Kazdağı'na yapılacak mantar ve ot toplama gezisinden bahsedince mantarlı anılarım canlandı. Öyleyse bugün mantara dair bir şeyler yazmalı. Yandaki fotoğraf ne güzel değil mi? Tombul ve lezzetli mantarlar. Helsinki'de çekilmiş bir fotoğraf bu. Pazarda. Helsinki'de bir kaç meydan var, haftanın her günü pazar kurulan. Genelde 3'e kadar açık oluyorlar. O zamana kadar ihtiyacınız olan şeyleri aldınız aldınız, yoksa marketlere kalırsınız. Gördüğünüz bu güzel mantarların kilosu orada 25 euro, yani 50 ytl. Ama aynı mantarları Riga'daki pazaryerinden kilosu 8 euro'ya alabilirsiniz. Sonra eve götürürsünüz. Ieva mantarları soyar ama yıkamaz. Ortadan ikiye keser, kurt var mı anlamak için. Kurt yoksa güzelce doğrar, tereyağında soğanla birlikte kavurur. Ne de lezizdir. Yine aynı mantarla (bolet) yapılmış bir çorba. Vilnius'ta, sanatçı mahallesinde bir kafede. Yabani mantarları seviyorum. Aklıma Bodrum günleri geliyor. Victor'un (Ananias) mangalda pişirdiği körek mantarları. Bodrum civarında yetişen iri ve etli bir mantar. Ama ne leziz. Sonra Gökçen Adar'ın İzmir'de kavurduğu çintarlar. İçine biraz portakal suyu ekleyerek. Daha düşünsem neler çıkacak. Ah evet, Bolu'da bir gün. Kentin ana caddelerinden birinde mantar satan bir kaç satıcı. Sonra Kasımpaşa'daki İnebolu Pazarı'na gelen mantarlar...
*
Yabani mantarları tanımak isteyenler için İstanbul'da mantar semineri var biliyor muydunuz? İşte gerekli bilgiler (Eğitimlerin çoğu tamamlanmış ancak hala 4 Kasım'dakine katılma şansınız var.)
Ücretsiz olan Amatör Mantarcılığa Giriş seminerlerine katılımınız çok önemlidir. Bunların tarihi ve yeri aşağıdaki gibidir:
- 19 Ekim 2008 15:30 - 17:30 Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
- 20 ve 27 Ekim 2008 19:00 - 21:00 Yıldız Teknik Üniversitesi
- 04 Kas¹m 2008 19:00 - 21:00 Yıldız Teknik Üniversitesi
detaylı bilgiler grup sayfasında bulunmaktadır.
Arazi çalışmaları için rezervasyonlarınızı Bemet Tour'a info@bemettour.com adresinden ve 0216 467 83 66 (pbx) nolu telefondan ulaşarak yaptırabilirsiniz.
Jilber Barutçiyan
Mantar uzmanı
İsviçre Sağlık Bakanlığı mantar kontrol uzmanları (VAPKO) serbest üyesi
0532 761 4961
Grup adresi: mantardostu@googlegroups.com
*
Şu anda Jilber Barutçiyan Kanal 24'teki "Doğanın Çığlığı" programında. Tam da konudan bahsederken izlemek ne güzel. Dilerim tekrarı olur bu programın ve siz de izlersiniz. (Cumartesi 18:39'da ilave edildi.)
Mantar ancak bu kadar güzel anlatılabilir :)
YanıtlaSilMantar benim için en sevimsiz sebze olmustu eskiden. Çünkü bizim evde mantar pişirme işini babam hiç kimselere vermez ve hep aynı yemeği yapardı. Ona göre en lezzetli tek pişirme yöntemiydi bu. Tek gördüğüm pişmiş mantar şekli de buydu çocukluğumda.
YanıtlaSilBen kiremit tabakta kaşar peynirle fırınlanmış mantarı keşfedinceye kadar. Şimdi bir oturuşta tabaklar dolusu yiyebilirim:) Öyle lezzetliler ki.
Harika anlatmışsın mantarı Tijenciğim, canım istedi dolaptakileri çıkarma zamanı geldi demek ki:)
YanıtlaSilah sevgili tijen hanımcım; geçende pencereden bahçeye şöyle bir bakarken kuruyunca kestigimiz erik ağacının dibinden fışkırmış mantarları gördüm.nasıl güzel görünüyorlar anlatamam.gittim topladım hepsini,o kadar bilinç dışı yapıyorum ki ama bu toplama işini))nasıl missler gibi kokuyorlar...eve getirdim işte tam o anda içim ezildi,ya hu ben bu mantarı hiç tanımıyorum kii))yani görüntü ve koku çok zararsız gibi ama nasıl derler bilirsiniz,zehri altın kasede sunarlar) el hasılı dış kapının önünde 2 gün beklediler..ben bekliyorum kii yenmeyecek hale gelsinler de tesellim düşsün))nihayet o hale geldiler içim cız cız attım çöpe.ben bir mantar delisiyim ama ne yaparsınız ki mantar kültürüm ancak kültür mantarı kadar ))selamlar...
