Doğru yazalım, doğru konuşalım, dilimizi koruyalım (DDD) etkinliğinin bu ayki evsahibesi sevgili Hanife. Hanife'ciğim Türkçe'deki bağlaçları incelemiş, bize de sizleri Hanife'ye davet etmek düşmüş. Neler yok ki yazısında, başa gelen bağlaçlar, sona gelen bağlaçlar, sıralama bağlaçları, denkleştirme bağlaçları... Haydi doğru yazalım, doğru konuşalım, dilimizi koruyalım. Tabii Hanife'ye sevgilerimizi ve teşekkürlerimizi yollamayı da ihmal etmeyelim.
*
Bir zaman aldığım bir paket kabak çekirdeği buldum buzdolabında. Çok da olmamıştı alalı ya -susamcı olduğumdan- unutmuşum. Geçen gün salata yaparken aklıma geldi, çıkardım, hafifçe kavurdum. Kavururken tavaya biraz ufalanmış ceviz, biraz da geçen yaz Burhaniye Pazarı'ndan satın aldığım çam fıstıklarından ekledim. Soğuduktan sonra bir kavanoza koydum hepsini. Salataların üzerine serpiştiriyorum şimdilerde. Neden mi? Şundan: Yüksek miktarda bitkisel protein içeriyor (diğer tüm tohum ve yağlı yemişlerden yüksek), Omega-3 yağ asitleri açısından iyi bir kaynak, bol bol demir, fosfor, A Vitamini, çinko ve kimi B vitaminlerini içeriyor. Bağırsak parazitlerine karşı kullanılıyor, karaciğer, bağırsaklar, pankreas ve safra kesesi ile ilgili rahatsızlıklara şifa veriyor. Çıt çıt çıtlarız ya onu, işte böyle ayıklanmış olarak da satılıyor, salatalara renk, tat ve şifa katıyor. Onunla daha pek çok şey yapabilirsiniz elbet. Mesela ekmeklere koyabilirsiniz, pilavların, sebze kavurmalarının üzerine serpebilirsiniz... Mutfak robotunda çekip toz haline getirdikten sonra biraz zeytinyağı, biraz portakal suyu, bir diş sarımsak ve tuz ile nefis bir salata sosuna da dönüşebilir. Ooo daha neler neler yapılır onunla.
HArika bir fikir hemen bende yapacağım sevgilerr
YanıtlaSilEvet, kabak çekirdeği çok faydalıymış gerçekten. Bir ara babam da kolestrolü için tüketiyordu bol bol. İyi ki aklıma getirdin Tijen, ben de ekmeklerime koyayım. Sevgiler...
YanıtlaSilAfiyet olsun Ayşe!
YanıtlaSil*
Sevgili Zeynep,
Koy tabii, ne güzel olur.
ben de ayçekirdekçiyim daha çok...kabak çekirdegi kışın yaptıgım kabak tatlılarından kalmış olan içler duruyor...(sanırım onlar başka bir cins ama güzel)
YanıtlaSilsalataya koymak aklıma gelmemişti hiç...keten tohumu koyuyorum, salataya müsliye...
sevgili tijen, bıktın benim sorulardan ama keten tohumunu nasıl kullanıyorsun sen? tohum haliyle mi, ögütülmüş halde mi?...
sevgiler RaNa
Tijen'ciğim,
YanıtlaSilÇok severim kabak çekirdeğini çıt çıt yemeği..
Ayıklanmışını Bolu Dağı'ndaki Berceste'de görmüştüm sanırım.
Salata sosu fikri çok hoş geldi deneyeceğim.
Sevgiler..
Çok güzel bir fikir salatada kabak çekirdeği kullanmak, paylaştığın için teşekkürler:)
YanıtlaSilBende kabak çekirdegi ve ayçekirdegini ayrica daha bir cok seyi katarak yerken agizda nefis bir tadla dagilan
YanıtlaSilminik minik hamur isleri yaparim.Iki gün önce almistim yine çekirdeklerimi.Yakinda yapip yayinladigim zaman kulaklarini çinlatirim....
Sevgilerimle.....
Sevgili Rana,
YanıtlaSilBu aralar pek kullanmıyorum keten tohumunu. Öğütülmüş olarak alınabilir ancak çabuk bozulduğu için olabildiğince az miktarda almak ya da evde öğütmek daha iyi olmalı. Kullandığım zaman genelde ekmeğe kullanıyorum, o da bütün.
*
Hülya'cığım,
Afiyet olsun!
*
LKİ,
Sana da afiyet olsun.
*
Evet evet çınlat kulaklarımı elma şekeri! Ne güzel oluyor ekmekçikler değil mi?
Salata sosu ve ekmeklere koyma fikri inanılmaz hoşuma gitti.
YanıtlaSilGeçen sene Burhaniye pazarından almıştım demişsin Tijen. Oraları bilir misin? Burhaniye benim ikinci yuvamdır. Çalışmaya başlayana kadar her sene yazları bağlarında, bahçelerinde, ağaç tepelerinde geçti ömrüm desem yeridir. Çok hoşuma gitti bu tesadüf:)
Hem sağlığa faydalarından, hem de tadını çok sevdiklerinden bizim evde her akşam, birer avuç kabak çekirdeği tüketilir. Ben her ne kadar ayçekirdeği kadar çok sevemesem de, yemeye gayret gösteriyorum:)) Ama ekmeğin içindeki tadına da bayılıyorum:))
YanıtlaSilNe iyi ettin de hatırlattın, hemen makineye ekmek koymalı bool kabak çekirdekli:))
Almanlar semizotu salatasinda kullaniyorlar kavrulmus halde,cokda nefis oluyor.
