12 Kasım 2010

Bayram öncesi son hafif tarif

Anadolu'nun en kıymetli besin maddelerini say deseniz en başa bulguru koyarım. Tamam aşağıda mercimeğe övgüler yağdırdım ve onun yeri apayrı ancak bulgurun yeri doldurulamaz. Mutfağımızda bulgursuz onulamayan ne çok tarif var bir düşünsenize. Kısırlar, pilavlar, dolmalar, köfteler... Hani şimdi hafifleme sevdasındayız hani bayram geliyor hani yenecek, içilecek (benim hayatımda büyük bir değişiklik olmayacak, baklavalar börekler mideye indirilmeyecek) hani pişmanlık duyulacak. Aç da kalınmaz ama değil mi bir şeyler yemeli. Şöyle bedene iyi gelecek, onu gülümsetecek, rahatlatacak bir şeyler. Bu yemeği dün yaptım. Ispanaklar ölmesin diye ayrı ayrı pişirdim. Bir çay fincanı bulguru iki fincan suyla haşladım. Çok az yağda (benim için her tencereye bir çorba kaşığı zeytinyağı standart ölçü oldu. Bu miktara alıştığınızda aslında ne çok yağ tükettiğinizi anlayacaksınız) kavurduğum yarım halka halinde doğranmış soğanlara sarımsak da ekledim, karabiber de, toz zencefil de ve yarım kilo güzelce yıkanmış ıspanağı da. Bir kaç dakika da birlikte hallolundular. Öldürmeyelim ıspanağı değil mi, rengini kaybetmesin. Ve hepsi biraraya geldiğinde ve yanında da ev yoğurdu varsa. Bu yemeği dört porsiyona ayırdım. Her bir porsiyonu 178 kaloriymiş, büyük patron öyle dedi. Karnesinde şu var bu var demeyeceğim. Çok güzel besliyor diyeyim yetsin gitsin. İyi bayramlar. Çok yemeyin olur mu? (Gerçi bana ne tabii, beden sizin bedeniniz, sağlık sizin sağlığınız.)

35 yorum:

Ada Deniz dedi ki...

kesinlikle bulgurun yeri apayrı. Benim dayanamadığım bir lezzettir biberli, soğanlı, domatesli bulgur pilavı. Sağlıklı da olsa herşeyin çoğu zarar sonuçta...
Ellerine sağlık bu da güzel bir alternatif olmuş

Efsun dedi ki...

Hem bulguru hem ispangi cok severim:) Ellerine saglik cok güzel görünüyor...

Ayşe dedi ki...

Malatya denince akla bulgurlu yemekleri de gelir,bulguru seven biri olarak bu tarifinizi deneyeceğim.Bizim ıspanaklı ekşili köftemiz var Tijen hanım,hafif tariflerden ama bir o kadar lezzetlidir.
Bayram hatırlatmanız çok yerinde,daha çok paylaşmayı öğrenebilirsek az yemeyi de öğreniriz diye düşünüyorum :)

iyi bayramlar,Malatya'dan selamlar

Serap dedi ki...

Bilinçli beslenmeyi bilenlerin aşı yada diğer adıyla yoksul aşı diye okumuştum Sahrap Soysal'ın bir yazısında,...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

haklısın tijenim,
Bulgu de dünya dursun..
okadar sevenlerdenim bende,
ozaman şu arkadaşöığına son tabağı ayırsan da , ömrüme ömür katsan :)
zaten haftada 1 gün hakkım var :)
vallahi bayram tatlısı sayarım :)))
afiyet olsun canım benim.

Zehra Gürgen dedi ki...

bugünün menüsü; bir kaşık zyağı ve tavuk suyuyla bulgur pilavı. haşlanmış tavuk eti, yarım kaşık zyağı ile hafif kavrulmış lahana, tavuk suyu+ evde yaptığım lorun suyuna ekstra yağ eklenmemiş mercimekli mantarlı çorba.Ve bol yeşil bir salata..
kızım hasta şu anda mantarları alınmış çorbayı zorla içiyor.
ben aslında çorbada yağ kullanmam sebzelerin tadını alamayınca sevmiyorum.MErcimekte mercimek tadını tam almalıyım.ama eşim yağsız çorbamı pek sevmiyor o terbiyeli yapar..yemeklerinde de baharatı,çeşnisi,yağı kullanır.benim yemeklerimde yağ,baharat olmaz. yavan geliyor tabii ona.bana da baharat dokunuyor ne yapayım?
şimdi niye bayramda hafif tarif yok ki? bir de ben yağsız şekersiz kurabiye ve kek bekliyordum ??

hazıra konacağım diye seviniyordum :))

burcu dedi ki...

Bence de bulgurun yeri ayri. Benim icin ne kadar onemli oldugunu burada ilk zamanlar bulgur bulamayinca anladim, bir de her seye bulgur katmayi ne kadar cok sevdigimi.

Ayşe dedi ki...

