21 Temmuz 2006

Kars güncesi-I

Pazar eklentisi. Dün Ardanan'daydik. Yollar öyle güzel, öyle çiçekliydi ki, sikça arabayi durdurup fotograf çekmek istedim. Köylerde kazlar, göz alabildigine tarlalar, çimenlikler. Her yerde bir faaliyet. Çimenler kesilip denk yapiliyor, kisin hayvanlar yesin diye. Bugday ve arpa hasadi daha yapilmamis. Onlar yesil tarlalarda. Gerisini ilk vakit buldugumda yazacagim. Daha dün tuttugum sayfalarca notu bilgisayara geçiremedim.

Kars'a geleli iki gün oldu. Daha dogrusu iki gece uyudum. Dün ilk kez Kars sokaklarinda dolasabildim. Muhtesem binalar var gerçekten. Umarim bol bol fotograf çekecek firsat olur çünkü köylere, peynir yapim yerlerine falan da gidecegiz daha. 29 Temmuz'a kadar buradayim. Bakalim neler görüp neler yapabilecegim.
Ilk geldigim gün bizim sokakta pazar vardi. Ufak bir pazar. Pazarin kuruldugu yerde öyle muhtesem binalar vardi ki müthis bir uyumsuzluk örnegiydi pazar tezgahlari. Pazarda bilmedigimiz fazla bir sey yok. Sebze ve meyveler farkli degil. Ancak otlardan asotu (taze kisnis) ve reyhan var. Asotu koca demetlerle satiliyor ve buradaki çorbalara konuyor. Nefis kayisilar var Kagizman'dan gelmis. Dut pekmezi, pestil vs de Kagizman'dan geliyor.

Malum buranin özel ürünü peynirleri. Özellikle de gravyer. Kilosu burada bile 20 ytl. Nedeni belli: Her benim diyen gravyer peyniri yapamiyor. Ayrica 17 kg sütten bir kilo peynir çikiyor. Dün aldigim peyniri galetayla (resimde görüldügü üzre) afiyetle yemeye basladik. Daha görülecek, yapilacak çok sey var. Sirayla..

29 yorum:

  1. "Türk evi" diye bir kavram yaratmış, her bölgesinde yörenin iklimine, doğasına, yaşam şartlarına uygun pratik ve estetik çözümler üretmiş bir millet nasıl mimariye bu kadar kayıtsız, umursamaz hatta düşman hale geldi anlamak zor. Hala Ruslar'ın Kars'ta yaptıklarının, Safranbolu'nun, Ankara'daki Cumhuriyetin ilk dönem binalarının üzerine çıkamadık, Sinan'ı saymıyorum bile.

    YanıtlaSil
  2. vallahi sorma incir çekirdegi.
    o güzelim binalar öyle sefil halde ki!
    neyse ki güzel seyler de oluyor. simdi restorasyon çalismalari baslamis kars'ta. cok güzel bir de butik otel yapmislar eski binalardan birinde. güzel bir binayi konservatuar yapmislar falan.. bir kaç yila çok daha çekici hale gelecektir.

    YanıtlaSil
  3. Pazarlara bayilirim bakilcak birsuru sey olur. 17 kilodan 1 kilo peynir cikiyormus demekki ne kadar zahmetli bir is...

    YanıtlaSil
  4. hmmm bende cok severim gruyere peynirini! isvicrde bol bol tuketme imkanimiz oluyor. isvicre den taaaa kars a kadar ulasimis olmasida sasirtti beni:)

    tatilin tadini cikarman ümidiyle.. ümran

    YanıtlaSil
  5. evet ben de bilmiyor ve neden bu kadar pahali bu peynir diyordum! pazarlar öyle.. ilginç sohbetler de oluyor.

    sevgili ümran,
    bu peynirin enteresan hikayeleri var elbet henüz tam ögrenmedim. daha ogrenecek cok sey var..
    tijen

    YanıtlaSil
  6. vallahi kars`i gorunce yazmadan edemedim. benim abim kars ta gorev yapti... o zaman teror vardi oralarda cok uzulmustun ne bilelim abimin kars`tan bu kadar hosnut kalacagini... gravyer peynirine ben de bayilirim... ben cocukken tekerlek peynir derdim ama... (hani yuvarlak kaliplarda oluyor ya)soyle sundure sundure tostunu yemek hos olurdu..
    kars fotograflarini gormeyi cok istiyorum.. pazar fotograflari da elbette..

