09 Nisan 2009
En domestik günlerde
En domestik günlerinizde ne yaparsınız? Yani evde olduğunuz, bir şekilde mutfağa zincirlendiğiniz günlerde. Bu tabii istemekle olacak bir şey. Mutfağa zincirlenmek kulağa hoş gelmiyor biliyorum. Hoş çoğu kadın için mutfak bir zorunluluktur, ailelerini doyurmak için ille de her gün ocak başında ter atmaları gerekir. Benim için zevk. Bazen tabii. Bazı günler en kısa yoldan işimi halledip çıkmak için gözünün içine bakarım. Bugün öyle değil. Biraz zorunluluk var tabii, pazardan aldığım güzelleri halletmek lazım, ziyan olmasınlar. Önce yoğurt mayalamak için sütü ısıtmalı. Kaymağı çoktan omlete karıştı, hellimlendi falan, yendi. Geçen haftaki yoğurttan mayalık ayırayım. Dolapta buzluktan indirdiğim doğranmış domatesler var, onları sarımsakla hafifçe pişireyim, deniz börülcesine sos edeyim. Deniz börülcesine geldi sıra. İyice yıkansın, toprağından ayrılsın. Haşlamalı, sonra da ayıklamalı, sonra kulağına begonviller takmalı (hoş bu eski bir resim ya pek severim), sonra da bir güzel yemeli. Yılın ilk deniz börülceleri. Benim otçu kız getirmiş pazara, görünce pek sevindim. Kilosu beş lira. Bir de sultani bezelyeler var. Belki de bu yıl son pişirişim. Onları bir güzel ayıkladım, yıkayıp az susam yağı ve sarımsakla hafifçe pişireceğim, kendi suyunda. Eh sonra iki dilim kek ve çayı hak ederim herhalde.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
36 yorum:
Resim eski ama lezzet harika sanırım. Bugün benim de domestik günüm ve onu bunu karıştırayım derken saçma bir kurabiye çıktı. Hoş ben beğendim.
Sevgilerimle Tijen'ciğim.
Fotoğrafa bayıldım canım. Yeşil ve pembenin uyumu...Begonvilleri her zaman çok sevmişimdir :))
Bir süredir pazara gitmiyordum. havalar ısınmaya başladı giderim artık :)) Afiyet olsun Tijen'ciğim.
Çok hoş bir resim Tijenciğim.Bu aralar hasta oğluşla yapışık yaşadığımız için pek mutfağa giremiyorum maalesef.:((
Eğer özgürsem domestik olma durumum olmaz sanırım ne yapar eder kendime keyifli bir şeyler yaratırım o gün domesto olmaz.Amaaa özgürlüğümün kısıtlandığı günler gel de kendini eğle eve ocağa sığamam dışarı da çıkamam mutfakta hapis olurum bu da beni deli eder.Yani evde yatılı haftalık misafir varsa işte benim bittiğim an.Eeee birilerinin birilerini doyurması da lazım öyle değilmi?:)))
Ah nasıl güzeller deniz börülceleri,İstanbulda pek bulunmuyor ama ben arada pazarda rastlardım geçen yıl.ahhh bu yıl da hemen yapmam gerek,harika bir lezzet çünkü.
Tijencim ben mutfakta her şekilde keyif alan biriyim,yemek yapmak olsun,pasta çörek börek olsun,etrafı temizlemesi olsun her şeyi severim.Hatta bizim ailede mutfak masası başında muhabbetler meşhurdur,saatlerce kalkmayız masadan,sırf mutfakta olalım da ne olursa olsun.
sevgiler
Ben bu aralar domestiğim....
Tijen`cim resim cok harika görünüyor. Ah o yesillikler, canim gidiyor. Simdi yabani otlarin tam zamani da, buralarda daha bir sey yok. Offf, offf:))
Sevgiler
Tijen'ciğim ben de sabah nete takılıp oyalandım, işler öğleden sonraya kaldı, şimdi mutfaktan çıktım, ama her zaman severek yaparım sıkılmam, biraz mola verdim birazcık dolaşayım dedim yorumunu gördüm.Canım şu sıralar çok güzel buralar, seni misafir etmekten mutluluk duyarız, hafta sonu evde kaldığımız yok, kaçıyoruz yakın çevrelere, her taraf yemyeşil mis kokulu...
Resime de bayıldım, ama bizim buralarda deniz börülcesi yok, daha ağustos sonunu beklemek lazım diğeri için, şimdilik dondurucudakilerle idare ediyoruz.Sana kolaylıklar diliyorum canım, sevgiler...
bende istiyorum..
ama : gelince o pembeyi saçıma takarım ona göre...
pembe gönlüm sende :)))
Ara sıra bende zorunlu girerim mutfağa,yaptıkça da yaparım :)
Begonvil nasıl yakışmış öyle,ellerine sağlık.
