05 Kasım 2007

Bir gün karnabaharla armut...

Bir gün karnabaharla armut pazarda karşılaşmışlar. Biri yazdan kalmış, sonbahara renk katmak telaşında, öteki ise kış zerafetini hatırlatmak derdindeymiş. Birbirlerine bakmışlar. İkimiz, aynı tencerede buluşsak, sonbaharın buğusunu bizi alanların evine taşısak demişler. Satıcılarından izin isteyip iyi kalpli aşçının sepetine yerleşmişler. Aşçıyı almış bir tasa. İyi de nasıl yapacağım, onları nasıl buluştururum diye kara kara düşünmeye başlamış. Karnabahar dediğin ya yemeği yapılır, ya kızartılır, ya salataya dönüşür. Armut desen tatlıya gider evet, çiğ çiğ de pek güzel yenir, sulu sulu. Çikolata soslu, hafif likörlü bir armut tatlısı yapsam? Leziz bir tartta da kullanabilirim demiş demesine ya karnabaharla armut öyle kararlıymış ki birlikte kalmaya, onları birbirinden ayıramayacağını anlamış. Ne yapayım ne yapayım diye düşünürken haydi çorbasını yapayım, yiyenleri şaşırtayım demiş. Bunu duyan karnabahar sevinçle suya atlamış, haşlanmış. Tereyağı hiç itiraz etmeden erimiş, soğan ve pırasa göz yakmadan kavrulmuş, armutlar sessiz adımlarla soğan ve pırasayla buluşmuş. Ardından süt ve mısır unu eklenmiş gittikçe büyüyen aileye. Hepsi birden püre edilmiş; muskat, karabiber ve tuz da çorbanın son dokunuşu olmuş. Onlar ermiş muradına, biz dalalım yeni tarif rüyasınaaa...

36 yorum:

  1. Bu oykuyu okyuan Lama "Aaaaa, armutlu karnabahar corbasi!" diye hyret edivermis, iyi kapli asciya "helal olsun demis!

    YanıtlaSil
  2. cok guzel bır esk hıkayesı olmus canım ya....o muhtesem kalemden yıne bır efsane cıkmıs karnıbaharla armutun vuslatı ....

    tadı....ılgınc geldı...nasıl olur demıyorum....cokkkkkkkkkk guzeldır emınım.....vuslat her zaman tatlıdır....eh bu corbaya gelen tatda lezzet vermıstır....

    elıne ...yuregıne saglık.... sabah sabah gulumsettın benı rabbım her daım gulumsetsın sızı.....gulumsetsın kı gulumseyen resımlerını ve yazılarını paylas bızımle .....sevgı ıle kalın....

    YanıtlaSil
  3. Tijenci�im gene o ho� ve tatl� anlat�m�nla yazm�s�n.Bir �rp�da okudum.karnabahar�n g�r�nt�s� muhtesem ne taze!!.al�p �i� �i� yiyesim geldi inan..sevgilerle can�m

    YanıtlaSil
  4. Tijen Ablacığım harikasın. Armut ve Karnıbaharın birlikte bir çorbaya lezzet katacağı hiç aklıma gelmezdi. Ellerine sağlık. Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Tijen çok hoş bir anlatımla yine yapmışsın yapacağını :) Sende sürprizler hiç bitmiyor. Aman bitmesin. Kocaman öpüyorum...Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Barbieciğim, süpermiş bu tarif. süper olsa gerek nammmmm nammm :)
    Sen bir ara karnıbahara söyler misin, ona bu fotoğrafta aşık olduğumu?
    sevgilerimi sunarrr, güzel bir hafta dilerim şekerim.

    YanıtlaSil
  7. Öyle güzel bir fotoğraf ki armut olsam ben de karnabaharla buluşmak isterdim... Eminim çok güzel olmuştur... Eline sağlık Tijencim... Annem de tarhananın hamurunu hazırlarken elma, armut, ayva hepsini koyar...

