07 Şubat 2009

Biraz kırmızıyı hak ettik

Kırmızı sizin için ne ifade ediyor? Çoğunuz kalp diyeceksiniz sanki, damarlar, kan. Bir kısmınız ateş diyeceksiniz, elma, kiraz, biber, dudak, gül, gelincik... Uzunca bir liste yapılabilir kırmızıyla. Bir de tabii domates, onu sona sakladım, fotoğraftaki güzel yüzünden. Domates kurutanlardan mısınız? Ben yıllardır kuruturdum, Burhaniye'nin rüzgarında. Geçen yaz kurutmadım ilk kez. Neden bilmem. Ama önce Artebella'nın kurutulmuş, doğranmış (ya da tam tersi) domatesleri girdi mutfağıma, sonra Yerlim'in kurutulmuş domates tozu, sonra Kürşat'ın kurutulmuş ama sonra ıslatılarak kullanıma hazır hale getirilmiş domatesi. Son olarak da Ayfer'ciğim bana Bodrum'dan kuru domatesler getirdi. Onlarla ne yapsam derken fotoğraftaki kırmızı çıktı ortaya. Kapariler Nazlı arkadaşımdandı, kekiği yaşlı bir amcadan almıştım, ama nereden? Onu hatırlamıyorum. Zeytinyağı Burhaniye'nin. Biraz da sarımsakla deniz tuzu var içinde. Simit arasında, dil peyniriyle bir güzel oldu ki sormayın.
*
Üç de kitap haberim var. Birincisi güzel bir kadının armağanı, sevgili Neslihan'ın: Giresun Yemekleri. Giresun Valiliği'nce çıkarılan kitapta öyle güzel yemekler var ki. Çok teşekkürler Neslihan'cığım! İkincisi Ebru Şallı'nın yeni kitabı, Besleyici ve Lezzetli Çocuk Yemekleri adlı kitabı. Alfa'dan çıktı. Çok sevdiğim bir ağabeyden, İlhan Eksen'den de bir kitap haberi var. Çok sevilen kitabı Dengeli Demlenme ve Rakı Mezeleri'nin 6. baskısı Alfa'dan çıktı, ilgilenenlere duyurulur.

20 yorum:

  1. Kurutulmuş domates evlendikten sonra tanıştım bu yaz mutlaka yapmayı düşünüyorum inşALLAH..
    Kitaplarada bir göz attım besleyici ve lezzetli çocuk kitabı dikkatimi çekti, bu tarz kitapları alıp şimdiden okuyup birktirmem lazım...
    Çok teşekkür ediyorum hayırlı günler :)

    YanıtlaSil
  2. Nasıl lezzetli duruyor o domatesler öyle. NAsıl imrendim anlatamam. Ben de kahvaltılarda biberli domates kavurmasına hayranım. Ekmeğe sür sür ye yazın...Simite de hayır diyemem tabi :) Afiyet,şeker,bal olsun :)

    YanıtlaSil
  3. SANA KIRMIZI ÇOK YAKIŞIYORRRRRRRRR
    :))))))))))))))))))))

    YanıtlaSil
  4. SİMİTLER BENDEN.........
    :)))))))))
    KIRMIZILAR SENDEN ??
    :)))))

    YanıtlaSil
  5. Gel gülüm Dutçum,
    Keyfedelim!
    *
    Hande'ciğim,
    İnsan bu güzellere hayır diyebilir mi?
    *
    Dilerim yaparsın Sevde, evde yapılmışı gibisi yok çünkü.

    YanıtlaSil
  6. Cok nefis görünüyor ellerine saglik.Ben hic sebze kurutmadim ,malesef burdaki günes galiba yeterli degil .Daha cok bulanik ve de yagmurlu oluyor:( Güzel bir hafta sonu gecirmeni diliyorum,sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  7. aaa Tijen, ben burada soguktan donayim sen bana Burhaniye de. oldu mu simdi? :))) afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  8. yutkunmaktan bi hal oldum gormeyeli neler olmus bu mahalledeeeeeeeeee :)))

