18 Mayıs 2008

Kabak çekirdeği

Doğru yazalım, doğru konuşalım, dilimizi koruyalım (DDD) etkinliğinin bu ayki evsahibesi sevgili Hanife. Hanife'ciğim Türkçe'deki bağlaçları incelemiş, bize de sizleri Hanife'ye davet etmek düşmüş. Neler yok ki yazısında, başa gelen bağlaçlar, sona gelen bağlaçlar, sıralama bağlaçları, denkleştirme bağlaçları... Haydi doğru yazalım, doğru konuşalım, dilimizi koruyalım. Tabii Hanife'ye sevgilerimizi ve teşekkürlerimizi yollamayı da ihmal etmeyelim.
*
Bir zaman aldığım bir paket kabak çekirdeği buldum buzdolabında. Çok da olmamıştı alalı ya -susamcı olduğumdan- unutmuşum. Geçen gün salata yaparken aklıma geldi, çıkardım, hafifçe kavurdum. Kavururken tavaya biraz ufalanmış ceviz, biraz da geçen yaz Burhaniye Pazarı'ndan satın aldığım çam fıstıklarından ekledim. Soğuduktan sonra bir kavanoza koydum hepsini. Salataların üzerine serpiştiriyorum şimdilerde. Neden mi? Şundan: Yüksek miktarda bitkisel protein içeriyor (diğer tüm tohum ve yağlı yemişlerden yüksek), Omega-3 yağ asitleri açısından iyi bir kaynak, bol bol demir, fosfor, A Vitamini, çinko ve kimi B vitaminlerini içeriyor. Bağırsak parazitlerine karşı kullanılıyor, karaciğer, bağırsaklar, pankreas ve safra kesesi ile ilgili rahatsızlıklara şifa veriyor. Çıt çıt çıtlarız ya onu, işte böyle ayıklanmış olarak da satılıyor, salatalara renk, tat ve şifa katıyor. Onunla daha pek çok şey yapabilirsiniz elbet. Mesela ekmeklere koyabilirsiniz, pilavların, sebze kavurmalarının üzerine serpebilirsiniz... Mutfak robotunda çekip toz haline getirdikten sonra biraz zeytinyağı, biraz portakal suyu, bir diş sarımsak ve tuz ile nefis bir salata sosuna da dönüşebilir. Ooo daha neler neler yapılır onunla.

29 yorum:

  1. HArika bir fikir hemen bende yapacağım sevgilerr

    YanıtlaSil
  2. Evet, kabak çekirdeği çok faydalıymış gerçekten. Bir ara babam da kolestrolü için tüketiyordu bol bol. İyi ki aklıma getirdin Tijen, ben de ekmeklerime koyayım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Afiyet olsun Ayşe!
    *
    Sevgili Zeynep,
    Koy tabii, ne güzel olur.

    YanıtlaSil
  4. ben de ayçekirdekçiyim daha çok...kabak çekirdegi kışın yaptıgım kabak tatlılarından kalmış olan içler duruyor...(sanırım onlar başka bir cins ama güzel)
    salataya koymak aklıma gelmemişti hiç...keten tohumu koyuyorum, salataya müsliye...
    sevgili tijen, bıktın benim sorulardan ama keten tohumunu nasıl kullanıyorsun sen? tohum haliyle mi, ögütülmüş halde mi?...

    sevgiler RaNa

    YanıtlaSil
  5. Tijen'ciğim,
    Çok severim kabak çekirdeğini çıt çıt yemeği..
    Ayıklanmışını Bolu Dağı'ndaki Berceste'de görmüştüm sanırım.
    Salata sosu fikri çok hoş geldi deneyeceğim.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir fikir salatada kabak çekirdeği kullanmak, paylaştığın için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  7. Bende kabak çekirdegi ve ayçekirdegini ayrica daha bir cok seyi katarak yerken agizda nefis bir tadla dagilan
    minik minik hamur isleri yaparim.Iki gün önce almistim yine çekirdeklerimi.Yakinda yapip yayinladigim zaman kulaklarini çinlatirim....

    Sevgilerimle.....

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Rana,
    Bu aralar pek kullanmıyorum keten tohumunu. Öğütülmüş olarak alınabilir ancak çabuk bozulduğu için olabildiğince az miktarda almak ya da evde öğütmek daha iyi olmalı. Kullandığım zaman genelde ekmeğe kullanıyorum, o da bütün.
    *
    Hülya'cığım,
    Afiyet olsun!
    *
    LKİ,
    Sana da afiyet olsun.
    *
    Evet evet çınlat kulaklarımı elma şekeri! Ne güzel oluyor ekmekçikler değil mi?

    YanıtlaSil
  9. Salata sosu ve ekmeklere koyma fikri inanılmaz hoşuma gitti.

