01 Nisan 2009

Ekmeğin tarifi

Önceki yazıdaki ekmek ne yazık ki benim fırınımda pişmedi. Ama Levain Bakery'nin tarifi tam sevdiğim ekmeğe uygun. Bu yüzden size o tarifi çeviriyorum. Malzemelerimizi hazırlayalım mı önce? Bir çorba kaşığı kuru maya (yerine bir paket instant maya da kullanabilirsiniz), 2 su bardağı ılık su, 3 su bardağı tam buğday unu, 1 su bardağı ekmeklik beyaz un, 1 tatlı kaşığı tuz (tarifte çorba kaşığı diyor ama çok geldi bana), 2 su bardağı kuru üzüm (birer bardak siyah ve altın rengi demiş, altın rengi dediği sülfürlü olan, siz seçiminizi kendiniz yapın derim), 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz. Bu malzemeler 24 kadar mini ekmek içinmiş. Karıştırma kabına 2 su bardağı ılık su ve mayayı koyun, eritin. (İnstant maya için bu işleme gerek yok, doğrudan unlarla karıştırabilirsiniz.) Unları, tuzu, ceviz ve üzümleri koyun ve karıştırın (verilen tarifte hamur karıştırma makinesi kullanılmış. Elle yoğurmada ben ceviz, üzüm gibi malzemeleri sonradan koyuyorum). Yumuşak ve elastik bir hamur elde edene kadar yoğurmak gerekiyor. Gerekirse ölçüyü ayarlamak için su veya un kullanılabilir. Üzerini kapatıp buzdolabına koymak gerekiyormuş. Bir gece dolapta kabaracakmış. Dolaptan çıkardıktan sonra ufak parçalar alıp elimizle yuvarlıyor ve üzerine yağlı kağıt yayılmış tepsiye aralıklı olarak diziyoruz. Yine üzerini kapatıyor ve bir gece (veya iki katına kabarana kadar) buzdolabında bekletiyoruz. Sonra da 225 derecede 15 dakika (veya üzeri ve altı hafifçe kahverengileşene kadar) pişiriyoruz. Üzeri fotoğraftaki gibi olsun isterseniz bıçakla yarım santim kadar derinlikte bir çarpı işareti atın. Afiyet olsun.

10 yorum:

  1. 1 tatlı kaşığı olan tuz mu acaba?

    YanıtlaSil
  2. Sanırım bir sonraki denemem bu olucak :)
    Yalnız o bir tatlı kaşığı olan tuz mu? o kısım eksik kalmış sanırım.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Sağolun kızlar! Haklısınız, tuzu yazmayı unutmuşum, ekledim.

    YanıtlaSil
  4. Tijen tarif için çok teşekkürler..

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir tarif gibi geldi bana:) denemek lazım hemen kahvaltıya..
    Sevgiler öptüm

    YanıtlaSil
  6. Icerisinde kuru üzümle degisik ve güzel bir ekmek tarifi, denemeye deger. Paylasim icin tesekkürler.

    YanıtlaSil
  7. bu tarifi değişik yapan, ekmeği de bu kadar özellikli ve anlattığın kadar lezzetli kılan galiba buzdolabında iki sefer bekletiliyor olması gibi geldi bana. genelde ekmekleri hemen dışarda mayalandırıyor ve fırına veriyoruz. ben buzdolabında bekletilen bir brioche tarifi biliyorum (ki o da harika oluyor), onun dışında bu şekilde öğrendiğim ilk ekmek tarifi oldu bu:) sağol Tijencim, haftasonu kesin deneyeceğim:)

    YanıtlaSil
  8. Lezzetli tarif icin tesekkur ediyorum Tijen... Sevgiler, medinem

    YanıtlaSil
  9. mujdenin denemeleriCuma, 03 Nisan, 2009

    Tijenciğim birkaç gündür ziyaret edememiştim seni.Ve az kalsın bu nefis ekmeği kaçıracaktım.:((

    YanıtlaSil
  10. http.//belguzaranne.blogspot.comCumartesi, 04 Nisan, 2009

    merhaba hayırlı akşamlar ekmekten bırtane aldım gıdıyorum

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.