Bakın ne buldum. Aslında tesadüfen oldu, Fethiye'den gelen yorum mektubunun yanında çıkan google reklamlarından birinde vardı. 1967 yılından beri faaliyette olan bir "doğal peynir mayası" firması. Acaba gerçek mayalı peynir yapımına girişsem mi diye düşünmedim değil:
www.rumelimaya.com.tr
*
Bu fotoğrafı 26 Mayıs 2005'te çekmişim. Neredeyse dört yıl önce. Blogu ilk açtığım yıl olduğuna göre bloga koymuş olmalıyım o günkü tecrübeyi. Belki dosyalar arasında bulurum, arşivin bir kısmını sildiğime göre. O gün muhtemelen pazardan süt alıp gelmişim eve. Peynir yapmaya kalkışmışım. Sütü neyle kestirdim acaba? İçindekiler ne? Kurutulmuş domates ve fesleğen mi? Yeşil ve kırmızı olduğuna göre öyle olmalı. Bu sefer kurutulmuş domates tozu koydum, Yerlim ürünlerinden. Dün pazara taze kekik gelmiş, onun uçlarından da biraz doğradım. Bir de tuz. Yine de az gelmiş tuzu. Öyle tatlı bir peynir ki. Sütün yarısını yoğurt mayalamak için ayırdımdı, sıra onda. Bugün bir de üzerine New York Times gazetesinde Harold McGee'nin evde yoğurt yapımıyla ilgili yazısını okuyunca dur dedim, yazının linkini vereyim, İngilizce bilen dostlar yoğurt yapımının bilimsel açıklamalarını okusunlar. Bu sabah kahvaltıda minik tabak peynirimden sürdüm ekmeğime. Ne zevkliymiş insanın kendi yaptığı peyniri tatması, unutmuşum. (Peynir yapmak için sütü kaynattım. Önce sirke koydum ama tam kesilmedi. Bir de yarım limonun suyunu sıktım. İşte o zaman kesildi, suyu ayrıldı. Biraz beklettim o halde. Sonra tuz, kekik ve domatesi koyup karıştırdım ve üzerine tülbent yaydığım kevgire döktüm. Suyu süzüldü. İyice katılaşmasını beklemeden bir kaseye aldım, üzerini bastırıp soğuttum, dolaba koydum.)
Evde peynir yapmanın bu kadar kolay olduğunu bilmiyordum. Annem bir iki kere yapmıştı ama baharatçıdan aldığı peynir mayası ile... Sonuç nasıldı hatırlamıyorum...
YanıtlaSilEllerinize sağlık Tijen Abla... Sevgiyle, sağlıkla, mutlulukla kalman dileğiyle...
Anneannem yapardı ev peyniri ne güzel bir lezzeti aklıma düşürdün Tijencim çok uzun zaman oldu ama tadı hala damağımda süpersin valla ellerine sağlık kahvaltıyamı gelsem sana nasıl olur:)))
YanıtlaSiltijencim bu güzel görünümü nasıl elde ettiğini hatırlayıp umarım ki en kısa zamanda bizimle paylaşırsın.süper görünüyor.
YanıtlaSilİçim açıldı resmen.Sevgiler...
YanıtlaSilTijen`cim bu hafta bil bakalim Türkiyeden ne geldi: Mutfaktan tasan öyküler:))
YanıtlaSilEllerine saglik canim:))
Tijencim ellerine sağlık çok güzel olmuştur eminim peynirin.
YanıtlaSilSevgilerr.
Tijen cim harika görünüyor peynir hiç yapmayı düşünmemiştim bak şimdi sayende birde peynir yapmaya başlıyacağım.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Sevgiler..
tijen, daha dün ben de yapabilirmiyim diye düşündüm.. hatta bu işi bolca yapan bir tanıdığımla konuştum.. bir mandıradan mayalık peynir alıp yoğurt mayalar gibi mayalamam gerektiğini söyledi.. kestirme işini yapıyodum ama mayalama yöntemiyle yapılan farklı sanırım.. denemek lazım..
YanıtlaSilhatta dün kaynattığım köy sütünün üstündeki kaymakları aldım, ya senin muzlu kekinden yapmalı, yada tereyağ olabilirmi dersin ondan..
Bu nasıl güzel bir şeydir Sevgili Tijen:) gerçekten ellerine sağlık. harika görünüyor. peynir yaparken içine taze baharatlar ve kuru besinler atmak fikri çok güzel gerçekten. peki peynir yaparken peynir altı suyunu döker misin? o suyu ekmek yapımında kullanmak da harika oluyor, ama eminim sen bunu zaten biliyorsundur:)
YanıtlaSilTijencim, nasil yardim edebilecegimizi alttaki linklerden görebilirsin canim.
