15 Eylül 2007

Palamuttan meze olmaz mı?

Olur elbet, neden olmasın? Eylül ayındayız. Balık mevsimi başladı. Hoş ben onları canlı canlı görmeyi daha çok seviyorsam da et sayılabilecek yiyeceklerden tek yiyebildiğim balık. O da çok seyrek. İçim isterse. Biliyorsunuz yemek etkinliğinin final günü bugün. Bizlerden gelecek tarifleri heyecanla bekleyen bir Serpil'imiz var Samsun'da. İşte onun işlerini aksatmamak için tam gününde yayınlıyorum tarifimi. Giritli bir tarif bu. Yine Her Güne Bir Yemek'ten. Hem farklı bir şeyler olsun, hem de ufuk açsın istediğim için seçtim aslına bakarsanız. Yemek öncesi tadımlık olarak, iştah açıcı olarak sunulduğunu düşledim. İlginç olmaz mı? Hem gerçekten lezzetli bir yemek bu. İster meze, ister başlangıç, isterseniz ana yemek olarak sunabilir, dostlarınızdan övgü alabilirsiniz. Şimdi ikisinin de mevsimi nasılsa, haydi hanımlar mutfağa.
Yapımı gerçekten çok kolay. Dört kişi için dört dilim palamut gerekiyor. Palamutları geniş bir tavada zeytinyağında kızartıyorsunuz. 3-4 çorba kaşığı yeterli. Her iki tarafını hafifçe kızarttığınız palamutları tavadan alıyorsunuz. Durun, yağı dökmeyin. Doğranmış bir soğanı 3-4 dakika kavuracağız o yağda. Sonra da diğer malzemelerimizi ekleyeceğiz. 2-3 tane doğranmış domates, en az bir demet doğranmış semizotu, severseniz (ki ben bayılırım) bol sarımsak, tuz ve karabiber. Boşuna geniş tava demedim, neden olduğunu şimdi anlayacaksınız. Semizotlu sosumuzun ortalarında birer yuva yapıp palamutları yerleştiriyor ve on dakika birlikte pişiriyoruz. Tabii kapağı kapalı olarak. Sonra resimde görüldüğü gibi altta semizotlu sos, üstte balık servis ediyoruz. Kolay değil mi? Hem de şık, hem de lezzetli, hem de bütçeyi sarsacak bir tarif değil. Bundan iyisi can sağlığı değil de nedir? Serpil'ciğim, sana etkinlikte başarılar diliyorum canım. Tüm komşularımızın meze ve aperatif tariflerini görmek için sabırsızlanıyorum. Kolay gelsin! (Bu tarif kimi komşularımızın ilgisini çekerken, kimi dostları da şüpheye düşürdü. Acaba başarılı olabilir miydi? Beni en sevindiren yorum artık Kıbrıs'ta yaşayan komşumuz Zerrin'den geldi: "Ben bu tarifinizi geçtiğimiz yıl denemiştim. Sizin kitabınızdan sonra Kıbrıs'a taşınma, palamut bulamama, taşınma esnasında tüm kitaplarımdan ayrı düşme gibi sebeplerden yapamamıştım. Ama eşim hala palamut deyince bu yemeği söyler. Yemek diyorum zira 2 dilim aç olan bir insanı fazlasıyla doyuruyor... Ben çok mutlu oldum. Kırk yılda bir buralara palamut geliyor. Kesin yeniden yapacağım. Kaçırmayacağım." Teşekkürler komşucuğum. Link konusundaki sorunu da giderdim, haberin ola.)

49 yorum:

  1. Tijenim valla tarif süper!.
    Çok kolay üstelik lezzetli ve şık. Ellerine sağlık her zamanki gibi.

    sevgiler,
    Figen Karavaş

    YanıtlaSil
  2. Canım Figen'ciğim,
    Sana da yazdım ya, istersen kafenin menüsüne al. Hoşlarına gideceğini sanıyorum. Egeliler sever böyle şeyleri diyorum ya umarım yanılmıyorumdur. Sevgiyle kucaklıyorum canım.

