22 Ocak 2010
Ekşimik surat
Bu güzelim limon fotoğrafını (Bodrum Yalıkavak Pazarı'nda çekilmiştir) yazdığım kitaplar arasında yeri ayrı olan Meyve Ağacından Hikayeler'den bir bölümle paylaşmak istedim: "Akdenizliyseniz ve otlara bayılıyorsanız, haşlama ot salatalarını limonsuz düşünebilir misiniz? Otların rengini sarartsa da sofraya koyarken yanında limon suyu getirmez miyiz mutlaka? Hardalı, turpotunu limonsuz düşünmek, bir kadını takısız düşünmek gibidir. Limon kabuğu rendesi de en az limon suyu kadar önemlidir pek çok mutfakta. Biz sütlü tatlılarımıza, keklerimize ve kimi satalarımıza rendelerken bu limonî renkteki kabuğu, balık çorbalarında ve buğulamalarında da pekala kullanılabilir. İtalyanlar makarna soslarında kullanırlarken limon kabuğu rendesini, Avusturyalılar tütsülenmiş et, kuru fasulye ve arpayla yapılan geleneksel bir yemeklerinde kullanıyorlar. Peki ya limonun turşusu kurulduğunu bilir misiniz? O hepimizin hatırladığı bilmecedekinden değil, gerçekten sofraya getirilmek için hazırlanan limon turşuları Kuzey Afrika ülkelerinin sofralarında oldukça önemli bir yere sahip."
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
20 yorum:
geçenlerde bir yerde limon vardı turbun, maydanozun yanında ve limon gibi kokuyordu. yemeğe başlamadan önce uzun uzun kokladım. limon, limon gibi kokuyordu... özlemişim.
limonsuz bir hayat düşünemiyorum.en büyük hayallerimden biri de bahçesinde limon ağacı olan bir evde yaşamak ve ihtiyacım olduğunda limonu dalından koparmak.mmmm ağzım sulandı bile.
Hımm, Adana'da bahçeden limon koparıp getirmiyorlar mı nasıl kıskanıyorum. Bizim kız da ekşimik suratıyla yiyor ha yiyor.
Ne güzel benzetmişsin Tijen, takısız kadına.. Limon sarı sarı,her şeye zengin bir tat katıyor bence.. sevgiler
Yazının adından itibaren,
Sonuna kadar okuyuncaya dek ağzımdan sular aktı, seller oldu :)
Biz çocukluktan beri limonu yarıya böler üzerine tuz serper yerdik.Hey gidi günlerr :)
Turşusunu bilmiyordum Tjen. Bende kullanacağım limonun önce kabuğunu rendeleyip saklıyorum :) sonra suyunu sıkıp kullanıyorum.Kabuklarıda şekere kattım limonlu toz şeker yaptım herşeye katıyorum 1 kaşık bile yetiyor o aroma için...
lioman hayat:)) turnçgiller ve vişne aman yarabbi harika aromatik bitkiler
tahin helvasının üstüne sıkılan limonda lezzete lezzet katar doğrusu:)
limon turşusunu bilmiyordum. Buarada ben marul salatasının özellikle roka salatasının en limonlusunu pek bir severim. Eksimik surat güzel bir isim :))
Dikkat edince daha iyi anladım, limon ne kadar da önemli bir meyve sofralarımızda. Hele zeytinyağlı pırasanın olmazsa olmazıdır..Limonlu kek de tatlılarda favorim benim:).
Sevgiler Tijencim..
aslı
ben salatada o kadar bol limon kullanırımki bu yüzden kendi salatamı ayırırım.limonlu kek, limonlu cheesecake tatlılarda favorilerim..
Tijen'ciğim,
Limon olmasaydı salatalar, zeytinyağlılar nasıl o güzel lezzetlerine kavuşurlardı ki?
Ben de bol limonlu sevenlerdenim. Bende de senin seveceğin bol limonlu bir Bodrum yemeği var, buyur gel birlikte yiyelim.
Karlar altındaki İstanbul'dan selam ve sevgiler,
Burada geldigimde ögrendim, bazi limonlarin kabuklarinin yenmedigini!
O gün bugündür aklimin bir kenarini kurcalar, acaba Türkiye´deki bütün limonlar organik mi diye...
turşusunu görmedim hiç Tijencim ama limonsuz hayat düşünemiyorum ben. şifa niyetine.
ayyyy dur suratım ekşidi.. limona pek dayanamam
Limonsuz yapamayanlardanım :)) Ama limon turşusu duymamıştım Tİjen'ciğim.
Bodrum'dan dönmeden önce bir bahçenin önünden geçiyorduk.Bahçedeki limonlar daha yeşildi o zaman. Bahçe sahipleri buyur ettiler bende dayanamayıp 1-2 tane koparmıştım. Eve gelince süs gibi bir süre sakladım.
Sevgiler...
Tüm limon severlere selam olsun. Ağız tadınız eksilmesin...
Tijen, ben de limona cok farkli bakmistim son yazimda. bebeklerde en etkili hickirik geciricidir de.. :p
Ne kada rşanslıyız değil mi Antalya'da limon ağaçları lümonlarla dolu ben de geçen gün ağaçtan bir torba topladım evi miss gibi limon kokusu sardı.
Sevgiler,
Evren
19-22 Ocak arası Antalya'daydık Feridun'la... Boynum tutuldu desem yeridir, ağaç tepelerine bakmaktan :)
Kaleiçi, Hadrian Kapısı boyunca caddelerde, sokak içlerinde, yol kenarlarındaki o muhteşem yeşil ağaçları süsleyen turuncu güzellikleri, portakal ve mandalinaları seyretmeye doyamadım :)
Ne keyifli şehir... :)
Limonla birlikte sevdim sarıyı ve onunla farkettim ışıltısını...
Tamamlayıcıdır, tat vericidir, aroma katıcıdır ve mis kokuludur. Küçüklüğümden beri severek yerim bu ekşimik suratı:)
Turşusunun yapıldığını da ilk kez duydum!
Yorum Gönder