12 Ekim 2009

Şimdi zeytin vaktidir

Zeytinin hükmü geçer bugün. Yarın, yarından sonra, haftaya, bir dahaki aya. Eller donana kadar zeytin toplanacak Ege'de, Akdeniz'de. Mudanya, Tavşanyüreği, Gemlik, Domat, Ayvalık, Memecik, Uslu, Erkence, Çakır, Halhalı, Karamani, Çilli, Eğriburun, Yağ Çelebi... İzmir'de başka, Antalya'da başka, Kilis'te, Adana'da, Antakya'da başka zeytinler. Kimi doğrudan fabrikaya gidecek, ezilip mis kokulu yağa dönüşecek. Kimi kadınların gün görmemiş, sevgi tatmamış ellerinde çizilecek, kırılacak, tenekelere doldurulup çevrilecek, tuzlanacak, acı suyu akıtılacak... Kırma zeytin sırasını kimselere vermez. Urlalı "çekişte" der ona, Antalyalı "kırma". Bir başka yörede "çatlatma" deyimiyle karşılaşırsınız misal. İlk o çıkar sofraya. Limon dilimleriyle, zümrüt yeşili rengiyle. Çabucak tatlanır ne de olsa. Çizilenler ise kolay kolay koyvermez acısını. Ağacından acıyla doğan zeytin tatlanmaya direnir. Ne gariptir ki yiyeceğimiz zeytini tatlandıralım diye canımız çıksa da yağı sıkıldı mı inadından vazgeçip salatalara serpiliverir. Salına salına. Tatlı mı tatlı dilli bir geline dönüşüverir, aksi, dili çatallı kaynanayken. Dizi dizi dizilir yağ tenekeleri, zeytin bidonları ve ah ondan sonra başlar asıl cümbüş. Sunar gizemini zeytin, paylaşır bereketini.

25 yorum:

  1. Uzaktayiz ama bize de düser bu senlikten bir pay diye umuyorum :) Belki bir yerlerde bir kilocuk olsun ham zeytin buluruz mesela. Umut dünyasi :)

    YanıtlaSil
  2. Gemlikliyim, daha dogrusu Gemlikte buyudum. Kirma zeytin dedin, bitirdin. Leblebi gibi yenir o yahu. Offff. Annem onu cit cit kirar, suda acisi cikana kadar bekleyemem, aci aci bile yerim ben.
    Yani olsaydi yerdim

    YanıtlaSil
  3. Bana Adana'dan geliyor ya bir keresinde üzeri küflendi, boşa gitti onca zeytin. Tuzu mu az gelmişti acep? O vaziyette kurtarma şansım var mıydı?

    YanıtlaSil
  4. Ah tijencigim bodruma gidiyorum
    arka bahcemde kocaman zeytin agaci uzeri dolu ama ben anlamiyorum yazik oluyor denesemmi acaba diye dusundum.Cok guzel anlatmissin
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ahh çekişte ahh,dolaptaki son çekişteler bitecek diye ödümüz kopuyor :) madem zamanı gelmiş gelir bizimkiler de yakında o zaman :)

    a tijencim bir de şöyle durum var, sizin oranın zeytinleri bizim oranın zeytinlerinden daha erken çıkıyor,toplanıyor...oysa güney daha sıcak,çok ilginç gelmişti ilk duyduğumda.

    YanıtlaSil
  6. Tijencim bizim de Dikilide bahçemizde zeytin ağaçlarımız var. Bu yaz gördüğümde o yeni yetme ağaçlar tüm güçleri yettiğince zeytin yapmışlardı, zeytinler yeşil yeşil parlıyorlardı dallarda..
    Öyleyse şimdilerde onları alıp işlemek gerekiyor sanırım..
    Ahh o kırma zeytin yok mu, bayılırım ben de:).
    Bu mis gibi zeytin kokan, iç açan yazı için teşekkürler:)).
    Sevgiler..
    aslı

    YanıtlaSil
  7. Tijen'ciğim,
    Yazı da harika ,ama resim de süper..Çok güzel çekmişsin yaw..
    Ben çok uğraşıyorum ama bu kadar güzel resimler hiç çekemiyorum ne yazık ki...Maya'nın resimlerini çekiyorum en çok..O da tabii durup poz vermediği için :(
    Devamlı hareket halinde..Fıldır fıldır koşuşuyor...:)
    Sevgiler..
    Mine Özgür

    YanıtlaSil
  8. tam bir zeytinseverim; hertürlüsüne bayılırım; yeşil zeytine ise taparım :)))

    Dediğiniz gibi limon dilimleriyle süslenmiş bu güzellikle kahvaltı yapmanın ayrıcalığını başka hangi millet bilir?

    YanıtlaSil
  9. Tijen'cim İzmir'de herkes ağaçlardan zeytin topluyor, yamaçlarına yanaşıp birazda ben nasiplansem mi acaba?

    YanıtlaSil
  10. Şarkılara konu olmuştur şifa deposu; zeytin gözlüm sana meylim nedendir? demiştir söz yazarı...

    Harika bir E vitamini deposu ve sayılamayacak kadar çok şifa...