Mercimek ve bulgur denince dayanamam.o kadar iştah açıcı ki fotoğraf ve yazınız,yorum bıraktıktan sonra mutfağa geçtim ve siyah mercimekli kabak yemeği pişirdim ve bulgur pilavı.Şimdi pişirdiklerimi komşumuza götürüp birlikte tadına bakacağız :)

Narince dedi ki...

Bir de bana Adana'dan gelen ev yapımı bulgursa hele! Karakılçık yani!Yemelere doymazsın değil mi?

Akşam annemle konuştum yaprak sarıyor, bayramın beni en mutlu eden tarafı belki de, gider ditmez tencerenin başına koşuyorum.))

Adsız dedi ki...

Bir Iskenderun'lu olarak bulgursuz bir hayat dusunemiyorum. Ne buyuk bir nimettir bulgur... Annecigim her sene bulgurumu oradan gonderir bana. Ozenle saklarim ben de basina bir is gelmesin diye:) Cok kiymetlidir cunku. Amerika'da Iskenderun'dan gelen ev yapimi bulgur yemek... Iste lukus hayat bu benim icin:)

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

selam,
Bulgur biz yaştakilere,pirinç pilavı da gençlere pişiyor bizim evde,bulguru şöyle bir güzel sebzelerle,renk katarak pişirdiğimde tadına doyum olmuyor inanki,senin yemeklerin kalori cetveli bizde yok işte,ne kadar çok yiyoruz,belki iki katı.Senin şu son sözün hoşuma gitti
"Çok yemeyin olur mu? (Gerçi bana ne tabii, beden sizin bedeniniz, sağlık sizin sağlığınız.) "ellerine ve yüreğine sağlık
iyi bayramlar

gulsev dedi ki...

Tijen'ciğim Pınar Hanm çiftliğinden yarma sipariş ettim geldi, epey dövülmüş, ne pişireyim bana bir akıl versen :)
İkincisi bulgur pirince göre koku olarak bana daha bir cezbedici geliyor, daha bir köyümsü..Seviyorum kendilerini, elbette pirincinde hakkını yiyemem bazı yemeklerin yanında illa pirinç, onuda esmer olandan alıyorum b ara müthiş lezzetli:)
üç'e gelince güzel bir bayram diliyorum, gönlünce...

Tijen dedi ki...

Deafmute,
Yarmayla güzel çorbalar yapılabilir (yoğurtlu, nohutlu mesela). Ben haşlayıp salatasını yapardım herhalde. Yeşillikli, havuçlu, elmalı falan. Biraz da ceviz. Ya da sade pilav gibi pişirip sebzeleri ayrıca az yağda kavurup karıştırmak da olabilir??? İlk anda aklıma gelenler bunlar...

Unknown dedi ki...

Sana ve butun sevdiklerine de iyi bayramlar Tijencigim. Bayrami senin kuru uzumlu, cevizli filan yapilan kabak tarifinle kutlamayi dusunuyorum :-)))

Sevgi Küçük dedi ki...

Bulgursuz olmaz! :)
Ellerine sağlık. Ispanakla hiç böyle tatlar denemedim. Ispanağı severim ama biraz mesafeliyim. Bakalım, belki cesaret eder denerim.
Sevgiler

balböcükleri dedi ki...

ımmmm iştah açıcı görünüyor.aklıma tabule geldi

Adsız dedi ki...

mehtabın sınıfına katıldım bende.. daha önce geldiğimde resimleri görümce "hımm yemek blogu bu deyip" göz atmadan çıkmıştım şimdi illaki yoğurtla bayılarak yediğim bulgurlu ıspanağı görünce yanıldığımı anladım... hafifi lezetler için burdayım bundan sonra...

HUYSUZBALIK dedi ki...

Benim için de yeri apayrıdır bulgurun. Adanalı olunca öğünlerin değişmez parçasıdır zaten. Çocukken annemle beraber kaynatırdık buğdayı ve bulgur oluşuna adım adım şahit olurdum. Canım kısır çekti şimdi. ellerine sağlık ve şimdiden iyi bayramlar Tijencim.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijenciğim,
Baba tarafından doğulu olan bu arkadaşın da çok sever bulguru ve bulgurdan yapılan herşeyi. Tabii oranın yemekleri seninkiler gibi az yağlı, diyete uygun olmasalar da herşeylerinde vardır bulgur. Mesela bugün senin de yiyebileceğin (etsiz)bulgur ve reyhanla yapılan haşlandıktn sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve k.biberli tereyağ dökülüp bata çıka yenen yalancı köfte vardı.
Yayınladım mı hatırlamıyorum ama bir bakıp senin için bloğa ekleyeyim.
Ellerine sağlık. Nefis ve sebzesiyle çok sağlıklı bir yemek olmuş bu.
Sevgilerimle,

Esma Kütükcü dedi ki...

Çok hafif ve lezzetli bir yemek oldu ben bir küçük yemek kaşığı salça koydum.Yarmalı diyet yemek tariflerinizi bekliyorum.
Teşekkürler.
Esma

Tijen dedi ki...

