29 Mayıs 2008

Seni seviyorum enginar!

 Enginar seni seviyorum.
Bunu sen de biliyorsun.
Karşılıksız değil sevgim,
biliyorum.
Sen de beni seviyorsun.
Sana sevgim büyük,
tam da bu yüzden,
seni mevsiminde tüketmeyi
seviyorum.
Buzluklara atmıyorum seni.
Üşür, tir tir titrersin.
Limon tuzlu sularda bekletirlerse seni,
kızıyorum.
Hassassın,
ayıklandın mı hemen kararırsın.
Yok yok, sen ille de limon istersin.
Ben senin her halini seviyorum.
Ama şu pilav var ya,
işte onu özlemle anıyorum.
Seni ufak ufak doğrayıp,
kuru soğanla kavurmuş, ardından
pirinçle pişirmiştim.
En son da taze soğan.
Karıştırıp demlendirmiştim.
Hmmmm...
Bu kadar olmalı,
karabiberi de unutmamalı.
Posted by Picasa

43 yorum:

  1. Ben de yolunu gözlüyorum her yıl. Buzluğa da atıyorum ki özledikçe çıkarıp hasret gidereyim diye...

    YanıtlaSil
  2. İcinde enginar agaci cikmis biri olarak dayanamadim yaziyi gorunce. Ama ben en cok esek baklasi da denen o iri ic baklayla pisen zeytinyagli enginari seviyorum. Ustune de bi tutam dereotu serpip oglende de yedim bile :)
    Selamlar,
    Hilal

    YanıtlaSil
  3. Tijen bu kadar olur şimdi pişirdim ben de.İlk defa pişiriyorum biliyor musun?Önceden de söylemiştim ya pek zeytinyağlı sevilmiyor biz de,ama ben seviyorum merak ediyorum.Biraz önce kardeşime biraz ısrar ederek yedirdim,ben de severek yedim ve çok güzeldi.Ben de havuç,soğan,bezelye ve patatesle birlikte yaptım.Bu kadar geç denediğim için kendime kızdım.Senin yazdığını görünce de çok sevindim:)
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. sevgili mutfaktazenciler,

    hiç enginar dondurmadım, kış için nasıl donduruyorsunuz bilgi verebilir misiniz? limonlu suyla mı donuyor, biraz pişirip sogutup mu donuyor?

    sevgiler
    RaNa

    YanıtlaSil
  5. Rana Hanım merhaba,
    Artık enginar dondurmuyorum ama eskiden limonlu suda hafifçe haşlayıp soğuk sudan geçiriyor, soğuduğunda da beşer taneyi içiçe koyarak poşetlere koyuyordum. Sonradan tadını sevmiyorum ama, bence en güzeli taze hali.
    *
    Zeynep'ciğim,
    Güzel bir tesadüf olmuş, afiyet olsun.
    *
    Oh afiyet olsun Hilal! Enginar her halde güzel bence.
    *
    Enginar krallara layık bir çiçek değil mi Pınar?

    YanıtlaSil
  6. Tijen, aynı şeyemi aşığız ne :)))

    Ben de bayılırım hele italyada enginarlı bir risotta yedim. Hala rüyalarıma giriyor. Evde deniycem bakalım o lezzeti yakalayabilecekmiyim. Ama şu verdiğin tarif var ya beni benden aldı...

    Bir de ben çiğ çiğ tüketiyorum kendisini :)

    öpüyorum tijenim.
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  7. Tijenciğim enginarın her halini cok severim.Çiğinide limon sıkıp yerım tavsıye ederım çok guzel oluyor.Hem lezzetli hem cok sağlıklı.Sevgıler..

    YanıtlaSil
  8. Canım Zerrin'ciğim,
    Eminim harika şeyler yemişsindir. İnsanın İtalya'da hiç doyası ve yemeyi bırakası gelmiyor değil mi?
    *
    Özay'cığım,
    Ben de istiyorum Hülyalı, Zerrinli gözleme buluşmalarından.