YanıtlaSilhttp://nehir-im.blogspot.com/
http://www.turknorthamerica.com/Donations.html
Bu yorumu okuyan arkadaslarda yardim ederlerse cok sevinirim
Kızlar,
YanıtlaSilBu şekilde peynir yapmak çok kolay. İstediğiniz şeyler zenginleştirebilirsiniz. Dereotu, biberiye, kekik, kuru domates, zeytin, közlenmiş biber... Ne bileyim seçenekler sonsuz.
Ama tabii peynir mayasıyla yapılan peynirler farklı. Onu hiç yapmadım, istiyorum aslında yapmayı.
Harika gözüküyor,ellerine sağlık...
YanıtlaSilAh annemde hep yapar.
YanıtlaSilNe kadar güzel görünüyor.
Sevgiler.
Tijenciğim öyle güzel ki peynirin bakmalara doyamadım fotoğrafa.ellerine sağlık canım.en kısa zamanda ben de kendi peynirimi yapacağım.sevgilerimle...
YanıtlaSilhehe, ben de Halil'e peynir nasil yapilir, evde bir denesem diye soruyordum kac gundur. Tabi bizim burdaki sutlerle ne kadar olur bilemeyecegim ama bir deneyeyim haftasonu en iyisi.
YanıtlaSilGerçekten bu yazıyı okuduğuma sevindim,çünkü peynir yapmak hiçde zor değilmiş.Denemem lazım gerçekten.Emeğine,yüreğine sağlık tijen..
YanıtlaSilEvde peynir bitti derdinden kurtuldum :) teşekkür ederim Sevgili Tijen, orijinal olmuş ellerine sağlık.
YanıtlaSilTijen'ciğim,krem peynir gibi olmuş adeta..))Peyniri dayımın eşi sıklıkla yapar Trabzon'da..Oradaki sütlerle buradakiler arasında çok fark vardır diye düşünüyorum..
YanıtlaSilPastorize sütlemi yaptın peynirini canım?
Afiyetler olsun sana..Sevgilerle..
ben daha yogurt yapamıyorum peynır nasıl yaparım.elıne saglık .
YanıtlaSilTijencim hızlı okudum ve çok yorgunum,
YanıtlaSilanladığım kadarıyla maya yok dimi.?
yani ben bunu rahatlıklA yapabilir ve tüketirim.
maya-tuz yasak hala biliyorsun.
VE İNANILMAZ KEYİFLİ BİR RESİM .
Afiyetler olsun canım.
Bu peyniri ben de yaparim.ertesi gun misafir geleceyini ogrendiniz gec saate evde peynir yok eeeee aksamdan hazirlik yapmak da istiyorsunuz.Ozaman bu guzel peyniir yapin.Ellerinize saglik
YanıtlaSilanneannem geldi aklıma,sünme peynir derdi,şahane olurdu...
YanıtlaSilelerine sağlık tijenciğim,benmi göremedim ama acaba pastörize süttenmi yaptın?
Tijen, hani yagsiz falan ya sutler, ne bileyim... Yogurt olmuyor diyorlar, peynir de olmaz diye dusundum. Whole Foods'da cam sisede satilan bir sut var. Yerel, heralde daha kisa omurlu bir deneyeyim Boston'a gidince...
YanıtlaSilBende çok seviyorum peynir yapmayı,ama her defasında peykek(cheesecake) yaparken kullandım.
YanıtlaSilHiç içine domates vb katmadım ? niye aklıma gelmediki hiç?
kahvaltıda da yemedim?
hep tatlıda kullanmışım aaa!!
bu defa kahvaltı için hazırlanacak :))
ellerine sağlık.
ben de peynir yapmayı denemek istiyorum ama etrafta süt bulamıyorum..kutu sütle olmaz değil mi:(((
YanıtlaSilekmeğime sürdüm demişsinya çok beğendim işte onu....helede içinde istediğimiz otlar olursa..ıımmhh..
YanıtlaSilellerine sağlık...
Bu pazar arkadaşlara kahvaltıya gideceğiz , işte bu tarif ile yapacağım peynir tam bir süpriz olacak, çok çok teşekkürler , ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgilerimle.
nasıl özlemişim vallahi şu yazıları ve resimleri..son zamanda kendi derdime öyle bir düştüm ki hayatın şu en sevdigim alanından fedakarlık etmek zorunda
YanıtlaSilkaldım.neyse bu günlerde geçecek ve ben sevdigim blogları daha sık ziyaret edeceğim inşllh)
süt gözüme fazla göründüğü zaman ben de limonlu yöntemle peynir yaparım ama benim çocuklar içine toz şekeri boca edip bi dakikalık ediyorlar)elinize sağlık .afiyet bal şeker olsun.çok selamlar.
