16 Ekim 2009
Ah patlıcan ah!
Bugünlerde közlenmiş patlıcanı başkalaştırmaya bayılıyorum. Yani elbette güzel salatalar yapılabilir onunla. Yapıyordum da. Çok değil, daha bir kaç hafta önce yoğurtlusunu tercih etmiş, afiyetle yemiştim. Ancak ben yeni lezzetler yaratmayı seviyorum. (Diğer meselelerde olduğu gibi, hep aynı şeyler beni sıkıyor bir süre sonra. Değişiklik istiyorum.) Sonra da düşünüyorum yahu bu kadar basit bir şeyi ilk ben keşfetmiş olamam. Mutlaka daha önce birileri yapmıştır. Yine de kaşifmiş gibi gururlanmadan edemiyorum. Mesela közlenmiş patlıcanı makarnaya sos eyliyorum. Bildiğiniz klasik domatesli sosa karıştırarak. Bir güzel oluyor ki! Bu sefer evde közlenmiş biberlerim de vardı ve ortaya yandaki lezize çıktı. Pek basit. Tamamen deneysel. Közlenmiş patlıcan iki adet (bostan patlıcanı), közlenmiş biber 5, sadece elimde o kadar olduğu için. İçinde bir iri diş sarımsak, biraz deniz tuzu, biraz Zeytin İskelesi'nin (ondan size bahsedeceğim) organik sızma zeytinyağı (çok güzel!) Hepsi bu. Minik mutfak robotunda hallendiler ve bu mısır-pirinç patlaklarının üzerine yayım yayım yayıldılar. Yanında Değirmen'in (Yerlim) Cabernet Sauvignon'u. Ellerinize sağlık Gürsel hanım, elinizin değdiği herşey gibi bu da muhteşem. Şerefinize!
Afiyet olsun Tijen'ciğim. Tabanın ne olduğunu epey bir düşündüm. Sonra yazıyı okuyunca anladım ne olduğunu. Renkler çok güzel.
YanıtlaSilBende hep degistiriyorum yemekleri dur sunuda ekleyeyim derken bambaska bir seye donusuyor sonrada tarifi unuttugumdan oyle kaliyor boyunu bukuk. Postcrossindg'de 5 tane kart yolladim heyecanla bekliyorum gelecek kartlarimi cok tesekkurler tanistirdigin icin:)
YanıtlaSilSevgili Hülya,
YanıtlaSilEti'nin mısır-pirinç patlağı. Diyet ürünlerin olduğu raflarda satılıyor. Satın aldığım tek diyet ürün diyebilirim!
*
"Happy postcrossing" Beste!
Mısır Patlaklarını bende çok seviyorum:)
YanıtlaSilbu salataya da bayılırım rengi çok güzel,ben içine iki kaşık süzme yoğurtta koyarım:)
ekmeğime sürüyorum ama birde mısır patlağıyla denemek lazım...
ben patlıcanın her türlüsünü seviyorum, kırmızı yağ biberi, patlıcan, domates, tabi ki hepsi közlenmiş, sarımsak ve zeytinyağ... hımmm... bak şimdi evde olsaydım da yapıp yiyiverseydim...
YanıtlaSilofff be Tijan abla naptın sen böyle:) bu lezzete bayılırımmm..
YanıtlaSilgeçen annem denemek için arkadaşından duyduğu bir sos yapmıştı. bak hala çekicem fotosunu.
köz patlıcan,köz kırmızı biber,domates,havuç bişi daha vardı ama bi sormak lazım:)
Kızartması dışında patlıcanı ben de her türlü yiyebilirim. Makarna sosu olarak da çok severim ancak benim oğlanlar yemediği için onu pek yapamıyorum.
YanıtlaSilŞu an sevgili Tijen Best Fm' de Arzu'nun konuğu. Nasıl gurur duydum anlatamam:)
YanıtlaSilAhhh ahh..ne güzel yazmışsın patlıcancı kadın ! ( SENDE ÖYLE DİYORSUNYA BAZEN:))))
YanıtlaSilbende pek severim patlıcanın hallerini..Daha sabah tostta ince dilimleri cızbız yaptım arasına biberli zeytin ve peynirle minik rulolar hazırladım..dolapta közlenmişi..her an yoğurtla yada
sade yenmeye..ama mısır patlağıyla denemedim hiç..
afiyetler olmuştur elbette..Hadi artık buralarada gell!!
