04 Ağustos 2009
Bir basit yaz yemeği daha
Şunların güzelliğine bakın. İki haftadır bizim pazarda boy gösteren iri mi iri, tombul mu tombul taze börülcelerin taneleri bunlar. Geçen yıl Edremit'te, Cumhuriyet Lokantası'nda yenen salata düşünce akla karar verilir, bir kilo alınır. Geldi mi eve börülceler, biraz serinlendi mi, sokağın teri atıldı mı terasa çıkılır. Ayak uzatılır. Bir yandan deniz seyredilerek keyif keyif ayıklanır. Hepsi ayıklandığında güzelce yıkanır, kabukları çöpe atılır. (Keşke "kompost"umuz olsa ve sebze, meyve artıklarını mis gibi organik gübreye dönüştürebilsek, toprağımızı zenginleştirsek sonra o gübreyle.) Bir güzel yıkanan börülceler az suyla tencereye konur. Üzerine iki çay kaşığı kadar iri deniz tuzu serpilir. (Deniz tuzunu da Ayfer arkadaşınız Alaçatı'dan armağan getirmiş olacak.) Bir de limonun suyu sıkılır ki börülceler kararmasın. Güzelce haşlanırlar. O arada 2-3 diş sarımsak soyulur, yıkanır. Börülceler çukur bir tabağa alınır. Aslında suyunu da kullanmak lazım ya suyu biraz kararmıştır. Ne yapılacağına bir türlü karar verilemez. Börülceler sıcakken üzerine Laleli'nin halis mulis zeytin kokulu erken hasat zeytinyağından gezdirilir, sarımsaklar eklenir. Bir güzel karıştırılır. O arada fırında etli kırmızı biberler közlenmektedir. Bir tanesi ufacık doğranır ve eklenir, bir güzel karıştırılır. Sade ve basit bir yaz yemeğidir bu. Bir güzel akşam yemeğinde yenir...
Afiyet şeker olsun..
YanıtlaSilpaNDuf
Neefis...Daha önce taze börülce hiç pişirmedim ama bulursam deneyeceğim çok güzel yazmışsınız...Zeytinyağı ve sarımsak asla vazgeçemem:)
YanıtlaSilbörülceye bayılırım bir de senin bu güzel anlatımına...kırmızı biberlerle börülcelerin tadı pek güzelmiş,yemiş kadar oldum çoook tşkler tijencim :)
YanıtlaSilAh Tijenim, taze börülceyi nasil özledim bir bilsen, bizim Pazarda Italyadan gelen börülceler var, ahi gitmis vahi kalmis cinsinden, birde ates pahasi ki sorma (kg/ 12Euro).
YanıtlaSilBir bulsam, bir elime gecirsem sunlari... offf off:))
İzmirde de aynen böyle yapılır. Tam bir ege lezzeti. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAfiyet bal şeker olsun.
Bir avuç vitamin gibi:)
sevgiler
Adaşınız
Offf ege borulcesi!!! nasil da yenirdi simdi. Keske Belcika'nin da kiyisi olsaydi Ege'ye. :p
YanıtlaSilOhhhh, misssss:)))
YanıtlaSilAfiyet bal şeker olsun...
Mmmm börülce,bayılırım her türlüsüne. Kurusunu da haşlayıp ceviz, yeşil soğan, yağ, limon ilavesiyle salata yaparım enfes olur. Börülceye İç Anadolu'da "Karnıkara" dendiğini biliyor muydunuz, babamdan duymuştum.
YanıtlaSilAfiyet olsun...
selam,
YanıtlaSilee pazarımızda herşey var,kıymetini bilenlere değilmi,ellerine sağlık ve de afiyet olsun,denizin kumun tadını çıkar,sevgiler.
Harikasın Tijen'cim,
YanıtlaSilBir halam vardı bamya uzmanı. Bamyaların ayıklanmasını gösterir, soğanı,domatesi az konuluacak,limonun ölçüsü çok önemli diye anlatırdı, güzel de bamya yapardı, ondan öğrendim tüm yemekleri.
Ama!!!
