06 Nisan 2009

Kuşkonmaz

İstanbullular yaşadı, bakar mısınız ne buldum? Bir kuşkonmaz blogu! Kuşkonmaz sipariş etmek isteyenler için. Ama beş kiloluk ambalajlar diyorlar, artık eş dost biraraya gelip alacaksınız, dayanmıyor ki mübarek.
*
Türkiye'de yaygın olarak bulunmasını en çok isteyebileceğim sebzelerden biri kuşkonmaz. Hoş zaman zaman yabanisini bulup yiyebiliyorum ama kendisi de olsa, pazarlarda yayım yayım yayılsa, ben de her hafta pazara gidişimde bir kaç demet alsam, eve getirip azıcık haşlasam ve yesem. Ne yazık ki bu muhteşem arkadaşı bizim pazarlarda hiç görmedim. Bazen İstanbul'daki şık manavlarda ve şık mahallelerin marketlerinde görmüşlüğüm var kendilerini ya artık İstanbul'da yaşamadığım için bu alternatifi listeye dahil edemiyorum. Dün akşam Hayvan, Sebze, Mucize adlı kitabı (kitabın bir internet sitesi var, linki tıklarsanız kuşkonmazların topraktan başlarını çıkardıkları döneme de şahit olabilirsiniz) okurken kuşkonmazlı satırlarda eridim eridim bittim. Kitabın yazarı Barbara çocukluğundan beri kuşkonmazın ailesi için önemli yiyeceklerden biri olduğunu ve yaşadığı hemen her evin bahçesinde (öğrencilik hayatında bile) mutlaka kuşkonmaz yetiştirdiğini söylemiş. İlginç bir bitki kuşkonmaz. Öyle ek, biç, ye olmuyor. Bir kere üç sene beklemeniz gerekiyor ilk hasat için. Sonra da ilk yıl sadece bir kaç hafta hasat edip dinlenmeye, köklerini sağlamlaştırmaya bırakıyorsunuz kendisini. Aaah ah. Benim de kuşkonmaz bahçem olsun istiyorum. Mevsimi geldiğinde her gün kuşkonmaz yemek istiyorum. (Meraklısına: Bu fotoğraf geçen baharda Nice pazarlarından birinde çekildi.)

30 yorum:

  1. barbara nede çok şanslı tijenciğim :((
    daha dün konuşuyorduk kuşkonmaz muhabbetini.
    hakikaten mutfağımızda yeri yok :(
    bende çok severim çok.
    ailemizde yabancıların sayısı çok çok fazla..
    allahtan eksik etmiyorlar onlarda hasret kalmıyorum fazla.
    sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  2. Tijencim hiç yemediğim ve hatta dediğin gibi hiç de görmediğim bir sebze.tadını pek merak ettim bak şimdi.bulsam alsam da ne yapılır ki bununla hiç fikrim yok.en iyisi gözüme ilişirse alayım da senden tarif alırım olmaz mı?

    YanıtlaSil
  3. Tijencim,
    gel buraya yakinda kuskonmaz cikacak. Burada mevsiminde taze ve bol bol bulmak mümkün. Biz de dört gözle bekliyoruz :) Hafif bir hollandaise soslu kuskonmaz ve yanina da haslanmis patates, yeme de yaninda yat ;)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Belki hayeller gerçek olur ve kuşkonmaz bahçenden bize kuşkonmazlar yollarsın sevgili tijen.

    YanıtlaSil
  5. Ben de deniycem bahcem de yetistirmeyi.Uzun suruyormus ama olsun.Her guzel sey icin sabir gerekmmiyormu.Ben de cok tuketirim
    firinda hemencecik oluyor diye firini tercih ediyorum .Tesekkurler Tijen bu guzel faydali bilgi icin

    YanıtlaSil
  6. Kuşkonmazın çorbasını ve bir kez de krep içindeki halini tatmıştım. Ama konserve kuşkonmazdan yapılmışlardı. Gerçekten çok güzel bir lezzeti var.
    Tazesi mutlaka bambaşka güzelliktedir. Tazesine bizim buralarda pek rastlamadım ama market raflarına bir de bu gözle bakacağım artık.
    Sevgiler:).
    aslı