Ooh ne güzel ya, baktım fotoğrafa ve bu bizim etinin pirinç patlağına benziyor ama Tijen almaz onu herhalde diyordum, hakikaten tadı cezbedici, kimilerine öyle gelmese de. Dün de patlıcan almıştım közlenmek üzere, isabet olmuş, ne güzel yeni bir tarif çıktı karşıma:)
YanıtlaSilEllerine sağlık Tijen.
mısır tabagını denemdim hiç ama patlıcanın bu haline pek yabancı degilim tarifler farklı olsada ellerine salık.
YanıtlaSilNasilda canim istedi simdi...
YanıtlaSilEllerine saglik canimmmm:))
çok nefis olduğuna eminim. hem de çok sağlıklı, az kalorili bir aperatif olmuş. ellerine sağlık sevgili tijen.
YanıtlaSilTijencim nefis görünüyor. Ben de bayılırım patlıcanın her yemeğine. Hele de minik Adana patlıcanları ile yapılmışsa. Bu arada taban için kullandığın pirinçli patlak çok akıllıca :) Ellerine sağlık.Sevgiler...
YanıtlaSilTijen'ciğim harika görünüyor, ben de bayılırım közlenmiş patlıcanla değişik salatalar yapmaya,sunumun da çok güzel olmuş, ellerine sağlık afiyet bal şeker olsun, sevgiler...
YanıtlaSilİnsan bu kadar özendirilebilir ancak :)))
YanıtlaSilValla çok özendim. Ellerinize sağlık.
Bu akşam hafta sonu gecesi. Bir şarap açılır yemeğin yanına
Sevgiler
Tijencim harika bir sos olmuş. Aklıma direk bu soslu minik kanapeler geldi valla. Fikir için çok teşekkürler.
YanıtlaSilTijenciğim,
YanıtlaSilHmmmmmm, nefis görünüyor, ellerine sağlık.
Pek çok tarif deneysellerden çıkmıyor mu zaten. Önemli olan senin damak tadına uygun olması.
Kırmızı biber ve patlıcan ikilisi benim de çok sevdiğim bir lezzet. Sana getirdiğim kahvaltılık salçaya benziyor biraz değil mi? Benimkinin içinde biraz da haşlanmış havuç vardı.Kahvaltılarda, senin yaptığın gibi makarnaya sos veya meze olarak da yenebilir. Tarifini 2007 yılında turşu ve salça başlığı altında verdiğim için tekrarlamak istemedim. Belki Papatya Prensesin aradığı tarif bu olabilir diye düşündüğüm için yazayım dedim.
Mısır patlağı ile sunum ise çok şık olmuş. Afiyetler olsun.
Sevgili tijen hanım,
YanıtlaSilKabak ile sağlıklı yemekler yapmak istiyorum.Püre,çorba,sebze haşlama gibi...Bu konuda tarif verebilir misiniz?
Kabak püresi gibi bir yemeği kafamda dizayn ettim.Haşlanmış kabağı robotta ezip yeşil bir renk elde ederek barbekülerin yanına koyabilirmiyim? Nasıl bir tat olur ne gibi baharatlar koymam gerekir?Bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum.Teşekkürler!
Selam, süper fikir. Ben bu sıralar pirinç-mısır patlağına takılmaktaydım zaten. Hemen deneyeceğim.. sevgiler..
YanıtlaSilafiyetler olsun. :)
YanıtlaSilyapanların ellerine sağlık
Merhabalar...
YanıtlaSilBu seneki gezilerimiz biraz fazla sürdü, uzadı, siz dostları ziyaret etmeye fırsat bulamadık. Öyle güzel yazı ve resimler eklemişsiniz ki, emek ve ellerinize sağlık...
Bizde patlıcan kaynaklı yemek ve mezeleri severiz. Ben genelde közlenmiş kırmızı biber ve patlıcanı yoğurt ve bolca doğal sızma zeytinyağı ile helmeleştrip içine bol kimyon ekleyip, kızarmış ekmek üzerinde seviyorum... Bu da güzel olmuş ama..
Daha sık ziyaretleşebilmek dileği ile, ailecek selam ve sevgiler...
o tabanada,
YanıtlaSiltavanınada kurban olurumm....
:))
Tijenciğim Selam,
YanıtlaSilCumartesileri çalışmıyorum aslında ama bugün işler çok diye geldim. Sabah yenikent pazarına gittik. Turşuluk ve melemenlikler aldık bolca. Akşam hazırlayıp yarında yaparım inşallah. Bolcada patlıcan kırmızı biber aldım. Bende kışlık konserve yapıyorum bu ikiliden. Kahvaltılarda nefis oluyor.
