12 Ocak 2010

Var mı mercimek gibisi

Geçen sene Maya ziyareti dönüşünde değişik pirinçler getirmiştim. Siyah pirinç, bambu pirinci (yeşil), ufalak basmati, ince uzun kırmızı pirinç. Çoğunu pişirdim ama kırmızı pirinç uslu puslu bekliyordu kullanılmayı. Sonunda ona el attım, ayıkladım, yıkadım, bire iki su ölçüsüyle haşladım. İçine bir parça tuz bir parçacık da zeytinyağı koymuştum. İyi de pirinci tek başına yiyecek değilim. Yanına ne gider? Baklagil. Birden aklıma Müzeyyen'den aldığım organik yeşil mercimek geldi. Kiler raflarında bir kavanozun içinde hafif küskün buldum onu. Yalnız kalmış. Gelen giden, hatırını soran olmamış. Sevindi beni görünce. Ben de sevindim buluştuğumuza ve onu körili pişirmeye karar verdim. Önce koca bir soğanı doğrayıp hafifçe kavurdum zeytinyağında, yanında tane kimyonla. Bir kaç Elmalı havucu, tatlı mı tatlı. Bol sarımsak. Buzdolabında bir parça beyaz lahana vardı, salata yapılmayı bekleyen. Neden o da eklenmesin? Olur tabii. Bolca da maydanoz. Biraz Gürsel hanımın kurutulmuş toz domatesinden, lezzet versin, bir tatlı kaşığından az fazla da köri. Bu malzemelerin birbiriyle uyumlu olacağını düşünmüştüm ama bu kadar lezzetli olacağını tahmin etmemiştim. Biraz ondan, biraz kırmızı pirinç haşlamasından. İşte nefis bir akşam yemeği. Pek güzel doydum doğrusu. (Bu aralar bloga ve blog komşularıma fazla zaman ayıramadığımın farkındayım. Ne olur kusura bakmayın. Yoğun bir dönem benim için.)

24 yorum:

  1. Çok severim ben mercimeği.Favori yemeğim ise yeşil mercimekli bulgur pilavı.Bayılırım ona

    YanıtlaSil
  2. mercimekciyim bende ve korili cok guzel oluyor; afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  3. Yeşil mercimek içine girdiği her şeyi zenginleştiriyor, bayılıyorum ben de..

    YanıtlaSil
  4. yeşil mercimeğin küçük taneli olanını çok severim doğrusu...
    marketlerde satılan iri taneli olanı pek sevmem ..
    en son Antep ten deneme amaçlı almıştım ama pişman oldum ki keşke daha fazla alsaymışım ....

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Tijencigim,
    ellerine saglik. Mercimegi ben de cok severim. Bu hali de eminim cok lezzetli olmustur. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Mercimeği de severim ama, içinde "Maya" geçen yazılar bir başka:)))

    özlemişim seni okumayı

    YanıtlaSil
  7. Yeşil mercimeğe peygamber yemeği derler, bilmem doğruluk payı varmıdır. Bizim evde genelde çorbası yapılır, servis aşamasında tabaklara alındığında içerisinde 1 yemek kaçığı sirke eklerim, çok daha leziz oluyor :)

    Ellerine saglık Tijencim..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Çocuklumda "Mercimekci Teyze" vardı,Ayşe Baysal..O günleri hatırladım Tijen'ciğim.

    Bugünlerdeki gibi ithal olanın makbul olduğu tüketim çılgınlığının had safhada olduğu günler gibi değildi...
    Televizyonda sağlıklı olan önerilirdi satılması istenen ürün değil..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Mercimeği de seni de çok seviyorum canım..


    Umarım yoğunluğun işlerle alakalıdır..Kocaman sevgilerimi gönderiyorum..

    YanıtlaSil
  10. Tijencim bende pek severim...ellerine sağlık...

    işlerinde kolaylıklar diliyorum..

    YanıtlaSil
  11. ÇALIŞ ARKADAŞIM ÇALIŞŞ
    Ama kendinede iyi bakman şartıyla
    ellerine sağlık çok hoş tarif.

    YanıtlaSil
  12. Istanbullu Rumlardan edindigim bir aliskanliktir mercimege kimyon ve defne yapragi eklemek. Gelecek sefer illaki boyle yapacagim, yine cok canim cekti!

