25 Aralık 2008

Bilin bakalım bu nedir?

Yine bir şaşırtmacalı uzman sorusuyla karşınızdayım. Bilin bakalım bu nedir? (Yanıtını açıklamalarıyla yayınlayacağım elbet, ama önce siz tahmin yürütün.)
*
Biraz ufkunuzu genişletin kızlar. Belki bulmak daha kolay olur. Dedim ya, "şaşırtmacalı uzman sorusu" bu. Yanıtlar çoook yakında... Hele bir -Maya deyimiyle- "komacan" salatamı yiyip geleyim de. (Durun bir dakika, gitmeden bir dakikanızı daha ayırabilir misiniz? İşinizi bırakıp bir dakikalığına gözlerinizi kapatıp güzel gülüşlü bir kadın için dua eder misiniz? Söyleyin bütün meleklere, onun başında beklesinler, saçlarına mis kokulu nergisler taksınlar ve gıdıklasınlar onu, ki gözlerini açıp büyük büyük gülsün!)
*
Galiba sizi daha fazla merakta bırakmasam iyi olacak. Resimde gördükleriniz vitaminlerini suya bırakmış maydanoz, su teresi sapları ve göbek marulun dış yaprakları. İki gündür "sebze suyu" yapıyorum, salata artıklarıyla. Dünkünde marul, su teresi, maydanoz ve dereotu sapları, taze soğan ve taze sarımsağın dış yaprakları vardı. Bugünkü yukarıda saydıklarımdan. Eskiden çok yapardım sebze suyu. Mevsimlerle Gelen Lezzetler'de de anlatmıştım. Belki başka kitaplarda da anlatmışımdır, hatırlayamadım şimdi. İşte böyle. Yeşilliklerin salataya koymayacağım kısımlarını çöpe atmak yerine değerlendirdim. Sizi şaşırtmak için de suyunu süzdükten sonra posa kısımlarını tabağa koyup öyle fotoğrafladım. Şaşırdınız değil mi? Ne mi yapacağım bu sularla? Bugünkünü kullandım bile. Kavılca haşlarken sade su yerine sebze suyu kullandım. Dünküleri kavanozlara pay edip dolaba koymuştum. Onlar soğuk diye bugünkünü kullandım. Dünküler de çorba suyu olacak. Bugünlerde yemek yaparsam onlardan kullanırım elbet. Kapağı kapalı olarak buzdolabında 3-4 gün dayanıyorlar. Denemeye ne dersiniz?

40 yorum:

  1. Bilemedim :( Ama lezzetli bir ot olduğu kesin...

    YanıtlaSil
  2. Ot kültürüm olsa, hemen bileceğimde nerde bende o zeka..))Karalahana olsaydı hemencecik gözünden anlardım canım..))
    Çok hoşsun canım..


    Keyfim yok Tijen'ciğim..Çok üzüntülüyüm canım....Deliliğe vuruyorum bugün..

    YanıtlaSil
  3. Ekşi ekşi, semiz otu saplarını anımsattı bana :)Yaz gelse de yesek.

    YanıtlaSil
  4. SLM: EBEGÜMECİ YADA TURP OTUMU ACABA?

    YanıtlaSil
  5. ay ben sanki biliyom bunu annemden :) ama adineydikine :DD

    YanıtlaSil
  6. Bilebilemezsiniz Nihan hanım. Annen yapmamıştır bundan kesin!
    Hayır Serpil, onlardan biri değil. Yani sana da "ıııhhh"

    YanıtlaSil
  7. velik, yemlik, guşguş, ebemgümeci, ısırgan, gelin parmağı, sarmaşık, livik

    YanıtlaSil
  8. Bende ot çeşitlerini hiç bilmiyorum ki :(
    Ama senin kitaplarında yazdığın otlardan birini seçip atıyorum tamamen kafadan :))
    Hindiba olabilir mi ???

    YanıtlaSil
  9. bütün yeşilleri sayalım tutturuncağa kadar :) Roka?

    YanıtlaSil
  10. akkiz otu mu acaba? Ama onun yapraklari cok dikenli..
    Ben bilemedim..

    YanıtlaSil
  11. Bende bilemedim canim ,afiyet olsun size cok guzel gorunuyor.Dua ettim gercekten allah saglik versin. icimden bir ses blogdan tanidigimiz birimi rahatsiz acaba diyor.Melekler basinda beklesin insallah tijen'cigim guzel yurekli arkadasimiz ,sevgiler sana

    YanıtlaSil
  12. ben hep buralardayım da Tijencim, ne yazık ki bir bıkkınlık var üzerimde, bir türlü beni terketmek istemeyen. daha sık yazmak, daha sık tarif eklemek hep niyetim ama ne zaman pc başına otursam "off"lar içinde kalkıyorum. Blogları dolaşıyorum yorum yazmak bile bazen zor geliyor. Geçsin bu hal diye bekliyorum ya bakalım ne zaman? :)

    Valla benim yerime o densize seslendiğin için teşekkür ederim. anlamaıyorum ben bu tür reklam işini. ne kazandırır ki böyle bir hareket onlara bilmem?

