02 Kasım 2009
Ohhh iyi ki!
Ohhh iyi ki diyenlerden misiniz siz de? İyi ki tarhana yaptım diye düşünüyor musunuz bu soğuk günlerde? Bu ne ki, daha ne soğuklar gelecek ya dolabımda tarhanam var, hiç bir şey olmasa ondan pişiriveririm diyor musunuz eşe dosta? Ben diyorum doğrusu. İyi ki tarhana yapmışım bu yaz diyorum. Emek vermişim iyi ki. Bugün hava Antalya'da bile soğuk. Tam zamanı deyip tencereye koydum tarhanamdan. Biraz su ekledim, erisin iyice. Akşam karnım acıktığında pişireceğim. Haşlanmış nohutum var, sarımsağım, yazın kuruttuğumuz bahçemizin nanesi, yine yazın yaptığım biber-domates karışık salçam, sütüm, yanında kızartıp yemek için ev ekmeğim. Çok şükür herşeyim var. Çayımın yanına elmalı, cevizli yağsız-şekersiz kekim, meyvelerim, salata malzemelerim. Bereketin tam ortasındayım. Bu kadar güzel yiyecekle çevriliyken insan, içini karartmamalı diye düşünüyorum. Ne bileyim durduk yerde yarattığım küçük mutluluklardan biri işte. Yine küçük sevinçlere ihtiyacımız var galiba. İçimizi ısıtacak bir kase tarhanaya, çıtır çıtır kızarmış ekmeklere, sıcak yuvalara...
TİJENİM EMEK OLMAYINCA YEMEKTE OLMUYOR .İŞTE EMEK VERMİŞSİN ŞİMDİ KEYFİNİ SÜRMKE SENİNDE EN DOĞAL HAKKIN .
YanıtlaSilKÜÇÜK MUTLULUKLAR OLMASAYDI BİZ İNSANLAR NE YAPARDIK..
SICACIK BİR ÇORBA BİR DOST SESİ SEVGİ DOLU BİR SÖZ İÇTE BU YANİ .SEVGİLER TATLIM KOCAMAN SELAMLAR ANTALYA YA.
Küçük lezetelerden çıkan büyük mutlulukların artarak çoğalsın. Bereketin çoğalsın...
YanıtlaSilevet güzel oluyor tarhana. Ben yapmadım ama sağolsun annem her yıl yapar. O verdi yine. İçinde herşey var, çocuklar için çok yararlı bir çorba gibi geliyor bana. Sana da afiyet olsun.
YanıtlaSilben iyi ki yengem tarana yapıyor, halamın biber salçası olmasa ne yapardım ya annem erişte vermeseydi bu sene diyip mutlu olan ve şükredenlerdenim şu soğuk günlerde :))
YanıtlaSilTarhana en sevdigim corba. Icine turp, lahana, kuru borulceden de bir avuc. Icince butun kis hasta olunmaz. Elinize saglik:)
YanıtlaSilher ne kadar kendi ellerimle yaapmamış olsam da dolabımda bu senenin bir dost tarafından yapılmş tarhanası bana da "ohhh" çektiriyor.
YanıtlaSilTijencim ben de "iyi ki kayınvalidem tarhana yapmış" diyorum:). Sağolsun o ve annem kışlık tarhana ihtiyacımızı karşılıyorlar:).
YanıtlaSilEvde yemek yemesi gibi yok, "bir çorba olsun ama evimde olsun" diyenlerdenim ben. Senin saydıkların da enfes.
Bir an önce eve gitsem de sıcacık tarhanamdan içsem ben de..Bu kez tarhana çorbama birazcık da kırmızı mercimek ekledim ben. Ne sihirli bir çorba her malzemeyle ayrı müthiş bir tada kavuşuyor:).
Ellerine sağlık Tijencim, sahiden iyi ki emek vermişsin. Fotoğraf da süper..
Sevgiler:).
aslı
biz tembel tavuklar adına söylüyorum
YanıtlaSilolmayanlar naaapsın zen cim ayıptır:)
Küçük bir mutluluk bu kadar güzel anlatılabilirdi,afiyet olsun...
