19 Haziran 2009

Urfa-Balıklıgöl

Urfa'ya ilk gidişim 2000 senesindeydi. Antalya'dan düzenlenen bir tura katılmıştık annemle. Toplam 17-18 kişiydik, ben tabii en aykırısı grubun. Herkes çarşılardan kumaşlar, elbiseler alırken, ben fileme -evet o zamanlar da bir filem vardı- maş fasulyesi, kabuklu mercimek, pirinç, şifalı otlar doldurup gelirdim. Hanımların pek hoşuna giderdi getirdiklerim. Bu ne, bu ne diye sorar dururlardı. O gezide kendimi en iyi hissettiğim yer Urfa olmuştu. En güvende, en huzurlu. Sabah erkenden kalkıp kimseler uyanmadan kaçmış, bir dolmuşla kent merkezine gitmiş, bal-kaymak ve taze pideyle kahvaltı etmiş, sonra Balıklıgöl'de almıştım soluğu. Taziye odalarını anımsıyorum. Mırra ikram etmişlerdi, içmiş, gençlerle sohbet etmiştim. Hepsi candan, hepsi içtendi. Gözlerindeki pırıltıyı bugün dahi hatırlıyorum. Aradan geçen yıllarda Urfa gelişmiş, büyümüş, şıklaşmış ancak Balıklıgöl büyüsünü yitirmemiş. Eflatun örtülü kadınların allı güllü, simli fistanları, gümüş kemerleri, yüzlerdeki çizgiler, sırtlarındaki feraceler (yerel dilde ne denir ki o örtülere? ferace de yanlış betimleme) hepsi, ama hepsi büyüledi beni. Bir kez daha. Çok kısaydı Urfa'da geçirilen zaman ancak Urfa Müzesi, ardından gittiğimiz, henüz kazılmakta olan görkemli mozaiklerin evi Halepli Bahçe ve öğle yemeği sonrası çıktığımız, insanlık tarihinin ilk ibadet yeri olduğu söylenen, tarımın başladığı çağlardan eski (12 bin yıllık olduğunu belirtti rehberlerimiz) Göbekli Tepe gerçekten görülmesi gereken yerlerdi. Bir etyemez Urfa'da ne yer? Cevahir Konukevi'ndeki öğle yemeğinde önden gelen bostana salatası ve lebeni çorbasını kaşıkladım (hatta ikinci kaseyi de istedim), ardından közde pişirilmiş patlıcan ve domatesleri soyup doğradım ve bir nevi patlıcanlı, domatesli pilava dönüştürdüm yanında gelen sade pilavla karıştırıp. Masadakiler şıllık tatlısı istemişlerdi, tadımlık. Bir parça da ondan attım ağzıma, tamam işte, doydum. Yedim hepsini afiyetle.

18 yorum:

  1. Ben de mutlaka gidicem bir gün doğu illerine umarım emekli olamadan evvel gidebilirim. Herhalde genç bir kadının alacağı hazla yaşlı ve yorgun bir kadının alacağı haz farklıdır
    otomatikkepce hülya

    YanıtlaSil
  2. afiyet olsun canım.çok istiyorum Urfa'ya gitmeyi.aslında tüm bir Gap turu yapmayı.nasip olur inşallah. o zaman dediğin o yerlerin hepsine gideceğim:-)sevgilerimle.keyifli bir haftasonu diliyorum canım...

    YanıtlaSil
  3. şıllık tatlısı en sevdiklerimden biridirrrrr :D

    YanıtlaSil
  4. Afiyet seker olsun Tijencigim :)

    YanıtlaSil
  5. Henüz gidip görmediğimiz yerleri öyle güzel anlatıyorsun ki Tijen, heyecan basıyor hemen insana.Ben de gittiğimde Tijen gibi görebilir miyim,Tijen gibi tadını çıkarabilir miyim diye ikileme düşsem de,anlatımlarınla bile büyülendiğimi görüyorum.

