tag:blogger.com,1999:blog-12167633.post1930849836137153277..comments2023-10-06T11:20:29.883+03:00Comments on MUTFAKTA ZEN: Doğanın güzellerinden biri dahaTijenhttp://www.blogger.com/profile/02781681158932993611noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-8932318256343286312008-01-16T10:18:00.000+02:002008-01-16T10:18:00.000+02:00Keşke diyorum, Bir Ot Masalı'nı yazarken sizleri t...Keşke diyorum, Bir Ot Masalı'nı yazarken sizleri tanıyor olsaymışım. Eminim çok daha zengin olurdu kitap. Hepinize teşekkürler paylaştıklarınız için.Tijenhttps://www.blogger.com/profile/02781681158932993611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-50829405789587036692008-01-15T18:55:00.000+02:002008-01-15T18:55:00.000+02:00Sevgili Tijen Hanım, Arapgir'de ve çevre dağlarda ...Sevgili Tijen Hanım, <BR/>Arapgir'de ve çevre dağlarda kenger var. Sakızı çok lezzetli ve çok güzel kokuludur. Çiğnemekten doyamazsınız. Yemek çeşitlerini annemden tekrar sorup size yazacağım.<BR/><BR/>Sevgiler<BR/><BR/>MenevşeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-62451729430361418572008-01-15T17:25:00.000+02:002008-01-15T17:25:00.000+02:00Tijen ablacım bu yazıyı gördüm ilk dedim anneme da...Tijen ablacım bu yazıyı gördüm ilk dedim anneme danışmak lazım çünkü biliyorum bizimkiler birşeyler yapıyorlardı ama annem kadar bilgi sahibi olamam helede otsever bir anneyse bu hiç olamam:)<BR/><BR/>bizde yemeği,çorbası vede yoğurtlu salatası oluyormuş üzerinede tereyağ eritilip dökülüyormuş.birde bunu kurutup kurusundan yemeği ve çorbası oluyormuş aynı zamanda annem sakızı çok güzel olur dedi Mutfak Havlusuhttps://www.blogger.com/profile/12502999887571255929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-76814889099825085522008-01-15T17:09:00.000+02:002008-01-15T17:09:00.000+02:00Tijen'ciğim,Bizim oralarda kenger deriz. kendimiz ...Tijen'ciğim,<BR/>Bizim oralarda kenger deriz. kendimiz toplardık çocukken. Çok da severim. ama sadece salatasını yapardık. hatta hiç bir işlem de yapmadan taze taze yerdik. Nasıl da güzel olur. Ama yıllar var ki ne gördüm ne de yedim. Ankara'da hiç görmedim. sevgiler..sevdamavisihttps://www.blogger.com/profile/08876729358424618110noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-58275050063254181602008-01-15T16:43:00.000+02:002008-01-15T16:43:00.000+02:00Tijen'cim,Anneannem otlarla neler neler yapardı. A...Tijen'cim,<BR/><BR/>Anneannem otlarla neler neler yapardı. Ama acaba ne otlarıydı onlar:) Ama günümüze annemin taşıdığı ebegümeci, şevketi bostan, ısırgan gibi otlarla çok lezzetli zeytinyağlılar pişer evimizde.<BR/><BR/>Sevgiler.....DİDEM ÖZCANhttps://www.blogger.com/profile/17538452858705036977noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-38178177537396140972008-01-15T08:38:00.000+02:002008-01-15T08:38:00.000+02:00Tijenciğim,Biz şevketi bostan diye biliriz. Kayınv...Tijenciğim,<BR/>Biz şevketi bostan diye biliriz. Kayınvalidem terbiyeli yemeğini yapar, çok da güzel yapar.Burçin'in Denemelerihttps://www.blogger.com/profile/09304961721384895446noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-64570355063183240752008-01-14T21:44:00.000+02:002008-01-14T21:44:00.000+02:00Nihan'cığım zaten bu gidişle ben seni değil anneni...Nihan'cığım zaten bu gidişle ben seni değil anneni ziyaret etmeye karar