"Bamyalar yıkandıktan sonra güneşte kurutulur ki sümüklenmesin" demediydi hiç.
Senin bamya tarifinden bir bamya yaptım az önce.
Ve hemen koştum sana yorum yazmaya.
Sağol canım,
şimdi sıra börülcede tabi ki!!!
Sevgiler...
bayılırım börülceye .börülcenin suyu ile yapılan çorba tarifi vardır ben bir komlumda görüp almıştım onun tarfini.bende hep öyle değerlendiririm
YanıtlaSilBu börülcelerden bulursanız deneyin derim, gerçekten çok güzel bir tadı var.
YanıtlaSil*
Papatya, evet Ege'de tarhana çorbasına börülce ve börülcenin haşlama suyundan koyarlar.
*
Nur hanım evet haklısınız. Herşeyi bilemiyoruz. Biz de bir kaç sene önce bir komşumuzdan öğrendik bamyanın önce yıkanıp kurutulduktan sonra ayıklanmasının faydalarını. El elden üstündür diye boşuna söylememişler.
Bu aralar pek duyar oldum börülceyi, çok merak ediyorum.
YanıtlaSilLakin içine o etli köz biberler girdi ya, yeme de yanında yat!
:)
Ne kadar basit o kadar lezzetli
YanıtlaSilÖzlemişim güzel yazılarınızı :))
sevgilerrr
tijencim harika anlatmışsın tarifi. ben okurken ekmeği banarak yemeye başladım bile..
YanıtlaSilOh oh daha ne olsun...Tam yemelik...Kalemine sağlık...
YanıtlaSilOf of of yemede yanıda yat yani o biçim olmuş bayılırım iç börülceye ellerine sağlık.
YanıtlaSilBörülceyi severdim ama anlatımınla çok daha fazla sevdim:) Ellerine sağlık ve afiyet olsun!
YanıtlaSilSevgiyle kal,
Off off çok güzel ve iştah açıcı şekilde anlatılmış bir tarif daha, ama yaaa nerden bulacam ben burada Börülceyi..Çaresiz Ege veya Akdeniz'e taşınmalı..sevgiler...
YanıtlaSilbiz börülceyi, kirmizi biberle birlikte kozlenmis patlicanla da karistitiriz... ustune de aynen sarmisak, limon, zeytinyagi sosu... bi de sadece iclerinden degil, citir olanlarini fasulye gibi ikiye kirip oylece hasliyoruz... harika bi yaz lezzeti... sevgiler...
YanıtlaSilBuralarda henüz domatesler kızarmamış, fasülyeler yalnız çubuğu sarmış. Köylü soğuktan ve yağmurdan gözünü açamamış. Barajların dolduğuna sevinirken, hasat yok daha. Alt üst ettiğimiz güzelim dünyamızda, en çok üretici zarar görüyor belki de. Zamanı kaymış işlerin. Düzelecek gibi de değil. Daha sıcak bölgeleri ülkemin, ürün aldı belki ama onların da başka başka dertleri var tabii değişen iklimden.
YanıtlaSilBizim buralar börülceyi bilmez gerçi olsa, yerdim ben. Dağıttım mı, dert mi döktüm bilemedim.
Öyle işte.Öpüyorum.
Tijencigim,
YanıtlaSilhmmm eminim nefis olmustur. Ellerine saglik. Kuru börülceyi biliyorum da tazesini buralarda hic görmedim. Kuru börülceyle de sadece 2 yildir tanisikligim var. Ben de salatasini yapiyorum cok güzel oluyor.
Sevgiler
Tijen'cim börülceye bayılıyorumm :)
YanıtlaSilNe bereketli topraklarımız var değil mi?
:( bu hafta annemle pazara çıktım börülce ve vişne bulurum ümidiyle.
YanıtlaSilannem tezgahta fasulye ve patılcan seçerken isteğimi fısıldıdam kulağına. bak şurda vardı alabilirsin dedi. akıllı ben tarafa bakmadan yarım kilo istedim. bir de baktım fasulyeye benzer bi börülce almışım. ben bu börülcelerden istiyorum ama bulamıyorum kii :(