06 Ağustos 2008

Pekmezli Çıtır Harçlı Şeftali

Zengile dost haber vermese haberdar olamayacaktık. Teşekkürler Zengile dost. Ve tabii size daha çok teşekkür sayın Haşmet Babaoğlu. Bu sıcakta ferahlamak için Mutfakta Zen'e uğradığınız için. Önceden haber vereydiniz size şöyle serin içecekler sunardık.
Galiba yangından yangına epriyip yıprandığı için gönül,
serinlemek zor,
gitmek imkansız,
kalmak daha da beter.
*
Bugünlerde mutfak bana haram. Sadece ve sadece bilgisayar karşısında oturup çalışmam, çalışmam, çalışmam gerekiyor. Mutfak da sadece dolaptan bir soda veya bir bardak su almak, kahvaltı hazırlamak (bizim evde o benim görevim), öğleden sonraları ise çay demlemek için girdiğim bir yer olmak zorunda. Arada meyve de yiyorum. Neyse ki onları pişirmem gerekmiyor. Yoksa iştahım yerinde çok şükür. Verseler bloglardaki herşeyi yiyebilirim. Hele de çayın yanında. (Vermeyin vermeyin.)
*
Bu tatlıyı 8 Ekim 2007 tarihli günceye yazmışım. Turunç Kokulu Düşler'e o tarihle kaydedilmiş. Hatırlıyorum o günü. Gerçekten güzel değildi şeftaliler. Buzhaneden gelmeydi besbelli, "Ekim şeftalisi"nden ne bekliyorsun ki kadın! Öylecene yemek gelmemişti içimden. Bari tatlıya dönüştüreyim dediydim. İyi ki de demişim. Pek kolay ve pek güzeldi. Hele de bu tatlı için aldığım Akdeniz Pastanesi'nin "yanıksı" dondurmasıyla bir yakıştı ki, sormayın. Sadece 3 şeftali kullandım. Üzeri için bir su bardağı yulaf ezmesini üçte bir bardak keçiboynuzu pekmezi, bonkör davranıp yarım bardağa yakın elimle parçaladığım cevizleri (badem miydi yoksa?), 50 gram kadar oda sıcaklığında tereyağı ve bir çay kaşığı da tarçın koymuştum. Hepsini karıştırıp şeftalilerin hafifçe oyduğum içlerine pay etmiş, fırınlamıştım. Sıcakken daha, üzerindeki dondurmayı eritirken sıcaklığıyla...
(Bugünlerde yorumlara yanıtlar çok kısa ve özet, tamamen iş yoğunluğundan, affola!)

23 yorum:

  1. merhabalar.Burhaniyede çalışmak mümkünse mutlu olun ,biz burada çalışmaktan geçtik sıcaktan sadece yaşamaya çalışıyoruz.İngilizce siteyi güncelleyebilirseniz bu alanda çok büyük hizmet yapmış olursunuz.Bence buralar bizbize oralar genelde evrensel diye düşünüyorum,Neyse fazla meşgul etmiyeyim iyi çalışmalar size sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  2. Tijen cim uzun zamandır ugrayamıyordum.
    Ne guzel bir tarif olmus pratik.
    Eline saglık, sen şimdilik yeme ama iş bitince beraber yeriz kalan haklarımızı:)

    Kolay gelsin,
    sevgilerimle,

    Figen Karavaş

    YanıtlaSil
  3. Tijen'cigim,
    O kadar guzel anlatmissin ki, daha okurken agzim sulandi.
    Ellerine saglik.
    Sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ben bu tatliyi yerim !

    Yerim onu ben !

    Hakkaten nefis olmus!