    YanıtlaSil
  7. NE GUZEL BILGILER ILK HASAT 3 YIL SONRA HIC BILMIYORDUM CANIM.
    KIZIM COK SEVER BEN YENI DENEDIM NEFIS BIR TAD HAKLISIN
    TIJENIM INSALLAH BAHCENDE YETISTIRMEN GERCEK OLUR
    SEVGILER

    YanıtlaSil
  8. Sevenler tez zamanda kavuşsun, tatmamış olanlar tatsın, kuşkonmaz bahçesi isteyenler de kursun dilerim ki. Özel bir lezzet kuşkonmaz, belki bir gün biz de daha çok görürüz etrafımızda.

    YanıtlaSil
  9. Bizim burada her yer kuşkonmaz bahçesi sayılır Tijen hanım. Tabii yabasinin :) Siz biliyorsunuz burada tilkişen diyoruz biz. O kadar bol ki bu aralar. Daha biraz önce 3-4 kocaman demet toplamış bizimkiler. (biz elimize sığdığı kadar miktarına "tutam" diyoruz, bunu da parantez içi bilgi olarak belirtmiş olayım)
    Amcamlar da bahçelerine beş yere denemek için kuşkonmaz (yabani olmayanından) ekmişlerdi, onlar da çok güzel oldular...

    YanıtlaSil
  10. Hiç yemedim.
    Ama yemek lazım.
    Sevgiler......

    YanıtlaSil
  11. sağolsun bir dostum çok güzel yapar beni de o alıştırmıştı kuşkonmaza.burada da pek bilinmiyor.:(

    YanıtlaSil
  12. Bende çok merak ediyorum kuşkonmazı.Tüm yabancı yemek kanallarında kuşkonmaz kullanırlar.Yahu bulsam bir yiyeceğim.En azından tadı nasıl öğreneceğim..yabanisinide tanımamki..belki vardır buralarda??

    YanıtlaSil
  13. Tijencim bende kuskonmazi cok severim.Ama sadece yesilini...cünkü beyazi bizim damak zevkimize göre degil....yurt disindan gelen kuskonmazlar marketlerdede yerini yavas yavas aldi bile....Yerlisine daha cok zaman var....Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Tijen abla tam gunune denk geldi:) Ben de dun kendilerini zeytinyagina bulayip mantar, minik misir ve patateslerle firinda pisirdim, yum yummm enfes oldular:)

    YanıtlaSil
  15. Seven katlanır misali zor yetişen bir bitkiymiş gerçekten.Ama bizde sevdiklerimiz için herşeyi yaparız değilmi???:)

    YanıtlaSil
  16. eh ne yalan söyleyeyim ben de bilmem tadını:))

    YanıtlaSil
  17. Tijen'cigim,
    Burada her turu o kadar yaygin bir sebze ki. Beyaz rengi, mor renklisi ve de bu turu var. Ayrica tursu gibi de satiliyor. Ben de son gunlerde cok yapar oldum.:))

    Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  18. Kuşkonmazı hep zengin sofralarının sebzesi diye bildik, bize uğramadı hiç. Yine de meraklıyız, hayatta her şeyin tadına bakma niyetimiz var. Belki de tijen bahçesinde yetiştirir, biz de misafiri olur, yeriz.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Tijencim, burada mevsimi neredeyse baslamak üzere, yesili hemen hemen her zaman bulmak mümkün de, beyazi yeni yeni cikacak ve bizlerde afiyetle yiyecegiz insallah. Gecen yil hasat az oldugundan cok pahaliydi, bizler istedigimiz kadar bol yiyememistik:))
    Buyur gel, beraber yiyelim:))

    YanıtlaSil
  20. hiç yemedim ama o kadar sözü geçti ki mutlaka bir dahaki sefer alıp denicem .hafta sonu alış veriş yaparken karşıma çıktı Metro Gross Markette satılıyor ilgilenlere duyrulur :)))