Sulatanı bezelye ve deniz börülcesine bayılırım...
Tijencim acelem yoksa, ne pişirsem derdim yoksa, mutfak benim için tam bir cennet. İşte böyle rahat zamanlarımda domestik olmak harika:).
Evlenince böyle rahat zamanları yakalamak daha zor oluyormuş, bu sene bunu öğrendim:).
Deniz börülcesiyle Dikili'de tanıştım ben. Benim için ayıklaması ayrı bir zevk yemesi daha ayrı..Valla şimdi olsa da yesem dedim:).
Ellerine sağlık.
Sevgiler, öpücükler:)...
aslı
nasıl özledim şöyle gönlümce mutfağa girmeyi. ama sadece zamansızlık değil benim engelim. bir de mutfağımı daha bir iki üç hafta daha işgal edecek şahıslar bulunmakta ve onlardan da bana pek fırsat kalmamakta...
Ama nasıl özendim şimdi. ekmek terapilerimi, kaynayan süt kokusunu, peynir ve yoğurt maceralarımı öyle özlemişim, yazını okuyunca daha bir anladım:)
Tijen'ciğim,
Çok keyif alıyorum mutfakta olmaktan, yeni bir şeyler denemekten, bildiklerimi çeşitlendirmekten.
Yapılacak başka işler varsa bazen zorunluluk duygusunu da yaşarım ama genelde çok azdır öyle günler.
Şimdilerde, bende, güven uyandıran çiftlikten aldığım sütlerle yoğurt yapıyorum. Kaymakları da topluyorum yağ çıkaracağım. Sanırım yakında diğer süt ürünlerine gelecek sıra.
Ah! şu yeşillikleri görünce pazarımıza göz dikenlere ne dualar ediyorum bir bilsen? Biliyorsun, evime nisbeten yakın olan salı pazarı çok uzağa gitti. Pazarları gezmeyi çok seven biri olarak bizleri marketlere mahkum ettikleri için çok üzülüyorum. Her hafta gidemesem de ayda bir kereyle yetinmek zorunda kalıyor, o zaman da ne bulursam toplayıp geliyorum. Deniz börülceleri buralara henüz gelmedi.
Çok özledim ben de.
Afiyet olsun sana.
Sevgilerimle,
SANA GELİYORUM BU AKŞAM YEMEĞE KOMŞUMMMMMM!!!!HEM BEZELYE HEMDE DENİZ BÖRÜLCESİ VARMIŞ.
BAK DENİZ BÖRÜLCESİNİ HİÇ DOMATES SOSLU YAPMAMIŞTIM ,SARIMSAK,ZEYTİN YAĞ,LİMON SOSU İLE YAPARIM...SENİN GİBİ YAPICAM BİR DAHA Kİ SEFERE...
Ne hos durmus deniz borulcesinin kulaginda begovit.
Hala kekden varmi :D hehehhe
aklim kekde kaldi sanirim .
Bugünlerde mutfakçı olan ve olmayan, olmak isteyen ve istemeyen tüm dostlara selamlar olsun. Vallahi yakında olsanız hepinize tattırmak isterdim bu güzellerden ya...
Tijen deniz börülcesini İzmir'e geldiğim yılın ertesi hamileyken tanıdım.Bayıldık,bir dostumuz yapmıştı.Sonrasında hersene alıp bol bol yapar olduk..tadına doyum olmaz bir lezzet.
Ama senin şu mutfak olayların gibi keyifli,lezzetlisi varmı? bu arada birşey soracağım, sen artık beni tanıdın nasıl yemek konusunda beceriksizim biliyorsun-ve bilgisiz- bu bezelyeleri susam yağı ve sarımsakla kendi suyunda nasıl yapıyorsun? hiç su eklemeden bezelyeyi pişiriyormusun?yani kavrulacakmı?ayy ben neden bilmiyorum yemek yapmayı ???
sevgiler canım..