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık canım.İstanbul'da balık mevsimi açıldı ama henuz tadamadık.Ramazan'da balık sevilmiyor bizim ailede,sair zaman da ise sevmeyen bir kaç üyeye rağmen ben çok seviyorum.Yani benim için ramazan olsun olmasın farketmiyor.Sadece kendim için balık almayı düşünüyordum zaten :) bu fotoğraf ve tarif bu isteğimi oldukça arttırdı :)


    Selam ve sevgiler ...

    YanıtlaSil
  4. selam ben melek blogun çok hoş yazılarında bende beklerim hoşçakal

    YanıtlaSil
  5. Tijen'cim ben seni tam vejetaryan sanıyordum ama ne güzel balık varmış menülerinde. Bu tarif harika, mutfak becerilerim son derece kısıtlı olsa da mutlaka deneyeceğim.Bakalım neye benzeyecek.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Tijen, yorumunu okuyunca gercekten cok mutlu oldum. Beni linklerine eklemende ayri bir mutluluk benim icin. Sana cok tesekkür ediyorum. Hayirli ramazanlar..

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Tijen..
    Cok hos ve kolay bir lezzet secmissin.. Semizotu ilavesi de cok iyi bir fikir.. ellerine saglik.. Eglenceli etkinlikler.. Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  8. sevgili Tijen sizi tan�maktan arkada� listenizde olmaktan b�y�k mutluluk duydum bende sizi arkada� listeme ekledim hay�rl� , bereketli ramazanlar diliyorum
    etkinlik hay�rl� olsun �ok g�zel bir tarifle kat�lm�s�n�z ellerinize sa�l�k sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Mavi kadın,
    Ben sadece bir öneri getirmek istedim. Umarım bir gün bu şekilde sunarsın ailene balığı ve çok severler.
    *
    Sevgili Melek,
    Çok teşekkürler ama size nasıl ulaşacağız?
    *
    Ayşegül'cüğüm,
    Aslında işi güne vurursan ben yılın 364 günü vejetaryenim. Çok nadiren, o da içim alırsa yiyorum balığı.
    *
    Sevgili Fatma,
    Ben de dostluğun ve sevgin için sana teşekkür ediyorum.
    *
    Calimero,
    Ben de çıkacak tarifleri merakla bekliyorum doğrusu!
    *
    Çok teşekkürler sevgili Gül. Dostluklarımız daim olsun.

    YanıtlaSil
  10. canim harika gorunuyor gerci ben hic yemedimde denemedim de :D ama eminim sen yaptiysan guzel olmustur :) ellerine sglik canim

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Nino,
    Palamut ve semizotu seviliyorsa sizde eminim bu yemek de sevilecektir. Vaktin olur denersen zamanını ziyan etmediğini göreceksin. Bu arada davetin için çok çok teşekkürler, ah ne çok isterim!

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Tijen ,
    ben sana palamut buğlama yapıyım , en kralından :)

    meze olarak balık çok ilginç geldi bana
    hep balık ana yemektir ya , ondan belki de

    timur

    YanıtlaSil
  13. balık -hele palamutsa-her daim soframıza konuk edebileceğimiz bir yiyecek.Bir de böyle şahane bir sunum olursa..harika bir tarif...her ne kadar eşim kızartma dışında bir seçeneği kabul etmek istemese de bunu denemek isterim..slmlar.