vereceğim. Ya da önce sana gelirim, sende şişmanlarsam annene gider, ot yer biraz toparlanırım.Tijenhttps://www.blogger.com/profile/02781681158932993611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-74881580967535910502008-01-14T18:01:00.000+02:002008-01-14T18:01:00.000+02:00anacugum olsa hemencik verirdi sana bir tarif anca...anacugum olsa hemencik verirdi sana bir tarif ancak benim otlarla pek aram olmadigindan hos etlerle de aram yok neyle aram var hamur isleriyle hehehe ama eminim senin tarifin zaten guzeldir :D fotograf yine harika zaten :D yine bir sey daha ogrendik otlar diyarindan tesekkurleri borc bilir izin olursa ozlemle operiz :DDDDDDNiNohttps://www.blogger.com/profile/06183681028616183921noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-33611812964751328342008-01-14T16:32:00.000+02:002008-01-14T16:32:00.000+02:00Hülya'cığım,Çok isterim. İnşallah bir gün denk get...Hülya'cığım,<BR/>Çok isterim. İnşallah bir gün denk getirir, sen oradayken ziyarete gelirim.<BR/>*<BR/>Ferhan'cığım,<BR/>Hülya'ya söylediğim gibi, Samsun'a gelip seni ve Serpil'i ziyaret etmeyi de arzu ediyorum. Kimbilir bir gün kısmet olur.<BR/>*<BR/>Zencefilseven komşum,<BR/>Ne güzel hikaye anlatmışsın. Ne zor değil mi kökünü çıkarmak?<BR/>*<BR/>Hande'ciğim,<BR/>Ben severim ama her damak tadı Tijenhttps://www.blogger.com/profile/02781681158932993611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-19216450820721855312008-01-14T16:09:00.000+02:002008-01-14T16:09:00.000+02:00Tijencim, hiç duymamıştım kenger otunu, sakızını d...Tijencim, hiç duymamıştım kenger otunu, sakızını da. Meğer ne çok bilen tadan varmış..Şevketi Bostan adını duymuşluğum var sadece. <BR/>Ama şimdi sayende, görsem hemen tanıyacağım, hatta bulsam yemeğini yapacağım yepyeni bir otu keşfetmiş oldum. <BR/>Bilgilendirici, güzel yazın için teşekkürler:).<BR/>Sevgilerimle..<BR/>aslıbutterflyhttps://www.blogger.com/profile/13061756414397830847noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-70743866942333814572008-01-14T14:42:00.000+02:002008-01-14T14:42:00.000+02:00Gürün Sivas'ın 10.000 nüfuslu küçük bir ilçesidir....Gürün Sivas'ın 10.000 nüfuslu küçük bir ilçesidir.<BR/>Benim ilk ve orta öğrenimimi gördüğüm üniversite için Ankara'ya gelinceye kadar yaşadığım hala da yazları kısa süreliğine de olsa gittiğim baba yurdu.<BR/>Ulaşım olarak Malatya ile Kayseri arasında yer alan Gürün yemyeşil bir vadidir.<BR/>Bol bol kayısı ve elma yetiştirilir(bknz."Elma Sepeti" yazım) Oksijeni ve doğal güzellikleri bol klasik Hülyahttps://www.blogger.com/profile/05008462101863029237noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-85751670435543019562008-01-14T14:29:00.000+02:002008-01-14T14:29:00.000+02:00Tijen, merhbalar.Şevketi bostan ismini duymuştum.K...Tijen, merhbalar.Şevketi bostan ismini duymuştum.Karadeniz de yeşillik çok yeniyor.Pazarda çeşit çeşit ot satılıyor, bahar gelince hele çeşit artıyor.Otların isimleri Ordu'da farklı Samsun'a geliyorsunuz farklı.Burda favori kaldırayak (kaldırık da diyorlar)pazara gidince bu ota bakıcam .<BR/>sevgiler.Ferhancahttps://www.blogger.com/profile/13132399262290854853noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-83735856480393166532008-01-14T13:39:00.000+02:002008-01-14T13:39:00.000+02:00Şevketi bostanla ilk tanışmamız Tire'de olmuştu.O ...