    Benim aklima gelmezdi boyle degerlendirmek, haftasonu seftali toplamaya gidecegiz, kesin deneyecegim. Sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  5. Bu güzel tarif için teşekkürler, sana da kolaylıklar diliyorum, aklındakiler şiirsel olarak kalemin ucundan dökülsün inşallah :)

    YanıtlaSil
  6. Kolya gelsin,tatlı da nefis görünüyor hani:-)))sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Tariflerin, yazıların hepsi şeker gibi(şeker zararlı diyorlar ama ben iyi anlamda kullandım:))tatlıyı seviyorum )
    Turgutreis pazarında hep aklımdan seni geçirdim , aslında seninle gezemek vardı ne kadar zevkli olabileceğnini tahmin edbiliyorum..

    Mayacığına itaf ettiğin kitapada bol satışlı günler diliyorum..Tebrik ediyorum..

    selamlar, sevgiler.

    sen yazamıyorum diyorsun ben biliyorum ki fırsat buldukça şöyle bir bakıyorsundur yazmasanda ben baktığını hissediyorum..

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık Tijen, pek güzel ve sağlıklı bir tatlı olmuş. Antalya'nın meşhur yanıksı dondurmasına ben de bayılırım. Bu arada Turunç kokulu düşler de hayırlı olsun, biraz geç haberim oldu eminim o da diğer kitaplar gibi güzeldir.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Tijen,
    Uzun süredir bilgisayardan uzaktım.
    Yeni kitabın hayırlı olsun
    Okumak için sabırsızlanıyorum.

    Çok yoğunmuşsun kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  10. Güzel görünüyorlar. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Tijencim tatile geldigim Çesmeden sevgiler....Yakında Almanya'dan yazışmak üzere....

    YanıtlaSil
  12. Keşke fırsat olsa da herkese tattırabilsem ama içim rahat, çünkü çok basit, çünkü bu malzemeler her yerde bulunabilir, çünkü azıcık mutfak bilgisi olan biri bile bu tarifi yapabilir.

    YanıtlaSil
  13. Herkes yapar ama bazıları farklı yapar Haşmet Babaoğlunun bile dikkatini çekmiş bugün köşesinde mutfakta zen;den bahsedip okuyucularına tavsiye ediyordu.

    YanıtlaSil
  14. Vallahi görmemiştim. Bu halde gazete mi okur insan? Okumamıştım. Sağolunuz Zengile dost!

    YanıtlaSil
  15. Tijen'ciğimmm,

    Yoğunlukların sonunda, keyif verici işler çıkıyorsa ortaya ben razıyım böyle yoğunluklara..

    YanıtlaSil
  16. Tijen'ciğim,
    çok merak ettim yeni kitabını. ismi bile etkilemeye yetiyor. burnuma turunç kokuları geldi bile. sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Mutfakta Zen'in mutfağında ne pişse özeldir, lezzetlidir. Ne de olsa marifet yapanda:) Sana bu yoğunluğunda kolay gelsin Tijencim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. okadar güzel anlatmışsın ki özenmemek mümkün değil tijencim çok teşekkür ediyorum bizlere faydalı bilgiler ulaştırdığın için.sevgilerle.iyi haftasonları diliyorum.

    YanıtlaSil
  19. canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor.

    tolunay

    YanıtlaSil
  20. Kolay gelsin, sıkı çalışmalarının sonucu yine mutlaka çok güzel olacak.

    Bugün, Mitmit'in tarifiyle bir şeftali tatlısı yaptım.
    Yedik bitirdik, buraya geldiğimde ne göreyim? Senin tarifine çok benziyor.
    Ne hoş tesadüf!
    :))

    YanıtlaSil
  21. Bu tarifi turunç kokulu düşlerde okuyup çok sevmiştim ,demeliyim kısa sürede..

    YanıtlaSil
  22. Tijenim, o şeftalili talı varya üzerine konan dondurma gibi eridi bitirdi beni...

    Enfes olmuş..

    Sen hep gülümse emi..

    sıcacık sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Sizin hızınıza yetişmek çok zor Tijen hanım. Yapmaktan ve yazmaktan bu kadar zevk alan çok azkişi vardır

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.