31 Ekim 2007

Güllü anlar

Mis kokuludur güller. Pembedirler, beyaz, sarı, turuncu, kırmızı, beyazdırlar. Kimi katmerli, kimi değil. Fotoğraftaki gül, Gökçen Adar'ı anımsatıyor. Sevim Abla (Gökyıldız) ile birlikte Alaçatı'ya gittiğimizde Gökçen Bey'le birlikte Tuval Restoran'da yemek yediğimiz akşamı. O yıl, mönü danışmanlığı yapmıştı Gökçen Bey Tuval'e. Listedeki tatlılardan biri güllü idi, Gökçen Adar usulü. Baharda Isparta'dan çuvallarla gül getirilmiş, şekerlenmiş, tatlıya konmayı hak etmişlerdi. Sonra gül böreğin içine serpiştirilmiş, yine Gökçen Adar usulü ipek gibi bir sosla servis ediliyor. (Hala var mıdır ki mönüde?) Güzel bir akşamdı. İki kıymetli dostla yenen o yemeği hiç unutmuyorum. İşte bu gül bahçesi o günü getirdi, yanıbaşıma koydu. Oturduk, söyleştik.
Gülün ortası dikkatinizi çekti mi? Üç tane göbeği var. Kısmetli ve kıymetli bir pembe gül. Kokusu da öyle hafif ve derinden ki. Şimdi hem bu fotoğraftaki gül, hem dostlarımla geçirilmiş bir akşam, hem de güllü tarifler dolanıyor zihnimde. Gül reçelleri, güllü su muhallebileri, Gönül Paksoy'un mini güllerle süslediği tabaklar, Suriye'den aldığımız kurutulmuş gonca güller, komşumuz Gönül Hanım'ın kendi elleriyle kurutup Isparta'dan getirdiği gül yaprakları...

24 yorum:

  1. Sayfaniz ic acici, gonul tazeleyici her zamanki gibi. Iyi ki varsiniz. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Derler ki; Her bir rengi başka anlam taşırmış. Ama her ne renk olurlarsa olsunlar bizi ferahlatırlar. Bir kır lokantasında çay tepsisinin içine serpiştirmişlerdi gül yapraklarını. Unutulmaz bir kokusu vardı. Ve bu resim gecenin bir yarısında beni ferahlattı.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar güzel bir gül bu. Tijen ablacım bakalım güllü tariflerden hangisine karar vereceksin. Dostlarla paylaşılan tatlı anların eksilmemesi dileğiyle.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Tijen ,
    Bu gül muhteşem üç göbekli ben uğurlu gül dedim ona görünce,
    Kuşburnu postumu yayınladım.Rah
    metli anneciğim kuru kuşburnularını çok hafif buharda tutup çekirdeklerini ayıkladıktan sonra (çok hafif buhara tutmak gerekiyor çünkü kuşburnunun kuruluğu insanı gerçekten yanıltabiliyor aslında inanılmaz özlü sırf c vitamini ..Çok az buhara tutulması da o yüzden çok tutulursa kabuklar çok yumuşuyor ve öz kayboluyor)blendırlayıp reçel yapıyordu.Yalnız biraz mayhoş olduğu için şeker biraz fazla koymak gerekiyor
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Resmi görünce ne zamandır kokulu bir güle rastlamadığımı farkettim. Bir gül bulup koklayasım geldi. Hele bir de gül reçeli yanında...Bu arada kardeş çiçeklerinizin en son halini gördünüz mü? Fotografları sayfama koydum. Çok teşekkür ederim paylaşımlarınız için.

    YanıtlaSil
  6. Gülün ortası dikkat çekmeyecek gibi değil ki! Harika bir görüntü. Ben de nedense gül reçeli yemek istedim şimdi:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Tİjen ciğim güllü tatlıları, gül suyunu, gül reçelini ve benzerlerini sevmem ama gülün kendisini çok severim. Benim küçüklüğümde kokusu da dokusu da bambaşka olan koyu bordoya yakın renkli kadife güller vardı. Sahi ne oldu şimdi onlara? Artık hiç görmüyorum da...

    YanıtlaSil
  8. hic boylesini gormemistim, 3 tane ..

    YanıtlaSil
  9. gül reçeli,gül şerbetine bayılırım.kuruyulmuş gonca güllerin kokusunnu da geçen sen kapalı çarşıda bir aktarın önünde duydum ilk defa...nasıl bir bitkidir bu yarabbim,bu kadarmı insanı kendinden geçirir bir koku, bu kadarmı uyanıkken rüyalar gördürür inasa...gül en sevdiğim kokudur.güllü tariflerinizi bekliyorum...

    YanıtlaSil
  10. Gul ne zarif cicek! Gercekten benim de dikkatimi cekti fotografdaki gulun uc gobekli olusu. Daha once gordum mu boylesini bilemiyorum! Hic gercek gulden bir tarif denemedim ama sitemde ben de marzipan gullere yer verdim.

    Hamur-u marzipan eyledi endam benzedi gule
    Tavr-i gul, sekl-i gul hepsi tastamam
    Rayiha-i gul verendir ferahlik ruha
    Bulunmaz gulden gayrisinda ruy-i zeminde.

