18 Şubat 2009

Tahin de güzel pekmez de

Bugün 30 Ocak 2006'ya gittim zihnimde. Aslında zihnime de gerek yoktu, Turunç Kokulu Düşler'i açtım ve blogda paylaşmak için bir tarif ararken o günle karşılaştım. Güzel bir börek yapmıştım, tatlı bir börek: Tahin-Pekmez ve Bademli Tatlı Börek. Gerçekten de pek lezizdi, hatırlıyorum. Üstelik çok basitti. O anda ortaya çıkmıştı ve yiyenler bayılmıştı. Turunç Kokulu Düşler, düşlerim, anılarım, Antalya günleri, pazarlar, tarifler... Güzelmiş hepsi. Bugün de güzel. Güneş var. Kuşlar cıvıl cıvıl, ortalık sessizcene. Bahar gelmiş bile, bademler patlamaya başlamış, sarı papatyalar boylanmakta, Akdeniz masmavi, dağlar pırıl pırıl...
İşte tarifimiz:

Bir büyük yufkayı ortadan ikiye kesin, yarısının üzerine fırçayla zeytinyağı-su karışımı sürün. Üzerine de tahin-pekmez gezdirin (ben içine bir kaşık da narenciye çiçeği suyu koymuş, tarifte de isterseniz portakal kabuğu rendeleyin demiştim) ve kaşık yardımıyla yayın. Onun üzerine doğranıp hafifçe kavrulmuş badem serpeleyin, yufkanın geniş yerinden başlayarak üç parmak genişliğinde sarın, verev olarak kesin ve yağlanmış tepsiye dizin. Diğer parçayı da aynı şekilde hazırlayın. Yufkaların üzerlerine yağlı sudan sürün ve 200 derecede 12-15 dk (kenarları kızarana kadar) pişirin. Fırından çıkarınca ufak bir süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpin ve ılık halde servis edin.

33 yorum:

  1. Tijenciğim,ben bunu badem yerine cevizle yapıyorum.O da harika oluyor,tavsiye ederim.
    Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım,senin yaptığın herşey güzel...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. AHH...BİLMEZMİYİM TİJENCİĞİM..
    NE KEYİFLİ BİR LEZZETTİ.
    TIPKI ANLATTIĞIN ŞU ANKİ AKDENİZ GİBİ LEZZETLİ VE DOYUMSUZ ..

    ÇOK SEVGİLER CANIM.

    YanıtlaSil
  4. çok güzel bir tarifmiş tijencim,kitabın içnden çıkan lezzetlerle başımızı döndürmeye devam ediyorsun :)

    YanıtlaSil
  5. Tahinle Pekmez için, bir yerde "kış aşıkları" dendiğini okuyup çok beğenmiştim.
    fotoğrafı görünce aklıma direk o geldi :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Tijen'cim
    canım ne güzel bir tarif olmuş.Antalya ve tahin aslında vazeçilmezler arasında yerini alır
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. benim gibi tahin pekmez delisine bu yapılmaz yani.ben bunun sadece tahinlisini bol cevizle yaparım.off nasıl canım istedi şimdi ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık, eminim harika olmuştur. ve bu sefer "bende istiyorum" diye bıdımıyacağım çünküüüü gelirken tahin ve de pekmez de almıştım!!! yaşasın bu kez bende yapabileceğim! :)

    YanıtlaSil
  9. Hımm cok lezız gorunuyor.Ellerıne saglık.Sevgıler..

    YanıtlaSil
  10. Tahin ve pekmez cok sevdigim ikili, bir de böregi oldu mu, tadina doyum olmaz herhalde. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  11. süper pratik ve bir o kadar sağlıklı bir tarif.Hatta evde sürülebilir pekmezim varken denemem lazım. FOtoğraf bir harika.

    YanıtlaSil
  12. Tijenciğim ellerine sağlık özellikle kış ayları için bomba gibi bir börek.Çok beyendim vallahi :))

    YanıtlaSil
  13. iç anadolunun takıntısı diyebilirim tijen ablacım..babamın tek tatlı anlayısı kavrulmus susamdan olusan tahin + halis mulis üzüm pekmezi..bazen hatırladıklarını köylü kadınların nasıl pekmez yaptıklarını anlatır..o kadar emek isterki pekmez der sırf bu yuzden yenmeli :)) yemek ardından sofradadır bizde:) tahinli pekmezli tarifler ardından birde bu tarifi denemeli..malum benim damak tadım babamınkine biraz zıt :)

    YanıtlaSil
  14. Tahin-Pekmez en tatlı ikili..
    Tatlı börek de nefis olmalı..

    YanıtlaSil
  15. Tijen'cim burada Türk marketlerinde yufkalar kolay bulunuyor ama tabiiki memleketimin taze, günlük cikan yumusacik yufkalari gibi olamiyor maalesef. Ama yine de canimiz isteyince alip yapmaya calisiyoruz. Eskiden aldigimiz yufkalar cok kuruydular, sekil verene kadar parcalaniyorlardi, simdi eskisine göre biraz daha iyiler ama yine de Türkiye'dekilerinin yerini tutmuyor.

