16 Nisan 2009

Evde peynir yapımı

Bakın ne buldum. Aslında tesadüfen oldu, Fethiye'den gelen yorum mektubunun yanında çıkan google reklamlarından birinde vardı. 1967 yılından beri faaliyette olan bir "doğal peynir mayası" firması. Acaba gerçek mayalı peynir yapımına girişsem mi diye düşünmedim değil:
www.rumelimaya.com.tr
*
Bu fotoğrafı 26 Mayıs 2005'te çekmişim. Neredeyse dört yıl önce. Blogu ilk açtığım yıl olduğuna göre bloga koymuş olmalıyım o günkü tecrübeyi. Belki dosyalar arasında bulurum, arşivin bir kısmını sildiğime göre. O gün muhtemelen pazardan süt alıp gelmişim eve. Peynir yapmaya kalkışmışım. Sütü neyle kestirdim acaba? İçindekiler ne? Kurutulmuş domates ve fesleğen mi? Yeşil ve kırmızı olduğuna göre öyle olmalı. Bu sefer kurutulmuş domates tozu koydum, Yerlim ürünlerinden. Dün pazara taze kekik gelmiş, onun uçlarından da biraz doğradım. Bir de tuz. Yine de az gelmiş tuzu. Öyle tatlı bir peynir ki. Sütün yarısını yoğurt mayalamak için ayırdımdı, sıra onda. Bugün bir de üzerine New York Times gazetesinde Harold McGee'nin evde yoğurt yapımıyla ilgili yazısını okuyunca dur dedim, yazının linkini vereyim, İngilizce bilen dostlar yoğurt yapımının bilimsel açıklamalarını okusunlar. Bu sabah kahvaltıda minik tabak peynirimden sürdüm ekmeğime. Ne zevkliymiş insanın kendi yaptığı peyniri tatması, unutmuşum. (Peynir yapmak için sütü kaynattım. Önce sirke koydum ama tam kesilmedi. Bir de yarım limonun suyunu sıktım. İşte o zaman kesildi, suyu ayrıldı. Biraz beklettim o halde. Sonra tuz, kekik ve domatesi koyup karıştırdım ve üzerine tülbent yaydığım kevgire döktüm. Suyu süzüldü. İyice katılaşmasını beklemeden bir kaseye aldım, üzerini bastırıp soğuttum, dolaba koydum.)

40 yorum:

  1. Evde peynir yapmanın bu kadar kolay olduğunu bilmiyordum. Annem bir iki kere yapmıştı ama baharatçıdan aldığı peynir mayası ile... Sonuç nasıldı hatırlamıyorum...

    Ellerinize sağlık Tijen Abla... Sevgiyle, sağlıkla, mutlulukla kalman dileğiyle...

    YanıtlaSil
  2. Anneannem yapardı ev peyniri ne güzel bir lezzeti aklıma düşürdün Tijencim çok uzun zaman oldu ama tadı hala damağımda süpersin valla ellerine sağlık kahvaltıyamı gelsem sana nasıl olur:)))

    YanıtlaSil
  3. tijencim bu güzel görünümü nasıl elde ettiğini hatırlayıp umarım ki en kısa zamanda bizimle paylaşırsın.süper görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. Tijen`cim bu hafta bil bakalim Türkiyeden ne geldi: Mutfaktan tasan öyküler:))
    Ellerine saglik canim:))

    YanıtlaSil
  5. Tijencim ellerine sağlık çok güzel olmuştur eminim peynirin.
    Sevgilerr.

    YanıtlaSil
  6. Tijen cim harika görünüyor peynir hiç yapmayı düşünmemiştim bak şimdi sayende birde peynir yapmaya başlıyacağım.
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. tijen, daha dün ben de yapabilirmiyim diye düşündüm.. hatta bu işi bolca yapan bir tanıdığımla konuştum.. bir mandıradan mayalık peynir alıp yoğurt mayalar gibi mayalamam gerektiğini söyledi.. kestirme işini yapıyodum ama mayalama yöntemiyle yapılan farklı sanırım.. denemek lazım..
    hatta dün kaynattığım köy sütünün üstündeki kaymakları aldım, ya senin muzlu kekinden yapmalı, yada tereyağ olabilirmi dersin ondan..

