18 Eylül 2007

Türkiye'nin lezzetleri

Listeye lezzet ekleyen herkese teşekkürler. Galiba sonuçta zengin mi zengin, leziz mi leziz bir dosyamız olacak. Ben tabii etli lezzetleri koymadım, biliyorsunuz neden ama sizlerin eklemesine sevindim. Onlar bu memleketin lezzet sepetinin vazgeçilmez parçaları. Neyse, diyeceğim o ki, eklemek istedikleriniz varsa bugün yarın ekleyin, ben de haftasonu hepsini bir araya getirip buraya yükleyeyim.

Erzurum'un kadayıf dolmasını,
Beypazarı’nın cevizli sucuğunu, kurusunu,
Gümüşhane’nin kömesini,
Bozcaada'nın çavuş üzümünü,
Karaburun’un enfes üzümünü,
Kastamonu’nun siyez bulgurunu, çekme helvasını,
Bodrum’un peksimetini, mandalinasını,
Bartın'ın katmerini,
Taşköprü'nün sarımsağını,
Amasya'nın elmasını,
Bolu'nun kızılcık tarhanasını,



Rize'nin laz böreğini,
Bursa'nın kestane şekerini,
Anamur'un muzunu,
Ayvalık’ın lor tatlısını, koruk ekşisini, zeytinyağını,
Havran’ın höşmerimini,
Isparta’nın ekmeğini,
Osmaniye'nin ayva lokumunu,
Van'ın otlu peynirini, murtuğasını,



Gaziantep’in fıstığını, katmerini, baklavasını,
Kars’ın gravyerini, balını,
Ordu'nun fındığını,
Kemaliye’nin dutunu, orciğini, zetrinini,
Tokat’ın yağlısını, çemenini,
Sivas’ın hurma tatlısını,
Poyrazlı'nın pancar pekmezini,
Şebinkarahisar'ın dut pekmezini,
Zile'nin çalma pekmezini,



Antalya’nın serpme böreğini, bağaçasını,
İzmir’in boyozunu, tulum peynirini,
Datça'nın bademini,
Mardin’in badem şekerini, acur turşusunu,
Antakya'nın künefesini,
Burdur’un cevizini, ceviz helvasını,
Gölpazarı'nın keşini,
Eskişehir'in mercimekli mantısını,






Daha çok var ya bunlardan ilk aklıma gelenleri sıraladım.
Sevgili Berfin beni sobelemişti.
Ona bu oyunlara katılmayı çok sevmediğimi söylemiş,
ancak elimden gelen şekilde yanıtlamaya çalışacağımı söylemiştim.
Kendimden, kişiliğimden bahsetmek istemediğim için de
sevdiğim lezzetleri sıralamaya giriştim.
Belki sizler de ekleme yaparsınız ve hep birlikte
hoş bir liste çıkarırız. Sizlerden gelen eklemelerle
yeni bir liste oluşturup yayınlayacağım, söz!

41 yorum:

  1. Tijen'cim,

    Ben güzel listene Çeşme'nin sakızlı dondurmasını ve mandalina reçelini ekleyebilir miyim?. Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Elbette Feyhan'cığım,
    Listeye senin adınla ekledim. Herkesten gelenleri ayrı bir listede toplayıp sonra tek bir liste halinde yayınlayacağım.

    YanıtlaSil
  3. O kadar cok sey siralayabilmissin ki bulmak icin iyice dusundum ve bizim oralardan: Safranbolu'nun susamsiz simidi ve de findikli, hindistan cevizi kapli lokumu geldi aklima.

    YanıtlaSil
  4. Afyon'un ekmek kadayıfını,Marmaris'in balını,Tire'nin Lor ve Karadutunu da ekleyelim mi bu iştah kabartıcı listeye?

    YanıtlaSil
  5. Oooh, Safranbolu'nun lezzetleri eklenmez mi hiç! Teşekkürler Alp'le Ege'nin annesi.
    *
    Ginger,
    Ay nasıl unuturum ekmek kadayıfını! Tire'nin bir de çamur peyniri var, iyi ki hatırlattın. Marmaris'in balı eskiden çok güzeldi de artık doğal yapan kaldı mı emin değilim. Var mı bildiğin bir adres?