YanıtlaSilben tarhanamı kurutmadım tembellikten yaş olarak dolapta saklarım dedim..e iyi ettimi burda dolabım yok tarhanam da uzakta kadı bu yüzden..çok özendim şimdi :)
YanıtlaSilBen diyorum iyi ki senin yazindan motive olup yapmisim diye. Hatta dur, oglen icin hazirliklara baslayayim...
YanıtlaSilTijencim ben bu yaz çok hevesle okudum senin tarhana maceranı. ama denemeye korktum dogrusu, bana da erkek kardeşimin kayınvalidesi yaptıgı misler gibi tarhanasından göndermiş dolu dolu sagolsun. oglus bayılıyor ttarhanaya, bu gun bizde de tarhana var tesadüf bu ya. biraz önce sıcacık içti küçük adamım okuldan dönerken bir hayli üşümüştük iyi geldi doğrusu. bereketin hep bol olsun inşallah, etrafı dolu dolu olup da şükür etmeyi bilmeyenlerden olmamak gerek. ne güzel senin gibi düşünebilene. sevgiler
YanıtlaSilKesinlikle bereket varsa kıymet bilip şükretmek lazım!
YanıtlaSilDünden kalan bir sıkıntı hali üstümde hemde fena sorunlar malum..
Birde vizeler başladı bu hafta ama şu yazdığın birkaç kelamı görünce yüzüm biraz olsun gülümseye gark oldu,çk teşekkürler!
Hayallah kimseyi kıskandırmak için söylememiştim aslında. Elinizin altında ne varsa onu en güzel şekilde değerlendirip onlardan şifa bulmanız dileğiyle...
YanıtlaSilAfiyetler olsun. Şükürler olsun. Da?
YanıtlaSilYani gerçekten insanın aklına hemen ağustos böceği ile karınca geliyor:))
:)
YanıtlaSilyarın bi tabak daha koy emi masaya,
gelicemm. bende üşüdüm..
kış demek sıcacık çorba demek.bizim veletler de tarhanayı çok sever.sık sık pişiriyoruz.bende sizden aldığım cesaretle seneye kendim denemeyi istiyorum.
YanıtlaSilkesinlikle mutlu olmak için sebebimiz çok. Sizin gibi görmek; göremeyenlere de böyle bazen hatırlatmak gerek!!!
YanıtlaSilBurda Manisali arkadasimda yapti tarhana, icine yas maya koydu lezzet olarak Türkiyenin tarhanasina benzemedi cünki malzemeler
YanıtlaSil(( made in germany))olunca
Bugün sende ziyafet var corbadan sonra cevizli elmali kek yanina sicacik cay daha ne olsun
afiyet olsun sevgili Tijen
İyiki Tijen'den gaza gelip üzerine de Ramazan da yengemde içtiğimiz yaş tarhana çorbası ile bir heves yapmışım hayatımın ilk tarhanasını. Resim çekmeyi unuttuğum için tarifini eklemedim. Ama lezzet müthiş. İyi sağlık sıhhatimiz yerinde sevdiklerimizle birlikte içiyoruz tarhana çorbamızı.
YanıtlaSilDaha ne olsun degil mi ama Tijencigim :) Ohhh mis gibi afiyet olsun.
YanıtlaSilCırcırböceği ile karıncayı hatırladım yzını okurken Tijencim :) Ben bu durumda cırcırböceği oluyorum . Hiç bir hazırlık yapmadım böööyle bakıyorum ekrana şu anda canım çorba çeke çeke :) Ellerine sağlık. O küçük mutluluklardan bir dolu diliyorum sana. Sevgiler...
YanıtlaSilTijencim şifa olsun... kendi emeğin ile hazırlayıp içmenin keyfi başka olsa gerek...
YanıtlaSilmerhaba ne güzel anlatmışsınız küçük şeylerden büyük mutluluklar içimizi ısıttınız..benimde tarhanam hazır istediğim zaman üzerine küp küp kesilmiş tereyağında kızarmış sarımsaklı ekmeklerle harika ...sağlıkla tüketmenizi dilerim..sevgi ile kalın...