    YanıtlaSil
  8. Bu nasıl güzel bir şeydir Sevgili Tijen:) gerçekten ellerine sağlık. harika görünüyor. peynir yaparken içine taze baharatlar ve kuru besinler atmak fikri çok güzel gerçekten. peki peynir yaparken peynir altı suyunu döker misin? o suyu ekmek yapımında kullanmak da harika oluyor, ama eminim sen bunu zaten biliyorsundur:)

    YanıtlaSil
  9. Tijencim, nasil yardim edebilecegimizi alttaki linklerden görebilirsin canim.

    http://nehir-im.blogspot.com/
    http://www.turknorthamerica.com/Donations.html

    Bu yorumu okuyan arkadaslarda yardim ederlerse cok sevinirim

    YanıtlaSil
  10. Kızlar,
    Bu şekilde peynir yapmak çok kolay. İstediğiniz şeyler zenginleştirebilirsiniz. Dereotu, biberiye, kekik, kuru domates, zeytin, közlenmiş biber... Ne bileyim seçenekler sonsuz.
    Ama tabii peynir mayasıyla yapılan peynirler farklı. Onu hiç yapmadım, istiyorum aslında yapmayı.

    YanıtlaSil
  11. Harika gözüküyor,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Ah annemde hep yapar.
    Ne kadar güzel görünüyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Tijenciğim öyle güzel ki peynirin bakmalara doyamadım fotoğrafa.ellerine sağlık canım.en kısa zamanda ben de kendi peynirimi yapacağım.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. hehe, ben de Halil'e peynir nasil yapilir, evde bir denesem diye soruyordum kac gundur. Tabi bizim burdaki sutlerle ne kadar olur bilemeyecegim ama bir deneyeyim haftasonu en iyisi.

    YanıtlaSil
  15. Gerçekten bu yazıyı okuduğuma sevindim,çünkü peynir yapmak hiçde zor değilmiş.Denemem lazım gerçekten.Emeğine,yüreğine sağlık tijen..

    YanıtlaSil
  16. Evde peynir bitti derdinden kurtuldum :) teşekkür ederim Sevgili Tijen, orijinal olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Tijen'ciğim,krem peynir gibi olmuş adeta..))Peyniri dayımın eşi sıklıkla yapar Trabzon'da..Oradaki sütlerle buradakiler arasında çok fark vardır diye düşünüyorum..

    Pastorize sütlemi yaptın peynirini canım?

    Afiyetler olsun sana..Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  18. ben daha yogurt yapamıyorum peynır nasıl yaparım.elıne saglık .

    YanıtlaSil
  19. Tijencim hızlı okudum ve çok yorgunum,
    anladığım kadarıyla maya yok dimi.?
    yani ben bunu rahatlıklA yapabilir ve tüketirim.
    maya-tuz yasak hala biliyorsun.

    VE İNANILMAZ KEYİFLİ BİR RESİM .
    Afiyetler olsun canım.

    YanıtlaSil
  20. Bu peyniri ben de yaparim.ertesi gun misafir geleceyini ogrendiniz gec saate evde peynir yok eeeee aksamdan hazirlik yapmak da istiyorsunuz.Ozaman bu guzel peyniir yapin.Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  21. anneannem geldi aklıma,sünme peynir derdi,şahane olurdu...
    elerine sağlık tijenciğim,benmi göremedim ama acaba pastörize süttenmi yaptın?

    YanıtlaSil
  22. Tijen, hani yagsiz falan ya sutler, ne bileyim... Yogurt olmuyor diyorlar, peynir de olmaz diye dusundum. Whole Foods'da cam sisede satilan bir sut var. Yerel, heralde daha kisa omurlu bir deneyeyim Boston'a gidince...

    YanıtlaSil
  23. Bende çok seviyorum peynir yapmayı,ama her defasında peykek(cheesecake) yaparken kullandım.
    Hiç içine domates vb katmadım ? niye aklıma gelmediki hiç?
    kahvaltıda da yemedim?
    hep tatlıda kullanmışım aaa!!
    bu defa kahvaltı için hazırlanacak :))
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  24. ben de peynir yapmayı denemek istiyorum ama etrafta süt bulamıyorum..kutu sütle olmaz değil mi:(((

    YanıtlaSil
  25. ekmeğime sürdüm demişsinya çok beğendim işte onu....helede içinde istediğimiz otlar olursa..ıımmhh..

    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  26. Bu pazar arkadaşlara kahvaltıya gideceğiz , işte bu tarif ile yapacağım peynir tam bir süpriz olacak, çok çok teşekkürler , ellerine sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  27. nasıl özlemişim vallahi şu yazıları ve resimleri..son zamanda kendi derdime öyle bir düştüm ki hayatın şu en sevdigim alanından fedakarlık etmek zorunda
    kaldım.neyse bu günlerde geçecek ve ben sevdigim blogları daha sık ziyaret edeceğim inşllh)

    süt gözüme fazla göründüğü zaman ben de limonlu yöntemle peynir yaparım ama benim çocuklar içine toz şekeri boca edip bi dakikalık ediyorlar)elinize sağlık .afiyet bal şeker olsun.çok selamlar.