    YanıtlaSil
  9. Bende evde hiç pişirmedim,annem yada kayınvalidem yapar bizi çağırırlar:)

    YanıtlaSil
  10. Ah enginarlı pilav mı dedi biri.Yok öyle bir lezzet.Bende tarif ettiğin gibi yapar ayrıca dereotu ve az maydonoz eklerim içine.Bende hiç dondurmadım.Ama geçenlerde ayıklayıpda pişiremediğim enginarları mecburen dondurdum.İlk bakalım.Ama eve gidince dayanamayıp çıkarıp pişireceğim sanırım.O kadar iştah açıcı bir fotğraf olmuş.

    YanıtlaSil
  11. ah ona bende asigim :D
    dua et tijencim 14 saat kaldi :D

    YanıtlaSil
  12. Tijencigim,
    afiyet olsun.buralarda Türkiye'deki kadar tazesini bulmak pek mümkün olmuyor ne yazık ki.Biz de konservesiyle idare ediyoruz.
    selamlar,

    YanıtlaSil
  13. Işıl'cığım, çok haklısın. Oralarda taze enginar bulmak zor. Ne varsa Akdeniz'de var bu konuda. Fransa'da, İtalya'da, Yunanistan'da da bulunur ama İngiltere'de çok zor, çok!
    *
    Dayan Nino!
    Az kaldı. Çok iyi geçecek inan bana.
    *
    Ginger,
    Afiyet olsun. Tadı damağında kalsın.
    *
    Pelin'ciğim,
    Sen de yap evde, hiç zor değil. Bak biz şanslıyız, soyuyorlar veriyorlar eline enginarları. Sana da pişirmek kalıyor.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,

    Birsey sorayım hazır söz enginardan açılmışken: Bütün olarak pişirip, sonra da yapraklarından tutup, ilik emer gibi yerler enginarı. Nasıl pişirildiğini bilen ya da bu haliyle yemiş olan var mıdır acaba aranızda? Paylaşırsanız sevinirim :)

    Sevgilerimle,
    Hilal

    Not: Buzlukta saklanan hiçbirşeyin tadı kesinlikle mevsimindeki gibi olmuyor. Ne enginar, ne mısır...Herşey mevsiminde yenmeli :)

    YanıtlaSil
  15. Hemen bu cumartesi pazardan enginarları alıp bu pilavdan yapmak istiyorum.
    Ama ben kışın da enginar yemek isteriiiim..
    Sevgiler Tijen'ciğim.

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Hülya,
    Sen ne zaman, ne kadar istersen yiyebilirsin enginar. Sana sonsuz özgürlük!
    *
    Sevgili Hilal,
    Bu benim yöntemim:
    Kocaman bir tencerede bol su kaynatıyorum. İçine biraz tuz, limon kabukları ve biraz da limon suyu koyuyorum. Su kaynayınca enginarları bütün olarak suya atıyorum. (Ufakca enginarları seçiyorum bu iş için) Enginarların pişip pişmediğini anlamak için dış yapraklardan birini koparıyorum. Rahat kopuyorsa pişmiştir. Sos için: zeytinyağı, limon suyu, tuz ve bir diş sarımsağı karıştırıp yapraklarını ve sonra da kalbini bu sosa batırıp yiyorum. (Kalbe gelince üzerindeki tüylü kısımları atmakta fayda var.)

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Tijen ablacim gine ne siirin bir yazi yazmissin..biz nedense evde hic enginar tuketmeyiz daha gecen gun anneme diyordum anne alipta bir gun pisirelim senin yorumunda tarifini okudum suda yasliyip sosa batirip yiyomusun bende bir gun oyle deneyeyim..ailem karsli oldugu icin yani Turkiyenin dogusunda pek vazla enginar tuketilmediyinden pek aliskin deyiliz bu sebzeye..ama bir sebze canavari olarak bir gun enginar pisirecem..Tijen ablacim sende baska bana onereceyin enigar tarifi varmi??..gerci Hollandada taze enginar bula bilirmiyim pek zanetmiyorum..sevgilerimle

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Tijen'ciğim, ne güzel bir yazı olmuş şiir gibi...Enginarı ben de çok severim,daha iki gün önce pişirdim, resim de harika çıkmış, ellerinize sağlık, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Tijen,

    Tarif için teşekkür ederim, en kısa zamanda deneyeceğim.
    Enginar denilince bazı insanların tüyleri diken diken oluyor. İtiraf ediyorum, bunların biri de bendim bir zamanlar. Sanırım mevsimi geçmeye başlamışken pişirmişti annem ilk enginarı. Malum kılçıklı oluyor enginar mevsimi geçmeye yakın. İlk çıktığı ay yediniz yediniz, yoksa enginardan uzak durum derim özellikle ilk kez deneyecekler için.