    YanıtlaSil
  8. Bu ne temiz, pak bir karnabahar böyle? Armutla birlikteliği pek düşünemediğim birşey ama sen söylüyorsan doğrudur:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Bu tarz anlatımların yemek tariflerine ayrı bir tad kattığını belirtmek istiyorum. Kutluyorum.

    YanıtlaSil
  10. Çektiğim yemek fotoğraflarına bakarken fasulye diblesini gördüm, bloguma ekledim. Benim yediğim böyle bir şeydi...

    YanıtlaSil
  11. Nasıl yani???? Armutlu karnabahar çorbası... Ben karnabaharı çok severim, eminim çok güzel olmuştur. Yalnız karnabahar hanım da pek güzel çıkmış burada, armut beyimiz ağzının tadını biliyormuş (neyse ki yazdan kalma bir karpuz görmemiş güzel karnabaharımızı) Kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  12. cicim cok guzel bir anlatim olmus ask hikayesi sanki :D bendede karnibahar var et sevmeyen sana hediyem olsun ;)

    YanıtlaSil
  13. merhaba,masals� bir yemek tarifi olmu�,okurken uyuyordum nerdeyse ama heyecandan uyuyamad�m,ger�ekten karnabaharla armut ayn� tencerede bulu�up �orba oldular m�inanamad�m,mutlu bir son mu oldu bu,yoksa garip bir son mu???slmlar...merak ettim ben bu �orban�n tad�n� ,ama sadece masallarda ger�ekle�ebilecek bir beraberlikse denemeye cesaret edemem,ger�i shrek ile fiona n�n a�k� ne kadar garip g�r�nse de hi� te fena olmad�bu da �yle mi olur,kimbilir????tekrar slmlar.

    YanıtlaSil
  14. Gecenin bir yarisi bu güzel hikayeyi okumak, ardindan yataga girerek hikayedeki kahramanlari gözde canlandirmak ve tatliiii bir rüyaya dalmak..............

    YanıtlaSil
  15. Karnibaharla armutun hikayesi tencerede bitmis,eminim bu ikiliden nefis bir corba olmustur.Cok hos bir anlatim olmus kalemine saglik

    YanıtlaSil
  16. Ya çok güzel bir tarif bu, masallar diyarından güzel bir yemek çıkacak diye iyice meraklana meraklana okudum ve sonrasında güzel bir gülümsemeyle ekrana bakmaya devam ettim. Yaratıcılığınızı ve anlatım tarzınızı çok beğeniyorum zaten. Tijen Hanım bunu sıradan tarifler gibi verseydiniz belki de denemeyi hiç düşünmeyecektim. Bakalım bizim evde armutla karnabaharın buluşması nasıl olacak. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  17. Canım Tijenim, bir katnıbahar ki kendisinden pek hazetmem sırf yararlı diye ilaç niyetine yerim bu kadarmı güzel poz vermiş :) Fotoğrafa bayıldım..

    Armutlu, karnıbahar çorbasımı hımmm düşüneyim ben biraz :))

    Cesur aşçıya sevgiler:)

    YanıtlaSil
  18. Karnabaharla armudu birlikte görenler inanamamış. Güzel olmasa anlatır mıydım? Hepsi de birbiriyle uyumlu, gayet mutlu mesut ve de seviyeli bir beraberlik...

    YanıtlaSil
  19. Fotograftaki guzele bayildim ama en cok ascinin becerikliligine..
    Ellerine saglik Tijen'cigim.

    YanıtlaSil
  20. iyi kalpli asci ne de iyi dusunmus..

    YanıtlaSil
  21. Ben de bir karnibahar (mi? karnabahar mi?:) seven olarak, alisilmadik bir ikili olduklarini dusunuyorum armutla. Ama on yargili olmamali, alisilmadik tadlarin da denenme haklari vardir diye dusunuyorum. Denemek lazim, sirf fotografin ve guzel anlatimin hatrina.
    vesselam:)

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Tijen, karnabahar ile armutun birlikteliğini:) çok güzel anlatmışsınız.Eminim harika bir çorba olmuştur.Kaleminize ve elinize sağlık.
    Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Bu kadar güzel anlattığınıza göre, eminim çok lezzetli olmuştur.:)