    YanıtlaSil
  16. Herkese afiyet olsun. Gerçekten çok kolay bir tarif. Eminim yiyenler beğenecektir.

    YanıtlaSil
  17. Tijenciğim, hem okuyorum doyasıya..Hem görüyorum doyasıya..Ne mutlu bize .Yaşam ne güzel...

    YanıtlaSil
  18. Tahin'imiz pekmezimiz olsa da yapsak keske..

    Bu arada tahin ve pekmez icin "kis asiklari" ismini cok sevdim..

    YanıtlaSil
  19. Tijencim,
    pazar günkü yazini okudugumdan beri tavsiye ettigin kitap aklimda. Bu aralar cok ihtiyacim vardi bu tür bir kitaba. Netten buldum ve hemen ismarladim ve onu ismarlarken senin kitaplarindan Tak Koluna Sepeti de ismarladim. Kitaplarimi heyecanla bekliyorum :) Eminim cok severek okuyacagim ikisini de.
    Bu arada tahinli pekmezli börek de nefis olmus belli ki. Olsa da yesek :) Ellerine saglik.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Canımız tatlı istediğinde çikolataya yenik düşmeyip böyle bir şey yapmalı aslında.Hem kolay,hem hafif,hemde lezzetli...

    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  21. Ben hiç yemedim tahinli pekmezli bir börek. Nasıl olacağınıda tahmin edemiyorum aslında.Ama sen güzel demişsen kesin çok güzeldir.

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. Ah Mehtap,
    İmkan olsa da yollasak tahin-pekmez!
    *
    Teşekkürler dostlar, ağız tadınız hiç bozulmasın.

    YanıtlaSil
  23. Offf süper bencede çok lezzetli bir tat eskilerden çok yapardık bende geçmişi hatırladım ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Tijen'ciğim ben de bu akşam tahinli helva alıp sürekli anlatılan bir tarifi uygulamak için evin yolunu tuttum. Maksat spordan önce olsun, eve dönüldüğünde gitmiş olsun. Tarif şu, tahinli helvayı dilimleyip fırına veriyoruz, eriyene kadar bekliyoruz.Ekmekle daha da güzel oluyor

    YanıtlaSil
  25. ay ne güzel bir tarif olmuş.bende de halis misgibi pekmez vardı memleketten gelmişti ne yapacagım diye hep düşünüyordum ne iyi oldu bu tarifi yazman .en kısa zamanda yapmak istiyorum.çok merak ettim bu lezzeti.sevgiler

    YanıtlaSil
  26. Tiiiijeeeeennnnnnnn buuuu ne güzelliktir böyleee.... Blogunu okudukan sonra ben bu tarifi nasıl kaçırmışım diye kitaba atladım direk.

    Aslında şaka bir yana ben bu iki aşığı ne yazık ki dedeciğimi kaybettiğimden beri yiyemiyorum çünkü kış aylarında onun vazgeçilmezlerindendi. Tüm kış evimizden eksik olmazdı. Sonra o melek olup gidince uzun bir süre ağzıma süremedim ve bir gün denemek için aldım yaptım ama boğazımdan geçemedi :((( Tıkandı kaldı.... Off yaaa ben neden anlattım ki şimdi bunu...:((

    Ellerine sağlık canım yapan herkese de afiyetler olsun!!!

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  27. Tatlı bir börekkkk. Hımmm denemek lazım.
    Tarif için teşekkürler.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Ne kadar güzel bir tarif olmuş.
    Ben çocuklara nutella türü şeyler hiç almıyorum .Onun yerine kahvaltıda tahin pekmez yapıyorum onlar da severek yiyorlar.Eminim buna da bayılırlar. sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. şiir gibi anlatmışsın..ellerine emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
  30. Tijenciğim, kitabında gördüğümde de bayılmıştım,hepsi de çok güzel tarifler, ama bir türlü yapmak kısmet olmadı.
    Zaten tahin pekmez soframızın vazgeçilmezlerindendir,çok severiz, ellerine sağlık güzelim, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  31. Tijencim yine harika, enfes görüntüler eşliğinde paylaşmışsın tarifini.
    Ben de tahin-pekmez ikilisini kullanmayı seviyorum deneme tariflerde; keklerde, çöreklerde..
    Tahin-pekmezle börek yapma fikri harika:), mutlaka deneyeceğim ben de.
    Ellerine, sözcüklerine sağlık...
    Sevgileeer:).
    aslı

    YanıtlaSil
  32. harika olmus ellerine sağlık canım. Tahin ve pekmez muhteşem bir ikili. Sevgiler

    YanıtlaSil
  33. Fotograf öyle güzel ki,
    hayranlıkla bakıyorum .
    Böylesine yaratıcı bir lezzet,
    ancak senin anlatımınla daha da lezzetli .
    Yaramaz Maya'ya çok çok sevgiler .

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.