    YanıtlaSil
  9. Ne güzeldir domates kurusu.
    Tanıttığınız kitaplarda çok güzel.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. merhabalar.Bizde kuruturduk domatesleri çocuklugumda köydeki bağımızda.Şimdinin adına siteler kurulup methiyeler düzülen PEMBE DOMATEsi ve onun kırmızı cinsini ortadan ikiye elle bölerken zorlanırdık.Dokusu o kadar sık ve özlü idi.Nedeni ise topragı beslemek için sadece hayvan gübresi kullanılır bitkiye musallat olan zararlı içinde doğadaki bir takım acı ve kekremsi bitkiler kurutulup dövülüp külle karıştırılıp bitkiye atılırdı.Ağır ağır olgunlaşan sağlıklı ve etli domatesler daire seklinde kasilip tuzlanarak tahta tablalarda kurumaya bırakılırdı.Daha sonra suyu çeken domates halkaları ipe dizilerek asılır iyice kurutulur ve özleşen kuru domatesin rengi bordoya dönerdi.Çünkü tuz ve güneş onu bu hale getirirdi. Kurutulan domatesler kışın kuru sebze bakliyat bulgur ve soğanlı et yemeğinde kullanılırdı.Kuru domates en çok kurutulmuş ayşekadın fasulyesinin (Bizde Kabuklu Bööce)yemeğinde yakışırdı.Pişirmek isteyen site dostlarına Meyaneli kuru domatesli yazdan kurutulmuş kabuklu bööce yemeğinin tarifini verebilirim Sağlıcakla kalın

    YanıtlaSil
  11. İsteriz tabii bu tarifi Zengile dost neden istemeyelim?
    *
    Yorumuna teşekkürler taze nane!
    *
    Nino hatun,
    Sen ders çalışırken biz de kendi dersimizi çalıştık herhalde.
    *
    Ayşe'ciğim,
    Çok soğuk gerçekten değil mi? Dayanın az kaldı bahara.
    *
    Yaren,
    Olsun dert etme, herşeyin bir yeri ve zamanı var elbet.

    YanıtlaSil
  12. Tijen hani senin "kendilerini kızartma sanıyorlar"diye yazdığın bir yazı ve orda verdiğin tarif vardı ya muhteşemdi.Şimdi kırmızı ve domates deyince o tarifin geldi aklıma.Bu yaz ne çok yaptım biliyor musun o tarifini. kardeşlerimde çok beğenmişlerdi.Yaz gelse de taze domates ve biberlerle yapsam yine.Kurutulmuş domateslerde harika görünüyor.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  13. Bu kırmızılardan ve yanindaki bol susamli citir simitten istiyorum Tijencigim. Tabi yaninda sohbet muhabbette...Saglicakla kal, opuyorum :)

    YanıtlaSil
  14. Canım Tijen,

    bana domates deme :) Tam bir domates bağımlısıyım. her öğün yerim. Hele hele kurutulmuş domatesi izmir tulumuyla öyle yerim ki sorma :)

    Kalkıp şimdi kahvaltı hazırlayacağım. kurutulmuş domatesli :))

    Ben de kendi yetiştirdiğim domatesleri kurutuyorum 2-3 yıldır. Ama yetmiyor. Burada bulduğumuz rum tarafından gelen bir marka var adı şimdi aklıma gelmmedi. Minik çeri domatesleri kurutmuşlar. Zeytinyağının içinde bekletiyorlar. Yok böyle bir lezzet.

    Neyse ben çayı koyayım tijenim.

    öperim yanaklarından

    YanıtlaSil
  15. Tijenciğim sana özendim,dün bir koşu çarşıya çıkıp kurutulmuş domates aldım.Satıcı haşlayarak kullanmam gerektiğini söyledi.Sen de mi öyle kullanıyorsun?

    YanıtlaSil
  16. Ben de yiyecek olarak ilk anımsattığı kırmızı biber. Bayılırım onunla yapılan her şeye

    YanıtlaSil
  17. Tijen Hanım,

    Bana da kurutulmuş domates geldi Gaziantep'ten ama nasıl kullanacağımı bilmiyorum zahmet olmazsa anlatırsanız çok sevinirim.

    Sevgiler

    Hande

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Hande,
    Yazıda bu basit meze/atıştırmalığın nasıl hazırlanacağını yazmıştım. Onun dışında baklagil yemeklerinde, makarna sosu olarak, bulgur pilavında kullanabilirsin. Ben özellikle kuru fasulyeye çok yakıştırıyorum.

    YanıtlaSil
  19. Tijen Hanım,

    İlginize çok teşekkür ederim.Sanırım ben soruyu yanlış sordum.Kurutulmuş domatesi kullanmadan evvel yumuşatmak için nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz onu sormak istemiştim.Zahmet olmazsa anlatırsanız çok sevinirim.

    Sevgiler

    Hande

    YanıtlaSil
  20. Hande,
    Rica ederim. Eğer bu tarz meze gibi yapacaksan önceden sıcak suda 10 dk kadar beklet. Yemekte kullanacaksan doğrudan atabilirsin. Yemeğin suyuyla yumuşayacaktır.

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.