    Teşekkürler tijenciğim hatırlatmalar için...

    muhabbetlee...

    YanıtlaSil
  11. ah zeyin muhabbetii
    baba - kız ne tutkunuyduk mübareğin.

    maviş gözleriyle göz kırpar,hadi nunu koş fırndan al ekmeğide gel güzel kızım derdi...
    bir koşu fırına gidilir, sıcccccacık ekmek alınır, henüz gemlikten yollanan (eniştem zeytin tüccarı)envayi çeşit zeytinler, ekmek arası olup, mavişimin demlediği en leziz çayla doya doya yenirdi..

    ahhh tijencim benim..
    NURLAR İÇİNDE YATSIN İNŞALLAH..
    Beni burukda olsa gülümsetip, mutlu ettin canım.

    YanıtlaSil
  12. ZEYTİN VAKTİ GELDİ BİZİM BURALARDA ZEYTİN YILI BU SENE .EE BU ZEYTİN BOLLUĞUNDA BİZE DÜŞEN ZEYTİNLERİ ÇİZMEK.AFİYETLE YEMEK.:))))))
    SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  13. Ne kadar ilginc, Kibrista ki kirma zeytine de 'çakıstes' denir,(boyle sarimsakli limonlu soslu bir zeytin olup, ilk gelenler once begenmez sonra muptelasi olur hehehe) "çekişte" den mi geliyor acaba? Hadi bakalim sayenizde bugun de birsey ogrendik, zeytinkolikleri sevindirdiniz. benim kirmalar bekliyor evde (Turkiye'de!) onumuzdeki hafta kahvaltimi onlarla yapacagim insallah :-)

    YanıtlaSil
  14. Merhaba..


    Ben reçelini bile denedim..:)

    ama benimde favorim kırma ve sele tabiyki..

    sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  15. taze zeytinyağımı aldım bile..canım burhaniye bana bu imkanları sunuyor işte....

    YanıtlaSil
  16. Zeytini dalından severim bende :)
    geçen sene çok yapmıştık,kırma,sele,çizme her haliyle süsledi soframızı tatlı dilli gelinler:)

    YanıtlaSil
  17. Vallahi öyle güzel anlatmışsın ki tijen zeytin sevmeyen ben bu yazıyı okuyunca zeytine karşı haksızlık etmiş olduğumu anladım.Güzel bişr hafta dileğiyle...

    YanıtlaSil
  18. of ne güzel bir yazı bu böyle. Ben de biraz kırdım yeşil zeytini. Ağacım var. Topladım azıcık geçen gün. Bakalım nasıl olacak

    YanıtlaSil
  19. Benim annemde,anneannemde bilmezler herhalde,yaparken hiç görmedim..şimdi onlara gidiyorum,hemen hesap sorucam :) fotoğraf harika.. zeytinlerin üzerine biraz kekik,biraz pul biber ve zeytinyağı döküp yemeli :)) hatta ekmek banmalı...

    YanıtlaSil
  20. Canım zeytinler ne güzel duruyor.
    Ellerine sağlık..afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  21. Ne güzel bir yazı. Bu listeye Karamürsel, Yalova'yı da eklemeli. Biz de açtık sezonu, acısı çıktı bile kalamataların.
    Tanrı bereketini artırsın göz nuru ile bakılan bağların bahçelerin ve sofralarımızın.

    Afiyet olsun şimdiden. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Tijen,
    Datça'da küçücük bahçemizde,gencecik bir zeytin ağacımız var.
    İki yıldır bizimle.Geldi geleli,neredeyse yaprağı kadar meyvesini veriyor.
    Tam seyirlik.
    Bu yıl topladım,küçük bir kavanoza çizerek doldurdum.Üzerine de içme suyu...
    Üç haftadır hergün suyunu değiştiriyorum.Zeytin kokusu burnuma doluyor ama daha henüz olmadılar belli.
    Tuz ve limon hangi aşamada ekleyeceğim, onu da bilmiyorum.
    Tecrübeniz ve kitaplarınız gibi blogunuzun varlığı bile yol gösterici.
    Çok sevgiler
    Ayşe

    YanıtlaSil
  23. antakya altınözlüyüm ama şimdiye kadar zeytini böyle güzel anlatmak aklıma bile gelmemişti. çünkü biz zeytin dedndiğinde genelde zahmetini hatırlıyoruz.dedemin 200 ağaç zeytini var ve her sene ailecek toplanır kendimiz çırparız zeytinleri . bi hayli zor oluyor. tabiki sonradan ister siyah,ister yeşil,ister kırma zeytin ,istersede zeytin yağı şeklinde sofralarımızın baş tacı oluyor. ama öncesi çok meşakkatli. dillerine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  24. tijyen hanım ne kadar güzel yazılarınız ve ne kadar güzel bir yüreğiniz var doğayı gören. Ağacından acıyla doğan zeytin tatlanmaya direnir. ne kadar güzel bir cümledir çok çok beğendim. teşekkürler

    YanıtlaSil
  25. Simelonora,
    Teşekkürler yorumunuz için!

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.