24 Şubat 2009

Yaşasın enginar!

Bu fotoğraf da artık yıprandı. Kitapta, blogda yayınlandı, yüzü eskidi moda deyimle. Ama ne yapayım ki çok seviyorum kendisini. O yüzden de her enginardan bahsetmek istediğimde nasılsa o var diye sahneye kendisini itiveriyorum. Tepetaklak düşmeden çıkıyor, rolünü en iyi şekilde oynuyor ve alkışları hak etmiş bir şekilde sahne arkasına dönüyor. Yani mideme. Müjde, bu yılın ilk enginarını yedim. Müjde oğlum/kızım oldu gibi bir şey oldu bu pardon ama ne bileyim enginar yemek çok güzel. Ben donduran, kavanozlarda sıkıştıranlardan değilim bu güzelliği. Kendilerini mevsiminde taze taze yemeyi yeğ tutarım her daim. Hayır diyeceksiniz ki kardeş Mart ayı geldi daha yemedin mi, eh tabii bizim pazarda Ocak'tan beri var ama tanesine 4 lira verip alacak yürek bende yoktu. Bu hafta gözümü kararttım, 2.5 liradan aldım kendilerini ve her zaman olduğu gibi (resimdeki gibi yani) limonlu suda haşlayıp sarımsaklı sosuyla yedim. Bir kez daha hatırlatayım, siz siz olun, limon tuzlu suda bekletilmiş enginarlardan almayın, satıcının başında durun ayıklasın. Ya da siz ayıklayın vaktiniz varsa. Hayatımda bir kere yaptım beklemiş enginar alma hatasını, bir daha nasla!
*
Cem Birder dostu bilen biliyor, bilmeyen de öğrenecek elbet. Açık Radyo'da Toprak Ana adlı güzel mi güzel bir program yapar kendisi. Sitesini ziyaret ederseniz güzel sürprizler bulacaksınız:
www.toprakana.com.tr

39 yorum:

  1. Harika gorunuyor, coooook canim cekti :) uzerindeki susamlari da cok cok merak ettim, ama susam seven ve (beyazpeynirin, salatanin, corbanin vs) her yere susam ekeleyen biri olarak eminim cok yakisiyordur...

    YanıtlaSil
  2. Şimdi yazdacağım şeyden bende utanıyorum.Ben daha hiç enginar yapmadım :(
    yarın pazardan alıp senin tarifinle ilk defa yapacağım ama :)

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. afiyetler olsun Tijen!
    bugün enginar ve kerevizle ilgili ne kadar tarif varsa okudum. bıktım mı? hayırrr! tam tersi "olsa da yesek..." diye mırıldandım durdum.
    :)

    YanıtlaSil
  4. Tijen,
    Çok enteresan ben de bugün enginarları aldım ve seninkine benzer bir yöntemle pişirdim.Ama ben 1,5 tl.dan aldım! :) En yakın zamanda blogda yayınlayacağım. Ve hatta bu haliyle daha çok sevdim.

    YanıtlaSil
  5. Afiyetler olsun Tijenciğim.Ben genelde suda beklemişlerden alıyorum.Neden almamalıyım?
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. merhabalar.Enginarlar salıdanmı? Biz daha o fasıla başlamadık.Beydağlarına bakıp tahinle pekmez yiyoruz

    YanıtlaSil
  7. Herkese güzel bir enginar mevsimi diliyorum.
    (Zengile dost hariç, o daha karları seyrediyormuş)
    Müjde'ciğim,
    Bir ayıklanmış ama üzerine sadece limon suyu sürülmüş bir de ayıklanmış ve limon tuzlu suda bekletilmiş enginar al, ikisini de pişir ve tat. Farkı sen söyle bana olur mu? Afiyet olsun!

    YanıtlaSil
  8. Zehra'cığım,
    Tez zamanda enginar pişiresin. İnsan onsuz nasıl yaşar?

    YanıtlaSil
  9. Canım tijenciğim afiyetler olsun..
    dilin damağın daima tatlı olsun.
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Yeşillikçilerde Arpa çiçekleri misler gibi kokacak, Baklalar içlenecek,hafifden ılıman bir hava biz enginarla o zaman tanışırız.

    YanıtlaSil
  11. Offf enginar en güzel sebze bence de enginarsız kalma hiç emi:)
    Sevgiler.
    Resimde mütiş görünüyor..

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Tijen, karaciger dostudur enginar.. alla giudia denen yontemle pisiriyorum ben.. ikiye kesip, yumusak yapraklarini birakip, sarimsak, limon, zeytinyagi, bulmussam eger nane.limon yapragi arasi kokan mentuccia ve maydanoz.. Tarifini verecegim ama fotograflarim cok kotu cikiyorlar..

    senin fotografin harika

    YanıtlaSil
  13. nefiss canım çekti valla...

    YanıtlaSil
  14. afiyet olsun canım,fotoğraf gerçekten çok güzel renkler okadar uyumlu ki....

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Tijen afiyet olsun ,malesefki bizde ailece enginarla pek arası olmayanlardanız.Ama anneciğime gittiğimde yiyorum onun yaptığından.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Tijenciğim, Aydın'da salı pazarının olmazsa olmazıdır enginarlar her tezgahta arzı endam ederler. Burada çok fazla bilinmesede ben her hafta alıyorum zamanında alıp taze taze tüketmek en iyisi hem çok lezzetli bir sebze ve de vücudumuza çok yararlı.Ben salçalı yemeğini ve dolmasını yaparım ama senin limonlu tarifini de en kısa zamanda deneyeceğim.
    Denizli'den sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. tijenim, ben de geçtiğimiz hafta yedim ilk enginarı. Pazara gitmiştim. 12 tanesi 10 liradan satılıyordu. Her taraf yığılıydı. Nasıl mutlu oldum anlatamam. Fotoğraf pek güzel gerçekten. Beğenmemek mümkün değil.