Görüntü muhteşem.Canım istedi öğle vakti.Size afiyetler olsun yarasın.Et yapmasın kan olsun.:)
Sevgiler*
Yaz boyunca neredeyse her hafta patlıcan közledik. Şimdi de patlıcanlar bitecek diye bir telaşe sardı ki bizi. Bugün de közlesem mi ne yapsam?
YanıtlaSilhakikaten büyük lezzet olmuş ne diyebilirim ki.ben var ya yaz sonu patlıcanları biberleri bir güzel közleyip konserve kılığında saklamayı tercih ediyorum ama ilk şişeyi açmak nasıl zor anlatamam benim için:))sanki ilkini açtığımda sonu hemen gelecekmiş gibi bir korku duydugumdan mümkün oldugunca öteliyorum:))gerçi şimdilik konservelerimi açmadan da deneyebilirim bu muhteşem lezzeti ama havalar az daha soğuyup bu güzellikler hepten ortadan kalktıgında hem ağlarım hem giderim tarzında yiyeceğim onları:))çok selam.
YanıtlaSilLezzetli patlıcan bulursam mutlaka deneyeceğim... rengi nasılda iştah açıcı gözüküyor ...
YanıtlaSilellerine sağlık..
Sevgili Tijen, yorgun argin eve geldikten sonra tembellikten yaratilmis bir tarifim var, belki vaktiniz olur denersiniz; haslanmis makarnanin uzerine, kozlenmis (beraber kozlenmis ama) patlican, biber ve kabak koyuyorsunuz, uzerine sarimsakli yogurt, onun uzerine zeytinyagi gezdirip corek otu serpiyorsunuz sonra bir tencere makarnayi tek basiniza yememek icin kucuk kaplara doldurup arkadaslariniza goturuyorsunuz :-))))) Bu tarif biraz tereciye tereotu satmak gibi ama vallahi basit olduguna bakmayin, cok lezzetli degisik birsey oluyor. Gelmeme iki gun kaldi, sizin bu bahsettiginiz zeytinyaglarini liste yapmaya baslamistim ama zaytinyagi kacakciligindan iceri alacaklar beni diye korkuyorum, hadi hayirlisi. Antalya'ya da gelecegim, bahsettiginiz yerleri gezerken sizi dusunecegim. Neseniz bol, keyfiniz yerinde olsun, eh gelmisken sizin serefinize ben de birseyler icerim artik.
YanıtlaSilöyle seviyorumki patlıcanı.nerdeyse çiğ bile yiyebilirim yani.nasıl güzel yazmışsın,ağzından bal damlıyor hep olduğu gibi.sevgiler.
YanıtlaSilpatlıcan dedinmi her hali güzeldir ama böylesi de bir başka olmuş :)
YanıtlaSilellerine sağlık :))
off off patlıcan olsun da nasıl olursa olsun.ellerinize sağlık.valla okurken bile ağzım sulandı.mutfağa gidip yapsammıki:))
YanıtlaSilCAnım çekti resmennn bayıldımmm
YanıtlaSiltijen ablam şarapla peynir dışında hiç bişey denemedim ama patlıcan ilginç hatta mısır patlaklarında hiç düşünmemeiştim.yaratıcı kadın bakalım daha neler öğrencez senden
YanıtlaSilSevgili Tijen bende alıyorum etinin mısır patlağını çokta lezzetli mis gibi kokusuda çok hoşuma gidiyor patlıcan saltasıyla hiç aklıma gelmezdi ama değişikliği sevdiğim için denemekte yarar var diyorum sevgiler canım
YanıtlaSilHarika olmuşş..Şu közleme herşeye yakışıyor.Patlıcan ve kırmızı bibere ayrı lezzet veriyor,o ayrı:)
YanıtlaSilNe diyim tek kelime ile MUHTEŞEMMMM :-))
YanıtlaSilTijen'cim yaratıcılık diye buna derim.
Sevgilerimle,
neseersoy
Canım çekti :)
YanıtlaSilBu tarifi ben de çok severim.Dediğiniz gibi bu basit tarifi ilk siz keşfetmediniz.Hatta Her Güne Bir Yemek kitabınızda da bu tarife yer vermiştiniz.Pek çok değişik adı var.Ben Ajvar diyorum.Son zamanlarda bu isimle marketlerde de yerini alıyor ancak lezzet açısından ev yapımı olanının yanından bile geçemez tabiki.
YanıtlaSilSevgilerimle...
Nesrin Çelik
Hımm, oğlan közlenmiş bibere, kız közlenmiş patlıcana deli olur, donup çözülünce de güzel oluyormuş madem, şimdi döne dolana kullanabileceğim patlıcan aramaya kaldı iş yani. Teşekkür ederim, çok!
YanıtlaSil