YanıtlaSilben mantari cok severim- hatta cig yemegi bile cok severim. Turkiye'de var mi bilmiyorum- ama burada portobello diye kocaman mantarlar var. Onlarin icine (firinda once azicik pisirdikten sonra) patates puresi, sogan vs. koyup uzerine peynir serpip tekrar firinliyorsunuz, super oluyor tadi. Sadece yapmasi biraz zahmetli o kadar.
YanıtlaSilne de güzel anlatmışsın Tijen ablacığım..
YanıtlaSilanneannem aklıma geldi şimdi anneannemde mantarı birşeylerle karıştırmayı sevmez karıştırılıncada hoşlanmaz çünkü kokusu gidiyormuş,lezeti gidiyormuş aslında haklıda ama bazen leziz oluyor farklı tatlarla velakin oda haklı mantar tek başına başlı başına lezzet ve ateşte yapıldığında onun içinde biriken suyla yenince üfff o suyun tadı mantarın lezzeti ah :)
canım Tijen, İtalya'ya da İspanya'ya da gittiğimde neye çok üzüldüm biliyormusun. Mantar yiyemiyor olduğum için çok üzülmüştüm. Hele Floransa'daki o güzel mantarlar..
YanıtlaSilBenim çok fena bir allerjim var tijenim. Mantarın değdiği bir sebzeyi (mantar yemesemde) bile yediğimde hastanelik oluyorum.
Anneciğimle babacığım her sene 1-2 gün mantar toplamaya giderler bolu'da. Çocukluğumdan beri tırsardım mantardan. Öleceğimi düşünürdüm İlk mantarı ağzıma 20 yaşımda soktum onda da hastanelik oldum :) allerjim çıktı ortaya :))))
Ayy ne yazdım değil mi.. Neyse ben kaçayım.
Öpüyorum yanaklarından Tijenim
kocaman sevgiler karşı kıyıdan..
bu mantarları daha yeni şile dağlarında topladık. ve kilosunu 5 ytl den sattık. tonlarca mantarı yapacak başka bişeyimiz yoktu..bu mantara bizim orda kıkırdak mantarı denir.. çok lezzetli tadı.. bol bol da dondurucuya koyduk kışın yemek için..köyde hala topluyomuşlar..yağmur yağıp peşine güneş açtıkça çıkıyolar..
YanıtlaSilsevgileriml tijen hanım
Jilber'le Fethiye de tanışmıştım.Kendisi sanırım Türkiye de ki okullu tek mantar uzmanı..Mantar konusunda bu kadar bilgili birinin Türkiye de daha çok tanınması gerekli diye düşünüyorum.
YanıtlaSilSevgili Tijen, uzun bir zamandır haberleşemedik seni özledim..
selam tijencim...
YanıtlaSilgeçenlerde ahmet marankiden bişey duydum...
mantarın zehirlisi yoktur diyordu...enerjisi yüksek mantar vardır......buda insan vücuduna ağır gelir....
öyle değilmidir gerçekten kimini zehirlerken kiminede bişey yapmaz yada daha az etki gösterir....
ve mantarla ilgili harika şeyler söyledi....ama kültür mantarının pek bi enerjisi yokmuş...halbuki bende en çok onu severdim...
çok severim mantarı...öptüm seni..
Çok güzel anlatmışsın kalemine ağzına sağlık.
YanıtlaSilÇok güzel anlatmışsınız mantarları.
YanıtlaSilKörek mantarı, çıntar, etçik (etçe de deniyor), kuzu göbeği. Bizim buranın mantarları. Mantar zamanı da geliyor artık. Toplamaya çok fazla fırsatım olmasa da çıntar toplamayı çok severdim. Her ağacın, çalının dibine bakmak, arayıp bulmak, bulunca hazine bulmuş gibi sevinmek, en az yemesi kadar güzeldi...
tijencim bayılırım mantara..bu mantarlardan harika görünüyor.bizim buralarda sadece kültür mantarı var.birde yukarı köylerde toplanan ve adına göbelek denilen bir mantar.satın aldığımızda fotoğrafını çeker sanada gösteririm.
YanıtlaSiltijen hanım mantarların yeni resimlirni ekledim. bakarsanız sevinirim..
YanıtlaSilşimdiden teşekkürler
Merhaba canım,ne güzel anılar bunlar.bayılırım mantara.iki bidon aldım tuzlanmışından:-)))buzluğa da yayla mantarları koydum:-))) bu çeşitleri bilmiyordum,harika görünüyorlar.yabani mnatar tanıma semineri harika,çok yararlı aynı zamanda,çoğu kişi zehirleniyor maalesef:-(
YanıtlaSilbiz fındık zamanı fındık mantarı toplarız buralarda,nefis olur.
metro-gastro daki yazın çok güzel.eline sağlık.
sevgilerimle...