    YanıtlaSil
  14. Tijen'cim,
    Simdi pazarlar taze baliklarla dolmaya baslamistir.Baligin her turlusunu severim.Yeterki balik olsun.Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Timur,
    Olur mu öyle şey, balık köfteleri mesela, başlangıçtan sayılmaz mı? Sonra lakerda mesela. Yahut asma yaprağında sardalya? Başlangıç olamaz mı? Biraz ufkumuzu açmak istedim, belli düşüncelere takılmayalım diye.
    *
    Sevgili Süheyla,
    Alışkanlıkları kırmak zordur ama bazen yeni bir şey öyle çok sevilir ki, eski alışkanlıklara dönülmez. Belli mi olur?
    *
    Gülenay'cığım,
    Yokluğunda gözlerimiz seni aramıştı hep, iyi ki döndün.

    YanıtlaSil
  16. Canım Tijen,

    ben bu tarifinizi geçtiğimiz yıl denemiştim. Sizin kitabınızdan sonra Kıbrıs'a taşınma, palamut bulamama, taşınma esnasında tüm kitaplarımdan ayrı düşme gibi sebeplerden yapamamıştım. Ama eşim hala palamut deyince bu yemeği söyler. Yemek diyorum zira 2 dilim aç olan bir insanı fazlasıyla doyuruyor...

    Ben çok mutlu oldum. Kırk yılda bir buralara palamut geliyor. Kesin yeniden yapacağım. Kaçırmayacağım.

    Yeniden teşekkürler.

    Sımmsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Tijen'ciğim ellerinize sağlık.
    Bizde balık sever bir aileyiz,ancak
    sizin tarifiniz de çok güzel.En kısa sürede deneyeceğim.Reda

    YanıtlaSil
  18. Çok çok beğendim bu tarifi.Kolay ve uygun...
    Hele bir de palamutsever biri olaraktan ilk fırsatta denerim artık...
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  19. merhabalar..balıktan meze olacagını düşünmemiştim elinize saglık nefis görünüyor.bizim evde balık çok sevilir bu tarifi deneyecegim..sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  20. Zerrin'ciğim,
    Komşularımdan birinin bu tarifi deneyip beğenmiş olması ne büyük şeref. Zaten beğenmediğim bir tarifi kitaba almıyorum ama bazı tarifler nedense ilk bakışta şüpheyle karşılanıyor. Annem en büyük şüpheci olduğundan alışkınım gerçi buna ya...
    *
    Reda merhaba,
    Umarım siz de beğenirsiniz.
    *
    Hülya'cığım,
    Çanakkale balık cenneti, eminim bu tarife uygulayacağın başka balıklar da bulabileceksin. Sevgiler sizin oralara!
    *
    Hünerli ellere sevgiler ve şimdiden afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  21. tıjen hanım ellerınıze ssaglık
    muhtesem bır goruntu en kısa zamanda denemelıyım tesekkurler

    YanıtlaSil
  22. Ben de teşekkür ederim sevgili Filiz. Şimdiden afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  23. Taze anne Şükran'cığım gelmiş, şeref vermiş. Her şey gönlünce olsun ev perisi!

    YanıtlaSil
  24. Palamut eti sıkı bir balıktır ya yerken nasıl yaparsam yapayım azcık kuru gelir bana. Bu tarif bir harika. Bu sene palamut ilk girdiğinde evimize böyle gelecek soframıza. Semizotunu da hazır ederim tabi de semizotum olmazsa ıspanak kökleri de olur gibi geldi bana. Ama aslına sadık kalmak amacındayım yanlış anlaşılmasın:)) Eline sağlık Sevgili Tijen.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  25. ıstemek yeterlıdır yapmak ıcın :) ıstıyorsun madem gelmen kolay ozaman e hadıııı :D kapımı ardına kadar actım :D palamutu pek sevmem aslında sevmem derken en son ılk okuldayemıstım sevmeyınce bı dahada yemedım :D denemeyı ısterım ama semızotu yok burda :( bır kere bulmustum gecen yıl bıdaha bulursam denıcem :D sevgıler beklıyorum bak unutma :D

    YanıtlaSil
  26. Tijen abla cok deyisik bir tarif ellerine saglik ..hayirli ramazanlar..