YanıtlaSilTijen ben tembelim, daha dogrusu cesaret edemiyorum kendim yapmaya. Ama iyiki annem var, Leon Can'in hayrina bizde yiyoruz tarhanasini:) Son yaptigi biraz eksi olmus ama ben cok sevdim, Leon Can'a sütle yapiyorum hic eksisi kalmiyor. Benimse eksi (pismemis hali bile) cooook hosuma gidiyor:) Sevgiler
YanıtlaSil"tarhana tartar boğazımı yırtar baklava kardeş gel beni kurtar." dediğim günlerin üzerinden kimbilir kaç yıl geçti.halen kokusu burnumda,neyse şimdi benimkiler de seviyor allahtan.Afiyetle için,sevgiler
YanıtlaSilEvet, Tijenciğim, ben de iyi ki Tijen böyle bir tarhana dosyası hazırlayıp beni de özendirdi diyorum.Tarhananın tadına bakmış biri olarak şunu söylemeliyim, nefisti, ellerine sağlık.
YanıtlaSilHer sene yapılır bizim evde ama bu sene ilk kez tek başıma bu işi başarmanın da mutluluğunu yaşattın bana.Sağolasın.Sana ve emek verip yapan, yiyen herkese afiyetler olsun.
Sevgilerimle,
Soğuklar gelip çatınca benim de aklıma ilk gelen hafif acılı, sıcacık bir tarhana çorbası oluyor. Babaannem yanına ille turşu ve yeşil soğan getirir, üzerine de peynir rendelerdi.
YanıtlaSilAfiyet olsun, hem bereketiniz, hem de mutluluklarınız bol olsun.
Sevgiler...
Jale
Tijenciğim afiyet şeker olsun.Her yıl annem ve ablamla beraber yaparız ama bizimki farklı, tatlı tarhana deniyor,bir türlü resimleyip yayınlamak kısmet olmadı, inşallah artık öbür yaza...Soğukların olduğu gün ben de hemen yaptım,mis gibi ev yapımı her zaman daha sağlıklı ve lezzetli oluyor.
YanıtlaSilSevgiler...
Evet bilirim o dolapta kavanozlar dolusu duran tarhananın insana verdiği güven ve huzuru. "Hiç bir şey olmasa tarhanam var" der rahatlar insan. Afiyet olsun.
YanıtlaSilTijenciğim çok tanıdık ve vazgeçemediğimiz bir lezzet bu. Her yıl annem yapıyordu Tarhanayı bu yıl seni örnek alıp koyuldum yapmaya, çok nefis bir şey çıktı ortaya. Ben de senin gibi pişirdikçe oh yaaa iyi ki yapmışım diyorum. Afiyetle tüketin sağlıklı bir kış geçirin. Sevgiyle
YanıtlaSilCanim fena cekti, aksama kaynatayim bari annecagizimin getirdigi tarhanadan
YanıtlaSilİnsanın sağlığı yerindeyse eğer mutlu olmak için sebeb yaratmayıp beklersek,mutlu falan olamayız.
YanıtlaSilDurduk yere değil bence gayet yerli yerinde bir mutluluk sebebi:)
küçük ama kıymetli şeyler bunlar;miss gibi bir kase tarhana(içi kıtır çıtır ekmekçiklerle dolu),arkasından bir fincan şekersiz çay ve az kalorili bir dilimcik kek:) bunlarla mutlu olamıyorsa insan hiç uğraşmasın o zaten mutluluk ne demek bilmiyordur...
yazını çok severek okudum,teşekkürler ablacım (kızmazsın dimi abla dediğim için)
Kendimi ağustosböceği gibi hissettim :)
YanıtlaSilNefis gözüküyor çorba tijencim resmen sıcaklığı ısıttı beni. İnsan küçük mutluluklar bulursa yaşıyor.
Bir sürü küçük mutluluğa..
Öperim yanaklarından
Bu sırada o reklamlar, haberler hepsi amma hepsi beni de ifrit ediyor.
Leo dogdugu sene onun icin bio domates, biber unla tarhana yapmistim ilk defa. Bu sene sizin tarhana hazirliklarina yetisemedim hem zaten cherbourg neminde kurumazdi deyip kedimi avutuyorum. Yoksa mis gibi tarhana corbasi of of...
YanıtlaSilBu yıl yapamayanlar belki seneye tarhana yapar ve ne güzel olur! Aslında hala yapılabilir gibi geliyor bana. Havalar yazın olduğu kadar sıcak değil, hala pazarlarda tarla domatesi, biberi bulmak mümkün. Neden olmasın???
