25 Mayıs 2009

Son yaratım

Deminden beri düşünüyorum. İnsan yarattığı şeye ne der? "Yaratım" denir mi? Belki denmiyordur. Peki desem anlaşılır mı? Anlaşılıp anlaşılmadığını biraz sonra göreceğiz. Saat 8:53. Günlerden pazartesi. Yeni bir haftanın ilk günü. Birazdan kahvaltı edeceğim. Ne mutlu ki Antalya'da tarla salatalığı tezgahlarda boy göstermeye başladı. Ben de çarşambadan beri katır kutur salatalık yiyorum. Bugün kahvaltıda közlenmiş biberlerimden yok. Sonbaharda közleyip buzluğa attığım biberlerden birer poşet çıkartıyorum, buzdolabında eridikten sonra zeytinyağı, sirke, sarımsak ve deniz tuzundan oluşan sosa koyuyorum. Bir gün sonra hazır. Kahvaltıda çok severim bu şık latifeyi. Bugün yok çünkü son postanın son kalan kısmını şu sevgili yaratıya kullandım. Zor olmadı. Deniz börülcesi haşlamıştım. Farklı bir şey denemek istiyordum. Tesadüf bu ya, nohut da haşlamıştım bir gün önce. Ve kırmızılar. Kırmızı çok yakışacaktı yaratacağım lezzete. Hepsi 2 dakika sürdü. Dolaptan soslu biberimi çıkardım, içine 2-3 kaşık nohut koydum, biraz da deniz börülcesi. Başka sosa gerek yok, deniz börülcesi zaten kendinden tuzlu. Eh biberin sosunda yağ ve sirke var. Biraz da sarımsak. Daha ne olsun? Bir güzel oldu ki tarifi mümkünatsız. (Diyeceksiniz ki mümkünatsız diye bir sözcük de yok. Var edemez miyiz?) Bu da yeni haftanın yeni lezzeti oldu. Hepinize iyi haftalar! Bu hafta çooook mutlu olun olur mu?

32 yorum:

  1. Haşlanmış nohut ve közlenmiş soslu biber birbirine çok ama çok yakışıyor.
    Ama deniz börülcesini hiç denemedim, denemem lazımmm:)

    Ellerine sağlık Tijen abla..


    Mutlu ve huzurlu bir hafta diliyorum..

    YanıtlaSil
  2. canımmm tijenim, sen de çok mutlu ol olurmu :)

    öperim yannaklarından..

    YanıtlaSil
  3. "son yaratım" yerine; "son şahanem" deseniz de olurmuş, tijen hanım. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. AAA arım balım peteğm ))
    tabiiki demelisin.
    ben bile şu halimle NUNU MARKA dediysem ! :)
    sen daha neler demelisin hemde..
    ah şu mutfak olsada deniz börülcelerime kavuşsam,şu harika lezzetle bende buluşsam...
    afiyetler olsun,teşekkürler paylaşımna tijenciğim...
    bir deri bir kemik kaldık yahu
    :))) :))))) :)))))))

    YanıtlaSil
  5. Deniz börülcesini hiç yemedim,ama karışım nefis gözüküyor...Sen yaparsında güzel olmaz mı zaten.
    Tam bir öğün kasesi olmuş,hem de dolu dolu...
    Kırmızılar ise çok yakışmış :)ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Coooook nefis görünüyor:)) Ellerine saglik:))

    YanıtlaSil
  7. Tijenciğim teşekkürler..Sende mutlu ol...Öptüm seni.

    YanıtlaSil
  8. Soru daha önce sorulmuş ama ben cevabı en son yazıya atayım: yemek kursu verdiğinizi duymamıştım, hem de İzmir'de bile olmuş. Nasıl kaçırmışım. Ben hem on parmağımla dalarak pişirmek hem de bir yandan pişirirken o yiyecek neyse onun hakkında sizin anlatacaklarınızı dinlemek çok isterdim. Yani sadece yemek tarifi üzerine ilerleyen bir kurs değil de yemek sohbeti gibi olsa.
    Bu arada deniz börülcesi çok severim çok da yaparım ama bu şekli harika göründü gözüme, damağıma tadı geldi fotoğrafa bakınca (böyle tuhaf bir özelliğim var:))ve bayıldım. Elinize, aklınıza sağlık..
    Sevgiler, Yasemin

    YanıtlaSil
  9. İşyerinde öğle vakti acıktım, o güzel salata burada olamaz mıydı ?

    YanıtlaSil
  10. mmm nefis tam benlik... Ahmet Maranginin beden temizligini uygulayanlar icin de harika bir yemek tarifi olmus bu :))) sevgiler, medinem

    YanıtlaSil
  11. Mmmmmmmmmmmmmmmm ellerine sağlık canım akşama sana mı gelsem ne??:)))

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  12. deniz börülcesini ben keşfedeli çok uzun zaman olmadı.yapımı biraz zahmetli ama tadı ve yemesi bir o kadar zevkli.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  13. ellerine koıllarına sağlık! tarif o kadar hoşuma gitti ki!bugün sabahda deniz börülce ile başladım güne, bu ise günün güzeli oldu benim için.
    şok sağol

    YanıtlaSil
  14. deniz börülcesini aldık gecen gun annemle pazardan yemişliğimiz yok.. bilmiş bilmiş aldık hasladık azcık suda sonrada sirke zeytinyag dokup salatavari bişi koyduk onumuze.. tadına baktıgımda bu tuz ne boyle diye cıglıgı basmam bir oldu acıkcası :)

    ben deniz börülcesi tarifini istesem cok ayıp edermiyim ? :)

    beceriksizliğimizden tadına asık olsakta yedik durduk tuzlu tuzlu :)

    birde temizlemesinde hata yaptık sanırım :)

    yarattım yerine ürettim diyeceğim ama olmayacak şahanem de bizde bayram edelim tijen ablacım :)