    YanıtlaSil
  7. defne nur'un sevgili annesi,
    umarim bir gün kars'i görürsün sen de. sanirim önümüzdeki bir kaç yil içinde daha çok insan gelecektir buralara..
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Tijencigim ,ya bu peynir resmen canavar gibi gözükyor, tam "light" peynir di mi?Benim tek özeldigim peynir , eski kasar valla,bir de dil peynirim.Bana verin paketi elime,lüp lüp yiyeyim,yanina ekmege bile gerek yok valla :)
    Sani iyi gezmeler yine gene :)
    slmlar
    TD

    YanıtlaSil
  9. Ohh ne keyif degili Tijen'cigim.. ne guzel yeni yerlerdesin yine,. Tum guzellikler seninle olsun. Iki yazin oncesinde Maya Hanimi gordum, vuruldum inan. Ne guzel bir hatun bu, tam yemelik valla..
    Bekliyorum yazilarini, peynirede bittim bu arada. Afiyet seker olsun:)

    YanıtlaSil
  10. hanife'cigim,
    ben de senin ogulcuguna bayildim.. tonton sey!
    bir gun bizimkileri bulustururuz belki. gerci maya daha anlayacak hale gelene kadar biraz zaman gecmesi gerekiyor ama..

    YanıtlaSil
  11. gerçek gravyer peynir de çok tuzlu oluyormu yoksa bizim aldıklarımız mı tuzlu. yoksa biz kandırılıyormuyuz. yoksa yoksa!!

    nimet

    YanıtlaSil
  12. sevgili nimet
    bir isvicreli olarak cevap vermek istedim:) gruyere peyniri cok asiri tuzlu olmuyor. yani bildigimiz eski kasardan cok tuzlu degil. ama bu tabiki orjinal yani isvicredeki hali, türkiyede farkli üretiliyor olabilir..

    sevgiler, ümran

    YanıtlaSil
  13. sevgili nimet,
    buradakiler ve benim daha once yediklerim pek tuzlu peynirler degil. kasardan daha az tuzlu oldugunu soyleyebilirim. bildigim kadariyla kars'in disinda gravyer peyniri yapilan yer pek yok turkiye'de. hatta buradaki 2-3 ureticiden biri sadece kars ve istanbul icin yaparken uretimi, digerleri diger kentlere de gonderiyorlarmis.
    *
    bilgi icin cok tesekkurler sevgili umran!
    tijen

    YanıtlaSil
  14. burda en cok ozledigim tatlardan biriside peynir. Ne mozzarellayi sevebildim pizza harici kullanmiyorum zaten nede cheddar. Illede bizim peynirler. Zaten kahvaltilik olunca yemek aramayanlardanim. Peyniri gorunce bayildim o yuzden . Size afiyet olsun. Iyi gezmeler. Guzel ulkemin nefis tatlarini tadmaya ve bizlere de anlatmaya devam edin . Sevgiler

    Nesrin

    YanıtlaSil
  15. dogru diyorsun sevgili nesrin!
    buradaki tatlar baska.. biz de burada eski kasar, gravyer ve otlu van peyniri aldik. otlu peynir çok tuzlu oldugu için bir süre suda bekletmek gerekiyor tabii!
    tesekkürler..
    tijen

    YanıtlaSil
  16. ya su eski kasarlarlar iki teker ayirsan diyorum :)
    lüplüp yutardik :)

    YanıtlaSil
  17. sorma td,
    ben de düsünüp duruyorum eve nasil götürecegim diye. buradan da kemaliye'ye gidecegim için zor. belki sonra kargoyla yollamalarini isterim..