    YanıtlaSil
  13. merhaba, mercimek bizim evde sade şekliyle çok sevilir ama böyle özgün bir tarifi de denemek lazım.

    YanıtlaSil
  14. mercimek olsun da nasıl olursa olsun vallahi! sofya'da da en sevdiğim dostumdu. :)
    çok da güzel bir şey yapmışsın sen yine. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. hmmmm! bu ikilinin yanina birde hintlilerin tereyagli naan ekmegi olacak ben butun tencereyi yerdim heralde! yani yermisim gibi geliyor bana :-) yaramazlik yok basak hanim diyeceksiniz siz ama benim icimden geldi, yemeden duramayacagim gibi yazmadan da duramadim. Aslinda sizin yarattiginiz yemeklerin arasindan secme yapip, 'dunya mutfaklarina Tijen'den katkilar' isminde bir kitap cikarsaniz tam yeinde olur. Ben yine sizin adiniza fikir uretmeye basladim, en iyisi sarabimi icim kacirdigim gunleri okumaya devam edeyim sayfanizdan heheheheh. Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Yemegi hayal etmek guzel oluyor aslinda.Mercimek ,lahana uyumlu olur gibi geliyor.Ama Tijen hanim ben bu yemeklerin resmini pek bir merak ediyorum.
    Fikirlerinize katilmak guzel.
    Bu sefer,fikkirlerinize saglik diyorum.
    Sefa :)

    YanıtlaSil
  17. Olsun, sen işine bak. Kooperatif konusu mu gelecek, meraktayım ben. Yeşil mercimek kışın çok tüketilir bizde, en çok da çorba haliyle.
    Bir kere de Bodrum'daki komşum gözleme yapmıştı, patatesli içle. Azıcık da yeşil mercimek eklemişti, çok güzeldi. Hep aklıma gelir de uygulamadım bir türlü.

    YanıtlaSil
  18. Kolay gelsin komşum, kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  19. Kayınvalidem yeşil mercimek ve erişte ile çorba yapar, çok da güzel olur. Benim Atam bayıla bayıla yer.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Yeşil mercimek bizim evdede çok tüketilir.Bloğumun bir sonraki tarifinde de havuçlu mercimek yemeği olacak.Annemin kışın bize çok yaptığı bir yemekti.Hala severek yiyorum.Sevgiler.Mine

    YanıtlaSil
  21. RABBİM eksikliğini göstermesin ..
    Yuvanız bereketli olsun her daım..
    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  22. En sevdiğimdir bakliyat deyince, kurtarıcıdır, hiç nazlanıp da akşamdan ıslatılmak istemez, hemen pişiverir canım isteyince, yemek acil olunca.. Havuç hiç koymadım içine? Şahane fikirmiş!

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar
    Blogları dolasırken rastladım bloğnuza.Bizde mercimek severler olarak yazdıklarınızı beğeniyle okuduk .Bundan sonra takipçinizim.
    Sevgiyle Kalın
    AB

    YanıtlaSil
  24. Tijen hanım merhaba. Çook uzun zamandır sessiz takipçilerinizdenim. Ammaaaa yeşil mercimekcimeğin her türlü halini seven birisi olarak dayanamayıp yazmak istedim. Bende sizin gibi her türlü baharatı denemeyi çok severim. Eşim iranlı olduğu içinde her yaz iran ziyaretimizde tüm baharatların otlarını taze taze alır ve gelene kadar bir aylık sürede kuruturum. En büyük zevkim de orada kaldığım bir ay boyunca her sabah manav alışverişini kendi ellerimle yapmamdır. Taze tarhun , kişniş, turpçe,tere ve daha bir sürü yeşil sebzeyi alıp sabah kahvaltısı için ayıklayıp hazırlarım. İnanın o tazecik yeşilliklerlerin kokusu şu anda burnumda. Türkiyede de İran yemekleri mutlaka evimde haftanın üç günü pişer. Safrandan Hel'e (kakule), Keşkden, Zerçubeye kadar inanılmaz lezzetlerin bir arada bulunduğu İran mutfağından oluşan bir sofra da beraber olabilmek dileğiyle .Güzel paylaşımlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.