    YanıtlaSil
  6. Böyle genelleyerek olur mu bilmiyorum ama Karadeniz'in hamsisini, Sivas'ın madımağını, Kayseri'nin pastırmasını diye de ben ekleyeyim hemen aklıma gelenlerden:)

    YanıtlaSil
  7. Bu liste enfes liste!
    Memleketimden "Samsun'un pidesi" eklemesi yapalim diyecegim ama herkesler bizim pide en iyi pide der diye biraz kararsiz kaldim. Yok yok ben diyeyim hatta su kaniti da gostereyim :)
    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?viewid=578059

    YanıtlaSil
  8. Tam bana göre bir yazi olmus bu! Bayilirim nerenin nesi meshurdur oyununa! Hem de Türkiye!
    Umarim hepsini bir gün deneyebilirim.
    Ciktisini alip Turizm-Gezi dosyama atiyorum.. Ve ögreniyorum,
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Benim aklıma da Isparta'nın gülü ve Darıca'nın kirazı geldi. :))

    YanıtlaSil
  10. Harikasınız kızlar!
    Hepinizin önerileri eklendi listeye.
    Bu gidişle kocaman bir listemiz olacak.
    *
    Sevgili B5,
    Sana da oralardan gelip Türkiye'yi gezmek düşecek. Nice nice gezmelere.

    YanıtlaSil
  11. Ayvalık'ın sakızlı dondurmasını unutmayalım.

    YanıtlaSil
  12. izmit'in pişmaniyesi,
    Malatya'nın kaysısı,
    Afyon'un kaymağı,
    Edirne'nin badem ezmesi ve ciğeri


    Adapazarı'nın ıslama köftesi

    YanıtlaSil
  13. Aşkolsun ama size;Kayseri'nin
    'yağlaması' nı nasıl unutursunuz.
    Kırıldım ama size şimdi:) Eda

    YanıtlaSil
  14. Aklıma geldikçe yazıyorum, Trabzon'un tereyağı, Rize'nin çayı, Çanakkale Ezine peyniri, peynir tatlısı, Kıbrıs'ın hellim'i,Malatya'nın kuru kayısısı

    YanıtlaSil
  15. Ay unutmuşum tekrar ben.Hele
    Mersin'in ''sıkması''.Üstelik beyaz
    peynirlisi de tam sizlik. Eda

    YanıtlaSil
  16. Bu da Gezi notları sitesinin sahibesi Bahar'dan eklentiler. Linki çıkmamış, ben ekliyorum:
    "Aklıma geldikçe yazıyorum, Trabzon'un tereyağı, Rize'nin çayı, Çanakkale Ezine peyniri, peynir tatlısı, Kıbrıs'ın hellim'i,Malatya'nın kuru kayısısı"

    YanıtlaSil
  17. erzurum kadayıf dolması hııım harika....

    YanıtlaSil
  18. Tijenim , saklı kentimm...Bu listeye bir de - Denizli'nin ; kızı-tozu-horozu eklermisin :)
    Bizim oralardan olsun bu da..Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Tijen'ciğim, Eskişehir'in haşhaşlı çöreği,çiğ böreği( sana uygun değil; ama, senin için peynirlisi)

    Çok güzel bir liste oluyor.
    Nane Limon.

    YanıtlaSil
  20. Eşim Kırklareli'li. Kırklareli'nin pırasa, Boşnak ve kabak börekleri, Akıtması ve Katmeri.

    Çorum'un leblebisi,

    Mersin'in cezeryesi ve Tantunisi.

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Tijen canim, cok güzel bir fikir böyle bir liste hazirlamak. Benim memleketimi, yani Gümüshane'nin kömesini zaten eklemissin. Benim de aklima babamin bala olan tutkusundan dolayi Anzer yaylasinin bali geldi. Listeye ekleyebilirsen memnun olurum, bu listenin son halini cok merak ediyorum ve sana kolay gelsin diyorum canim. Hoscakal, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  22. TİJENCİM,BENDE ÇEŞMENİN SAKIZ MACUNUNU,
    ESKİŞEHİRİN AĞZI AÇIĞINI,
    ESKIŞEHİRİN ÇOBAN BÖREĞİ,
    MALATYANIN OTLU PEYNİRİ,
    İZMİRN AROMALI ZEYTİNYAĞLARI,
    BURSANIN KEMALPAŞASI,
    AY DÜŞÜNÜYOM AMA AKLIMA GELMIYO:))) GELINCE BIR DAHA YAZACAGIM MUAHKKAK..

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Tijen gerçekten çok güzel bir liste oluyor. Bende ekliyorum;
    Konya'nın Mevlana Şekeri, Etliekmeği, Kebap ve Bamya Çorbası sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  24. Selam,
    Ne güzel sıralamışsınız. Benim aklımada konya'nın etli ekmeği ve izmit'in pişmaniyesi geldi.
    Sevgiler.

    www.blogcu.com/semraninmutfagi

    YanıtlaSil
  25. Galiba bu gidişler çok zengin bir listemiz olacak. Katkılarınız için hepinize teşekkürler.

