31 Ekim 2008

Madem mantardan bahsediyoruz

Kazdağı'na yapılacak mantar ve ot toplama gezisinden bahsedince mantarlı anılarım canlandı. Öyleyse bugün mantara dair bir şeyler yazmalı. Yandaki fotoğraf ne güzel değil mi? Tombul ve lezzetli mantarlar. Helsinki'de çekilmiş bir fotoğraf bu. Pazarda. Helsinki'de bir kaç meydan var, haftanın her günü pazar kurulan. Genelde 3'e kadar açık oluyorlar. O zamana kadar ihtiyacınız olan şeyleri aldınız aldınız, yoksa marketlere kalırsınız. Gördüğünüz bu güzel mantarların kilosu orada 25 euro, yani 50 ytl. Ama aynı mantarları Riga'daki pazaryerinden kilosu 8 euro'ya alabilirsiniz. Sonra eve götürürsünüz. Ieva mantarları soyar ama yıkamaz. Ortadan ikiye keser, kurt var mı anlamak için. Kurt yoksa güzelce doğrar, tereyağında soğanla birlikte kavurur. Ne de lezizdir. Yine aynı mantarla (bolet) yapılmış bir çorba. Vilnius'ta, sanatçı mahallesinde bir kafede. Yabani mantarları seviyorum. Aklıma Bodrum günleri geliyor. Victor'un (Ananias) mangalda pişirdiği körek mantarları. Bodrum civarında yetişen iri ve etli bir mantar. Ama ne leziz. Sonra Gökçen Adar'ın İzmir'de kavurduğu çintarlar. İçine biraz portakal suyu ekleyerek. Daha düşünsem neler çıkacak. Ah evet, Bolu'da bir gün. Kentin ana caddelerinden birinde mantar satan bir kaç satıcı. Sonra Kasımpaşa'daki İnebolu Pazarı'na gelen mantarlar...
*
Yabani mantarları tanımak isteyenler için İstanbul'da mantar semineri var biliyor muydunuz? İşte gerekli bilgiler (Eğitimlerin çoğu tamamlanmış ancak hala 4 Kasım'dakine katılma şansınız var.)
Ücretsiz olan Amatör Mantarcılığa Giriş seminerlerine katılımınız çok önemlidir. Bunların tarihi ve yeri aşağıdaki gibidir:

- 19 Ekim 2008 15:30 - 17:30 Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
- 20 ve 27 Ekim 2008 19:00 - 21:00 Yıldız Teknik Üniversitesi
- 04 Kas¹m 2008 19:00 - 21:00 Yıldız Teknik Üniversitesi
detaylı bilgiler grup sayfasında bulunmaktadır.

Arazi çalışmaları için rezervasyonlarınızı Bemet Tour'a info@bemettour.com adresinden ve 0216 467 83 66 (pbx) nolu telefondan ulaşarak yaptırabilirsiniz.

Jilber Barutçiyan
Mantar uzmanı
İsviçre Sağlık Bakanlığı mantar kontrol uzmanları (VAPKO) serbest üyesi
0532 761 4961
Grup adresi: mantardostu@googlegroups.com
*
Şu anda Jilber Barutçiyan Kanal 24'teki "Doğanın Çığlığı" programında. Tam da konudan bahsederken izlemek ne güzel. Dilerim tekrarı olur bu programın ve siz de izlersiniz. (Cumartesi 18:39'da ilave edildi.)

29 yorum:

  1. Mantar ancak bu kadar güzel anlatılabilir :)

    YanıtlaSil
  2. Mantar benim için en sevimsiz sebze olmustu eskiden. Çünkü bizim evde mantar pişirme işini babam hiç kimselere vermez ve hep aynı yemeği yapardı. Ona göre en lezzetli tek pişirme yöntemiydi bu. Tek gördüğüm pişmiş mantar şekli de buydu çocukluğumda.

    Ben kiremit tabakta kaşar peynirle fırınlanmış mantarı keşfedinceye kadar. Şimdi bir oturuşta tabaklar dolusu yiyebilirim:) Öyle lezzetliler ki.

    YanıtlaSil
  3. Harika anlatmışsın mantarı Tijenciğim, canım istedi dolaptakileri çıkarma zamanı geldi demek ki:)

    YanıtlaSil
  4. ah sevgili tijen hanımcım; geçende pencereden bahçeye şöyle bir bakarken kuruyunca kestigimiz erik ağacının dibinden fışkırmış mantarları gördüm.nasıl güzel görünüyorlar anlatamam.gittim topladım hepsini,o kadar bilinç dışı yapıyorum ki ama bu toplama işini))nasıl missler gibi kokuyorlar...eve getirdim işte tam o anda içim ezildi,ya hu ben bu mantarı hiç tanımıyorum kii))yani görüntü ve koku çok zararsız gibi ama nasıl derler bilirsiniz,zehri altın kasede sunarlar) el hasılı dış kapının önünde 2 gün beklediler..ben bekliyorum kii yenmeyecek hale gelsinler de tesellim düşsün))nihayet o hale geldiler içim cız cız attım çöpe.ben bir mantar delisiyim ama ne yaparsınız ki mantar kültürüm ancak kültür mantarı kadar ))selamlar...