YanıtlaSilsevgiler
kendimi bildim bileli annem her akşam bir avuç kabak çekirdeği yer tuzsuz. dedemde yer kendisi 85 yaşında çok faydalı olduğunu söyler. bende kabak çekirdeği tüketmeye başlıyayım :)
YanıtlaSilGercekten cok yakisiyor salatalara boyle cekirdekler ve susam. Apayri bir lezzet katiyor.
YanıtlaSilNe kadar yararlıymış Tijen kabak çekirdeği.Ben de alayım bol bol tüketelim.
YanıtlaSilToz haline getirip zeytinyağı ve diğerleriyle karıştırmak çok güzel oluyordur eminim.Bir ara deneyeyim.
Sevgilerimle
Esimin degimiyle "bird seed" :)) Minik sicacik ekmeklerin icindelerse hele... Salata sosu hemen denenile!!!!
YanıtlaSilTijen'cim dogru söylüyorsun bu karisim cok güzel oluyor.Almanya'da salata satilan reyonlarda böyle hazirlanmis minik posetler satiliyor.Bende bu posetlerden evde sürekli bulundururum.Salatalarima olmazsa olmaz cekirdeklerim.....
YanıtlaSilAyrica meyva salatalarinada cok yakistigini biliyormuydun?
Tijen'ciğim,
YanıtlaSilbu aralar yoğunluğum nedeniyle siz arkadaşlarımı bir süre ihmal etmek zorunda kaldım.Ne olur kusuruma bakma canım.Harika bilgiler paylaşmışsın bizimle en kısa zamanda denemek istiyorum.Sevgiler:-)
Alternatif fikirler..hepsi de çok hoş.Ama benim aklım şu kavrulma anında evi saran mis kokuda kaldı:)
YanıtlaSilO zaman hepinize şimdiden afiyet olsun. Bol kabakçekirdekli ama ondan da öte ağız tadı dolu, sağlıklı günler diliyorum.
YanıtlaSilBen bir ara buna bir dadanmıstım ama anlatamam.Aklımda fikrimde hep o vardı.yedikcede yiyesi geliyor insanın,hele şuanda resimdekiler önümde olsa varya:)
YanıtlaSilDun ben kabuklusunu bolca miktarda citlattim, kocama da sordum sesi rahatsiz ediyor mu, diye...cunku babam cekirdek sesine cok kizardi yaninda yiyemezdik...
YanıtlaSilçok güzel fikir salatayada çok yakışır heleki sen söylüyorsan:))) sevgilerimle öpüyorum
YanıtlaSilBen de seni öpüyorum Gönül'cüğüm!
YanıtlaSil*
Alp ve Ege'nin annesi,
Çekirdek çitleyene müzik gibi gelen ses yanındaki tarafından dünyanın en sinir bozucu sesi olarak algılanabilir. En iyisi birlikte yemek galiba...
*
Çok doğru Nihan!
Ben de epeydir çekirdek bağımlısı değilim, tam da dediğin gibi, yedikçe yiyesim gelirdi.
Merhaba,
YanıtlaSilMerak ettim, bunlari nasil ayikliyorlar? Yuksek isida kavurup, kabuklarini catlatarak mi?
Selamlar,
Hilal
Bende hiç denemedim aslında,en kısa zamanda özellikle salata içinde denemeliyim..
YanıtlaSilD.D.D konusunda ise bende çok yetersiz ve dikkatsizim,ama okumak çok okumak lazım.Konuşma ile yazmak arasındaki farkı unutuyorum.Kafasına sopa ile vuran ikon lazım burda bana :(
Hatırlatma için teşekkürler..
Kabak çekirdeğini severim, bu yazıyı okuduktan sonra dahada sevdim.Önerilerin çok güzel, slatalarda kullanma fikri şahane.iç kabak çekirdeğini nerden alırız sizin oaralad satılırda..Neyse antalya yapmak lazım herhalde::))
YanıtlaSilAklıma Ankara, Hayman geldi.
Haymanada bir su vardır insanlar bağırsak parazitleri için giderler.Kbak çekirdeği ve orda ki sudan içerler.
Sevgiler.
salataya koymak hiccccc aklima gelmemisti cok yasa sen tijencim :)
YanıtlaSilBiz de ailecek kaselere doldurup tatli kasgiyla yemeyi seviyoruz. Salatalarda da denedim ama en cok cerez niyetine seviliyor. Ne cok faydasi varmis, sagolasin Tijen'cigim..
YanıtlaSilTijen'cim güzel bir paylaşım olmuş.Besleyici ve faydalı olduğunu daha öncede duymuştum ancak diğerlerinden bu kadar açık ara önde olduğunu bilmiyordum doğrusu.ufaklıklara yedirmek gerek.hoşçakal cnm.
YanıtlaSil