    Afiyetle kalın. İyi haftasonları.

    Sevgiler,
    Hilal

    Not: İlk enginarımı Ankara'da pişirdim. Malzemesi için 3 ayrı market dolaşmam gerekti:İç baklası bir yerden, dereotu başkasından vs...Sanırım enginar son senelerde oldukça yaygın ve bazı bölgelerimizdeki mutfaklara uğramamış bile.

    YanıtlaSil
  20. Hilal çok haklısın. Mevsim dışı yemek de, uzun süre limon tuzlu suda beklemiş olanı yemek de ilk kez deneyenleri enginardan uzaklaştırabilir. Oysa öyle güzeldir ki! (Dediğin doğru, bazı yörelerimizin kültüründe bilinmiyor ama bu çok doğal. İnsan etrafında yetişen, bildiği şeyi yemeyi tercih etmez mi çoğu zaman?)
    *
    Sevgili Fatma,
    Çok teşekkürler ve de afiyet olsun!
    *
    Selma'cığım,
    Enginarla yapılabilecek pek çok yiyecek var. Bizim kızlar bloglarında bir çok enginarlı tarif verdiler, biraz bakarsan eminim harika şeyler bulacaksın.

    YanıtlaSil
  21. İnsan senin sayfanı karnı aç iken okumamalı! Ben mutfağa gidiyorum :)

    YanıtlaSil
  22. alem insansın tijen abla:)
    eğleniyorum ya ben bu blogda:)
    bir ben sevemedim enginarı galiba:D
    enginara aşkını bir insan bu kadar güzel anlatabilirdi:)
    maşallah aranız bozulmasın:)
    hayırlı cumalara can cağızım:)

    YanıtlaSil
  23. Tijenciğiiiiiim bugün İzmir'den 15 adet enginarım geldi (burada bulamıyorum da) ...Artık deme keyfime her halini pişireceğim...Ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. Sevgili Makarna Kardeşim,
    Kardeşliğimiz gereği geçenlerde Turkmax'taki yemek programında Serra Yılmaz'ın enginarlı makarna yaptığını söylemedenm geçemeyeceğim :) Enginarları ince ince doğradı, sarımsaklı zeytinyağında çevirdi, bol da yeşillik kattı, üzerine parmesan peyniri koyup yedi. Ah bir özendim! Denemek lazım derim makarnasever bir kardeş olarak.
    Gel seninle yanına da beyaz şarap açalım ;)

    YanıtlaSil
  25. Şimdi farkettim ki kalbi olan bir sebze bu enginar :)Sevilmez mi böyle birşey! :)

    İyi haftasonları,
    Hilal

    YanıtlaSil
  26. Evet Hilal, enginarın bir kalbi var. En güzel, en lezzetli yeri.
    *
    Makarna kardeşim,
    Yine bir makarna gününe denk geldi yorumun. İçinde makarnalar da olan bir kabak yemeği pişirmiştim!
    *
    Harika bir haber bu Serpil! Afiyet olsun.
    *
    Sen de alemsin Gökçe!
    *
    Sanem, bizim kızların sitelerindeki şıklıkların yanında benimkiler fazla sade kalıyor ama beğenmene sevindim.

    YanıtlaSil
  27. Tijen'immm,

    Ben de çooooook severim enginarı, hele dediğin gibi pilavını, olsa hergün yerim:)) Bıkmak mümkün değil o lezzetten bence..

    Sımsıcak sevgiler.....