Zehra'cığım (ve tüm merak eden arkadaşlarım),
Sultani bezelyeleri yıkayıp yayvan bir tencereye koyuyorum,
üzerine birazcık susam yağı (veya zeytinyağı) gezdirip az tuz,
karabiber ve sarımsakları koyuyorum. İstersen bir çorba kaşığı su koy, suyunu salacak zaten. Kapağını kapat, ateşe koy, kaynar kaynamaz kıs altını. Zaten beş dakika yeter. Ben çıtır çıtır seviyorum, rengini kaybetmeden. Hepsi bu.
aaa!!gecenin bu saatinde bana yapılır mı bu yaaa?
tamam Tijen, yarın yola çıkıyorum. cumartesi sabah İstanbul' dayım!sen bana koordinatlarını verirsen özellikle kekten tatmaya geliyorummm
:D
bu arada gerçekten yarın yola çıkıyorum! nihayett!! ;)
Fotoğraf bir harika , sanki afro saçlı birisi kulağının arkadaına begonvili takmış :-)
bu arada bende bu hafat pazara çıkacağım ve eminim çok güzel yeşillikler bulacağım.
paylaşım için çok teşekkürler.
sevgilerimle
Bana ne bana ne, bir tabak da ben isterim pişdiklerinden. Tembelliğim üstümde, hazıra kurulayım hemen.
Sevgiler artık baharın geldiği Sivas'tan
M.Solisti
Bende domesteğim şu sıralar :))
Sevgili Tijen, deniz börülcesinin tadını çok merak ediyorum. Bugüne kadar hiç yemedim. Ama börülce yemeyi çok severim. Zeytin yağlı, bol ekşili ve sarımsaklı. Pazarda arayıp bulduğum zaman deneyeceğim. Kadınlar için hakikaten mutfak en domestik yer katılıyorum.
Bu kadar mı güzel bir Deniz börülcesi ve mutfak günlüğü anlatılır. Bayıldım .
İyi hafta sonları. Sevgiler
Tijen'cim cnm sitemi ziyaret edermisin,bilmen gereken şeyler var...:)
Geçtiğimiz yıl ev dışında fazlaca zaman geçirdiğimden, bütün yazı evde geçirdim diyebilirim.
-Evimi özledim ben, evimi özledim diye diye günlerce pijamalarla, bilgisayar başında, abur cubur tıkınarak, habire yemek yapıp, yiyerek. Sonuç her bir tarafıma biriken yağlar oldu. Pişman değilim, evimi seviyorum.
Yemek yapmayı ne kadar sevsem de hiiiç canımın yemek yapmak istemediği günler oluyor. Uyduruk, tatsız yemekler çıkıyor o zaman ortaya. Yine de şanslıyım yemekten anlayan bir sevgilim var, çok şükür!
Resim harika ama dahasi yaziyi okuyunca deniz borulcesini ne cok sevdigimi hatirladim...Fena halde ozlemisim. Vancouver'da hic rastlamadim ama...hmmm bir arastirmak lazim bu konuyu :)
Sevgiler
Duygu
www.gocebe.blogspot.com
www.myfoodienotes.blogspot.com
tijencim, öyle özlemişim ki yazılarını... artık sık sık uğrayacağım, döndüm çünkü...
sevgiler,
tolunay
"Kilosu 5 TL" lafı canımı yaktı.
İstanbul'da pazarlarda uyduruk bir minik demetini (ama hakikaten uyduruk ve minik bir demet) 6 TL'den satıyorlardı geçen yaz.
Fazla vakit kaybetmemek lazım kuzeylerde. İnmeli aşağılara. Bir çıtlatayım.
Merhaba, kültür sanat kategorosinde http://2009.blogodulleri.com/blog/aya-merdiven-kurduk-biz ve aile kategorisinde http://2009.blogodulleri.com/blog/minik-yaprak-in-gunlugu desteğinizi bekliyoruz. Selamlar …
İyi pazarlar ve iyi haftalar.
Sevgiler.......
Ben hala burda arastiriyorum annemde al ye diyo guzel diyo ama bir turlu rastlayamadim yada gordum bune diye almadim.Annem pisirmeyince otun tadi cikmiyoki
Canım benim fotoğraf çok hoş!!! Bu arada hamaratlığın da gözümden kaçmadı. Ellerine sağlık!!!
Sevgiler,
Evren
Sadece bir çayı haketmiyorsun,sevgili Tijen,bir çok ödülü de hakediyorsun.
Naçizade bir ödül de benden...
Kurallar gereği bildirmem gerekiyormuş...
Sevgiyle kal...Sonunda deniz börülcesi aldıracaksın bana...
:-))
TüTü
Bazi günler ben de kendimi tamamen mutfaga zincirli hissederim.
Özellikle ciftlikten taze süt geldigi günler...
Kaynatilacak, kaymagi ayrilacak, diger bölümüyle peynir mayalanacak ki, peynir zaten bir günümü alir. Bunun yanisira aile efradini doyurmali vs. vs...
Deniz börülcesini gördükce icim gidiyor ama burada nerede bulum ki?
Hayirli vakitler...
Yorum Gönder