    Öperim yanaklarından.

    sıcacık sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. en sevdiğimdir kendisi..
    sevemeyenleri gecikmiş bir tanışma olacaktır ancak diye addedebilirim..

    YanıtlaSil
  19. Enginarı hiç sevmeyen bile bu fotoğrafa bakıp yiyebilir sevgili Tijen...
    Yaşasın Enginar!
    TüTü

    YanıtlaSil
  20. yaaa tijencım oyle deme ama:(ben donduranlardanım:(:(:(:(:( yasasın engınar baslıgını gorunce bugun sebzeli engınar yapmak üzereyken bu yazı nasıl geldı bana anlatamam:) ama ben buzluktakılerı bıtırıp mart ayının ortasını beklıcem yınede:):):):):)

    yurekten sevgılerımleeeeeeeeeeee,canımmmmmmmmmmm

    YanıtlaSil
  21. Ah nasıl güzel bir görüntü Tijen'ciğm, daha buralarda çıkmadı, çok severim enginarı,hele de iç baklayla birlikte bayılırım,afiyet olsun canım sana, en içten sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. Afiyet olsun :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Tijen hanım harikasın.
    Ellerine sağlık.Eşime karaciğere çok iyi geldiği için çok yaparım.
    İç baklalı yapıyorum ben o da çok güzel oluyor.
    Sevgilerimi yolluyorum.

    YanıtlaSil
  24. Ben de birkaç zamandır kereviz ve yeralması hatta pancar yemeği yapıp duruyorum.Hala bıkmadım..Anneciğimle yeriz ev halkı katılmasada..Biz beğeniyoruz onlar ağız tadını bilmiyorlar diyorum anneme bazen..Afiyet olsun..sevgiler

    YanıtlaSil
  25. Ben hiç yemediğimi itiraf ediyorum ....Bir çok faydasının olduğunu bile bile hemde :(

    YanıtlaSil
  26. Selam Tijencim,
    Yılın ilk enginarı afiyet olsun...
    Enginarın tazesini pazarda bakalım görmek nezamana, buralarda kar-kış soğuk...
    Sevgilerile
    Emel
    asevi.blogcu.com

    YanıtlaSil
  27. Afiyet şeker olsun efendim. Biz daha enginar menginar göremedik pazarlarda

    YanıtlaSil
  28. Ben de bir kez o limon tuzlu suda beklemiş enginardan almıştım :((

    Kayınvalidem enginarı çok güzel pişirir, O Ankara'da ise ayıklıyor ama ben beceremiyorum.

    Geçen yıl bir yöntem buldum, senin söylediğin gibi pazarda ayıklatıyorum ve orada aldığım bir limonla hemen içinde su olan poşete koyduruyorum enginar hanımları...
    Fotoğrafa da bayıldım ne kadar zarif poz vermişler.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Tijen'cim yapmadım am yedim :)) hatta sevgili Umut'tan bol bol getirtiyordum.Yap diyorsun ama pazarcıların hiç insafı yok.Bugün pazara gittim kalbimde enginar alma isteğiyle, ancak fiyatlar dediğin gibi cep yakıyor.
    Bende turp otu,gelincik,arap saçı,kuzu kulağı ve adını unuttuğum garip bir ottan daha alıp eve geldim.

    Bir güzel Nazilliden özel gelen zeytinyağımda kavurdum karışık otlarımı..

    Ama Enginarı şart oldu yapacağım!Blogumdada göğsümü gere gere yayınlayacağım.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  30. Gecikme için özür dilerim, yorumları zamanında yayınlayamadım. Şimdiden tüm enginarseverlere hayırlı olsun yeni enginar sezonu ve de afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  31. http://www.thy.com/en-INT/corporate/skylife/article.aspx?mkl=1070

    Gecen hafta Amsterdam- Ankara arasi yolculugumda THY ucaginin icinde olan Skyline dergisinden bir yazi:)

    sevgiler,

    hatice

    YanıtlaSil
  32. Afiyet olsun canım benim.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  33. çok lezzetli görünüyor bende çok severim kendilerini , biraz daha ucuzlamasını bekliyorum soyle birkaç tane alıp yapalım leziz leziz yiyelim dimi ama.
    birde böyle denicem ben genelde garniyürle yapıyorum.ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  34. Merhaba,

    bu "sacma" :-( sorum icin pardon ama: Ben mi tarif göremiyorum yoksa tarif yok mu?

    YanıtlaSil
  35. Arzu,
    Tarifte bir özellik yok. Enginarları sekize bölüp limonlu suda haşlıyorum. Sosu zeytinyağı, limon suyu, tuz ve sarımsaktan oluşuyor. Karıştırıp üzerine de susam serpiyorum.

    YanıtlaSil
  36. Olsada yesek tadında olmuş. Elinize sağlık,
    Sevgiler,
    Funda

    YanıtlaSil
  37. üfff bu ne böyle
    bir enginar tutkununa helede aylardır yememiş ise göstermek bunu inan işkence Tijen abla işkence!
    harika görünüyor üff o ne lokum gibi birşeydir inan 2 tane yerim doymam üstüne birde:))
    çok ayıp biliyorum ama yerim:)

    YanıtlaSil
  38. Sebzenin her çeşidini severim ama enginar tabi çok faydalı,bol bol yemek lazım.Hem ne diyor büyüklerimiz,yılda 40 enginar yemek gerekiyormuş.Bir bildikleri vardır mutlaka :)

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.