    Afiyet bal kaymak olsun o yediklerin :)

    YanıtlaSil
  6. Her yıl Trabzon'da ki akrabalarımız Gap turu yaparlar..Fakat bana hiç kısmet olamadı nedense..Önümüzdeki bahara kısmetse bende istiyorum Tijen'ciğim..Ne iyi etmişsin bizlerle paylaşmışsın..)

    Kocaman sevgilerimi gönderiyorum

    YanıtlaSil
  7. Bir dahaki sefere n'olur buralarada gel emi:)

    YanıtlaSil
  8. Tijen ablacığım,Urfa'ya turla ben de gitmiştim.İleride post konusu
    yapacağım.Size haber veririm! Sevgilerrr...

    YanıtlaSil
  9. İnşlh kısmet olur bende giderim...:)

    YanıtlaSil
  10. Balıklı göle kadar gitmiştik bizde Tijen'ciğim şimdi hafızamı yokladım da nerdeyse 10 yıl olmuş, ama tekrar gidip gezmek istiyoruz oraları...
    Çok güzel bir gezi olmuş, kısa bir zaman diliminde de olsa...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. Tijencim, okurken senin gibi bir rehberle giderim ben dedim kendi kendime..sen bir şehri nasıl gezeceğini biliyorsun.Bence bu önemli bir ayrıntı.

    YanıtlaSil
  12. urfada et yemeyen birinin işi zor burası etçil bir memleket.
    ama en kısa çözüm balcan közleme:)
    afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  13. Gaziantepe kadar gittim. Ancak Urfaya gitme şansım olmadı. Şimdi merakım dahada arttım. Mutlaka gitmeliyim.Özellikleri yemeklerini, kültürünü çok merka ediyorum.
    Teşekkürler bu güzel anlatım için
    sevgiler
    http://www.lezzetibol.com

    YanıtlaSil
  14. Hiç gitmedim.
    Metini çok duydum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Tijen'ciğim merhaba, inan hafta sonu pek evde durmadığımızdan biraz gecikmeli oldu cevabım. Canım o ahududu değil, hani yol kenarlarında kendiliğinden çıkan dikenlerin meyvesi böğürtlen var ya,işte ondan, yalnızca bunun dallarında diken yok, toplarken dikenler batmıyor.Meyveleri versin o zaman da resimler yayınlarım inşallah sayfamda.
    Hafta sonu yine annemlerdeydik. Bu sefer dutlar olmuştu, ağacından dut yedik ve onları da görüntüledik, onları da yayınlayacağım bir ara ama şu sıralar üst üste misafirlerim olacak,pek giremiyorum nete, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Tijen,

    İnsanda gizli bir merak ve imrenme(özenme)duygusu uyandırıyorsun.
    Şartlanıyor insan yazılarını okurken.Başka türlü oralar gezilemezmiş gibi. Sonrada gayet sakin yazını bitiriveriyorsun.Bir parmak bal misali.
    Ama en azından bu lezzetlerin ve güzelliklerin neye benzediği konusunda fikir sahibi oluyoruzya bunun içinde teşekkürü hak ediyorsun.

    Sevgiler*

    YanıtlaSil
  17. Ben de bir Gap turu istiyorum çok.Görülecek öyle yerler var ki...Oraların insanlarının sıcaklığı ve doğallığı ilaç gibi geliyor insana :)

    YanıtlaSil
  18. bU DOĞUNUN KENDİNE HAS AHENGİ,
    KADINI- ERKEĞİ- ÇOCUĞU- YAŞLISI İLE ;
    ÖYLESİNE BİR GÖKKUŞAĞIKİİ
    İNSAN HANGİ RENKTEN BAŞLAYACAĞINI BİLEMİYOR.
    TEŞEKKÜR EDERİM GÖZLERİNE,BİZLERE,
    GÖRDÜKLERİNİ PAYLAŞTIĞI İÇİN..
    ÇOK SEVGİLER CANIMIN İÇİ.

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.