    YanıtlaSil
  15. Tijen inanmayacaksın ama bu sabah ben de pazardan deniz börülcesi aldım ve bir yandan da düşünüyordum bu defa farklı yapayım diye. ben nohut değil de buğdayla yapayım dedim aynen senin gibi kırmızı biberli ve mısırlı. valla pes resmen içimi okumuş gibisin,enfes bişey tam benlik.afiyet bal şeker olsun

    YanıtlaSil
  16. Ben bu yaratıya bayıldım Tijen'ciğim. Ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Tijen,
    mümkünatsız görünüyor gerçekten. Bu lezzetleri birleştirmek hiç aklıma gelmezdi. Çok yakışmışlardır eminim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. Önce İzmir'den Yasemin'e yanıt:
    İzmir'de verdiğim kursun üzerinden çooook zaman geçti. Duymaman normal Yasemin. Bir gün yine kısmet olur umarım.
    *
    Gökçe'ye tarif:
    Deniz börülcesi kendinden tuzlu olduğundan tuz istemez. Ayıklaması biraz havaleli evet. Köklü olursa daha kolay oluyor, bazen kökünü kesip satıyorlar İstanbul'da, o işi zorlaştırır. Her bir dal teker teker sıyırılıp içindeki sert sap kısmı atılacak. Vakit alıyor ama sonuç pek hoş!
    *
    İstanbul'da arayıp da bulamayanlara;
    Biliyorum ki büyük marketlerde, Beyoğlu Balık Pazarı'nda ve büyük manavlarda oluyor. Pazarlara da düşmüştür belki ya ben İstanbul'da pazar gezmeyeli epey oldu, gidip gören, bulan, alan varsa siz bizi bilgilendirin ne olur.
    *
    Denemek isteyenlere;
    Deneyin! Gerçekten çok güzel oldu. Biraz daha biber olsa daha da yapardım.
    *
    Ve tüm yorum bırakanlara:
    Sağolun! Her zaman!

    YanıtlaSil
  19. Merhaba.Deniz börülcesi hiç yemedim ama bütün sebzeleri severim,bunu da seveceğime eminim.Umarım pazarlarda vardır:)Bu arada yaptığınız kombinasyonlar süper..Nohut,kırmızı biber..Gerçekten çok başarılı..

    YanıtlaSil
  20. merhabalar.Bir türlü çarkı çeviremedik ama olsun yinede RENKLİ PİYAZ

    YanıtlaSil
  21. harikaaaa.
    bende dolapta olanları karıştırdığımda uydurma diye adlandırıyordum ama bir arkadaşım uydurma hiç hoş bir gelime değil yaratma diye bahset dedi , bende o günden beri yarttığım diye bahsediyorum.
    Bence en güzeli kendinde katark birşeyleri ortaya çıkartmak.
    Her yemek o şekilde ortaya çıkmamışmı?
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  22. Yemede seyret, hani tablo gibi :)
    Renklerin uyumu canliligi hersey yerinde.Kesinlikle tadida yerin dedir.Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  23. Tijen'ciğim ne hoş bir görüntü. Börülce ve kırmızı biber çok severim.Benim de daha iki poşet kırmızı biberim var dolapta, çok güzel oluyor, salatalarda.
    Bizim de burada daha yeni çıkmaya başladı, bakla, bezelye, salatalıklar,bunların lezzeti bir başka oluyor.
    Ellerine sağlık güzelim, afiyetler olsun...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  24. kozyatağı pazarı (cuma), erenköy pazarı (perşembe) ve kadıköy salı pazarında deniz börülceleri bu aralar cirit atıyor. ben bu mevsimde bir sürü alıp, haşlayıp, ayıklayıp, dipfrize atıyorum. kışın istediğimiz zaman hazır oluyor. merak edenlerin bilgisine :)

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Tijen,

    İlahi sen çok yaşa.öyle bir anlatmışsınki yeni salatanı lezzeti karşısında sen bile şaşmışsın.Eh bizede denemek düştü.Ellerine sağlık.

    Sevgiler*

    YanıtlaSil
  26. Sevgili Tijen;

    Bu görüntü sizin ellerinizden yaratılmış belli =)). Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  27. Çok teşekkürler güzel yorumlarınıza. Silgi hanım deniz börülcesinin İStanbul'da nerelerde görüldüğünü söylemiş, artık size düşen alıp denemek...

    YanıtlaSil
  28. Süpeeeerr, cok cok lezzetli görünüyor.Icim acildi,simdi olsa cok sevirimdim vallahi.Ellerine saglik,afiyetler olsun.Sevgiyle kal.:)

    YanıtlaSil
  29. Tijen'cigim,

    Her birini ayri ayri cok severim, harika bir salata olmus, ellerine ve fikrine saglik.

    Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  30. cok guzel gozukuyor.. tam benim sevdigim ve onerdigim gibi "renkli".. eline saglik...

    YanıtlaSil
  31. Hani derler ya denizden babam ciksa yerim diye. valla karsima 'ben sebzeyim' diye ne gelse yerim. harika gozukuyor..

    YanıtlaSil
  32. MERHABALAR-BAYILDIM SİTENİZE VALLAHİ EMEGİNİZE YÜREGİNİZE SAGLIK SECVGİYLE KALINIZ
    www.yemekkahvekokusu.blogcu.com

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.