YanıtlaSilİnsanın kendi emeğiyle yaptığı şeyler ne de lezzetli oluyor dimi, ben şimdi pek bi iç geçirdim:) Denesem mi acaba seneye, becerebilir miyim ki...Bakalım bi:)
YanıtlaSilEllerine sağlık ve afiyet olsun Tijenim, bol sarımsaklısını nasıl da canım çekti şimdi:)
Dediğin gibi insan nefes aldığı, yaşadığı her an'a şükretmeli...:)
Sevgiyle kal,
ohh mis gibi diyorum başkada bişey demiyorum :)
YanıtlaSilÖncelikle afiyet şifa ve keyifler bol olsun ...
YanıtlaSilBen tarhananın her çeşidini (acılı, yoğurtlu, bol baharatlı, kızılcıklı ve diğerlerini) severek yerim (yoksa içerim mi)...
Emek ve ellrinize sağlık...
Tijencim ohh dedim bende :) ama yani sende biraz nisbet yapar gibi olmuşsun :) tarhana yapmadım,salçam bitmek üzere,nanem var,kekiğim saksıda,başkaa sayende kuruttuğum domates ve biberim zeytinyağına yatıyor meze niyetine.Anneee tarhana yolla,salça yolla,bulgur yollaaa..
YanıtlaSil:)))
Tijencim sayende ne güzel şeyler öğrendim geliştirdim kendimi.İnşallah salça ve tarhanayıda yaparsam seneye tam olacağım.Ama bu sene annem yollasın diye yolunu gözlüyorum..
Ya arkadaşlar mesele yapmayın, elinizin altında evyapımı ne varsa bugün onun tadını çıkarın, sevdiklerinizle. Daha ne???
YanıtlaSilOhh arkadaşımın annesi iyiki yapmış bana da yollamış diyorum ben :) Senin kadar becerikli diilim,yapamıyorum tarhana.Antalya da soğuk öylemi.İstanbul'da buz kestik biz de.Tarhana gibisi var mı,çorbaların padişahı :)Şükretmeyi bilen güzel yüreğin ısıtır,sıcacık yapar bulunduğun her ortamı.Sevgiler Tjen'cim..
YanıtlaSilAy bu kadar olur.Bugün eve geldiğimde hemen küçük bir tencere tarhana pişirip sıcak sıcak içtim.Akşama da devamını.Denizli dün bugün çok soğuk.KArşımızaki tepeler bembeyaz karla kaplandı.Tam tarhana havası.Ben de ilk tarhanamın tadına bakıyorum Gerçekten büyük bir mutluluk.Eşe dosta ,evime gelene hemen küçük bir torba tarhana hazırlayıp ikram ediyorum.Sıcacık dostluklara...
YanıtlaSilMeltem
Tijencim çorba harika görünüyor. Gerçi senin yapıp da burada paylaştığın herşey aynı hissi veriyor. Sağlıklı, şifalı, lezzetli yemekler. Canım acayip tarhana çorbası çekti ama şimdi :)
YanıtlaSilnefis görünüyor.aslında bende bu sene sizin bloğunuzdan faydalanıp yapıcaktım tarhanayı fakat rahatsızlıklardan dolayı birtürlü kendimi toparlayıp yapamadım.artık hazır alıp pişiricem.napalım seneye inşallah
YanıtlaSilSenin ellerinden çıkmış olması, ayrı bir lezzet katmıştır kesin çorbaya canım..Mutluluğun bizlere bile yansıdı adeta..))Sana ve çorbadan içen dostlarına afiyetler olsun..Mutlu kal her daim..))
YanıtlaSilSevgiler..
Merhaba bunlar gönül zenginliği olan birinde olunca her şeyim var der. Gönül fakir olunca acımızdan ölüyoruz diye ağlar. Afiyet olsun.
YanıtlaSilYüreği güzel olan güzel görür. Teşekkürler!
