10 Aralık 2007

Kırmızı deyince, soğan da gelir akla

Gelmez mi? Hani saç gibi örerler upuzun, asarlar tezgahların direklerine. Balıkçılarda vardır en çok, bir de tabii soğancılarda. Pazardaki soğancılarda yani. Ucundan birer ikişer koparır alırsınız. Normal soğana göre pahalıdır ya daha tatlıdır, daha renkli, daha albenilidir. Daha lezzetlidir de. Yani fiyat farkını hak eder. Fırında sebze yaparken kullanırım en çok ya pizzaya da pek yakıştırırım. Şöyle bol soğanı kavurup hamurun üzerine yaydınız mı... Çok olmadı, bir ay kadar önce, soğanlı bir pizza yapmıştım. Evde sadece tatlı kırmızı biber ve soğan vardı. Kırmızı da değil üstelik. Zeytinyağında soğan ve sarımsak kavurdum, içine tane kimyon koydum. Sonra da şerit halinde doğradığım kırmızı biberleri. Hamuru hazırladım, önceden beş dakika pişirip harcını ekledim. Üzerine de dilimlenmiş peynir. Ne peyniriydi ki? Dil peyniri olabilir. Yine fırına. Bir güzel olduydu ki. Durduk yerde şimdi, onu hatırladım.

40 yorum:

  1. Müthiş kadın Tijenim,

    sen varya tok karnı acıktırırsın. Ayol soğanlı sarımsaklı pizzzada nereden çıktı .. :)Ağzım sulandı resmen.

    Bu kırmızı soğanı biraz tuzla ovup içine nar ekşisi, pul piper biraz zeytinyağı gezdireceksin. Aman allah ekmek içi yerim başkada birşey aramam :))

    Öpüldünüz ... :)
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  2. merhaba tijencim...

    valla çok faydalı bir sebzeyi eklemişsin....hayatımda hiç soğan yemedim...yiyememde...tuhaf oluyorum..midem bulanıyor...

    çocukluğumdan beri soğan yemedim...
    görüntüsü çok güzel benim için..ama tadı....

    paylaşımın için teşekkürler...
    foto güzel....

    YanıtlaSil
  3. Tijen'ciğim,
    Ben çiğ değil ama pişmiş soğanı pek severim.Hele pizzanın üstünde nefis oluyor.Kırmızı soğan ise tatlılığıyla çiğ bile yenir.Senin bloğunun resimlerine bayılıyorum.Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Ayol kadıncığım, Zerrin'ciğim,
    Ben mi sen mi? Akşam akşam sular akmıyor olacak da ben ne yapıp edip o ıspanakları yıkayacağım. Poşete koyar dolaba geri koyarım.
    *
    Disal'ciğim,
    Rahmetli enişteciğim de yiyemezdi soğan. Ya da yemez miydi acaba? Halacığım onun köftesini soğansız yapar, önce onunkileri kızartırdı, kokusu sinmesin diye. Bilirim nasıl olduğunu.
    *
    Hülya'cığım,
    Al benden de o kadar. Bir kilo pişmiş arpacık soğanı yiyebilirim!

    YanıtlaSil
  5. Tüm sebzeler gibi soğana da bayılırım.Çiğine de pişmişine de...Balıkla kırmızı soğan,bulgur pilavıyla,kuru fasulye ile...
    Gebze'de kavrulmuş soğanla yapılan bir börek var pek severim kayınvalidem yapar.Bilin bakalım adı ne? "KOCAGÖRMEZ"
    Sizin pizzayı da denemek isterim ama tek porsiyon yapabilirim ancak, ne oğlum ne de eşim yer...Yemek seçen bir aileye sahibim maalesef.
    (Bu arada yeni başladığım bloga yazdığınız yorumlar beni çok mutlu ediyor,ilginiz için teşekkürler..)

    YanıtlaSil
  6. yemek yaparken ilk başta o kavrulan soğanların lezzeti bir başkadır:)
    ya kavurmalı soğan(bizim yörede yapılır bu)nefis bir lezzettir.
    yada ciğerin yanına yapılan bol maydonozlu kırmızı soğan:)
    Tijen ablacım bu uzayıp gider ve ne biz soğandan nede o bizden ayrı düşemez,olamaz doğanın kanuna ve bizim bünyeye aykırıdır:)))

    YanıtlaSil
  7. Paylaşım ne güzel...arada kilometreler olsa da aynı anda siz de sitedeymişsiniz...Kayınvalideme ilk gittiğimde "Kocagörmez"i yapmasını rica edip resimleyeceğim.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Tijen,
    Bizde de çok sevilir soğan,soğanı ağır ateşte pişirir,üzerine yumurta kırarız,tadı nefis olur.
    1. körfez savaşı çıktığı zaman herkes erzak derdine düşmüştü,eşim o günlerde örgü halinde 3-4 bağ soğan getirmişti.
    Rahmetli kayınvalidem "bizim erzak hazır,soğanımız varya başka hiç bir şey almasakta olur,kavurur kavurur yeriz" demişti.Aslında çiğken kokmasa daha sık tüketeceğimiz bir besin.

