar diyet önerisi veriyordur eminim ama olabildiğince tatlılardan, beyazlatılmış tahıllardan yapılmış yiyeceklerden uzak durması gerekir. Sonuçta pekmez de tatlı bir şey. Belki babanız için stevia daha uygun olur.
Oh oh...
YanıtlaSilGeçtiğimiz hafta organik ürünler satan bir yerde pekmezle yapılmış un helvası yedim. Bayıldım. Arkadaşlarıma da alayım dedim, kasada bir daha bayıldım (pek pahalıydı da...). Kimse beğenmedi, sanırım pekmezin tadını garipsediler. Bence harikaydı, İrmik helvasının da leziz olacağını damağımda hissediyorum şu an...
Cok tatlici degilim ama yine de beyaz un, seker, yag hepsini bol bol tuketiyoruz evimizde. Amerika'lilar bizim yeme tarzimiza bayiliyorlar. Cok saglikli yiyorsunuz siz diyorlar. Ama sagliklinin da sagliklisi var iste. Sen boyle tarifler verdikce cok ozeniyorum. Senin kadar becerebilecegimi sanmiyorum ama baslamak lazim ucundan kiyisindan. Hem kendimiz icin hem cocuklarim icin. Islerin de biran once istedigin sekilde sonuclanir insallah. Sen de biraz dinlenmeye vakit bulursun en kisa zamanda.
YanıtlaSilSevgiler
Gulden
Canımmmmmmm kıyamam sana. Tahmin edebiliyorum ne kdar strese grdiğini :))) Eveeettttttt ben bu tarifini daha nce biliyordummmmmmm ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler,
Evren
Bu güzel paylaşım için teşkkürler Tijen'cim.
YanıtlaSillezzet ve sağlık bir arada ,daha ne istenirki ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilDaha dün akşam yedim ama yağlı ve şekerli olanından:)
YanıtlaSilki bende yağ oranını azaltarak yapıyorum.ama senin tarifi annem içni denerim kitabtan bakarım tarifine tekrardan:)
ama burada öyel bir ağız sulandırıcak halde anlatmışsın ki ah ah:)))
ellerine sağlık Tijen abla'cığım..selamlar ve sevgiler..
Merhaba canım normalde irmik helvasını çok severim ama böyle yemedim denemek lazım ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSilTijenciğim uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.Eşimin rahatsızlığı
YanıtlaSilnedeniyle ziyaretine gelemedim uzun
zaman.İrmik helvası favorimdir elle
rine sağlık.İşlerinde kolaylıklar dilerim sımsıcak sevgiler...
Ne de güzel yapıyorsun Tijen Abla,
YanıtlaSilah şu alışkanlıklarımızdan bir vazgeçebilsek(m). Bu ara herkes pek yoğun ben dahil, Sana kolaylıklar diliyorum, sevgiyle...
Cok ama çok guzel yapmıssın Tijen ablacık.Somestr ıcın ıstanbul'dayım!
YanıtlaSilısvec'den sonra burası ekvator gıbı geldı!
sımcıcak sevgılerrr xoxo
ben bunu deneyeceğim.yağsız kavuracağım değil mi? sen oluyor diyorsan kesin harika oluyordur.bende keçiboynuzu pekmezi var onunla yaparım.
YanıtlaSilsüpersin süper. krema ve pekmez... şimdiye kadar yediğim helvalardan çok daha lezzetli olacağına eminim. yapsan da yesek :)
YanıtlaSilHarika olmus, ellerine saglik. Tijen'cigim, off off :)
YanıtlaSilSevgiler ve guzel bir hafta sonu dilegimle...
İşlerinizde kolaylıklar diliyorum insan hayatında gerçekten bazı dönemler böyle çok yoğun geçiyor ama birde o işler bitince bu sefer sakinlik insanı sıkıyor:)))
YanıtlaSilHelvayı pekmezli yaparım ama kaymak hiç duymamıştım ellerinize sağlık
Tijencim ne zamandır uğrayamadım sana,seninde işlerin yoğunmuş.. kolaylıklar diliyorum.Bende zamanı iyi kullananlardan değilim,bu yüzden ziyaretlerim aksıyor,affola..
YanıtlaSilHelva'yı kitaptan okumuştum,nefis gözüküyor.. ellerine sağlık...
Tijen'ciğim,bu çok farklı bir helva olmuş canım..Daha önce ne yedim,ne de yaptım tatlım..)Super ötesi bir şey olmuş canım,sabah sabah imrendim doğrusu..))
YanıtlaSilyıllarca sofralarımı, mutfakta zen kitabındaki atıştırmalık kahvaltılık ekmek üstü pizzalar süsledi. Çok sık aniden gelen konuklarıma çayın yanına servis ettim.
YanıtlaSilyıllar sonra damak zevkim yerine iyice oturduğundan beri bayıla bayıla yediğim irmik tatlısını bu tariften denemenin tam sırası. güle güle gidin gelin. yeni kurs takvimlerinizi heyecanla bekliyorum.
sevgiler.
Tijencim işlerinde kolaylıklar dilerim..Sağlığımız yerinde olsun da hep koşturalım derim ben:).
YanıtlaSilBen de az şeker ve az sıvıyağ ile irmik helvasını hafif yaptığımı sanıyordum. Oysa bu tarif çok daha sağlıklı..Denemem lazım mutlaka:).
Sevgilerimle:)).
aslı
Herzaman ki gibi harika. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler...
Muhteşem bir tarif bu! :)
YanıtlaSil