Mantara dair paylaştığınız bilgilere çok çok teşekkürler. (Zerrin'ciğim alerjin olması ne kötü. Ama belki de seni koruyordur?)
YanıtlaSil*
Ben de mantar toplamaya çıkmak istiyorum. Nesli, Elif, Berfin, sizinle mantar toplamaya gelebilir miyim?
*
Tabii Mehmet beyin şaraplarıyla daha da güzel olur yaban mantarları!
Ah ah çocukluğum geldi aklıma,Babannemle giderdik yağmurdan sonra yemesi kadar toplamasıda harikadır.
YanıtlaSiltoplaması güzel de yemesini beceremedim bi türlü:)annem yedirmek için binbir çeşide çevirse de mantarları çokta bayılarak yemiyorum huy işte..bilgiler için çok teşşekkür ettim tijencim:)
YanıtlaSilAnnem anlatırdı;
YanıtlaSil''yağmur yağardı. gökkuşağı acarmış sonra çocuklar kıraç yaylada mantar toplarlarmış annanem seçermiş zehirliolanları atarmış ama annem hiç zehirli mantar toplamadım der :)
sonra kuzıne sobasında bulgur pilavını yaparlarmıs. ya da ızgara gibi dızerlermıs tuz atıp yerlermıs.''
off huzunlendım şimdi..
İstanbul da olsaydım mutlaka bu seminere katılmak isterdim.Cok guzel bilgiler var .
YanıtlaSilFikrisabit
Mantar ilk yağmurla geldi geçti .Bir parça bizde nasıblendik.Esas büyük tufayı bekliyoruz.Etli mantarların yanında ben ÇİNTARı mantardan bile saymıyorum Kumlu ve temizlemesi zordur. Bizde mantar ya çiy yenir yada kömürde közlenir. Mantara su değmez değerse tadı kaçar.Bizde bircins mantar sulu pişer onunda nohutla yemeği yapılır.O Mantarın adı AĞAÇGÖKSÜ dür. kurumuş ağaç dalları ve kesilmiş çokyıllıklı kuru ağaç kütüklerinde olur. Şu an marketlerde kültürü satılan İSTİRİDYE mantarının yabanıdır
YanıtlaSilbunlar porcini (boletus edulis).. annemle babam karadeniz dağlarında bir aydır bu mantarların peşinden koşmakta her sene olduğu gibi, ihracatlarımız sürüyor mantar mevsimi devam ettikçe.. sevgiler.
YanıtlaSilOoo yabani mantar bilgilerimiz zenginleşti ne güzel!
YanıtlaSilTijencim tam şimdi çintar mevsimi köylüler torba torba satıyuor sende değişik tarifleri varmı diye merak ettim vardır vardıııır.
YanıtlaSilSevgiler by.
Merhaba canım tşk ederim dolam deyip geçmemişsin aman pek sevindim..Helede çocuklar gibi sevindim..
YanıtlaSilMadem mantardan bahsediyoruz eşim ve ben tam mantar delisiyiz..helede Bolu'da beş yılınca şu kırmızı olan kanlıca yada kandıra'mı adı..ona doyduk ama burda yok çok özlüyorum tadını..özelmimide marketten kültür mantarıyla gideriyorum..
tekrar beklerim görüşmek üzere kocaman sevgilerimle..
Ne guzel mantarlar bunlar; taze taze, misler gibi...
YanıtlaSilTelevizyonda Cumartesi Kültür aşı programı Çatalca'dan yayın yapıyordu.Orda da değişik mantarlar varmış. Geyik mantarı,yumurta mantarı aklımda kalanlar :)) hepsi iri iriydi. Bir hanımda sobanın üzerinde pişirdi mantarı...
YanıtlaSilBabam da anlatır. Çocukken Rahmetli babaannem ile mantar toplamaya gittiklerini.
Ben çok severek tüketirim mantarı. Oğlum da öyle...
Sevgiler...
Dün kastamonu pazarından aldım, eve gelince sote ettim. Birazcık kekik attım. Şahane oldu. Bu akşam da kalanının üstüne kaşar serpip fırına vereceğim...
YanıtlaSilTijen'ciğim mantar resimleri ne güzel, mantarı da çok severim, çocukluğumuzda kanlıca mantarı denen cinsini sac üzerinde közleyerek yerdik, onun tadı bambaşka.Şimdilerde pazarda da görüyorum aynı mantardan ama korkudan alamıyorum, kültür mantarıyla idare ediyoruz.
YanıtlaSilCanım yukarıdaki browni de harika görünüyor, ellerine sağlık, afiyet şeker olsun...
Öptüm, sevgilerimle...