Yine bir şaşırtmacalı uzman sorusuyla karşınızdayım. Bilin bakalım bu nedir? (Yanıtını açıklamalarıyla yayınlayacağım elbet, ama önce siz tahmin yürütün.)
*
Biraz ufkunuzu genişletin kızlar. Belki bulmak daha kolay olur. Dedim ya, "şaşırtmacalı uzman sorusu" bu. Yanıtlar çoook yakında... Hele bir -Maya deyimiyle- "komacan" salatamı yiyip geleyim de. (Durun bir dakika, gitmeden bir dakikanızı daha ayırabilir misiniz? İşinizi bırakıp bir dakikalığına gözlerinizi kapatıp güzel gülüşlü bir kadın için dua eder misiniz? Söyleyin bütün meleklere, onun başında beklesinler, saçlarına mis kokulu nergisler taksınlar ve gıdıklasınlar onu, ki gözlerini açıp büyük büyük gülsün!)
*
Galiba sizi daha fazla merakta bırakmasam iyi olacak. Resimde gördükleriniz vitaminlerini suya bırakmış maydanoz, su teresi sapları ve göbek marulun dış yaprakları. İki gündür "sebze suyu" yapıyorum, salata artıklarıyla. Dünkünde marul, su teresi, maydanoz ve dereotu sapları, taze soğan ve taze sarımsağın dış yaprakları vardı. Bugünkü yukarıda saydıklarımdan. Eskiden çok yapardım sebze suyu. Mevsimlerle Gelen Lezzetler'de de anlatmıştım. Belki başka kitaplarda da anlatmışımdır, hatırlayamadım şimdi. İşte böyle. Yeşilliklerin salataya koymayacağım kısımlarını çöpe atmak yerine değerlendirdim. Sizi şaşırtmak için de suyunu süzdükten sonra posa kısımlarını tabağa koyup öyle fotoğrafladım. Şaşırdınız değil mi? Ne mi yapacağım bu sularla? Bugünkünü kullandım bile. Kavılca haşlarken sade su yerine sebze suyu kullandım. Dünküleri kavanozlara pay edip dolaba koymuştum. Onlar soğuk diye bugünkünü kullandım. Dünküler de çorba suyu olacak. Bugünlerde yemek yaparsam onlardan kullanırım elbet. Kapağı kapalı olarak buzdolabında 3-4 gün dayanıyorlar. Denemeye ne dersiniz?
Bilemedim :( Ama lezzetli bir ot olduğu kesin...
YanıtlaSilOt kültürüm olsa, hemen bileceğimde nerde bende o zeka..))Karalahana olsaydı hemencecik gözünden anlardım canım..))
YanıtlaSilÇok hoşsun canım..
Keyfim yok Tijen'ciğim..Çok üzüntülüyüm canım....Deliliğe vuruyorum bugün..
Ekşi ekşi, semiz otu saplarını anımsattı bana :)Yaz gelse de yesek.
YanıtlaSilarapsaçı?
YanıtlaSilIıııh!
YanıtlaSilebegümeci?
YanıtlaSilpazımı acep....
YanıtlaSilIııhhhh!
YanıtlaSilSLM: EBEGÜMECİ YADA TURP OTUMU ACABA?
YanıtlaSilay ben sanki biliyom bunu annemden :) ama adineydikine :DD
YanıtlaSilBilebilemezsiniz Nihan hanım. Annen yapmamıştır bundan kesin!
YanıtlaSilHayır Serpil, onlardan biri değil. Yani sana da "ıııhhh"
velik, yemlik, guşguş, ebemgümeci, ısırgan, gelin parmağı, sarmaşık, livik
YanıtlaSilBende ot çeşitlerini hiç bilmiyorum ki :(
YanıtlaSilAma senin kitaplarında yazdığın otlardan birini seçip atıyorum tamamen kafadan :))
Hindiba olabilir mi ???
bütün yeşilleri sayalım tutturuncağa kadar :) Roka?
YanıtlaSilIııhhh!
YanıtlaSilakkiz otu mu acaba? Ama onun yapraklari cok dikenli..
YanıtlaSilBen bilemedim..
Isırgan?
YanıtlaSilBende bilemedim canim ,afiyet olsun size cok guzel gorunuyor.Dua ettim gercekten allah saglik versin. icimden bir ses blogdan tanidigimiz birimi rahatsiz acaba diyor.Melekler basinda beklesin insallah tijen'cigim guzel yurekli arkadasimiz ,sevgiler sana
YanıtlaSilben hep buralardayım da Tijencim, ne yazık ki bir bıkkınlık var üzerimde, bir türlü beni terketmek istemeyen. daha sık yazmak, daha sık tarif eklemek hep niyetim ama ne zaman pc başına otursam "off"lar içinde kalkıyorum. Blogları dolaşıyorum yorum yazmak bile bazen zor geliyor. Geçsin bu hal diye bekliyorum ya bakalım ne zaman? :)
YanıtlaSilValla benim yerime o densize seslendiğin için teşekkür ederim. anlamaıyorum ben bu tür reklam işini. ne kazandırır ki böyle bir hareket onlara bilmem?
ha bu arada, cibes???
