16 Ekim 2009

Ah patlıcan ah!

Bugünlerde közlenmiş patlıcanı başkalaştırmaya bayılıyorum. Yani elbette güzel salatalar yapılabilir onunla. Yapıyordum da. Çok değil, daha bir kaç hafta önce yoğurtlusunu tercih etmiş, afiyetle yemiştim. Ancak ben yeni lezzetler yaratmayı seviyorum. (Diğer meselelerde olduğu gibi, hep aynı şeyler beni sıkıyor bir süre sonra. Değişiklik istiyorum.) Sonra da düşünüyorum yahu bu kadar basit bir şeyi ilk ben keşfetmiş olamam. Mutlaka daha önce birileri yapmıştır. Yine de kaşifmiş gibi gururlanmadan edemiyorum. Mesela közlenmiş patlıcanı makarnaya sos eyliyorum. Bildiğiniz klasik domatesli sosa karıştırarak. Bir güzel oluyor ki! Bu sefer evde közlenmiş biberlerim de vardı ve ortaya yandaki lezize çıktı. Pek basit. Tamamen deneysel. Közlenmiş patlıcan iki adet (bostan patlıcanı), közlenmiş biber 5, sadece elimde o kadar olduğu için. İçinde bir iri diş sarımsak, biraz deniz tuzu, biraz Zeytin İskelesi'nin (ondan size bahsedeceğim) organik sızma zeytinyağı (çok güzel!) Hepsi bu. Minik mutfak robotunda hallendiler ve bu mısır-pirinç patlaklarının üzerine yayım yayım yayıldılar. Yanında Değirmen'in (Yerlim) Cabernet Sauvignon'u. Ellerinize sağlık Gürsel hanım, elinizin değdiği herşey gibi bu da muhteşem. Şerefinize!

39 yorum:

  1. Afiyet olsun Tijen'ciğim. Tabanın ne olduğunu epey bir düşündüm. Sonra yazıyı okuyunca anladım ne olduğunu. Renkler çok güzel.

    YanıtlaSil
  2. Bende hep degistiriyorum yemekleri dur sunuda ekleyeyim derken bambaska bir seye donusuyor sonrada tarifi unuttugumdan oyle kaliyor boyunu bukuk. Postcrossindg'de 5 tane kart yolladim heyecanla bekliyorum gelecek kartlarimi cok tesekkurler tanistirdigin icin:)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Hülya,
    Eti'nin mısır-pirinç patlağı. Diyet ürünlerin olduğu raflarda satılıyor. Satın aldığım tek diyet ürün diyebilirim!
    *
    "Happy postcrossing" Beste!

    YanıtlaSil
  4. Mısır Patlaklarını bende çok seviyorum:)
    bu salataya da bayılırım rengi çok güzel,ben içine iki kaşık süzme yoğurtta koyarım:)
    ekmeğime sürüyorum ama birde mısır patlağıyla denemek lazım...

    YanıtlaSil
  5. ben patlıcanın her türlüsünü seviyorum, kırmızı yağ biberi, patlıcan, domates, tabi ki hepsi közlenmiş, sarımsak ve zeytinyağ... hımmm... bak şimdi evde olsaydım da yapıp yiyiverseydim...

    YanıtlaSil
  6. offf be Tijan abla naptın sen böyle:) bu lezzete bayılırımmm..

    geçen annem denemek için arkadaşından duyduğu bir sos yapmıştı. bak hala çekicem fotosunu.

    köz patlıcan,köz kırmızı biber,domates,havuç bişi daha vardı ama bi sormak lazım:)

    YanıtlaSil
  7. Kızartması dışında patlıcanı ben de her türlü yiyebilirim. Makarna sosu olarak da çok severim ancak benim oğlanlar yemediği için onu pek yapamıyorum.

    YanıtlaSil
  8. Şu an sevgili Tijen Best Fm' de Arzu'nun konuğu. Nasıl gurur duydum anlatamam:)

    YanıtlaSil
  9. Ahhh ahh..ne güzel yazmışsın patlıcancı kadın ! ( SENDE ÖYLE DİYORSUNYA BAZEN:))))
    bende pek severim patlıcanın hallerini..Daha sabah tostta ince dilimleri cızbız yaptım arasına biberli zeytin ve peynirle minik rulolar hazırladım..dolapta közlenmişi..her an yoğurtla yada
    sade yenmeye..ama mısır patlağıyla denemedim hiç..
    afiyetler olmuştur elbette..Hadi artık buralarada gell!!