    Geçen sene Burhaniye pazarından almıştım demişsin Tijen. Oraları bilir misin? Burhaniye benim ikinci yuvamdır. Çalışmaya başlayana kadar her sene yazları bağlarında, bahçelerinde, ağaç tepelerinde geçti ömrüm desem yeridir. Çok hoşuma gitti bu tesadüf:)

    YanıtlaSil
  10. Hem sağlığa faydalarından, hem de tadını çok sevdiklerinden bizim evde her akşam, birer avuç kabak çekirdeği tüketilir. Ben her ne kadar ayçekirdeği kadar çok sevemesem de, yemeye gayret gösteriyorum:)) Ama ekmeğin içindeki tadına da bayılıyorum:))

    Ne iyi ettin de hatırlattın, hemen makineye ekmek koymalı bool kabak çekirdekli:))

    YanıtlaSil
  11. Almanlar semizotu salatasinda kullaniyorlar kavrulmus halde,cokda nefis oluyor.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  12. kendimi bildim bileli annem her akşam bir avuç kabak çekirdeği yer tuzsuz. dedemde yer kendisi 85 yaşında çok faydalı olduğunu söyler. bende kabak çekirdeği tüketmeye başlıyayım :)

    YanıtlaSil
  13. Gercekten cok yakisiyor salatalara boyle cekirdekler ve susam. Apayri bir lezzet katiyor.

    YanıtlaSil
  14. Ne kadar yararlıymış Tijen kabak çekirdeği.Ben de alayım bol bol tüketelim.
    Toz haline getirip zeytinyağı ve diğerleriyle karıştırmak çok güzel oluyordur eminim.Bir ara deneyeyim.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  15. Esimin degimiyle "bird seed" :)) Minik sicacik ekmeklerin icindelerse hele... Salata sosu hemen denenile!!!!

    YanıtlaSil
  16. Tijen'cim dogru söylüyorsun bu karisim cok güzel oluyor.Almanya'da salata satilan reyonlarda böyle hazirlanmis minik posetler satiliyor.Bende bu posetlerden evde sürekli bulundururum.Salatalarima olmazsa olmaz cekirdeklerim.....
    Ayrica meyva salatalarinada cok yakistigini biliyormuydun?

    YanıtlaSil
  17. Tijen'ciğim,
    bu aralar yoğunluğum nedeniyle siz arkadaşlarımı bir süre ihmal etmek zorunda kaldım.Ne olur kusuruma bakma canım.Harika bilgiler paylaşmışsın bizimle en kısa zamanda denemek istiyorum.Sevgiler:-)

    YanıtlaSil
  18. Alternatif fikirler..hepsi de çok hoş.Ama benim aklım şu kavrulma anında evi saran mis kokuda kaldı:)

    YanıtlaSil
  19. O zaman hepinize şimdiden afiyet olsun. Bol kabakçekirdekli ama ondan da öte ağız tadı dolu, sağlıklı günler diliyorum.

    YanıtlaSil
  20. Ben bir ara buna bir dadanmıstım ama anlatamam.Aklımda fikrimde hep o vardı.yedikcede yiyesi geliyor insanın,hele şuanda resimdekiler önümde olsa varya:)

    YanıtlaSil
  21. Dun ben kabuklusunu bolca miktarda citlattim, kocama da sordum sesi rahatsiz ediyor mu, diye...cunku babam cekirdek sesine cok kizardi yaninda yiyemezdik...

    YanıtlaSil
  22. çok güzel fikir salatayada çok yakışır heleki sen söylüyorsan:))) sevgilerimle öpüyorum

    YanıtlaSil
  23. Ben de seni öpüyorum Gönül'cüğüm!
    *
    Alp ve Ege'nin annesi,
    Çekirdek çitleyene müzik gibi gelen ses yanındaki tarafından dünyanın en sinir bozucu sesi olarak algılanabilir. En iyisi birlikte yemek galiba...
    *
    Çok doğru Nihan!
    Ben de epeydir çekirdek bağımlısı değilim, tam da dediğin gibi, yedikçe yiyesim gelirdi.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba,

    Merak ettim, bunlari nasil ayikliyorlar? Yuksek isida kavurup, kabuklarini catlatarak mi?

    Selamlar,
    Hilal

    YanıtlaSil
  25. Bende hiç denemedim aslında,en kısa zamanda özellikle salata içinde denemeliyim..
    D.D.D konusunda ise bende çok yetersiz ve dikkatsizim,ama okumak çok okumak lazım.Konuşma ile yazmak arasındaki farkı unutuyorum.Kafasına sopa ile vuran ikon lazım burda bana :(

    Hatırlatma için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  26. Kabak çekirdeğini severim, bu yazıyı okuduktan sonra dahada sevdim.Önerilerin çok güzel, slatalarda kullanma fikri şahane.iç kabak çekirdeğini nerden alırız sizin oaralad satılırda..Neyse antalya yapmak lazım herhalde::))
    Aklıma Ankara, Hayman geldi.
    Haymanada bir su vardır insanlar bağırsak parazitleri için giderler.Kbak çekirdeği ve orda ki sudan içerler.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  27. salataya koymak hiccccc aklima gelmemisti cok yasa sen tijencim :)

    YanıtlaSil
  28. Biz de ailecek kaselere doldurup tatli kasgiyla yemeyi seviyoruz. Salatalarda da denedim ama en cok cerez niyetine seviliyor. Ne cok faydasi varmis, sagolasin Tijen'cigim..

    YanıtlaSil
  29. Tijen'cim güzel bir paylaşım olmuş.Besleyici ve faydalı olduğunu daha öncede duymuştum ancak diğerlerinden bu kadar açık ara önde olduğunu bilmiyordum doğrusu.ufaklıklara yedirmek gerek.hoşçakal cnm.

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.