    YanıtlaSil
  9. öyle güzell anlatmışsınkiii eee ben soğan hiç sevmemkiiii ama çiğ sevmem pişmiş severimm...seninkide pişmiş olduğuna göree e alayım bari bir dilim dimi ama:)))) sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. tijencigim kirmizisogan aklima hep palamutu getirir bu ikiliye bayilirim aslinda ben sogan severim ,senin pizzayida sevdim harika olmali sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Kızlar akşamın bu saatinde oturmuş soğan konuşuyoruz farkında mısınız? Sonra da ağlarız allah bilir, soğanın acılığından. Aman ağlatan soğan olsun, o geçiyor da...

    YanıtlaSil
  12. Tatlı Tijen'im,
    Yeni yeni arkadaşları ve sayfalarını ziyaret etmeye başladım.Geçikmişliğimden özür dilerim tatlım.
    Siteni şimdi inceleme fırsatım oldu.Hepsi birbirinden lezzetli ve enteresan geldiler bana..)O güzel yüreğine sağlık canım.
    Aşağıdaki postlarından birinde benim adımda geçmiş.))Çok hoş duygulara kapıldım birden.(kapılabilirim dimi..)))
    Lezzet dergisini aldım ve yazdıklarını okudum.Harikasın canım tek kelime ile.Tebrik ederim seni..)
    Kırmızı soğan bana da palamutu hatırlatır.Biz Karadenizliler sanırım palamutu kırmızı soğansız düşünemeyiz.))

    Canım kocaman öpüyorum seni.Bu aralar fazla oturmak bana iyi gelmiyor.

    Sevgilerin en güzelleri seninle olsun MELEK Tijen'ciğim.

    YanıtlaSil
  13. Ben de bu cesit soganin rengindeki albeniye, tadindaki lezzete hayranim. Hakikaten ozendirici bir yazi olmus. Derhal bu guzel dogaclama tarif yapilacak! Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  14. Soğanın çiğine de, pişmişine de bayılırım. Hele pizzada olursa, hiç dayanamam. Ellerine sağlık Tijen'cim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Tijen'cim, yine ne güzel bir anlatimla karsimdasin canim. Simdi ben o anlattigin hamuru ve üzerindeki o soganlari tam olarak kafamda bir güzel hayal ettim de, sonra yine elde var sifir. Ama olsun, bilinen lezzet bir kere kolay kolay da silinmez hafizalardan, dimi? Anlattigini ben sogan pastasina benzettim ama tam olarak ta cözemedim.

    Selam ve sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  16. Ben blogunuzun bu halini ve de yazim biciminizi cok begeniyorum.
    Ozellikle fotograflar cok guzel ve yalin - gercekten yemeklerin guzelligini gosteriyorlar. Ustu tozlu havuclar bu kadar mi "beni ye" der?

    Benden hizli bir tarif:
    2 demet roka, 2 orta boy havuc (rendelenmis), kimyon, zeytin yagi, tuz karabiber, biraz sirke. Karistirin ve afiyet olsun!

    Ben bu salatayi cok begenerek yiyorum, belki yaparsiniz.
    Saygilar,
    Mehmet.

    YanıtlaSil
  17. Gerçekten kırmızı soğanı ben de çok seviyorum. Dediğin gibi fiyat farkının hakkını veriyor.Pizzayı da nerden hatırlattın şimdi...Ben de tban malzemesi olarak kavrulmuş kırmızı biber ve sarımsak içine de kekik koyarım nefis olur....Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  18. Tijen'cigim, bizde de kirmizi sogan hep salataya girer veya baliga eslik eder. Pizzada hic denemedim, bakalim bizimkiler ne diyecek?
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. canım kırmızı soğanı çok severim. mutfağın bir köşesine asılı olacak ve soğanlı yumurtayada bayılırım. :)

    YanıtlaSil
  20. Sogan aslinda faydali ama midesinden rahatsiz olanlar icinde hazmi zor bir sebze.Ben yemekte sogani cok severim,birde kokusu o kadar güzel geliyorki,harika oluyor.Kirmizi sogan dogru görünüs gibi tadiylada daha güzel ve lezzetli.Ben salatalarda kullaniyorum ama pizzada hic aklima gelmedi.ARtik kirmizi soganla yaparim pizzayi,iyi fikir:)Güzel paylasimin icin tesekürler canim.

    YanıtlaSil
  21. merhaba ti,jen
    kırmızı soğan tatlı olur
    yemesi gayratlı olur.
    severim soğan yemeyi
    kokusu atlı olur.

    pizza şiirimde daha sonra gelir.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Soğanlı pizza, soğanlı arnavut böreği... Nasıl güzel bir nimettir bu.