    YanıtlaSil
  26. Ben hiç bir eklemiyorum komşucum. Çünküm canım memleketimde olan ne varsa eklenmiş sanırım. Vay anasını diyor insan. Nasıl bir memlekette yaşıyoruz. Her şeyimiz var.Ne çok çeşidimiz var.Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  27. Burda bir eksik görüyorum.
    Talaş Böreği-ama hangi yöre bilmi-
    yorum.Rahmetli annem yapardı.Hele
    biraz yanık olunca kenarlarından çıtır çıtır yemesine bayılırdım.
    Sevgiler,Seda

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Tien cok guzel bir liste cikarmissin.. Ellerine saglik..
    manisa nin mesir macun geldi benim de aklima.. memleketimden:)

    YanıtlaSil
  29. tijen cım, lıstene uygun olurmu bılmıorum ama, abımler Nevsehır de ler görevlerıden dolayı..Onlara gıttığımde oraya has olan bır pıde yemıstık.. Bu pıdenın ozellığı peynırının evde yapılıor olmasıymıs..yalnız peynırı cığ halde yemek pek ıyı olmuor denedım:)) hatta kusura bakmayın bu peynırden pıde fılan olmaz dedım.. ama yanılmısım.. o pıdelerın tadı hala damağımda.. bı ara kargo bıle yapıcaklardı bana dusun yanı:))

    sevgıler
    fıdan

    YanıtlaSil
  30. Merhaba sevgili tijen, bende Aydın'nın mis gibi İncirini, Paşa böreğini ve Denizli'nin de gelin turşunu ve biber tatarını ekleyeyim.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  31. Merhabalar. Çok iklimli çok kültürlü bir coğrafyada yaşıyoruz.Haliyle bu kadar çeşit azbile.Yalnız burada şunu unutmayalım ; Bektaşiye sormuşlar şarap severmisin?diye oda demişki:kimi üzümünü sever kimi suyunu.Yurdumuzdaki çeşit bolluğuda böyle bişey Hepsi bu yurdun bu toprakların kültürü ZNGL

    YanıtlaSil
  32. Eklediğiniz her güzellik için bir kez de buradan teşekkürler.

    YanıtlaSil
  33. Tijen ne güzel olmuş benimde aklıma bir iki şey geldi, Eskişehir'e haşhaşlı çöreği eklemek gerek derim, senin gibi ben de çok yemesem de İzmir'in çöp şişini, Edremit'in zeytinini ve zeytinyağını, Çanakkale'nin domatesini ve peynir helvasını da unutmamalı:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  34. Sevgili Tijen,

    Ne guzel olmus, tum unuttugumuz lezzetleri bize hatirlatman.

    Bende dusunuyorum, sonra bakiyorum aklima gelenler hep listeye eklenmis.Birde sunlar var gordugum kadariyle listede olmayan:

    -Safranbolu'nun lokumu
    -Ayvalik yoresinin tostu
    -Antalya'nin turunc receli

    Sevgilerimi gonderiyorum, saglicakla kalin.

    Not: Turkiye'den getirdigim yemek dergilerini karistiriyordum,ve yazilarinizigordum, sayfalarinizi zevkle okudum ve okumaya devam ediyorum. Cok hos bir duygu, sizinle yazisip sonrada yazilarinizi bir dergide okumak.

    YanıtlaSil
  35. Tijen'cim ;
    yazını okuyunca İzmir'imin lezzetlerini eklemek için açtım yorumları...fakat arkadaşlar hepsini yazmışlar aklımdakilerin...her yörenin ayrı ,muhteşem lezzetleri var...memleketim ne kadar zengin bir kültüre ve bereketli topraklara sahip değil mi :) çok şanslıyız çooook

    YanıtlaSil
  36. Sabirsizlikla yeni,genis, uzuuun listeyi bekliyoruz!

    YanıtlaSil
  37. manisaninda mesir macununu ordunun kara lahana dolmasinida unutmayalim :D

    YanıtlaSil
  38. Ankara`nin bazlamasi, pitpit pilavi, hosmerimi, gozlemesi, tiriti, armutu, efelek sarmasi, aklima gelenlerden. Butun bu yemekler diger yorelerde de yapiliyor fakat degisiklikler gosterebiliyor.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  39. Hasta olduğumda annem kızılcık tarhanası yapardı.

    Ne kadar zaman oldu içmeyeli...

    Yakın zamanda anneciğimin yanına gitmeliyim..

    Sevgiler tijencim...

    YanıtlaSil
  40. Bende Cesme'nin yada Izmir'in Kumrusunu:)ve Yengen'ini eklemek isterim.

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.