    YanıtlaSil
  27. Elvan'cığım,
    Sana da yazdığım gibi, ben yol gösterdim, gerisi senin yaratıcılığına kalmış. Afiyet olsun!
    *
    Nihan'cığım,
    Dediğin doğru, istemek önemli. Bir de işleri güçleri ve maddi durumları ayarlamak var. Sonra seve seve!

    YanıtlaSil
  28. Elmalı pastanın tatlı sahibesi,
    Sana da teşekkürler canım!

    YanıtlaSil
  29. Çok besleyici, çok şık, çok ekonomik ve çok pratik.

    Elerinize sağlık Tijen hanım.

    YanıtlaSil
  30. Balıksever bir aile olarak çok sevdiğimiz bir yemek. Ama semizotlu olarak hiç denemedim. Birde böyle denemek lazım. Ellerine sağlık. Seni eklemeyi unutmuşum kusura bakma. Hemen ekledim.Sevgiler, iyi ramazanlar..

    YanıtlaSil
  31. bazen okadar çok canım balık çekioki heleki av yasağı zamanlarında.aklıma ilk balık yasağı kalktığında evimize giren hamsiler geldi.ayıklamak için elime aldığımda çiğ çiğ yiyesim gelmişti.önünü arkasını kokladım durdum ama yemedim çok şükür:)
    palamutsa sanırım çingene palamudu denio benim sevdiğime av yasağının başlarına doğru soframızda haftada 2 kere yerini buluo.nekadar depolarsam depolayalım bünyeme bi hafta sonra eğer yemezsem cnm yine palamut çekio.elimde değil seviorum, bırakamıorum bu meredi.:)elinize sağlık bu arada.niyetli olduğum için bana 2 kat daha güzel görünüolar şu anda...

    YanıtlaSil
  32. Hu hu komşu.Kahve içmeye geldim. müsaitmisiniz? Bende ekledim. Teşekkür ederim. Tekrar görüşmek üzere derim. Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  33. Sevgili Tijen'ciğim,
    Ben balıkçı bir aileden gelmeyim ve bizim usül yapılan palamutu görünce çok şaşırdım inan.))
    Palamut zamanı bizler,palamutu kızartıp yağına domates,soğan ve maydanozu salata yapar gibi doğrayıp, yağında pişirip yeriz ve üzerine de mutlaka tatlı niyetine incir yeriz.))

    İnşallah senide bir gün kısmet olursa davet etmek isterim Trabzon'a.))Hatta dilersen sana Palamut bile gönderebilirim canım.

    Kocaman sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  34. Sevgili Tijen,
    Balığın bol olduğu bu mevsimde mutlaka denenmesi gereken bir tarif...Sunumun ve tarifin harika ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  35. Sevgili Tijen,
    Balığın bol olduğu bu mevsimde mutlaka denenmesi gereken bir tarif...Sunumun ve tarifin harika ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  36. Tijen ablacım palamut en sevdiğim balıklardandır. Benim gibi ot düşkünü biri için ise semizotu hangi yemeğe girse o yemeği şenlendirir.
    Palamuttan meze olmaz mı? demişsin, böyle bir birliktelikten bence mezelerin alası olur:). Ellerine sağlık.
    Sevgiler:).
    aslı

    YanıtlaSil
  37. Sevgili Tijen, bak senden bir şey daha öğrendim. O sosa semizotu koymayı. Çok güzel bir lezzet vereceğini tahmin ediyorum. Hemen denemeli. ( Hemen hemen tüm kitapların var da, "Her Güne Bir Yemek" yok bende.)
    Sevgiyle, Nane Limon.

    YanıtlaSil
  38. Sevgili Tijen,

    Semizotu ve palamut bence çok yakışır. Çok orjinal, bol omega 3 lü, sağlıklı bir tarif olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  39. Sevgili Feyhan, Münevver, Aslı, Nilay, Gül, Piqi, Özlem,
    Hepinize teşekkürler güzel yorumlarınız için.
    *
    Sevgili bal komşu ve Ebru,
    Link için teşekkürler. Link verenleriniz bol olsun!