    Bu arada, bak bakalım beğenecek misin?

    Sevgiyle,
    Nane Limon

    YanıtlaSil
  23. Harika bir fotoğraf buuuuuu... Soğan sevmeyen ben soğan yemek istedim görünce. :)

    YanıtlaSil
  24. soganli pizza,imm guzel duruyo.ben burda(texas-houston)soganli bagel yemistim.o da cok guzeldi...bir de bu fotografi cok sevdim..:)
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Tijen
    Ben de soğanın yemeklerde iyice kavrulmuş olanını severim.Bir de yemeklerde iyice eriyip belli olmayacak.Yemeklere ayrı bir lezzet katıyor.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  26. Tijen'cim,
    kırmızı soğanı ben sadece balık yanında bol maydanoz,sumak,limon ve zeytinyağı ile karıştırarak yerim. Başka kullanma usulünü de bilmiyordum walla. Hele ki soğanlı pizza!... Ama kavrulmuş soğanı çok seven ben sanırım bu pizzayı da severim...

    YanıtlaSil
  27. Soğan sevenler, soğan sevmeyenler, soğan sevip de yiyemeyenler,
    Hepinize teşekkürler! Ne olursa olsun, soğan güzel bir yaratık, her haliyle.

    YanıtlaSil
  28. Tijen'ciğim yazının başlığındaki kırmızı deyince kısmını üstüme alınabilirmiyim :)

    Sıcacık sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  29. Bayılırım kırmızı soğana. Şöyle balığın yanına kırdıkmı off. Nefis olur. Çok güzel bir resim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  30. Ben fotoğrafa da vuruldum, pizza fikrine de, ellerine sağlık yine Tijen'ciğim ! Biz de bu akşam kırmızı soğanlı- sumaklı-domatesli semizotu salatası vardı, bol nar ekşili...Bir de aklıma Jamie Oliver'ın bir kitabındaki fırında kırmızı soğan dolması geldi..İçinde ne vardı hatırlamadım şimdi ama leziz duruyorlardı!

    YanıtlaSil
  31. Tijencim bu soğanları yemeye kıyamıyacak insan herden buluyorsun bu kadar seçme sebzeleri tablo gibiler her kes pişirmiş bende seyredeyim bari
    hayırlı geceler canım...

    YanıtlaSil
  32. Pes yani Sevgili Tijen, bu kadar olur.

    Daha aksam markette bir seyler alirken fiyati benim aldiklarimin 5 kati falan olan kirmizi kocaman amerikan soganlarini gordum. ELim uzandi bir an ama dedim degecek mi, gene bildigim normal fiyatli olanlarindan aldim. Ama Dusundun de alip bir denemek lazim gene de diye. Sanirim senin bu yazindan sonra ozellikle pizza da kullanmak icin para kiyacagim. Sevgiler
    Nukhet

    YanıtlaSil
  33. Yazlari haftasonu kamp yapardik Saroz'da...Bir arkadasimiz hep bir adet kirmizi soganla gelirdi salatada kullanmak icin, ( Baliklarimizi da Gelibolu'dan alirdik)o aliskanlikla salataya hep kirmizi kullaniyorum ben de..

    YanıtlaSil
  34. merhaba
    yine eşsiz bir anlatım ve soğan...
    soğanı severiz millet olarak, hiçbir şey bulamazsak soğan ekmek yeriz demez miyiz.. sevgilerimi bırakıyorum....

    YanıtlaSil
  35. Demek bu kadar soğansever var aramızda. Eh Betül doğru söylemiş. Hiç bir şey bulamasak soğan ekmek yeriz, hatta soğanın cücüğü en kıymetli yiyecektir, hikayedeki gibi...

    YanıtlaSil
  36. onun adı şeker tijen
    mutfağında vardır zen
    birde pizza yapmış ki
    baylırsın ahhhhh yesen

    canım işte pizza şirin geldi ama sen yeni yazı eklemişsin bi dahaki sefere onada yazarım.
    sen iste yeterki

    YanıtlaSil
  37. tijen ablacim
    ben ,bagelin ustunde sogan olanindan yemistim..'everything'i de deneyecegim en kisa surede:)

    YanıtlaSil
  38. bu ne muhtesem goruntuuuuuuuuuuuu

    YanıtlaSil
  39. Tijen'cim
    keşke daha önce ziyaret etseydim.
    geç kaldım.
    soğan çubuklarımı kırmızı soğanla denerdim. neyse aklıma getirdin iyi oldu.
    bir daha ki denemem için kendime not aldım.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  40. Aaa bu yorumlara teşekkür etmemişim. Ne ayıp. Affedin kızlar! Sağolun sağolun.

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.