Bu gün bende yoğurt ve peynir yaptım seninki gibi görüntüsü güzel olmadı Tijencim ama tadı çok güzel evde yapılan gibi varmı ellerine sağlık canım
YanıtlaSilCanım Tijen,
YanıtlaSilNe güzel ki,
4 yıldır mı ? beraberiz burada ,nice güzel haberler,bilgilerle dopdolu geçen yıllar diliyorum.
ayrıca blog ödüllerinde,tabii ki sana verdim oyumu, senden başkasına veremezdim.
Ve son olarak ,gelelim peynire.Görünümü muhteşem bir kere.
Geçen ay sirkesi,limonu derken pek çok peynir denemesi yaptım.
Evde yapılan peynir gibisi yok gerçekten.
İyi ki varsın ve seni çok ama çok seviyorum ve bir o kadar da onur duyuyorum seni tanıdığım için.
Sonsuz sevgilerimle.
onceden de paylasmistin diye hatirliyorum Tijen, benim su yazim uzerine yazismistik hatta ama ben de bulamadim o yazismalari, o baska: http://www.yogurtland.com/turkce/2005/04/29/cheesepeynir/
YanıtlaSilTijen'ciğim görüntü harika, ellerine sağlık, afiyetler olsun.
YanıtlaSilGerze'de sütü ayranla veya yoğurt suyuyla kestirerek peynir yaparlar, ayran peyniri denir, sanırım diğer yörelerde çerkez peyniri olarak biliniyor. Çok severiz biz bu peyniri,ben de en çok kekik katarım.Paylaşımın için teşekkürler canım, hadi bir an önce gel de sana yerinde tattıralım bu lezzetleri, sevgiler canım...
Aaa peynir yapmak bu kadar kolay mıydı??? Ben de deneyeceğim!!!
YanıtlaSilSevgiler,
Evren
Lorla cokelik yaptimda elime peynir mayasi gecmedi daha peynir yapayim.Pek yakinda esimin hayalini kurdugu o ciftlik evinde zaten kimseyi calistirmasina gerek kalmiycak ...ekmek,yogurt,lor,cokelek.... (daha ne var hatirlamiyorum)
YanıtlaSilpEYNİR TARİFİNİZİ BEN DE BİR SÜREDİR DÜŞÜNÜYORDUM ..HATTA BUGÜN BENDE OLAN KİTAPLARINIZA DA BAKTIM AMA BİR TÜRLÜ BULAMADIM.
YanıtlaSilEN ÇOK SEVDİĞİM ÇEVİRİ KİTABINIZ Kİ SANIRIM ONUN KIYMETİ YETERİNCE ANLAŞILMADI "BANA NE YEDİĞİNİ SÖYLE " DE MAYA SÜT ÜRÜNLERİ VE İNEK SÜTÜYLE İLGİLİ BİR İKİ UYARI DA GÖZÜME İLİŞTİ BU ARADA ...AMARANTH DEDİĞİ BAKLAGİL TÜRKİYE DE BULUNABİLİR Mİ BİLİOR MUSUNUZ
SAYFA:64,-75-76
İYİ HAFTA SONLARI
NOT. BEN DE FELAKET GRİP OLDUM BAHARIN RÜZGARI SAYESİNDE :)
SevgiliTijen,
YanıtlaSilEvde yapılan yoğurttan başkasını yiyemem, o kadar alışığımki ev yoğurduna ve bundan sonra bu peyniri de tutturursam deyme keyfime.
Çok teşekkürler, peynir mayası gibi şeylerle uğraşmak zor geliyordu bu şekilde hemde domatesli denemek çok güzel olucaktır. Yapınca ve de tutturunca ayrıca teşekkürlerimi ileteceğim.
Sevgiler...
Hayran kaldım yine yeni yeniden...
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilFotograftaki peynir, yemege kiyilamayacak bir peynir olmus. Cok guzel.
Size bir sorum olacakti. Sutu kestirdikten sonra kaynatmaya devam ediyor musunuz, yoksa altini kapatip, kendi isisinda bekletiyor musunuz?
Cok tesekkurler, sevgiler.
harika görüntüde anlatımda.
YanıtlaSilbu sözlerim tamamen samimi duygular kesinlikle çünkü tam çıkıyordum senin bu görüntü mıhladı ekrana!
kendin yapmışsın nefis ellerine sağlık!
Sevgili Pınar,
YanıtlaSilYok yok yemeye kıymak lazım çünkü zaten çok dayanmıyor! Kestirdikten sonra bir kaç dakika daha kısık ateşte bekletip kapattım. Beş dakika kadar da olduğu gibi bekletip sonra süzdüm. Ama tam doğrusu bu mudur bilmiyorum, bir kaç kitaba bakacağım.