    YanıtlaSil
  40. Baligin her cesidini cok severim,ev halkida sevse haftada bir gün balik yerdik herhalde,nefis görünüyor sunumda cok güzel olmus elinize saglik

    YanıtlaSil
  41. merhabalar...1 haftadır oglumun ortakulak ıltıhabıyla ugrasıyorum..bırakın yorumları okumayı leptopumu bıle acamadım malesef:( şimdi herşey yolunda ve ben yorumlarımı okudum..
    yazılarını,gezdiğin, gördüğün ve yediğin herşeyi, çok anlaşılır ve hoş bir dille yazıp aktaran güçlü bir kalem..güçlü bir insansın yazılarını sürekli takip ediyordum ama yorum yazmamıştım hiç..nedenımse belki saçma;benım yorumuma hiç ihtiyacı yok ki....
    ama ziyaretiniz benı sankı duyuyormuşsunuz gıbı mahçup etti..belkide yorum önyargımı kırdı dıyebılırım..çok sevındım zıyaretınıze hatta içim pır pır oldu.hemen sayfanıza koştum geldim..zaten hastalıklar yuzunden yaşamasevıncı/alır başımı yazınızdan ıtıbaren olan (kacırdıgım) sayfaları okumam lazımdı:)) ruhi açlığımı giderdim yazılarınızla ve devamda edeceğim yazılarınızla beslenmeye...sevgı ve saygılarımla..;bende musadenızle sızı lınklerıme eklıyecegım.....ramazanınız mubarek olsun...

    YanıtlaSil
  42. Resmi gördüğüm an canım istedi,semizotunun o mayhoş tadında baharat ve domatesle harmanlamış palamut, mükemmel birtad tam benim gibi balık delisine göre,elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  43. Sevgili Bahar çiçeği,
    Şimdiden afiyet olsun. Herkese sevdiğimiz her şeyi sevdirebilsek hayat ne kadar kolay olurdu değil mi?
    *
    Düğme bayın yoldaşı komşum,
    Estağfurullah ne demek. Hepimizin önyargıları olabiliyor ama burada hepimiz eşitiz. Ne birimiz daha yukarda, ne de ötekimiz daha aşağıda. Bugüne kadar bana yazan herkese yanıt vermeye çalıştım, her zaman da yapacağım. Sitemi linklerinde görmek beni çok mutlu eder, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  44. Sevgili Tijen Harika bir tarif olmuş.Ben bu tip büyük balıkları sebze ile çok yakıştırırım.Ama eşim bu konuda çok tutucu kızartma ve ızgaradan başka yemiyor.Yine de ben bu tarifi deneyeceğim.Ellerine sağlık.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  45. Tijen ellerine sağlık ara yemek değil balık benim için ana yemek hele ki bu hali ile nfis olmuş semizotunu çok severim ama hiç böyle düşünmemiştim fikrine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  46. Tijenciğim,
    Ben hiç palamut pişirmedim ama senin balık altı alternatifini somona uygulamak geçti şimdi aklımdan. Hatta fotoğrafa bakarak somon sanmıştım, güya başlığı da okuyorum ama :) canım somon istemiş demek ki. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  47. Sevgili Tijen, ben bu muhteşem şeyi daha 10 gün önce denemiştim. Hatta yerken kolaylık olsun diye, balıkları sosun üzerine temizleyerek koymuştum. Yemeye doyamadık, çok teşekkür ederim. Bu arada ben 2-3 sene öncesine kadar doğru düzgün balık yemezdim (bunda küçükken boğazıma batan kılçığın ve o kılçığın çıkartılması için çektiğim eziyetin etkisi büyük diye düşünüyorum) ama şimdi balık yemediğim o günlere çok acıyorum. Kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  48. mutlaka deneyeceğim, semizotunu da balığı da çok severim.
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.