    YanıtlaSil
  10. Ooh ne güzel ya, baktım fotoğrafa ve bu bizim etinin pirinç patlağına benziyor ama Tijen almaz onu herhalde diyordum, hakikaten tadı cezbedici, kimilerine öyle gelmese de. Dün de patlıcan almıştım közlenmek üzere, isabet olmuş, ne güzel yeni bir tarif çıktı karşıma:)

    Ellerine sağlık Tijen.

    YanıtlaSil
  11. mısır tabagını denemdim hiç ama patlıcanın bu haline pek yabancı degilim tarifler farklı olsada ellerine salık.

    YanıtlaSil
  12. Nasilda canim istedi simdi...
    Ellerine saglik canimmmm:))

    YanıtlaSil
  13. çok nefis olduğuna eminim. hem de çok sağlıklı, az kalorili bir aperatif olmuş. ellerine sağlık sevgili tijen.

    YanıtlaSil
  14. Tijencim nefis görünüyor. Ben de bayılırım patlıcanın her yemeğine. Hele de minik Adana patlıcanları ile yapılmışsa. Bu arada taban için kullandığın pirinçli patlak çok akıllıca :) Ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Tijen'ciğim harika görünüyor, ben de bayılırım közlenmiş patlıcanla değişik salatalar yapmaya,sunumun da çok güzel olmuş, ellerine sağlık afiyet bal şeker olsun, sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. İnsan bu kadar özendirilebilir ancak :)))
    Valla çok özendim. Ellerinize sağlık.

    Bu akşam hafta sonu gecesi. Bir şarap açılır yemeğin yanına
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Tijencim harika bir sos olmuş. Aklıma direk bu soslu minik kanapeler geldi valla. Fikir için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Tijenciğim,
    Hmmmmmm, nefis görünüyor, ellerine sağlık.
    Pek çok tarif deneysellerden çıkmıyor mu zaten. Önemli olan senin damak tadına uygun olması.
    Kırmızı biber ve patlıcan ikilisi benim de çok sevdiğim bir lezzet. Sana getirdiğim kahvaltılık salçaya benziyor biraz değil mi? Benimkinin içinde biraz da haşlanmış havuç vardı.Kahvaltılarda, senin yaptığın gibi makarnaya sos veya meze olarak da yenebilir. Tarifini 2007 yılında turşu ve salça başlığı altında verdiğim için tekrarlamak istemedim. Belki Papatya Prensesin aradığı tarif bu olabilir diye düşündüğüm için yazayım dedim.
    Mısır patlağı ile sunum ise çok şık olmuş. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  19. Sevgili tijen hanım,
    Kabak ile sağlıklı yemekler yapmak istiyorum.Püre,çorba,sebze haşlama gibi...Bu konuda tarif verebilir misiniz?
    Kabak püresi gibi bir yemeği kafamda dizayn ettim.Haşlanmış kabağı robotta ezip yeşil bir renk elde ederek barbekülerin yanına koyabilirmiyim? Nasıl bir tat olur ne gibi baharatlar koymam gerekir?Bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum.Teşekkürler!

    YanıtlaSil
  20. Selam, süper fikir. Ben bu sıralar pirinç-mısır patlağına takılmaktaydım zaten. Hemen deneyeceğim.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. afiyetler olsun. :)
    yapanların ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar...
    Bu seneki gezilerimiz biraz fazla sürdü, uzadı, siz dostları ziyaret etmeye fırsat bulamadık. Öyle güzel yazı ve resimler eklemişsiniz ki, emek ve ellerinize sağlık...
    Bizde patlıcan kaynaklı yemek ve mezeleri severiz. Ben genelde közlenmiş kırmızı biber ve patlıcanı yoğurt ve bolca doğal sızma zeytinyağı ile helmeleştrip içine bol kimyon ekleyip, kızarmış ekmek üzerinde seviyorum... Bu da güzel olmuş ama..
    Daha sık ziyaretleşebilmek dileği ile, ailecek selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. o tabanada,
    tavanınada kurban olurumm....
    :))

    YanıtlaSil
  24. Tijenciğim Selam,

    Cumartesileri çalışmıyorum aslında ama bugün işler çok diye geldim. Sabah yenikent pazarına gittik. Turşuluk ve melemenlikler aldık bolca. Akşam hazırlayıp yarında yaparım inşallah. Bolcada patlıcan kırmızı biber aldım. Bende kışlık konserve yapıyorum bu ikiliden. Kahvaltılarda nefis oluyor.
    Görüntü muhteşem.Canım istedi öğle vakti.Size afiyetler olsun yarasın.Et yapmasın kan olsun.:)

    Sevgiler*

    YanıtlaSil
  25. Yaz boyunca neredeyse her hafta patlıcan közledik. Şimdi de patlıcanlar bitecek diye bir telaşe sardı ki bizi. Bugün de közlesem mi ne yapsam?