    YanıtlaSil
  18. he he ,valla düsünmen yeter tijencigim sagolasin.Yemis kadar oldum diyim bu seferlik,sicaklarda da peynir isi zaten zor,en güzeli sanirim yerinde yemek herseyi.Kimbilir belki bizimde yolumuz bir gün oralara düser :)
    slmlar
    TD

    YanıtlaSil
  19. düsür derim yolunu.. acaip yerler! hele de çevreye gidince, köy evlerine misafir olunca bambaska bir dünyaya giriyorsun. doga da çok can alici. haziran ayini yaz bir kenara. doga olaganüstü oluyormus. fotograflarini gördüm çildirirsin!

    YanıtlaSil
  20. Peynirin her çeşidine bayılırım. Sen peynir de mi yapıyorsun? Nasıl yapılıyor? Çok merak ettim şimdi. Site çok hoş olmuş.

    Sevgiler,

    Selin (www.selincaglayan.com)

    YanıtlaSil
  21. Sevgili Selin,
    Resimde görülen peyniri ben yapmadim. Keske yapabilseydim. Bu Kars'a has bir peynir: gravyer. Yapimi ciddi ustalik istiyor. Her babayigidin harci degil yani..
    Sevgiler.
    Tijen

    YanıtlaSil
  22. afiyet bal şeker olsun Tijen.
    benim yerime de yer misin. ah biraz da kırmızı şarap da içsen.

    görüleceklerin, yapılacaklarını dilerim kocaman mutluluklar eşliğinde yapar, seni çok mutlu edecek sürprizlerle karşılaşırsın canımcım. 29unda merkur etkisi bitiyormus, bu demek ki, 29undan sonra kendimi daha iyi hissedicem :)
    öptüm seni! iyi bak kendine oralarda.

    YanıtlaSil
  23. tijen ve yeni maceraları..takipteyim..

    YanıtlaSil
  24. Günaydın, öncelikle Kars'a selam gönderiyorum. O harika kaşar peynirlerinin tadı hala damağımda. Sitenizi takip ediyorum, Mutfakta Zeni de severek okumuştum. Her Güne Bir Yemek'i severek okuyorum. Keşke kitabın hazırlanma aşamasında tanışabilseydik, aynı binada aynı kattaydık üstelik. :( Kitabınızı da imzalatmak isterdim. Ben ayın 19 una kadar Türkiye'deyim, adresinize göndersem, benim için imzalayıp geri gönderebilir misniz?

    sevgiler, iyi geziler.

    YanıtlaSil
  25. Tijen'ciğim, İyi ki geziyor bize de yazıyorsun. İnan senin resminden biz de gitmiş kadar oluyoruz.
    Kars gravyerini biz de çok severiz. Fiyatı ithallere göre daha uygun olsa da hakikaten yüksek. 17 kilo sütten 1 kilo peynir çıkması da çok ilginç.
    Kars gravyeri şarapla nefis oluyor. Ben kıyabilirsem bazı yemeklere farklı bir lezzet vermek için de rendeliyorum.
    Eline sağlık bu güzel yazı için...
    Pinar

    YanıtlaSil
  26. zeynep'cigim,
    insallah 29'undan sonra dedigin gibi olur cünkü canimi yakan bir hanim yüzünden yine sıkılmıs durumdayim!
    sarabim var ama aksamlari öyle yorgun ve bas agrisiyla geliyoruz ki açamadim. belki bu aksam.
    *
    sagol beykingciimm..
    *
    sevgili onca,
    tabii gönderebilirsin. adresimi adresine bildiriyorum.
    *
    fatma'cigim kagizman'a gitmeyi çok istiyorum. insallah bu hafta gidecegiz.
    *
    pinar'cigim demek ki artik gravyer neden pahali demeyecegiz. ben kendi adima öyle düsünüyorum. bu aksam yorgun olmazsam siteyi güncellemeyi düsünüyorum. bir sürü güzel fotograf çektim çünkü!
    sevgiler herkese.
    tijen

    YanıtlaSil
  27. tijencimcim....takma ne olursun kafana boyle seyleri...incesaz sarkilarini da goturdun mu. sarapla cok guzel oluyor...ne konustuk hem :)

    YanıtlaSil
  28. Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
    »

    YanıtlaSil
  29. Very best site. Keep working. Will return in the near future.
    »

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.