    YanıtlaSil
  5. ben mantari cok severim- hatta cig yemegi bile cok severim. Turkiye'de var mi bilmiyorum- ama burada portobello diye kocaman mantarlar var. Onlarin icine (firinda once azicik pisirdikten sonra) patates puresi, sogan vs. koyup uzerine peynir serpip tekrar firinliyorsunuz, super oluyor tadi. Sadece yapmasi biraz zahmetli o kadar.

    YanıtlaSil
  6. ne de güzel anlatmışsın Tijen ablacığım..

    anneannem aklıma geldi şimdi anneannemde mantarı birşeylerle karıştırmayı sevmez karıştırılıncada hoşlanmaz çünkü kokusu gidiyormuş,lezeti gidiyormuş aslında haklıda ama bazen leziz oluyor farklı tatlarla velakin oda haklı mantar tek başına başlı başına lezzet ve ateşte yapıldığında onun içinde biriken suyla yenince üfff o suyun tadı mantarın lezzeti ah :)

    YanıtlaSil
  7. canım Tijen, İtalya'ya da İspanya'ya da gittiğimde neye çok üzüldüm biliyormusun. Mantar yiyemiyor olduğum için çok üzülmüştüm. Hele Floransa'daki o güzel mantarlar..

    Benim çok fena bir allerjim var tijenim. Mantarın değdiği bir sebzeyi (mantar yemesemde) bile yediğimde hastanelik oluyorum.

    Anneciğimle babacığım her sene 1-2 gün mantar toplamaya giderler bolu'da. Çocukluğumdan beri tırsardım mantardan. Öleceğimi düşünürdüm İlk mantarı ağzıma 20 yaşımda soktum onda da hastanelik oldum :) allerjim çıktı ortaya :))))

    Ayy ne yazdım değil mi.. Neyse ben kaçayım.

    Öpüyorum yanaklarından Tijenim

    kocaman sevgiler karşı kıyıdan..

    YanıtlaSil
  8. bu mantarları daha yeni şile dağlarında topladık. ve kilosunu 5 ytl den sattık. tonlarca mantarı yapacak başka bişeyimiz yoktu..bu mantara bizim orda kıkırdak mantarı denir.. çok lezzetli tadı.. bol bol da dondurucuya koyduk kışın yemek için..köyde hala topluyomuşlar..yağmur yağıp peşine güneş açtıkça çıkıyolar..
    sevgileriml tijen hanım

    YanıtlaSil
  9. Jilber'le Fethiye de tanışmıştım.Kendisi sanırım Türkiye de ki okullu tek mantar uzmanı..Mantar konusunda bu kadar bilgili birinin Türkiye de daha çok tanınması gerekli diye düşünüyorum.

    Sevgili Tijen, uzun bir zamandır haberleşemedik seni özledim..

    YanıtlaSil
  10. selam tijencim...

    geçenlerde ahmet marankiden bişey duydum...

    mantarın zehirlisi yoktur diyordu...enerjisi yüksek mantar vardır......buda insan vücuduna ağır gelir....

    öyle değilmidir gerçekten kimini zehirlerken kiminede bişey yapmaz yada daha az etki gösterir....

    ve mantarla ilgili harika şeyler söyledi....ama kültür mantarının pek bi enerjisi yokmuş...halbuki bende en çok onu severdim...

    çok severim mantarı...öptüm seni..

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel anlatmışsın kalemine ağzına sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel anlatmışsınız mantarları.

    Körek mantarı, çıntar, etçik (etçe de deniyor), kuzu göbeği. Bizim buranın mantarları. Mantar zamanı da geliyor artık. Toplamaya çok fazla fırsatım olmasa da çıntar toplamayı çok severdim. Her ağacın, çalının dibine bakmak, arayıp bulmak, bulunca hazine bulmuş gibi sevinmek, en az yemesi kadar güzeldi...

    YanıtlaSil
  13. tijencim bayılırım mantara..bu mantarlardan harika görünüyor.bizim buralarda sadece kültür mantarı var.birde yukarı köylerde toplanan ve adına göbelek denilen bir mantar.satın aldığımızda fotoğrafını çeker sanada gösteririm.