    Geçen hafta şarapta armut yaptım, hem de çikolata soslu; nefis oldu.
    Şimdi yine onu hatırladım.:)

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Sevgili Tijen, eminim armut ve karnabahar nefis bir ikili olmuştur. Özellikle senin elin değiyorsa bu lezetini iki katına çıkarır. İltifat etmiyorum, doğayı seven ve doğadan nasıl yararlanılacağını en iyi bilenlerdensin.
    Sevgiler.
    Lale

    YanıtlaSil
  25. Kızlar,
    En güzeli önyargıları kırıp işe girişmek bence. Denemeden bilemez ki insan? Ben denemeden önce kafamda yaratırım tarifleri ama karnabaharla armudun birlikteliğini bir yerlerde okumuş, sonra yapmaya karar verince internette araştırma yapmıştım. Benimki biraz Tijen usulü ve artıkları değerlendirme şeklinde oldu geleneksel olarak ya pişman değilim. Yine yapsam bu sefer başka şeyler de eklerdim herhalde.

    YanıtlaSil
  26. Çok merak ettim tadını Tijen'ciğim. Önyargıları kırmak tavsiyene tamamen katılıyorum. Aynı lezzetlerden sıkılıyor insan, yen tatlar arıyor artık. Karnabahar fotoğrafına bayıldım ayrıca.

    YanıtlaSil
  27. Guzel anlatimini keyifle okudum, tarifini cok begendim Tijen'icigim. Ben de Sevgili Deniz Güney'in cesaretlendirmesiyle Armutlu Tere Çorbası yapmistim ve bloga koydumdu. Tadi gerçekten güzeldi. Iyi kalpli aşçının ellerine saglik, sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  28. Daha yeni misir unu aldim kabakli corbani yapmak icin, bak burada da kullanabilirim, muskat ta var hazir elimin altinda...

    YanıtlaSil
  29. çok hoş bir anlatım ve değişik bir tarif.eline sağlık.

    YanıtlaSil
  30. büyülü bir iksir gibi olmuş bu çorba.karnıbaharı çok seviyorum fakat bir de pişerken çıkardığı koku olmasa...
    ellerinize sağlık.soğuk kış akşamlarına yaraşır, enerji dolu bir çorba gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
  31. maceraci ruhumun zirveye ciktigi su gunlerde, gule oynaya bu tarifi denemeliyim..tijen ablacim,fotograf cok guzel...

    YanıtlaSil
  32. Tijen'ciğim,

    Çok kışkırtıcı. Birarada düşünmediğimiz şeyleri biraraya getirip hoş bir lezzet yaratmak.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  33. Bu kelimeyi sevdim: Kışkırtıcı!
    Belki de. Eğer farklı bir bakış açısı getirebiliyorsa yazdıklarım, hakikaten ne mutlu bana.

    YanıtlaSil
  34. getırıyor tabıı farklı bır bakıs acısı tıjencım!komsum!!yazını okurken aaaa!! kanabahar ve armutmu?dıyemedım cunku yazın ınsanı sürüklüyor inanki..bittikten sonra dedım ama acaba nasıldır dıye ama sen deneyın dedıysen muhakkak guzeldır..gulrızın lafı gulumsettı benı ya:))karpuz:))
    ayrıca ben daha yenı guzel bır karnabahar resmı cektıgımı sanıyorken heralde yayınlamıyacagım resmımı cunku senınkı daha estetık...eeee nede olsa aşık bır karnıbahar çünkü:)))

    YanıtlaSil
  35. Tijencim çok naziksin canım gül için çok teşekkürler.
    Hepsi bir tarafa hikayesi çok güzeldi neden olmasın yaptığımız yemekler hep deneme yanılma yöntemiyle ortaya çıkmıyormu çokta zıt değil bence
    neticede ikiside yeniyor karnabahar
    da çok tazeymiş görüntü harika
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  36. Günaydın
    Ne hoş masal... Gülümseyerek okudum,mutlu sonla bitti. Ama karnıbaharımız da çok fotojenikmiş, ne estetik pozlar vermiş öyle....
    Kalemine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.