Şevketi bostanla ilk tanışmamız Tire'de olmuştu.O ne muhteşem lezzetti.Ama Bodrum'a çok yakın olmamıza rağmen bizim pazarımızda yok kendileri.Daha doğrusu taze uç kısımları karışık otların arasında var.Ama herhalde kavurmasını yapmak için.Ama ben tattım ya bir kere mutlaka köklerinden kendimde yapacağım. Aldım bu işlerden anlayan amca kızını çıktım ovaya. Elimizde bir çapa.Ben diyorum şevketi gingerhttps://www.blogger.com/profile/15075908218128050263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-47206039150042269012008-01-14T13:25:00.000+02:002008-01-14T13:25:00.000+02:00Tijen ciğim ben şevketi bostan diye duydum ama hiç...Tijen ciğim ben şevketi bostan diye duydum ama hiç yemedim. Sen anlattığına göre eminim çok güzeldir.Sevgiler...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-79674829567786017692008-01-14T11:09:00.000+02:002008-01-14T11:09:00.000+02:00Ben de çocukluğunda kenger sakızı çiğneyenlerdenim...Ben de çocukluğunda kenger sakızı çiğneyenlerdenim.:)<BR/>Yaz tatillerinde Malatya'ya babaannemlere gittiğimizde, sokaktan geçen aktarlardan alınırdı, kenger sakızı. Çook sert, koyu beyaz, bej hatta kirli gibi olurdu, başlangıçta. Sonra çiğnedikçe yumuşar, lezzetli olurdu ve uzun süre çiğnenirdi.<BR/>Ben, sakızın keten gibi bir bitkinin özsuyundan elde edildiğini sanıyordum.<BR/>Bugün, adını çok EKMEKÇİKIZhttps://www.blogger.com/profile/01102834883988846959noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-74357037939341066642008-01-14T10:17:00.000+02:002008-01-14T10:17:00.000+02:00Ankarada çocukluğumda sokaklarda satarlardı kenger...Ankarada çocukluğumda sokaklarda satarlardı kenger sakızını:))Yazın beni çocukluğuma götürdü.Nenonihttps://www.blogger.com/profile/08976920534087583290noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-50051834699383110152008-01-14T07:01:00.000+02:002008-01-14T07:01:00.000+02:00Tijen'ciğim,Şimdi öğrendim anneannemin su dolu kav...Tijen'ciğim,<BR/><BR/>Şimdi öğrendim anneannemin su dolu kavanozlarının içinde duran ve benim anlam veremediğim ve hatta biraz korktuğum sakızların nereden geldiğini.<BR/><BR/>Teşekkürler.Betül İncehttps://www.blogger.com/profile/09288027787642015680noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-80140310096387105612008-01-14T03:01:00.000+02:002008-01-14T03:01:00.000+02:00Tijen abla, Taste of Anatolia'nin son sayisinda ya...Tijen abla, Taste of Anatolia'nin son sayisinda yazini okudum, cok gururlandim, cok mutlu oldum:) Yemekler de cok ilginc gozukuyordu, deneyecegim umarim, ozellikle dutlu pilav super duruyordu :)<BR/><BR/>Sevgiler,<BR/><BR/>BurcukBurcukhttps://www.blogger.com/profile/05275452889191129280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-50400579519130001612008-01-14T01:32:00.000+02:002008-01-14T01:32:00.000+02:00bizim oralarda bir çakır dikeni vardır ama ne satı...bizim oralarda bir çakır dikeni vardır ama ne satıldığını ne de yendiğini gördüm. genelde tarlanın ortasında, kıyısında köşesinde çıktığından kökleyip atarlar. morumsu güzel bir çiçeği var benim bahsettiğimin. burada şimdi yendiğini, hem de kaç şekilde tüketildiğini görünce şaşırdım inan. teşekkürler bu detaylı bilgi için. :)vildanhttps://www.blogger.com/profile/03164903597601631870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-73689224085971903192008-01-13T23:00:00.000+02:002008-01-13T23:00:00.000+02:00Kenger sakızını ben de çok çiğnedim çocukken..Hala...Kenger sakızını ben de çok çiğnedim çocukken..