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Tijen enginarı çok seviyoruz ama birazda ucuz olsa birer tane enginar alıyoruz 5 -6 milyon herhafta
    neyse içine fazla malzeme istemediği için yinede almaya çalışıyoruz mevsiminde yeterince tüketmek lağzım bu harika sebzeyi ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  29. ben hic yemedim desem,ama blogcu arkadaslarda göre göre artik alip deneyecegim dedim ve dün aldim,tek bir tanecik.
    ilk olarak salatasini yapacagim havuclu ceviz karisimyla,seversem zeytinyaglisinisa yaparim ama benden baskada yiyen olmaz bizim evde .
    mutlu bir hafta sonu dilerim

    YanıtlaSil
  30. Baharlı komşum,
    Şimdiden afiyet olsun. Umarım beğenirsin.
    *
    Gül'cüğüm haklısın, enginar ucuz bir yiyecek değil ama öyle özel ve güzel ki verdiğin parayı hak ediyor.
    *
    Rapunsel hatuncuğum,
    Sen de bizdensin desene! Ben de her gün olsa her gün yerim.

    YanıtlaSil
  31. canım tıjencım engınar sevılmezmı. lezzeti görunumu ve sunumu bı yana besleyıcı degerı cok fazla...
    iyi hafta sonları sevgıler..

    YanıtlaSil
  32. Böyle bir lezzeti denemezsem bir yerlerim şişer deyip sabah aldığım enginarlarla pilav yapmak için mutfağa koşuyorum:) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  33. Tijen'ciğim o gözlemelerle kalbimden vurduktan sonra beni bir de nefis enginar resimleri eklemişsin ya iyice ağzım sulandı vallahi...Ben de çok seviyorum bol limon sıkıp yemeyi :)

    YanıtlaSil
  34. Tijencim, enginarla sohbetinde ki tarifi denek lazım ..afiyetler olsun..sevgiler.

    YanıtlaSil
  35. ben de seviyorum enginarı.. ve de senin bu yazını okuduktan sonra eve gidip enginarlı pilav yaptım.. bayıldık.. ilk denememdi, ben içine biraz dereotu kıydım ve biraz da konserve bezelye koydum. aklına sağlık tijen:)

    YanıtlaSil
  36. Tijen'im ne güzel anlatmışsın enginar'a olan sevgini..Sevmeyen insan bile bu yazıyı okuduktan sonra aşık olur resmen..))

    Ben her sabah işe giderken bizim enginarcı bey'den 2-3 adet soyulmuş sapını alırım elimde yiye yiye dolmuş kuyruğuna girerim..Mükemmel bir lezzet benim için sapları..))

    Ellerine ve o güzel gönlüne sağlık canım..

    Kocaman sevgilerle..

    YanıtlaSil
  37. Ne güzel anlatmışsın Tijen'cim ... Bende çok severim enginarı,enginarlı pilavı hiç duymamıştım ama sen yaparsında güzel olmazmı? bitmeden hemen alıp yapayım.
    Sevgilerimle
    Emel
    asevi.blogcu.com

    YanıtlaSil
  38. İnanır mısın evde hiç pişirmedim..Karadeniz kültüründe pek yok, ondan herhalde..Ama sizler böyle anlattıkça canım çekmiyor değil...Görüntü nefis
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  39. Sevgili Tijen, enginar benim eviminde baştacı yemeğidir. Canım senin bu güzel tarifin ve harika anlatımınla da eminim herkes deneyecek bu hem lezzetli hemde yararlı sebzemizi. Ellerine sağlık.
    Sevgilerimi gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  40. Burada ayiklanmis enginar omuyor, konservesi hic cekilmiyor.
    O halde bu nispet hic yakisik almiyor

    YanıtlaSil
  41. Kızlar mevsimi geçiyor, elinizi çabuk tutun!

    YanıtlaSil
  42. yemeklere baktığımda beni ilk resimleri çeker,ama bugün bir ilk oldu,gönlümü bu resmin hikayesine kaptırdım:)

    YanıtlaSil
  43. kaliteli ve hesaplı enginar icin bizim enginarcı ... http://site.mynet.com/baskent_lee_1907/bizimenginarci/

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.