    YanıtlaSil
  14. tijen hanım mantarların yeni resimlirni ekledim. bakarsanız sevinirim..
    şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Merhaba canım,ne güzel anılar bunlar.bayılırım mantara.iki bidon aldım tuzlanmışından:-)))buzluğa da yayla mantarları koydum:-))) bu çeşitleri bilmiyordum,harika görünüyorlar.yabani mnatar tanıma semineri harika,çok yararlı aynı zamanda,çoğu kişi zehirleniyor maalesef:-(

    biz fındık zamanı fındık mantarı toplarız buralarda,nefis olur.

    metro-gastro daki yazın çok güzel.eline sağlık.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Mantara dair paylaştığınız bilgilere çok çok teşekkürler. (Zerrin'ciğim alerjin olması ne kötü. Ama belki de seni koruyordur?)
    *
    Ben de mantar toplamaya çıkmak istiyorum. Nesli, Elif, Berfin, sizinle mantar toplamaya gelebilir miyim?
    *
    Tabii Mehmet beyin şaraplarıyla daha da güzel olur yaban mantarları!

    YanıtlaSil
  17. Ah ah çocukluğum geldi aklıma,Babannemle giderdik yağmurdan sonra yemesi kadar toplamasıda harikadır.

    YanıtlaSil
  18. toplaması güzel de yemesini beceremedim bi türlü:)annem yedirmek için binbir çeşide çevirse de mantarları çokta bayılarak yemiyorum huy işte..bilgiler için çok teşşekkür ettim tijencim:)

    YanıtlaSil
  19. Annem anlatırdı;
    ''yağmur yağardı. gökkuşağı acarmış sonra çocuklar kıraç yaylada mantar toplarlarmış annanem seçermiş zehirliolanları atarmış ama annem hiç zehirli mantar toplamadım der :)
    sonra kuzıne sobasında bulgur pilavını yaparlarmıs. ya da ızgara gibi dızerlermıs tuz atıp yerlermıs.''
    off huzunlendım şimdi..

    YanıtlaSil
  20. İstanbul da olsaydım mutlaka bu seminere katılmak isterdim.Cok guzel bilgiler var .
    Fikrisabit

    YanıtlaSil
  21. Mantar ilk yağmurla geldi geçti .Bir parça bizde nasıblendik.Esas büyük tufayı bekliyoruz.Etli mantarların yanında ben ÇİNTARı mantardan bile saymıyorum Kumlu ve temizlemesi zordur. Bizde mantar ya çiy yenir yada kömürde közlenir. Mantara su değmez değerse tadı kaçar.Bizde bircins mantar sulu pişer onunda nohutla yemeği yapılır.O Mantarın adı AĞAÇGÖKSÜ dür. kurumuş ağaç dalları ve kesilmiş çokyıllıklı kuru ağaç kütüklerinde olur. Şu an marketlerde kültürü satılan İSTİRİDYE mantarının yabanıdır

    YanıtlaSil
  22. bunlar porcini (boletus edulis).. annemle babam karadeniz dağlarında bir aydır bu mantarların peşinden koşmakta her sene olduğu gibi, ihracatlarımız sürüyor mantar mevsimi devam ettikçe.. sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. Ooo yabani mantar bilgilerimiz zenginleşti ne güzel!

    YanıtlaSil
  24. Tijencim tam şimdi çintar mevsimi köylüler torba torba satıyuor sende değişik tarifleri varmı diye merak ettim vardır vardıııır.
    Sevgiler by.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba canım tşk ederim dolam deyip geçmemişsin aman pek sevindim..Helede çocuklar gibi sevindim..
    Madem mantardan bahsediyoruz eşim ve ben tam mantar delisiyiz..helede Bolu'da beş yılınca şu kırmızı olan kanlıca yada kandıra'mı adı..ona doyduk ama burda yok çok özlüyorum tadını..özelmimide marketten kültür mantarıyla gideriyorum..
    tekrar beklerim görüşmek üzere kocaman sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  26. Ne guzel mantarlar bunlar; taze taze, misler gibi...

    YanıtlaSil
  27. Televizyonda Cumartesi Kültür aşı programı Çatalca'dan yayın yapıyordu.Orda da değişik mantarlar varmış. Geyik mantarı,yumurta mantarı aklımda kalanlar :)) hepsi iri iriydi. Bir hanımda sobanın üzerinde pişirdi mantarı...

    Babam da anlatır. Çocukken Rahmetli babaannem ile mantar toplamaya gittiklerini.

    Ben çok severek tüketirim mantarı. Oğlum da öyle...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Dün kastamonu pazarından aldım, eve gelince sote ettim. Birazcık kekik attım. Şahane oldu. Bu akşam da kalanının üstüne kaşar serpip fırına vereceğim...

    YanıtlaSil
  29. Tijen'ciğim mantar resimleri ne güzel, mantarı da çok severim, çocukluğumuzda kanlıca mantarı denen cinsini sac üzerinde közleyerek yerdik, onun tadı bambaşka.Şimdilerde pazarda da görüyorum aynı mantardan ama korkudan alamıyorum, kültür mantarıyla idare ediyoruz.
    Canım yukarıdaki browni de harika görünüyor, ellerine sağlık, afiyet şeker olsun...
    Öptüm, sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.