YanıtlaSilofff- bu ne ola ki? iki kisiye daha sordum, onlar da bilemedi!
YanıtlaSilLaboda(Efelek) olabilir mi? Elveda rumeli kulturu.. olabilir mi?
cok sevgiler...
Mayacık orada mi? Cok opuyorum.
oo bende bu kadar bile ot ismi hafızası yok.Sen hepsine cık demişsin ??
YanıtlaSilama tahminde bulunalım bakalım ;
eşime göre bu bir ıspanak !
bana göre buu güzel bir yeşil ot yemeğidir.adı önemsiz tadı yeterli :)
pezik olabilirmi,yesil halini bilmiyorum sadece tursunu yemistim sap kisimlari pezigi andiriyor
YanıtlaSilbence Kaz ayağı veya Kuzu kulağı otu olabilir..
YanıtlaSilkereviz sapları ve yaprakları?
YanıtlaSilmaydanozu bilmişim bir tek diğerlerini çıkaramadım am bu fikri çok beğendim hemen yapılacak çorba olacak afiyetle yenecek beklerimm nergis diyarına
YanıtlaSilsevgilerrr
...yine güzel bu yazınızı okurken ilk başlarda;yazılan aynı otlar zihnimden bir çırpıda geçiverdi..gelgelelim sonuç farklıymış finalde görüldüğü gibi..Böyle herşeyi değerlendirmek bu ortamda çok gerekli diye düşünüyorum.Ne güzel yol gösteriyorsunuz....O gıdıklayan;çiçekler sunan melekleri ve duaları bizim canım kardeşimiz ve tüm ihtiyacı olanlar için de bekliyoruz...sevgiyle kalalım her zaman..
YanıtlaSilbence harika bir fikir bu,bayıldım gerçekten.salata yaparken o kadar fazla çıkıyor ki bunlardan benim de atarken içim gider hep.böylece oğluşun çorbaları çok daha vitaminli olabilecek.paylaşımın için çok teşekkürler Tijencim
YanıtlaSilTijenciğim senden öğreneceğim ne çok şey var, harika bir değerlendirme bu. Bütün yeşillikler birarada iyi oluyormu, yada özelliklerine göre ayırmak mı gerek. Bunu merak ettim, yanıtlarsan sevinirim.Ellerine sağlık, çok teşekkürler bu güzel yöntemi paylaştığın için.
YanıtlaSilYa bizim memlekette çaşır ( bi çeşit yabani soğan) vardır böyle tuzlu suda haşlanır yenir aynı ona benzettim ama alakasızmışşş..
YanıtlaSilolsun sanki daha sağlıklı...
denemek lazım.
sevgiler.
Tijen'cim yine harikasın...Kimbilir ne sağlık dolu çorbalar yapacaksın sebze sularıyla, valla bundan gayrı bende senin gibi sebzeleri değerlendireceğim..
YanıtlaSilSevgiler..
vallahi bravo..bende makarna suyunu atmayıp ekmek yaparken kullanırım falan ama bu ..bu...bu daha öte bişey)bravoo..
YanıtlaSilBen gelip okuyana kadar, çoktan açıklanmış bile.. Hadi yine iyiyim bugün :) Hazıra kondum :))
YanıtlaSilDeneyeceğim...
Sevgiler
harika oldu simdi bu benim icin..Esim agzina yesil hic bir yapragi suremiyor.. (cocukluk fobisiymis!!)simdi bunlari kaynatip suyunu caktirmadan yemeklere koyabilirim vitamin almasi icin. super..tesekkurler :)
YanıtlaSilBen varim derim.Hemen denemelerim baslayacak.
YanıtlaSilBöyle saglik dolu fikirleriniz oldukca biz hep genc kaliriz bunu bilesiniz.
Tijenciğim fotoğrafa baktıkca diyorum li içimden semizotu sapı mı yoksa ıspanak mı???Ayyy hiçbiri değilmiş :((((
YanıtlaSilBu arada dualarım güzel gülüşlü kadınla canım, güzel heberler bekliyoruz.
SEvgiler,
Evren
ne harika bir fikir, ben de bundan sonra atmayıp sebze suyu yaparım.
YanıtlaSilteşekküler
sevgiler....
Hiç aklıma gelmemişti,çok güzel fikir...
YanıtlaSilSebze olsun da suyu da olur, posasi da puresi de. hepsi leziz.
YanıtlaSilGuzel yillar Tijen, su sebzeler gibi canli rengi olan, saglikli, leziz bir yil diliyorum
Fotoğraftaki turpotu galiba...Ege bölgesinde bolca tüketilir, doğadan rahatça toplanabiliyor bildiğim kadarıyla...
YanıtlaSilYalnız kokusunu hiç sevmem, evde annem kaynattığı zaman dışarı kaçarım... :)