Bayram kutlaması yapan tüm dostlara ben de tüm sevdikleriyle birlikte güzel bir bayram diliyorum.
*
Sevgili Esma,
Önce yarma almam lazım tarif verebilmek için, elimde yok inan. Ama ben güzel çorbalar, patates püresi niyetine püreler yapılabilir diye düşünüyorum. Hatta haşlanıp yoğurtla yemesi de güzel olur. Bir de yine haşlayıp ayrıca kavrulmuş sebzelerle buluşturulabilir (veya buharda pişirilmiş?)
*
Işıl'cığım evet evet bekliyorum o güzel tariflerini!
*
Esin'ciğim,
Kısırı ben de çok severim!
*
Sevgili Nagiş,
Dilerim hafifleme sevdasında olan tüm dostlara yardımcı olur tariflerim.
*
Tabule de güzel olur Serpil, olmaz mı!
*
Sevgi'ciğim,
Dene bir, belki bu haliyle seversin?
*
Başaaaak,
Harika bir kutlama olacak desene?

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

Tijenciğim canım benim harika olmuş bu hafif yemeği insan zevkle yer.
Bu arada bayram tavsiyen için teşekküler tabiki tatlılardan uzak duralım ama nasıl ..Bakalım denemek lazım:))

sevgiler

Zeynep dedi ki...

Tijen harika görünüyor,ellerine sağlık.
Malatya'lı bir arkadaşım pilavına patlıcanda eklemişti,çok güzel olmuştu.Domatesli,biberli pilavını yapıyorum ben de.
Sevgilerimle

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim pirinçtense bulgur pilavı bizde daha çok sevilir. Ellerine sağlık afiyetler olsun İyi bayramlar diliyorum sevgiler İxmirden...

misk dedi ki...

merhaba:)
Mehtap Hanımın listesini ben de takip etmeye çalışıyorum, ama hali hazırda yaptığım şeylerin yağını, tuzunu ayarlayarak ancak.. Böyle güzel öneriler insana moral ve şevk veriyor, güzel tarifler, alışkanlıklar da yanımıza kar kalacak bu programdan. Çok teşekkürler, ellerine sağlık, herkese mutlu bayramlar...

Alev dedi ki...

Herzamanki gibi yine harika bir sunum ve lezzet. Kizlarim bulgura bayilir. Birde busekliyle deneyelim. Ellerine saglik.

Tijencim blogumda 15 Aralik tarihine kadar "Gida alerjisi" olanlarin faydalanabilecegi tarifleri iceren yemek etkinligim basladi. Guzel tariflerinle desteklersen cok mutlu olurum.
Sevgiler

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

İyi bayramlar Tİjenciğim :)

Dün körek mantarlarını toplamak için dağa çıktık. Büyükçe olanlardan 4-5 tane topladık.
Tabii ben anlamıyorum yanımızda bilen biri olunca onlar topladı ben fotoğrafladım :))

Sevgilerimle...

lavantalimon dedi ki...

Ispanağı pirinçli yaparım bu sefer bulgur ekliyeceğim:) afiyetler olsun selamlar:))

Damak Tadı dedi ki...

Canım,ben de sana ve sevdiklerine güzel bir bayram diliyorum..

Bulguru ıspanak yemeğine çok yakıştırıyorum ve sıklıkla da yapıyoruz..Bu haliyle hiç denememiştim..


Sevgilerimi gönderip öpüyorum seni..

MUTFAKISTAN dedi ki...

IYI BAYRAMLAR TIJENCIGIM
COK SAGLIKLI VE HAFIF NEFIS GORUNUYOR VE ISPANAGI BULGUR ILE HIC DENEMEMISTIM
SEVGILER

Unknown dedi ki...

sebzeleri çok öldürmeden pişirmeyi sizden öğreniyorum ve çok mutlu oluyorum :)
Mutlu bayramlar :)

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Sağlıklı, hafif, keyifli bayramlar Tijen Abla...

ham ham ev yemekleri dedi ki...

sitenizi çok beğendim.. takipteyim...

Ozlemaki dedi ki...

Odevini yapmis bir cocuk heyecaniyla, icim rahat okudum :)
Efenim, bayramda Cunda'da bolca radika yedim. Papalinalari yuvarladim. Turpotunu hic bikmadan yedim, yuttum. Tas baskidan yeni cikmis taze yag aldim ve yola ciktigimdan daha hafif dondum.
Yarin ilk is ispanak almak, ellerine saglik :)

Bengü dedi ki...

Bulgur bizim evin baş bakliyatı. Ben inanılmaz derecede çok seviyorum bu buğday ufağını. Tabule, kısır, pilav, dolma sık yapıp çok yediğimiz yemekler arasında. Eşim alışmış bir kere beyaz pirince, bulgurla ilişkileri yeni yeni düzeldi. Ispanağım var, yeni aldım pazadan. İstanbul'un pazarlarına pazar denilirse. Kalori değeri yüreğimi şenlendirdi. Yarın yapacağım. Sevgiler.