YanıtlaSilTijen'ciğim,
YanıtlaSilNe de güzel görünüyor tarhana çorban. Ellerine sağlık. Ben bu sene kendim yapmadım ama Allah bereketini verdi, birkaç yerden geldi ev yapımı tarhanam. Merve küçükken bakıcısı çok pişirirdi tarhana çorbasını. O nedenle bizde adı "ciciannemin çorbası" diye de geçer :)) Şükretmek ve senin yaptığın gibi küçük mutluluklar yaratmak bu iç karartıcı günlerde daha da sık yapılmalı bence.
Sevgilerimle...
Tijen cim işte en güzel tarafı bu onca emekten sonra böyle güzellikler görmek ve tatmak.
YanıtlaSilSevgiler..
Anneciğim de bana tarhana çorbası
YanıtlaSilyaptı Tijen ablacığım.Soğuk günler
de favori çorbamız.Yazın sizin
tarifinizle ben de yapmalıyım.
Sevgilerrr
Tijen'cigim, tam zamani o corbanin bu aksam ama ben iste yaz aylarini agustos bocegi olarak gecirmisim... simdi fotograflarina bakiyorum ve "olsa " diyorum... zaten yapmayi bilmem... Ama Ziraat fakultesinin tarhanasini almistim... ev yapimina benzemez ama o da cok lezzetli... tam bu aksamlik... Disarda yagmus, ayaklarimda gunun ve topuklu cizmelerin sizisi, yemeksiz gecen bir gunun aksami... Iyi ki aklima getirdin...
YanıtlaSilSenin ellerine saglik... domates biber karisik salca da ozendirici dogrusu...
Daha ne olsun Tijenciğim! sen yaz gönüllerde doysun;)
YanıtlaSilEmeklerine sağlık...
Tijenciğim ben de bu sene ilk defa tarhanamı kendim yaptım :))) Ellerimize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler,
Evren
Muhteşem bir tarhana çorbası, muhteşem bir yazı. Hem emeğine hem de yüreğine sağlık.
YanıtlaSilEvinizden küçük mutluluklar eksik olmasın.
Merhaba Tijen Hanım..Blogunuzu uzun süredir takip ediyorum...Tarhanasız ev olmaz bana görede.Ben İzmir de yaşıyorum.Biz tarhana yaparken tarhana otu dediğimiz kendine özgü aroması olan bir ot ile birlikte kaynatıyoruz malzemeleri.Hamuru ovalanacak kıvama gelesiye kadar kurutuyoruz.Ama artık ovalamıyor,robottan geçiriyoruz.Pişirmeden önce ıslatma gereği duymuyoruz.Çünkü soğuk suyun içineyeteri miktarda tarhana koyup,sürekli karıştırarak pişiriyoruz.Bir de bahsatmeden geçemiycem,tarhana pidesi yapıyoruz.Tarhana hamur haline getirildikten sonra,Hepsini kurutmak üzere sermeden bir kısmını ayırıp,biraz daha un ekleyip ekmek hamuru kıvamına getiriyoruz.Merdane ile küçük yuvarlak şekline getirdiğimiz hamurları kızartıyoruz bol sıvı yağda.Hıımmm Kahvaltıda nefis ouyor..Ayrıca MUTFAKTAKİ YABAN kitabınız şu anda elimde.Bir arkadaşım İzmir'deki imza gününüzde alıpbana getirdi.Elinize Yüreğinize sağlık..Sevgilerimle:)))
YanıtlaSilGecen sene annem saolsun tarhana yapmisti bana ben de derin dondurucuda muhafaza ediyorum ve canim istediginde yapip afiyetle yiyoruz. Tarhana hem lezzetli ve bir de tembel zamanlarimda kurtarici, kolayca hazirlanabilen bir corba... Iyi ki Türk mutfaginda tarhana corbamiz varmis:)
YanıtlaSilTijen'cim ,
YanıtlaSilNe kadar haklısın hepimizin özellikle bugünlerde küçücükte olsa sevinçlere çok ihtiyacı var.
Hele senin gibi emeğini en güzel şekilde değerlendirip sonra bundan yaralanıp zevk almak sevinçlerin en büyüğü:-)Ellerine sağlık arkadaşım , kokusunun muthiş olduğunu görüntüsünden tahmin edebiliyorum.
Sevgilerimle , sağlıcakla kal.
neseersoy ( gene blogumu açmadan girdiğim için adsız olarak geleceğim sayfana :-) )