    YanıtlaSil
  26. hakikaten büyük lezzet olmuş ne diyebilirim ki.ben var ya yaz sonu patlıcanları biberleri bir güzel közleyip konserve kılığında saklamayı tercih ediyorum ama ilk şişeyi açmak nasıl zor anlatamam benim için:))sanki ilkini açtığımda sonu hemen gelecekmiş gibi bir korku duydugumdan mümkün oldugunca öteliyorum:))gerçi şimdilik konservelerimi açmadan da deneyebilirim bu muhteşem lezzeti ama havalar az daha soğuyup bu güzellikler hepten ortadan kalktıgında hem ağlarım hem giderim tarzında yiyeceğim onları:))çok selam.

    YanıtlaSil
  27. Lezzetli patlıcan bulursam mutlaka deneyeceğim... rengi nasılda iştah açıcı gözüküyor ...
    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Tijen, yorgun argin eve geldikten sonra tembellikten yaratilmis bir tarifim var, belki vaktiniz olur denersiniz; haslanmis makarnanin uzerine, kozlenmis (beraber kozlenmis ama) patlican, biber ve kabak koyuyorsunuz, uzerine sarimsakli yogurt, onun uzerine zeytinyagi gezdirip corek otu serpiyorsunuz sonra bir tencere makarnayi tek basiniza yememek icin kucuk kaplara doldurup arkadaslariniza goturuyorsunuz :-))))) Bu tarif biraz tereciye tereotu satmak gibi ama vallahi basit olduguna bakmayin, cok lezzetli degisik birsey oluyor. Gelmeme iki gun kaldi, sizin bu bahsettiginiz zeytinyaglarini liste yapmaya baslamistim ama zaytinyagi kacakciligindan iceri alacaklar beni diye korkuyorum, hadi hayirlisi. Antalya'ya da gelecegim, bahsettiginiz yerleri gezerken sizi dusunecegim. Neseniz bol, keyfiniz yerinde olsun, eh gelmisken sizin serefinize ben de birseyler icerim artik.

    YanıtlaSil
  29. öyle seviyorumki patlıcanı.nerdeyse çiğ bile yiyebilirim yani.nasıl güzel yazmışsın,ağzından bal damlıyor hep olduğu gibi.sevgiler.

    YanıtlaSil
  30. patlıcan dedinmi her hali güzeldir ama böylesi de bir başka olmuş :)
    ellerine sağlık :))

    YanıtlaSil
  31. off off patlıcan olsun da nasıl olursa olsun.ellerinize sağlık.valla okurken bile ağzım sulandı.mutfağa gidip yapsammıki:))

    YanıtlaSil
  32. CAnım çekti resmennn bayıldımmm

    YanıtlaSil
  33. tijen ablam şarapla peynir dışında hiç bişey denemedim ama patlıcan ilginç hatta mısır patlaklarında hiç düşünmemeiştim.yaratıcı kadın bakalım daha neler öğrencez senden

    YanıtlaSil
  34. Sevgili Tijen bende alıyorum etinin mısır patlağını çokta lezzetli mis gibi kokusuda çok hoşuma gidiyor patlıcan saltasıyla hiç aklıma gelmezdi ama değişikliği sevdiğim için denemekte yarar var diyorum sevgiler canım

    YanıtlaSil
  35. Harika olmuşş..Şu közleme herşeye yakışıyor.Patlıcan ve kırmızı bibere ayrı lezzet veriyor,o ayrı:)

    YanıtlaSil
  36. Ne diyim tek kelime ile MUHTEŞEMMMM :-))
    Tijen'cim yaratıcılık diye buna derim.
    Sevgilerimle,
    neseersoy

    YanıtlaSil
  37. Bu tarifi ben de çok severim.Dediğiniz gibi bu basit tarifi ilk siz keşfetmediniz.Hatta Her Güne Bir Yemek kitabınızda da bu tarife yer vermiştiniz.Pek çok değişik adı var.Ben Ajvar diyorum.Son zamanlarda bu isimle marketlerde de yerini alıyor ancak lezzet açısından ev yapımı olanının yanından bile geçemez tabiki.
    Sevgilerimle...
    Nesrin Çelik

    YanıtlaSil
  38. Hımm, oğlan közlenmiş bibere, kız közlenmiş patlıcana deli olur, donup çözülünce de güzel oluyormuş madem, şimdi döne dolana kullanabileceğim patlıcan aramaya kaldı iş yani. Teşekkür ederim, çok!

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.