<BR/>Hala da var Gürün'de, genelde çocuklar kavanozlarda suyun içinde satarlar.Aldıktan sonra güzelce yıkayıp dezenfekte amacıyla bir süre de kaynatıp öyle çiğnerdik. Ama artık yumuşatmakta çok zorlanıyorum.<BR/><BR/>Farklı bir aroması var.Tam yumuşamaya yakınsa değişik güzel bir tadı olur. En azından şekerli değil.<BR/><BR/>Yazın Gürün'e gittiğimde Hülyahttps://www.blogger.com/profile/05008462101863029237noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-57730001762348295982008-01-13T21:44:00.000+02:002008-01-13T21:44:00.000+02:00Kızlar genel bir not:Kenker, kenger, şevketi bosta...Kızlar genel bir not:<BR/>Kenker, kenger, şevketi bostan... Benzer dikenli bitkiler ama farklı türleri var. Yani her yerde satılan aynı olmayabilir.<BR/>Ben de kenger sakızını Konya'da ve Sivas'ta görmüştüm. Hala satılıyor su içinde. <BR/>Pek çok güzel yemek yapmak mümkün tabii bu güzelim otlarla. Hepinize paylaştıklarınız için çok teşekkürler.Tijenhttps://www.blogger.com/profile/02781681158932993611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-57623498963271015782008-01-13T19:37:00.000+02:002008-01-13T19:37:00.000+02:00Tijen'ciğim,Sivas'ta da sakızı bilinir. Annem bize...Tijen'ciğim,<BR/>Sivas'ta da sakızı bilinir. Annem bize de çiğnetirdi. İyice yumuşayınca çok güzel bir ses çıkarırdı çiğnerken. Midenin hazımsızlığına iyi geldiğini söyler annem. Ama sakızın şevketi bostan bitkisinden elde edildiğini bilmiyordum. İzmir'de de çok güzel kuzu etli yemeği yapılıyor. Ben pişirmedim ama yediğimde çok beğenmiştim. Annem yan komşusundan öğrenip yapmıştı. Biz ot Bocurukhttps://www.blogger.com/profile/07123363403077424430noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-26841284990035409662008-01-13T18:51:00.000+02:002008-01-13T18:51:00.000+02:00Ahh ahh benimde cocuklugum aklima geldi.Tanidiklar...Ahh ahh benimde cocuklugum aklima geldi.Tanidiklarin koylerine gidince o guzelim daglarda kostu kostur kengerleri bulup kanatip sakiz yapmak sonrada sabahina gider toplamak. Ne guzel gunlerdi onlar.Simdi cocuklarim buralarda o duygulardan uzak bilmeden buyuyorlar.NESRINhttps://www.blogger.com/profile/05254285091690704433noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-58698547079844426722008-01-13T18:23:00.000+02:002008-01-13T18:23:00.000+02:00Sevgili Tijen,Kengeri ilk kez duydum ve o güzel re...Sevgili Tijen,<BR/>Kengeri ilk kez duydum ve o güzel resmin sayesinde tanıştım desem ayıplarmı herkes beni :)<BR/>Ülkemizin her bir karışından ayrı bir tat sunulmuş bize şükür...<BR/>Değişik bir lezzetide vardır mutlaka, önce kengeri bulmak sonrada denemek gerek..<BR/>Sevgiler,Feyza Fidanhttps://www.blogger.com/profile/17708431358009937274noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-12167633.post-58439133474790374622008-01-13T18:21:00.000+02:002008-01-13T18:21:00.000+02:00Tijen ben bu otların hiçbirisini bilmiyorum.Yalnız...Tijen ben bu otların hiçbirisini bilmiyorum.Yalnızca kengeri duydum,ama nasıl olduğunu bilmiyorum.Bu otların çok güzel ve lezzetli olduklarından eminim.<BR/>SevgilerimleZeynephttps://www.blogger.com/profile/11842803404005720953noreply@blogger.com