    YanıtlaSil
  28. Bu gün bende yoğurt ve peynir yaptım seninki gibi görüntüsü güzel olmadı Tijencim ama tadı çok güzel evde yapılan gibi varmı ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  29. Canım Tijen,
    Ne güzel ki,
    4 yıldır mı ? beraberiz burada ,nice güzel haberler,bilgilerle dopdolu geçen yıllar diliyorum.
    ayrıca blog ödüllerinde,tabii ki sana verdim oyumu, senden başkasına veremezdim.
    Ve son olarak ,gelelim peynire.Görünümü muhteşem bir kere.
    Geçen ay sirkesi,limonu derken pek çok peynir denemesi yaptım.
    Evde yapılan peynir gibisi yok gerçekten.
    İyi ki varsın ve seni çok ama çok seviyorum ve bir o kadar da onur duyuyorum seni tanıdığım için.
    Sonsuz sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  30. onceden de paylasmistin diye hatirliyorum Tijen, benim su yazim uzerine yazismistik hatta ama ben de bulamadim o yazismalari, o baska: http://www.yogurtland.com/turkce/2005/04/29/cheesepeynir/

    YanıtlaSil
  31. Tijen'ciğim görüntü harika, ellerine sağlık, afiyetler olsun.
    Gerze'de sütü ayranla veya yoğurt suyuyla kestirerek peynir yaparlar, ayran peyniri denir, sanırım diğer yörelerde çerkez peyniri olarak biliniyor. Çok severiz biz bu peyniri,ben de en çok kekik katarım.Paylaşımın için teşekkürler canım, hadi bir an önce gel de sana yerinde tattıralım bu lezzetleri, sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  32. Aaa peynir yapmak bu kadar kolay mıydı??? Ben de deneyeceğim!!!

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  33. Lorla cokelik yaptimda elime peynir mayasi gecmedi daha peynir yapayim.Pek yakinda esimin hayalini kurdugu o ciftlik evinde zaten kimseyi calistirmasina gerek kalmiycak ...ekmek,yogurt,lor,cokelek.... (daha ne var hatirlamiyorum)

    YanıtlaSil
  34. pEYNİR TARİFİNİZİ BEN DE BİR SÜREDİR DÜŞÜNÜYORDUM ..HATTA BUGÜN BENDE OLAN KİTAPLARINIZA DA BAKTIM AMA BİR TÜRLÜ BULAMADIM.
    EN ÇOK SEVDİĞİM ÇEVİRİ KİTABINIZ Kİ SANIRIM ONUN KIYMETİ YETERİNCE ANLAŞILMADI "BANA NE YEDİĞİNİ SÖYLE " DE MAYA SÜT ÜRÜNLERİ VE İNEK SÜTÜYLE İLGİLİ BİR İKİ UYARI DA GÖZÜME İLİŞTİ BU ARADA ...AMARANTH DEDİĞİ BAKLAGİL TÜRKİYE DE BULUNABİLİR Mİ BİLİOR MUSUNUZ
    SAYFA:64,-75-76
    İYİ HAFTA SONLARI
    NOT. BEN DE FELAKET GRİP OLDUM BAHARIN RÜZGARI SAYESİNDE :)

    YanıtlaSil
  35. SevgiliTijen,
    Evde yapılan yoğurttan başkasını yiyemem, o kadar alışığımki ev yoğurduna ve bundan sonra bu peyniri de tutturursam deyme keyfime.
    Çok teşekkürler, peynir mayası gibi şeylerle uğraşmak zor geliyordu bu şekilde hemde domatesli denemek çok güzel olucaktır. Yapınca ve de tutturunca ayrıca teşekkürlerimi ileteceğim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  36. Hayran kaldım yine yeni yeniden...

    YanıtlaSil
  37. Merhabalar,
    Fotograftaki peynir, yemege kiyilamayacak bir peynir olmus. Cok guzel.

    Size bir sorum olacakti. Sutu kestirdikten sonra kaynatmaya devam ediyor musunuz, yoksa altini kapatip, kendi isisinda bekletiyor musunuz?

    Cok tesekkurler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  38. harika görüntüde anlatımda.
    bu sözlerim tamamen samimi duygular kesinlikle çünkü tam çıkıyordum senin bu görüntü mıhladı ekrana!
    kendin yapmışsın nefis ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  39. Sevgili Pınar,
    Yok yok yemeye kıymak lazım çünkü zaten çok dayanmıyor! Kestirdikten sonra bir kaç dakika daha kısık ateşte bekletip kapattım. Beş dakika kadar da olduğu gibi bekletip sonra süzdüm. Ama tam doğrusu bu mudur bilmiyorum, bir kaç kitaba bakacağım.

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.