    YanıtlaSil
  21. LÜTFEN NASIL YAPICAZ NASIL YİCEZ BİRAZ BİLGİLENDİRİRMİSİN BİZİ :)
    HİÇ YEMEDİM VE DE SEN BÖYLE GÜZEL ANLATINCA ÇOK MERAK ETTİM
    ANLAT ANLAT ANLAT:)

    YanıtlaSil
  22. http://www.kuzugobegifest.com/ulasim-konaklama-ve-yemek/

    bir diğer güzel ve az bulunan ürün olan mantarlar da sanırım aynı şekilde pazarlara hiç düşmüyor değil mi !
    yukarıdaki festivale katılmayı düşünüyor musunuz ?

    ben de çok istedim ama aynı tarihe bir turizm fuarı çakıştı ne yazık ki..

    sizin festivallere sıklıkla katıldığınızı biliyorum :)

    ekokoye hiç düşmüyor bu tip faaliyetler ..oysa yereli özendirmekse söz konusu olan ,bolca tanıtımları olmalı diye düşünüyorum siz ne dersizniz :)

    YanıtlaSil
  23. Tadını bilmiyorum, görüntüsü beni çok çekmiyor. Bir defasında eşim eskiden memleketinde bunun olduğunu ve tadının çok güzel olduğunu söylemişti.
    Senin sevdiğini bildiğim ve sen tavsiye ettiğin için ilk bulduğum yerde alıp tadına bakacağım. Sevgiler

    YanıtlaSil
  24. Tijenim, geçen gün bahçede duvarın dibinde bir tanecik gördüm mutluluktan uçtum. Kendiliğinden çıkmış.. İstanbul'da kendisini görsem tanımazdım. :)

    Ben kuşkonmaz toplamayı pek seviyorum. Toplayıp sıcak suda birazcık haşlayıp poşetlerin içinde buzlukta saklıyorum.

    Hele yumurtalı kavurması ya da çorbası. Uff uff.

    Öperim yanaklarından.

    YanıtlaSil
  25. Yurtdışında çok tüketiliyor,sanırım en çok Amerikada,hep sitelerde görüyorum.Ama hiç tatmadım,merak ediyorum doğrusu..Alıcam en kısa zamanda..

    YanıtlaSil
  26. Merhabaa :)
    Burda balık pazarında taptaze,capcanlı kuşkonmazlar bulunabiliyor,al beni al beni diyorlar sanki bana her seferinde ama en güzel nasıl pişirilir hiç bilmiyorum.Bir keresinde alıp ufak ufak doğryıp diğer sebzelerle birlikte fried rice'a koymuştum güzel olmuştu, sonra bi ızgarada denedim,hoşuma gitmedi,başka nasıl pişirilir hakikaten biraz yazsanız süper olur...
    Sevgiler,

    Sunthing

    YanıtlaSil
  27. Merhaba Ben Sule..kuskonmaz ile ilgili Türkiye'de büyük çapta yetiştiriciliği başladı..siparislerinizi verebilirsiniz..

    YanıtlaSil
  28. Yorum yazmıştım ama onaylanmamış galiba...

    YanıtlaSil
  29. Kusura bakmayın lütfen, yanlışlıkla silmiş olmalıyım. Tekrar gönderirseniz yayınlarım.

    YanıtlaSil
  30. Kuşkonmazın yabanda yetişenine Tilkişen denildiğini buradaki bir yorumdan öğrendim. Azeri kardeşlerimiz buna Mera Çöyü diyorlar galiba. (Galiba dedim çünkü hiç yazılı görmedim.) Biraz pahalı da olsa Güney Kafkasya pazarlarına düşüyor bahar günlerinde. Yetiştirilen Kuşkonmaza göre biraz acı oluyor ama ben seviyorum.

    Bir de Tilkiler gibi yumurtayı çok severim. Allahbilir Tilki yaban kuşkonmazını da sevip yiyor da ondan şen oluyor...

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.