    YanıtlaSil
  11. Fotoğrafı beğenmenize sevindim kızlar. Ben de bu gülü çok beğenmiş, koklamaya doyamamıştım.
    Sizler de iyi ki varsınız!
    Tuhfe'ciğim, teşekkürler paylaştığın dörtlüğe.
    Aysel'ciğim ve sevgili Duyuşen, bilmem, güllü bir tarif vermeyi düşünmemiştim. Ben de gülü koklamayı ve ona bakmayı sevenlerdenim, yiyeceklerde tüketmektense ama ille de tarif istiyorsanız kurutulmuş gül yaprakları ile yeşil çayı birlikte demlemeye ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  12. Gecenlerde bir kadin evinin bahcesinde gul acmisti banada cok tuhaf degil mi bu mevsimde gul acmasi ? diye sordu.Bende olurmu dedim guz gulleri vardir guzun acan o guzel kokusuyla insani cezbeden.Hele kirmizi renkli olanlari dahada bir guzellerdir.

    YanıtlaSil
  13. guller� cok sever�m neguzel yazm�ss�n�z. soy �sm�mde k�rm�z�gul yan� gul g�b� ailey�z :)
    cocukken guller� toplar kopar�r bardaga gul taneler�n� doldururduk. uzer�nede seker eklerd�k su �laves� �le ezer sonra suzer �cerd�k cok guzel olurdu.
    sevg�ler..

    YanıtlaSil
  14. ne harıka,ne güzel ve gizemli anlatmışsın tijen..tabii ki gül de bir okadar harika ve guzel tıpkı senin yüreğin gibi...hatta yüreğini yansıtmış bu güzel gül tijencim..ben gülü severim ama sadece seyretmesini:)ılk kez 3 göbeklı bır gul goruyorum..maasallah demek geldı içimden...sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  15. rahmetli babam,güvecin koyunda ki
    60 m2'lik evimizin bahçesine gül
    ağacı dikerdi.tabii başka çiçeklerde..akşam güneş batarken
    onları sular ve konuşurdu onlarla..
    ben çok gençtim ve gülerdim.bir gün
    dediki,''onlar verdiğim sevgiyi
    hisseder,hepsi birer canlı...''
    ve ben yaşlandıkça onu çok iyi
    anladım.ama iş işten geçtikten sonra...sevgiyle,reda

    YanıtlaSil
  16. Ne güzel şeyler söylemişsiniz. Çok teşekkürler. Beni çok mutlu ettiniz paylaştıklarınızla.

    YanıtlaSil
  17. Malesef bana gönderdiğin yorum gelmemiş. Zahmet olmazsa bir daha yazabilirmisin Tijen'ciğim.

    YanıtlaSil
  18. Tatlı Tijen'im,
    Sen de bizim GÜLÜMÜZ'sün canım.Hemde hiç solmayan, senenin 12 ayı hep açan,etrafına mutluluk saçan bir GÜL'sün sen.Evet bizim GÜLÜMÜZ'sün sen(izninle tabiiki).

    Ben İzmir/K.Paşa'da (15 yıl önce kadardı)görmüştüm.O zamanlar oralara Fransız'lar villalar yaptırmışlardı ve onların bahçelerinde görmüştüm.Şimdi de 2.kez senin sayfanda görüyorum canım.Gül yapraklarını, bir aralar karamel yapıp, içine batırıp yağlı kağıt(özellikle kırmızı gül) üzerine dizip kuruturduk.Sütlü tatlılar üzerine birer adet konulup ikram edilirdi.Çocukluğumda rahmetli ananem yapardı.Sanırım eskilerimizin yaptıkları şimdilerde olsaydı saraylara yakışır tarifler ve görsellikler çıkarırdılar ortaya..))Bizler zamanla yarıştığımız için sanırım bu tür görselliklere çok zaman ayıramıyoruz.

    Kocaman sevgilerle canım..
    Komşun d.tadı/Gül

    YanıtlaSil
  19. Gül'cüğüm,
    Düşündüm de rüya gibi olsa gerek o gül yaprakları. Sen zamana karşı geliyor ve olmadık güzellikler yaratıyorsun gül yüzlü arkadaşım.
    *
    Zeynep'ciğim,
    Bir hatırlasam!

    YanıtlaSil
  20. Link için teşekkür ederim öncelikle. Ne zaman güzel kokulu bir gül görsem ve koklasam aklıma hep çocukluğumda yapılan gül suları geliyor.Nasıl lezzetli nasıl içilesi.Ama şimdi bizler yapmıyoruz,yapacak güzel kokulu gül bulamıyoruz.Geçen sene epey uğraştık yapmak için ama çocukluğumdaki gibi değildi.Acaba çok mu alıştık gazlı,boyalı içeceklere.

    YanıtlaSil
  21. Selam,benim gül ile pek aram yoktur.Bana ruhani duygular hatırlatıyor;zaten gerçek hayatda ve edebiyatda güle mistik bir rol biçilmiştir.Fiziki olarak ise herkesin zevk algısına bağlı.Benim gibi bir ezeli muhalif bu siteyede gerekli neden derseniz Ayancıklı baba Yorgi'nin dediği gibi tek meyve ile bahçe olmaz ZENGİLE

    YanıtlaSil
  22. gül gibi güzel narin bi okadarda her yerde yetişen bir başka çiçek tanımam her zaman her yerde açmaya hazırdır o güzelim çiçekler bayılırım güllere çok güzelde anlatmışsın ellerine sağlık hoşçakal öptüm bayyyyyy

    YanıtlaSil
  23. Guller bana hep anneannemi hatirlatir. Onun gibi soylu, onun gibi mis kokulu, onun gibi kirilgan ve en az onun kadar guzeller. Benim mavi gozlu guzel anneannem ve guller.
    Sizinki de tipki ona benziyor, nadide ve nazli...

    YanıtlaSil
  24. tijencim canim nasil guzel bu bole ya varya senin sayfana gelince gozum gonlum aciliyor karabulutlarim dagiliyor bu guzel fotolari ceken ellerin dert gormesin em,i :D

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.