    YanıtlaSil
  13. offf- bu ne ola ki? iki kisiye daha sordum, onlar da bilemedi!
    Laboda(Efelek) olabilir mi? Elveda rumeli kulturu.. olabilir mi?
    cok sevgiler...
    Mayacık orada mi? Cok opuyorum.

    YanıtlaSil
  14. oo bende bu kadar bile ot ismi hafızası yok.Sen hepsine cık demişsin ??
    ama tahminde bulunalım bakalım ;
    eşime göre bu bir ıspanak !
    bana göre buu güzel bir yeşil ot yemeğidir.adı önemsiz tadı yeterli :)

    YanıtlaSil
  15. pezik olabilirmi,yesil halini bilmiyorum sadece tursunu yemistim sap kisimlari pezigi andiriyor

    YanıtlaSil
  16. bence Kaz ayağı veya Kuzu kulağı otu olabilir..

    YanıtlaSil
  17. kereviz sapları ve yaprakları?

    YanıtlaSil
  18. maydanozu bilmişim bir tek diğerlerini çıkaramadım am bu fikri çok beğendim hemen yapılacak çorba olacak afiyetle yenecek beklerimm nergis diyarına

    sevgilerrr

    YanıtlaSil
  19. ...yine güzel bu yazınızı okurken ilk başlarda;yazılan aynı otlar zihnimden bir çırpıda geçiverdi..gelgelelim sonuç farklıymış finalde görüldüğü gibi..Böyle herşeyi değerlendirmek bu ortamda çok gerekli diye düşünüyorum.Ne güzel yol gösteriyorsunuz....O gıdıklayan;çiçekler sunan melekleri ve duaları bizim canım kardeşimiz ve tüm ihtiyacı olanlar için de bekliyoruz...sevgiyle kalalım her zaman..

    YanıtlaSil
  20. bence harika bir fikir bu,bayıldım gerçekten.salata yaparken o kadar fazla çıkıyor ki bunlardan benim de atarken içim gider hep.böylece oğluşun çorbaları çok daha vitaminli olabilecek.paylaşımın için çok teşekkürler Tijencim

    YanıtlaSil
  21. Tijenciğim senden öğreneceğim ne çok şey var, harika bir değerlendirme bu. Bütün yeşillikler birarada iyi oluyormu, yada özelliklerine göre ayırmak mı gerek. Bunu merak ettim, yanıtlarsan sevinirim.Ellerine sağlık, çok teşekkürler bu güzel yöntemi paylaştığın için.

    YanıtlaSil
  22. Ya bizim memlekette çaşır ( bi çeşit yabani soğan) vardır böyle tuzlu suda haşlanır yenir aynı ona benzettim ama alakasızmışşş..
    olsun sanki daha sağlıklı...
    denemek lazım.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. Tijen'cim yine harikasın...Kimbilir ne sağlık dolu çorbalar yapacaksın sebze sularıyla, valla bundan gayrı bende senin gibi sebzeleri değerlendireceğim..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  24. vallahi bravo..bende makarna suyunu atmayıp ekmek yaparken kullanırım falan ama bu ..bu...bu daha öte bişey)bravoo..

    YanıtlaSil
  25. Ben gelip okuyana kadar, çoktan açıklanmış bile.. Hadi yine iyiyim bugün :) Hazıra kondum :))

    Deneyeceğim...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  26. harika oldu simdi bu benim icin..Esim agzina yesil hic bir yapragi suremiyor.. (cocukluk fobisiymis!!)simdi bunlari kaynatip suyunu caktirmadan yemeklere koyabilirim vitamin almasi icin. super..tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  27. Ben varim derim.Hemen denemelerim baslayacak.
    Böyle saglik dolu fikirleriniz oldukca biz hep genc kaliriz bunu bilesiniz.

    YanıtlaSil
  28. Tijenciğim fotoğrafa baktıkca diyorum li içimden semizotu sapı mı yoksa ıspanak mı???Ayyy hiçbiri değilmiş :((((
    Bu arada dualarım güzel gülüşlü kadınla canım, güzel heberler bekliyoruz.

    SEvgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  29. ne harika bir fikir, ben de bundan sonra atmayıp sebze suyu yaparım.

    teşekküler

    sevgiler....

    YanıtlaSil
  30. Hiç aklıma gelmemişti,çok güzel fikir...

    YanıtlaSil
  31. Sebze olsun da suyu da olur, posasi da puresi de. hepsi leziz.

    Guzel yillar Tijen, su sebzeler gibi canli rengi olan, saglikli, leziz bir yil diliyorum

    YanıtlaSil
  32. Fotoğraftaki turpotu galiba...Ege bölgesinde bolca tüketilir, doğadan rahatça toplanabiliyor bildiğim kadarıyla...

    Yalnız kokusunu hiç sevmem, evde annem kaynattığı zaman dışarı kaçarım... :)

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.